Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Studiu: O persoană plecată din sudul Poloniei a decedat lângă Alba, acum 5.000 de ani. Ar fi străbătut 700 de kilometri

Studiu: O persoană plecată din sudul Poloniei a decedat lângă Alba, acum 5.000 de ani. Ar fi străbătut 700 de kilometri

O echipă internațională și interdisciplinară de arheologi și antropologi a făcut o serie de descoperiri surprinzătoare cu prilejul cercetării unor tumuli funerari din zona Râmeț (Alba), anunță G4Media.

În tumulii funerari de la Râmeț au fost descoperite în ultimul an 6 schelete (12 în total de la începutul cercetării).

Colin Quinn, de la Universitatea din Buffalo, membru al echipei de cercetare, a spus că descoperirile de la Rîmeț sunt unice în raport cu cele făcute în alte părți prin structura tumulilor și așezarea pe pat de pietre a unora dintre corpuri.

Descoperirile sunt puse în contextul mai larg al cercetărilor din zonă, respectiv sunt conexate și cu cele realizate pe traseul Autostrăzii Sebeș-Turda.

Scheletul unui personaj care ar fi străbătut 700 de kilometri, de pe teritoriul actual al Poloniei.

Astfel, unul dintre scheletele descoperite lângă Alba Iulia, pe traseul autostrăzii, analizat cu ajutorul izotopilor de stronțiu, arată că individul respectiv a călătorit aproximativ 700 de kilometri și a venit din zona în care se află astăzi Polonia.

”Este interesant să vă comunic în premieră că unul dintre indivizii cercetați, de data aceasta pe traseul Autostrăzii (Sebeș – Turda – n. red.), lângă Alba Iulia, a fost deja identificat ca un personaj care a călătorit pe o distanță de aproape 700 de kilometri, izotopii de stronțiu care au fost identificați permițând conexiuni cu zona sudică a Poloniei.

Deci vom avea cu siguranță destule surprize, apropo de distanța la care existau aceste legături în urmă cu acum 5.000 de ani” a spus arheologul Horia Ciugudean, coordonatorul cercetărilor.

Cercetătorul a spus că vor continua datările cu C14 (în SUA) și determinarea izotopilor de stronțiu, pentru a ști în ce spații s-au deplasat locuitorii Munților Apuseni și în ce măsură ei au pendulat între zona de vale a Mureșului și culmile stâncoase ale Munților Trascăului.

Anul viitor echipa se va axa pe cercetări de genetică și identificare a ADN-ului indivizilor descoperiți la Rîmeț, în cadrul Institutului Max Planck din Germania.

Cercetările au început acum mai bine de 11 ani, în cadrul Proiectului MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în Epoca Bronzului în arealul Râmeţ), desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

Pe parcursul acestor ani au mai fost realizate o serie de descoperiri, cum ar fi analiza unui schelet vechi de 5.000 de ani, care ar dovedi practicarea unor ritualuri comune cu ale unor triburi din Africa.

O altă concluzie de specialișitii din mai multe țări în acești ani de cercetări este aceea că zona Munților Apuseni era destul de ”aglomerată” acum aproape 5.000 de ani, iar locuitorii obișnuiau să se ocupe cu creșterea animalelor.

Situația este foarte interesantă, consideră experții, pentru că oferă multe informații legate de populațiile străvechi ale Europei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Troll.E.Buzu

Acum 1 lună

In curand o noua miscare separatista va scanda "Transilvania stravechi pamant polonez!" :)
Raspunde

@troll

Acum 1 lună

Ai simțul umorului inferior celui care a călătorit acum 5000 de ani … Din păcate toți aveți acces la internet și vă credeți funny… Sad story !
Raspunde

Suetoniu Vitruviu Arpacas

Acum 1 lună

700 km in 5.000 de ani ? Adica 140 m pe an ! Chiar si un melc s-ar misca mai repede !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus