Deschis de vreo zece ani, locul aflat într-o margine a micului parc botezat „Reconstrucției” s-a reinventat la finele anului trecut. Iar cuvântul „reinventat” este cât se poate de nimerit.
Spun asta pentru că surprizele cu care m-am lăsat răsfățat pe terasa restaurantului Jar`s Steak&Spritz nu au venit doar în farfurie. Pe o căldură molcomă de început de august, la prânz de mijloc de săptămână, aveam să descopăr una din cele mai interesante terase din Sibiu din punctul de vedere al „imersiunii” în natură: cu geamurile ridicate sau rabatate, atunci când te așezi pe terasa celor de la Jar`s ai impresia că stai într-o grădină de la țară, nițel mai urbanizată. Liniștea e surprinzătoare (bine, asta dacă ignori muzica din fundal, dar ideea e că nu auzi mașini), iar cantitatea de verde natural e atât de multă și de plăcută încât m-am decuplat de la ideea că sunt la câteva minute de mers pe jos de centrul orașului. Atât de mult verde înconjoară terasa, încât aranjamentele din plastic din interior nu deranjează deloc.
Terasa de la Jar`s
Printre pale de vânt adus de printre copacii parcului, meniul celor de la Jar`s e după cum se anunță și în denumire: multe feluri de carne și multe feluri de vinuri. Vita este la loc de cinste și poți alege un mușchi din SUA, din Insulele Minore Îndepărtate ale SUA sau din Uruguay. Oferta continuă cu T-bone din Australia, printre altele, și nu ratează una din cele mai scumpe cărnuri din lume, mușchiul Wagyu, adus fie din Japonia, fie din Australia (cel din Japonia e gătit cu felii de trufe și sparanghel proaspăt). Nu e totul doar de peste hotarele îndepărtate: găsești și carne de bizon crescut în România, dar și cotlet de mangalița neaoș ori friptură de pui crescut prin bătăturile fermelor mioritice.
Nu e tocmai stufos meniul celor de la Jar`s, dar te poartă printr-o grămadă nu doar de țări, ci și de gusturi. Găsești și preparate precum vânătă crocantă cu sos de iaurt sau muguri cu sos de pin (la aperitive), ceva supe, salate, pește, paste, dar și – evident – burgeri. Prețurile sunt peste media restaurantelor din oraș, dar e pe măsura meniului și a atmosferei din local: 42 de lei o salată Caesar, 28 de lei o supă cremă de roșii cu brânză sau 62 de lei un risotto cu ciuperci și castraveți (asta pentru a avea termene de comparație cu preparate care mai pot fi găsite și prin alte bucătării din oraș).
Asistat de un ospătar tânăr, foarte amabil și priceput în ceea ce face, am început cu o supă de coadă de vită. Surprinzătoare și aceasta. Legumele tăiate lung (de la morcovi, țelină și zucchini, la păstârnac și pătrunjel) erau cât se poate de crocante, total opuse cărnii de vită moi și bine fierte. Porție amplă, cât se poate de sățioasă.
Supă de coadă de vită, la Jar`s
De îndată ce am terminat supa, farfuriei goale i-a luat locul cea cu felul principal. Chiar dacă eram la un restaurant unde vita e cap de listă, am zis să încerc „o blasfemie” și am ales – în coasta Mărginimii Sibiului – un cotlet de berbecuț adus tocmai din Noua Zeelandă, alături de care era promis și un millefeuille de cartofi cu brânză, plus sfeclă roșie. Să văd cât de diferit o fi cotletul crescut pe pajiștile de sub Mount Cook, față de cel plimbat pe plaiurile Cindrelului.
Fain a fost și ce am primit pe farfurie: salata de sfeclă roșie, prin rozul ei deschis, contrasta plăcut cu cotletul din carne sucurile scurse au fost dirijate pe marginea farfuriei. Contrastul s-a simțit și mai apoi: sfecla roșie avea textura unei spume, bătută la rece, opusă celorlalte temperaturi din farfurie, cum ar fi cea a cartofilor inspirați din prepararea prăjiturii napoleoniene aveau aspectul unui foietaj.
Cotlet de berbecuț Noua Zeelandă cu cartofi millefeuille, la Jar`s
Am plescăit cu mare poftă cotletul de berbecuț care, într-adevăr, părea să fie mai moale și cu mai puține fibre decât cel românesc. Gustos e descrierea bună.
La Jar`s, cel mai bine e să mergi când ești invitat de altul care plătește. Pe nota mea de plată mi s-au cerut 236 de lei: 24 de lei am dat pe o țuică de Zetea (mă simțeam ca în concediu pe terasă, ce mai), 28 de lei pentru supă, 148 de lei pentru cotletul de berbecuț adus de peste mări și țări, 18 lei pentru o sticlă de apă la trei sferturi și tot atâta pentru un espresso dublu.
Lord of the sheeps
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: surprins jar`s berbecuti noua , supa de coada de vita , cotlet de berbecut , musci de vita sibiu , carne de vita sibiu , jar`s Steak&Spritz , cronica restaurant sibiu , foto , restaurante sibiu
Vizualizari: 5838
Ultimele comentarii
Acum 21 minute
Craciunescu Felicia
Acum 35 minute
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 49 minute
Gabytza Gabor
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Mihnea