Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
13°C

M-am surprins la Jar`s, căutând berbecuți din Noua Zeelandă în patria ovinelor

M-am surprins la Jar`s, căutând berbecuți din Noua Zeelandă în patria ovinelor

Deschis de vreo zece ani, locul aflat într-o margine a micului parc botezat „Reconstrucției” s-a reinventat la finele anului trecut. Iar cuvântul „reinventat” este cât se poate de nimerit.

Spun asta pentru că surprizele cu care m-am lăsat răsfățat pe terasa restaurantului Jar`s Steak&Spritz nu au venit doar în farfurie. Pe o căldură molcomă de început de august, la prânz de mijloc de săptămână, aveam să descopăr una din cele mai interesante terase din Sibiu din punctul de vedere al „imersiunii” în natură: cu geamurile ridicate sau rabatate, atunci când te așezi pe terasa celor de la Jar`s ai impresia că stai într-o grădină de la țară, nițel mai urbanizată. Liniștea e surprinzătoare (bine, asta dacă ignori muzica din fundal, dar ideea e că nu auzi mașini), iar cantitatea de verde natural e atât de multă și de plăcută încât m-am decuplat de la ideea că sunt la câteva minute de mers pe jos de centrul orașului. Atât de mult verde înconjoară terasa, încât aranjamentele din plastic din interior nu deranjează deloc.

Terasa de la Jar`s

Printre pale de vânt adus de printre copacii parcului, meniul celor de la Jar`s e după cum se anunță și în denumire: multe feluri de carne și multe feluri de vinuri. Vita este la loc de cinste și poți alege un mușchi din SUA, din Insulele Minore Îndepărtate ale SUA sau din Uruguay. Oferta continuă cu T-bone din Australia, printre altele, și nu ratează una din cele mai scumpe cărnuri din lume, mușchiul Wagyu, adus fie din Japonia, fie din Australia (cel din Japonia e gătit cu felii de trufe și sparanghel proaspăt). Nu e totul doar de peste hotarele îndepărtate: găsești și carne de bizon crescut în România, dar și cotlet de mangalița neaoș ori friptură de pui crescut prin bătăturile fermelor mioritice.

Nu e tocmai stufos meniul celor de la Jar`s, dar te poartă printr-o grămadă nu doar de țări, ci și de gusturi. Găsești și preparate precum vânătă crocantă cu sos de iaurt sau muguri cu sos de pin (la aperitive), ceva supe, salate, pește, paste, dar și – evident – burgeri. Prețurile sunt peste media restaurantelor din oraș, dar e pe măsura meniului și a atmosferei din local: 42 de lei o salată Caesar, 28 de lei o supă cremă de roșii cu brânză sau 62 de lei un risotto cu ciuperci și castraveți (asta pentru a avea termene de comparație cu preparate care mai pot fi găsite și prin alte bucătării din oraș).

Asistat de un ospătar tânăr, foarte amabil și priceput în ceea ce face, am început cu o supă de coadă de vită. Surprinzătoare și aceasta. Legumele tăiate lung (de la morcovi, țelină și zucchini, la păstârnac și pătrunjel) erau cât se poate de crocante, total opuse cărnii de vită moi și bine fierte. Porție amplă, cât se poate de sățioasă.

Supă de coadă de vită, la Jar`s

De îndată ce am terminat supa, farfuriei goale i-a luat locul cea cu felul principal. Chiar dacă eram la un restaurant unde vita e cap de listă, am zis să încerc „o blasfemie” și am ales – în coasta Mărginimii Sibiului – un cotlet de berbecuț adus tocmai din Noua Zeelandă, alături de care era promis și un millefeuille de cartofi cu brânză, plus sfeclă roșie. Să văd cât de diferit o fi cotletul crescut pe pajiștile de sub Mount Cook, față de cel plimbat pe plaiurile Cindrelului.

Fain a fost și ce am primit pe farfurie: salata de sfeclă roșie, prin rozul ei deschis, contrasta plăcut cu cotletul din carne sucurile scurse au fost dirijate pe marginea farfuriei. Contrastul s-a simțit și mai apoi: sfecla roșie avea textura unei spume, bătută la rece, opusă celorlalte temperaturi din farfurie, cum ar fi cea a cartofilor inspirați din prepararea prăjiturii napoleoniene aveau aspectul unui foietaj.

Cotlet de berbecuț Noua Zeelandă cu cartofi millefeuille, la Jar`s

Am plescăit cu mare poftă cotletul de berbecuț care, într-adevăr, părea să fie mai moale și cu mai puține fibre decât cel românesc. Gustos e descrierea bună.

La Jar`s, cel mai bine e să mergi când ești invitat de altul care plătește. Pe nota mea de plată mi s-au cerut 236 de lei: 24 de lei am dat pe o țuică de Zetea (mă simțeam ca în concediu pe terasă, ce mai), 28 de lei pentru supă, 148 de lei pentru cotletul de berbecuț adus de peste mări și țări, 18 lei pentru o sticlă de apă la trei sferturi și tot atâta pentru un espresso dublu.

Lord of the sheeps

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

12 comentarii

Nonick

Acum 1 lună

Se zice "total opuse cărnii de vită moi și bine fierte". Gramatica de gimnaziu.
Raspunde

Pofticiosul

Acum 1 lună

Scump!!!
Raspunde

Magiceanul

Acum 1 lună

desi pare scump, descrierea arata ceva ce nu se poate face casa, deci, daca ai un salariu peste medie, merita incercrea. O data pe an.
Raspunde

@magician

Acum 1 lună

Într-adevăr, doar o data pe an....

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Rupere in figuri. Spart la oo . Cum stii cā berbecutul din farfurie a behāit in New Zealand? Tibonul din SUA vine el direct din Massachusetts? Este coada de vitā din zuppá ruptā de pe spinarea cornutei care a asistat la ciupirea urechii lui Trump in Pennsylvania? Si toatea astea aici la Sibiu, dupā colt? Dacā da, jos pālāria! Nu mai trebuie sā buchinguim vacante de lux pe alte meridiane, ne urcām frumos in loganul de la 942 si poposim la Giars .
Raspunde

Vasile ot Vasile

Acum 1 lună

Ce e ăla un Tibon? Și de ce neapărat Massachusetts? Pate e din Montana. Atâta ai învățat din Las Fierbinți?
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Romania e "tara ovinelor'? Comparat cu Noua Zeelanda numarul ovinelor de la noi este nesimnificativ. Noua Zeelanda este cea mai mare crescatoare de ovine din lume. Nu inteleg insa cum se pastreaza carenea adusa din Japonia, Australia, NZ etc. ca sa fie proaspata la cei cativa clienti care isi permit preturile astronomice de aici
Raspunde

Vasile ot Vasile

Acum 1 lună

Numa' țăranii (nu ăia de la țară, ci ăia de la oraș) o dau într-una cu ”carne proaspătă”. Pe la casele mai dichisite, în țările cu apă caldă, carnea e ”îmbătrânită” (ți-aș fii spus că e aged, da' nu cred că ai fi înțeles...)
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Incercat. Foarte scump raportat la ceea ce ofera. Pe mine m a deranjat plasticul din interior.

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Și pe mine m-ar deranja. Era chiar o cheltuială să fi luat câteva ghivece mari cu plante?!

Raspunde

Michael

Acum 1 lună

Risotto cu ciuperci si castravezi? Asa lighioana numai in Sibiu ori in Romania gaesti. Doamne fereste. In schimb, aceasi poveste de prost gust: scump fara a fii justificare
Raspunde

Bula

Acum 1 lună

mai pun ceva malai, in lipsa de parmesan merge si burduful de la Lidl

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus