Societatea comercială Cariera Meghiș SRL anunță despre intenția de a demara lucrările pentru construcția unei noi cariere de exploatare a rocilor metamorfice (gnaise) în extravilanul comunei Boița. Proiectul, care va acoperi o suprafață de 21.864 metri pătrați (aproximativ 2,18 hectare), se află într-o zonă neconstruită din județul Sibiu, dar în perimetrul unei arii speciale de conservare. Sibienii interesați sunt chemați la o dezbatere publică cu privire la raportul privind impactul asupra mediului.
Anunțul privind dezbaterea publică a fost publicat pe site-ul Consiliului județean Sibiu. „Tipul deciziei posibile luate de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării acordului de mediu”, se menționează în anunț.
Dezbaterea este planificată să aibă loc în data de 9 septembrie, începând cu ora 14:00, la sediul Primăriei comunei Boița.
Conform raportului de mediu, cariera va fi situată pe versantul sudic al dealului Bălătruc, la nord de localitatea Lotrioara și la sud de Boița, la o distanță de aproximativ 3,8 km de aceasta din urmă. Accesul la locație se va face din drumul național DN 7 (E 68) Sibiu – Râmnicu Vâlcea, urmat de un drum de exploatare pietruit de aproximativ 0,5 km.
Construcția carierei este motivată de necesitatea exploatării resurselor de gnaise, un tip de rocă metamorfică folosită pe scară largă în diverse industrii, inclusiv construcții și infrastructură. Suprafața destinată proiectului este în prezent fâneață, iar schimbarea destinației acestui teren va contribui la dezvoltarea economică a regiunii, oferind locuri de muncă și stimulând activitățile economice conexe, scrie în raport.
„Dezvoltarea proiectului propus în perimetrul Bălătruc se justifică atât prin premiza geologică foarte atractivă cât și prin oferta redusă de produse de carieră din roci dure în judetul Sibiu. În contextul celor de mai sus, obiectivul principal al investiției, din cadrul perimetrului analizat, este extracția și valorificarea rocilor metamorfice (gnaise), pentru diferitele activități de construcții civile și industriale aflate în execuția beneficiarilor din zona judetului Sibiu și nu numai.
Potențialul rezervei geologice, existența forței de muncă calificate și necalificate, conduc la concluzia că societatea, prin activitatea economică și produsele ce vor fi obținute din procesul tehnologic de exploatare a rocilor de construcții, va avea un efect pozitiv, atât la nivelul localității cât și al zonei, din punctul de vedere al utilității publice, cât și al factorului economic conjuctural.”
Proiectul prevede utilizarea unor tehnologii avansate de exploatare și procesare a gnaisului, minimizând impactul asupra mediului. Amplasamentul nu interferează cu monumentele istorice sau arheologice, cel mai apropiat fiind Turnul medieval de la Boița – Turnu Spart, situat la o distanță de cel puțin 500 de metri.
Raportul privind impactul asupra mediului a evidențiat potențialele efecte asupra biodiversității, solului, apei și aerului. Măsurile propuse includ monitorizarea continuă a calității mediului, implementarea unor tehnologii de reducere a emisiilor și gestionarea riguroasă a deșeurilor. Proiectul este situat în perimetrul ariei speciale de conservare ROSAC0085 Frumoasa și al ariei de protecție specială avifaunistică ROSPA0043 Frumoasa, iar măsurile de protecție vor fi stricte pentru a menține integritatea acestor zone.
Din raport mai aflăm că terenul este proprietatea a trei persoane, iar societatea comercială Cariera Mechiș SRL a încheiat un contract de comodat cu aceștia, având ca obiect folosința întregii suprafețe de teren pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.
Raportul de mediu poate fi consultat aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6588
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Xyz007
Acum 2 ore
Luana
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Vivi Dragan