Raluca Dan este din Sibiu, are 40 de ani și a terminat studiile Facultății de Științe Economice. Nu a profesat însă în domeniul studiat și a decis să-și dedice timpul pasiunii sale pentru hand-made. Din toamna anului trecut Raluca face lumânări ecologice din ceară de soia și este fondatoarea afacerii pe care a ales să o numească Loomen.
Raluca povestește că înclinația pentru hand-made a avut-o încă de când era micuță.
„Îmi amintesc că acum ceva mai mulți ani am lucrat câteva tablouri cu semințe, dar era doar la nivel de pasiune. După aceea am descoperit lichenii stabilizanți, am început să lucrez cu ei și m-a fascinat cât de fain arată și ideea că nu își modifică forma în timp, iar din toamna anului trecut am descoperit lumânările”, povestește aceasta.
Investiție inițială de 2.000 de lei pentru „o variantă sustenabilă și eco friendly”
Ideea de a crea lumânările din ceară de soia i-a venit în toamna anului trecut, atunci când a ajuns într-un magazin și a mirosit o lumânare parfumată.
„Am ajuns într-un magazin și am mirosit o lumânare parfumată, mi-a plăcut tare mult cum mirosea, dar m-am uitat la ingredinte și am văzut că au parafine, acel extras din petrol, că au o ardere cu fum negru și miros înecăcios care rămâne în cameră. Atunci m-am gândit că ar fi minunat să ofer o alternativă de lumânare din ceară de soia, o variantă sustenabilă și eco friendly. Lumânările din ceară de soia pe care eu le produc au o ardere curată, nu lasă acel fum, nu au parafină, soia este 100% vegană și e îmbunătățită cu uleiuri parfumate, de diferite arome, care au certificare IFRA, foarte importantă pentru zona de cosmetice și pentru zona de wellness (n.r. bunăstare)”, a mai povestit aceasta.
În mica ei afacere, Raluca a investit aproximativ 2.000 de lei, costuri care au acoperit ceara, aparatul de turnat, fitilurile și parfumurile pe care le folosește.
„Anul trecut, spre toamnă, am turnat primele lumânări. Am căutat informații, ceara trebuie turnată la o anumită temperatură, trebuie pusă o anumită cantitate de parfum, trebuie să lași la macerat undeva la două săptămâni, uleiul macerat trebuie să se integreze în lumânare, ca după două săptămâni să fie la adevărata valoare”, a mai spus aceasta.
Șase tipuri de lumânări
În acest moment, Raluca are în portofoliul său lumânări cu următoarele tipuri de arome: cafea cu lapte, caramel, frezie și pară, ciocolată cu portocale, espresso martini și mosc cu lemn de santal.
„La început, turnam lumânări, iar după două săptămâni le probam. Mă relaxează, îmi place să descopăr noi arome și sunt foarte încântată când am feedback-uri pozitive de la clienți, că lumânarea a ars bine și că s-a simțit aroma în toată camera. Ea miroase și neaprinsă, dacă treci pe lângă ea simți miros în jurul ei.
Le torn în recipiente de sticlă în care lumânarea poate să ardă fără nicio problemă pentru că nu se crapă, nu există niciun pericol, lumânarea arde aproximativ 40 de ore, la 150 grame de ceară, cantitate netă. Se recomandă de la prima utilizare să ardă aproximativ trei ore ca să uniformizeze ceara arsă pentru că ea se topește și scade. Se topește în totalitatea diametrului recipientului, nu face acel tunel la mijloc, se arde cu totul”, a explicat aceasta.
Planuri de viitor
În viitorul apropiat, Raluca își propune să creeze și un site cu ajutorul căruia să-și vândă produsele.
„Lucrăm la site pe care vrem să-l facem funcțional în toamnă și să începem să facem promovare și acolo”, a concluzionat sibianca.
Lumânările făcute de Raluca pot fi comandate pe pagina de facebook Loomen.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: loomen sibiu , lumânări din ceară de soia , raluca dan , lumânări sibiu , micile afaceri sibiu
Vizualizari: 7955
Ultimele comentarii
Acum 36 minute
Craciunescu Felicia
Acum 50 minute
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 1 oră
Gabytza Gabor
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Mihnea