Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
14°C

DSP Sibiu despre cazul din Păltiniș: Calea de transmitere prezumtivă este prin aliment și/sau apă contaminate

DSP Sibiu despre cazul din Păltiniș: Calea de transmitere prezumtivă este prin aliment și/sau apă contaminate

Singurele alimente consumate de majoritatea copiilor care s-au îmbolnăvit în tabăra de la Păltiniș au fost ciorba de pui, paste cu unt la cuptor, carne de porc la tava și apa de la dozator, aflat în incinta hotelului. Specialiștii de la DSP spun că s-au consumat și alte alimente achiziționate pe cont propriu - chipsuri, sticksuri, înghețată, dar fără ca acestea să fie regăsite în meniul tuturor copiilor cu simptome.

Calea de transmitere prezumtivă probabilă este cea prin aliment și/sau apă contaminate, se arată în raportul intermediar al DSP Sibiu. 

17 copii cu vârste între 8 și 14 ani au fost duși la spital, cu simptome digestive (greață, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice). Data de debut a primului caz suspect este vineri 9 august,la ora 15-16.

15 cazuri au avut forma ușoară de boala, fiind externate și s-au intors la unitatea de cazare sau au fost preluați de părinți, iar două cazuri au prezentat o formă medie de boală și au fost internate pe secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic de Pediatrie.

Din cei doi copii rămași internati, cel de 11 ani, din Mehedinți, este în stare bună și va fi externat în cursul zilei de astăzi, la cererea aparținătorilor. Celălalt copil, de 12 ani, din București, a fost internat spre dimineața zilei de sâmbătă, 10 august și încă prezintă simtome - dureri abdominale, vărsături și greață, și  se află sub tratament, transmite Horațiu Cojocaru, șeful DSP Sibiu. 

De asemenea, un adult de 54 ani, din Mehedinți, s-a prezentat azi noapte în jurul orei 4, la Urgența Spitalului Județean Sibiu, cu debutul simptomatologiei, dar nu a rămas neinternat, iar în aceste momente se simte bine.

„Având în vedere că micul dejun a fost tip bufet suedez, nu toți copiii cu simptome au consumat aceleași alimente, iar cina, de asemenea, nu au consumat-o toți, multi dintre ei (7 copii) simțindu-se deja rău. Singurele alimente consumate de majoritatea copiilor au fost ciorbă de pui, paste cu unt la cuptor ± carne de porc la tavă, și au consumat apa de la dozator, aflat în incinta hotelului. Menționăm că s-au consumat și alte alimente achiziționate pe cont propriu de tip chipsuri, sticksuri, înghețată, dar fără a fi regăsite în meniul tuturor copiilor cu simptome,” spune Cojocaru.

Prelevări de probe pentru analize

Pe lângă probele recoltate de la copiii bolnavi, din spital, specialiștii au prelevat probe din alimente, apă, suprafețele din bucăririe și ustensile, precum și de la angajații hotelului.

„S-au recoltat probe din alimentele servite la pranzul si cina din 08.08.2024 (pranz: ciorba de vacuta si snitel de porc cu piure; cina: orez cu legume si pulpa de pui, tort), micul dejun, pranz si cina din 09.08.2024 (mic dejun: paine integrala, chifla, sunca presata, muschi file, salam uscat, rulada pui, crenvursti porc, carnati, rosii, ardei, castraveti, branza telemea, cascaval, iaurt Danone, lapte Albalact, rulou cu ciocolata, croasant cu unt; pranz: supa de pui cu fidea, paste cu unt si pulpa de porc; cina: aripioare de pui cu cartofi prajiti,” se arată în comunicatul DSP.

De asemenea, s-au recoltat probe de pe suprafețe - feliator, dog legume, masă de lucru, oale inox etc, dar și de la angajații care au manipulat alimentele - bucătarul șef, bucătari și ospătari.

Ancheta DSP continuă și la ora publicării acestui material, iar rezultatul probelor analizate este în lucru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Ca de obicei multumita specialistilor si expertilor angajati de partide la institutiile statului nu o sa aflam nici ce ,nici cine a cauzat imbolnavirea copiilor.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Decelari de probe si analize cu agent patogen obscur.
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Dacă primul caz a apărut vineri orele 15-16 , nu înțeleg de ce au mai luat probe de la prânzul și cina de joi , și de la cina de vineri , n-are cum să fie de acolo. Rămân în cauză micul dejun și prânzul de vineri , eu zic că de vină sunt alimentele servite la prânz sau apa de la dozator.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus