Florin Viorel, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Sibiu și profesor la Liceul de Artă din Sibiu, vernisează în această după-amiază expoziția ”Eclectic land. Memoria amintirilor viitoare”.
Vernisajul este programat de la ora 18:00, în Galeria UAP din Piața Mare și accesul este liber oricui este interesat.
Expoziția reunește câteva zeci de lucrări realizate în ultimii cinci ani sau, după cum spune autorul ”un drum parcurs de mine în această perioadă”.
”M-am reîntors spre creație odată cu acceptarea la școala doctorală și am reluat conceptul care m-a ghidat în artă din anul doi de facultate. Se întâmpla prin 1998, atunci am început prin domnul profesor Maxa Florin să am legătură cu picto obiectul, cu asamblajul, colajul, arta conceptuală, land-artul, ceva mai atipic și mai special decât să pictez numai pe pânză sau artele clasice. Și a mai fost un eveniment în viața mea, mi-am pierdut fratele într-un accident și am făcut o lucrare în acea perioadă sub îndrumarea domnului profesor Florin Maxa în care am folosit un picto obiect, un relief, un picior. El rămâne în lumea noastră și restul era pictat în lumea de dincolo… un pas, o pășire în lumea cealaltă. O lucrare pe care o am încă în atelierul meu și care va rămâne în permanență la mine acasă”, a declarat pentru Turnul Sfatului autorul.
Un punct de atracție pentru privitor îl reprezintă combinarea într-o lucrare a mai multor materiale de texturi diferite, majoritatea provenite din uz comun.
”Toate obiectele au o semnificație și le cunosc rădăcina. Sacii de rafie pe care i-am folosit provin de la moara din Alba Iulia, unde a lucrat mama mea. Sunt saci peticiți, pe care am intervenit, pe care i-am rupt. Unii și-au păstrat amprenta, încă au niște inscripționări. Tabla provine de la streașina unei case de pe 9 mai, dar cea mai multă o am de la clădirea neo-românească de lângă Piața Cibin. Crinolina, reliferul acestor volumetrii, vine de la plasa care proteja vitraliile de la Biserica Evanghelică. Este și o întâmplare hazlie cu ele. Când am văzut-o am mers și m-am prezentat, am explicat celor de acolo că nu o duc la fier vechi ci vreau să-i dau o altă întrebuințare. Șoferul spune: A, îți faci coteț de găini! I-am răspuns: Oarecum, o să țin altceva prizonier acolo, nu pui!”, a precizat Florin Viorel.
Nu în ultimul rând, ne-a atras atenția în expoziție o lucrare ce înfățișează un superman de culoare verde, lângă un simbol religios. O asociere laic-profan întâlnită tot mai des în zilele noastre.
”Oarecum toate lucrările mele au o trimitere mai ternă. Și ecologică, în același timp. Apare simbolul Superman-ului verde chiar lângă simboluri religioase, dar fără nicio bătaie de joc. Din contră, sunt credincios și ortodox. Lângă Superman apare scara cu sfântul Sebastian și sacrificiul lui, într-o lucrare care reprezintă o eviscerare a pădurii, a vegetației. Găurile sunt urmele lăsate în pământ de rădăcinile smulse, amprentele roșii, practic o rană nevindecată. Am fost întrebat, la un moment dat, când se făceau proteste, eu de ce nu ies? Am spus că eu protestez prin ceea ce fac, prin arta mea. Lucrarea aceasta poate fi interpretată ca o formă de protest. În octombrie o să participe la Trienala de Artă Sacră de la Museikon – muzeul dedicat icoanei, deci are încărcătură religioasă”, a concluzionat Florin Viorel.
Cine este curios poate descoperi mult mai multe detalii interesante la vernisajul din această seară, de la ora 18:00.
Expoziția ”Eclectic land. Memoria amintirilor viitoare” poate fi vizitată gratuit, fiind deschisă până la finalul lunii august.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2645
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Xyz007
Acum 2 ore
Luana
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Vivi Dragan