Chiuping Su, profesoară de engleză din Taiwan, are 60 de ani și a călătorit până acum în peste 40 de țări, foarte multe dintre ele din Europa. Zilele trecute, turista a ajuns pentru prima dată în România, în Sighișoara, după care în Sibiu. A ales să-și prelungească șederea la Sibiu cu o noapte în plus nu doar pentru faptul că Sibiul și clădirile lui au impresionat-o, dar și datorită oamenilor pe care i-a întâlnit în orașul nostru. Am vorbit cu turista despre călătoriile pe care le-a avut până acum, dar și despre ce a găsit special la Sibiu.
Chiuping a călătorit în mai mult de 40 de țări până acum și a ajuns în majoritatea orașelor faimoase din Europa. Franța, Italia, Elveția, Germania, Polonia, Finlanda, Croația, Munte Negru sunt doar câteva dintre destinațiile în care aceasta a ajuns până acum.
„Aici, oamenii sunt minunați”
La prima sa vizită în Sibiu, chinezoaica a rămas plăcut surprinsă de atmosfera orașului, dar și de oamenii pe care i-a întâlnit. Trei zile nu i-au fost de ajuns să descopere orașul, așa că va găsi curând o nouă cale care să o aducă la Sibiu.
„Unul dintre motivele pentru care călătoresc singură în ultima perioadă este și faptul că vreau să-mi fac un cadou înainte de aniversarea mea de 60 de ani, din septembrie. Am fost în Sighișoara, iar apoi am ajuns la Sibiu. În anul 2000 am început să călătoresc, călătoream cu grupurile până în 2012. Am început apoi să merg cu prietenii și, ulterior, singură. Cu grupul era un pic mai dificil, ne opream pentru un timp scurt, nu puteam să stau liniștită să beau o cafea, de exemplu, pentru că erau mereu pe grabă. Nu ai ocazia să vezi viață reală din orașele în care mergi.
Sibiul o să-l vizitez din nou foarte curând pentru că este un oraș foarte frumos, nu doar orașul, nu doar zona istorică a lui, ci și cultura. Îmi place atmosfera din centrul orașului, dar mai mult îmi plac oamenii. Aici, oamenii sunt minunați. Am primit gustări de la vecinii mei. Oamenii pe care i-am întâlnit sunt minunați”, a povestit aceasta entuziasmată.
Ce au alte orașe și nu are Sibiul
Când a ajuns la Sibiu și-a dat seama, de asemenea că, problema transportului și a necunoașterii limbii engleze de către români i-au îngreunat călătoria.
„Din cauza unor neînțelegeri autobuzul a plecat fără mine, m-am panicat un pic. Cred că cel mai mare dezavantaj al turiștilor aici sunt legăturile dintre orașe, am fost în multe țări care sunt mult mai bine conectate la transportul public.
A trebuit să merg la stația de tren și, de asemenea, comunicarea a fost grea pentru că doamna de acola nu se descurca cu engleza”, a povestit aceasta.
Ce are Sibiul și nu au alte orașe
Am întrebat-o pe Chiuping și ce a găsit deosebit la Sibiu, în timpul pe care l-a petrecut în orașul nostru.
„Comparând cu alte orașe din Europa, nu mă așteptam să fie atât de mare. Singurul lucru pe care îl știam erau ochii caselor, sunt minunați, am făcut foarte multe poze, și casa gazdei unde stau are patru ochi. Nu știam foarte multe în legătură cu acest oraș înainte să vin. Deși voiam să stau la început doar o noapte, m-am răzgândit și am mai luat o noapte de cazare datorită frumuseții orașului.
Este minunat, cu toate aceste biserici vechi, cu casele și toate străduțele mici pe care le are. Ce este special la acest oraș în comparație cu alte orașe europene este faptul că multe clădiri sunt magnifice, iar câteva dintre ele, nu sunt perfecte. În alte țări sunt aproape de perfecțiune, nu veți vedea nimic spart, aici e diferit, aici sunt aceste imperfecțiuni care aduc orașul mai aproape de realitate”, a mai spus ea.
A vizitat centrul istoric, a descoperit străduțele, a fost în Muzeul Astra și a testat și două restaurante din Sibiu.
„Când merg în restaurante, mă interesează foarte mult decorul, cum arată acele locuri în interior. Am fost la Café Wien, am luat cina acolo la apus, cu o priveliște superbă, și am fost și la Hermania, un restaurant minunat, de asemenea”, a mai spus ea.
„Data viitoare îmi propun să stau două săptămâni”
Din dragostea pentru călătorie, Chiuping a trecut de la job-ul full time de profesoară la un job par time, lucrând două zile pe săptămână la două universități diferite.
După Sibiu, pleacă la Brașov, apoi în București. Ulterior, va vizita Bulgaria, iar din Sofia se va întoarce la București, de unde va merge către Taiwan, dorindu-și să ajungă acasă până în data de 27 august.
„În cultura chineză suntem tradiționali și, de asemenea, suntem foarte conservatori, este cumva împotriva regulilor ca femeile să călătorească singure, fără soț și copii. Am un soț iubitor, iar mama mea m-a ajutat cu copiii atunci când erau mai mici.
Nu cred că trei zile au fost de ajuns aici, de aceea o să revin, poate însoțită de soțul meu de această dată. Prețurile sunt mai mici decât în Taiwan, este un loc în care să stai pe perioadă lungă, data viitoare voi sta două săptămâni”, și-a încheiat aceasta povestea.
Chiuping în Sighișoara
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 21725
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Xyz007
Acum 3 ore
Luana
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Vivi Dragan