Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Drept la replică: ”I.T.M. Sibiu își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a legislației în vigoare”

Drept la replică: ”I.T.M. Sibiu își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a legislației în vigoare”

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a transmis pe adresa redacției ziarului Turnul Sfatului un drept la replică în urma publicării articolului „Sibiancă: ”ITM Sibiu mi-a dat niște acte care nu sunt bune nici un etaj mai jos, la Pensii”. Arhiva Libertatea este avariată în întregime” din data de 7 august 2024.

În articolul respectiv ziarul nostru a arătat că în încercarea de obține documentele care să ateste sporurile pentru mai bine de 13 ani de muncă o sibiancă a primit de la I.T.M. Sibiu acte pe care alte instituții publice nu le iau în seamă. Articolul a inclus și punctul de vedere al I.T.M. Sibiu.

Cu toate acestea, redăm mai jos în întregime dreptul la replică transmis de I.T.M. Sibiu:

”Am luat act cu îngrijorare de afirmațiile din articolul publicat în Turnul Sfatului la data de 07.08.2024 intitulat ”Sibiancă: ”ITM Sibiu mi-a dat niște acte care nu sunt bune nici un etaj mai jos, la Pensii”. Arhiva Libertatea este avariată în întregime”, în care doamna Stela M. și soțul acesteia susțin că Inspectoratul Teritorial de Muncă (I.T.M.) Sibiu le-ar fi eliberat documente false.

Această afirmație este total nefondată și aduce atingere gravă reputației instituției noastre, afectând încrederea publicului în activitatea pe care o desfășurăm. Dorim să precizăm că I.T.M. Sibiu își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a legislației în vigoare, asigurând transparența și corectitudinea în toate demersurile sale.

Pentru corecta informare a publicului, vă informăm următoarele:

I.T.M. Sibiu, ca și celelalte inspectorate teritoriale de muncă nu eliberează adeverințe privind grupele de muncă. Inspectoratele teritoriale de muncă, eliberează adeverințe și certificate în baza documentelor existente în arhivele inspectoratului, la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricăror entități care au dreptul legal de a solicita și obține informații, în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 33 din 30 aprilie 2002 privind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale, doar în cazurile în care situațiile sau datele a căror confirmare se cere rezultă din documentele deținute de acestea.

Art. 34, alin. (5) din Legea nr. 53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligă angajatorul să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate doar în baza solicitării salariatului sau a unui fost salariat.

Menţionăm de asemenea că adeverinţele se eliberează în baza documentelor, aflate în arhiva societăţii, cunoscându-se atât prevederile Codului penal referitoare la falsul în înscrisuri oficiale, cât şi prevederile legislaţiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit cărora angajatorul poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea şi corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

În situația în care nici fostul salariat și nici angajatorul nu mai dețin alte documente în afara carnetului de muncă, salariatul are posibilitatea de a se adresa instanței competente pentru reconstituirea cu martori a sporurilor care nu sunt prevăzute în carnetul de muncă. În conformitate cu prevederile art. 231 din Legea nr. 53/2003 republicată cu modificările şi completările ulterioare, conflictele dintre salariaţi şi angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfăşurarea raporturilor de muncă reprezintă conflicte de muncă.

I.T.M. Sibiu respinge ferm aceste acuzații și asigură publicul ca atribuțiile instituției sunt îndeplinite cu integritate și profesionalism, iar astfel de acuzații nejustificate pot avea efecte negative atât asupra imaginii instituției, cât și asupra relației noastre cu cetățenii.

În vederea unei informări corecte a publicului, solicităm publicarea acestui drept la replică, într-un mod care să aibă aceeași vizibilitate ca articolul inițial.

În plus, solicităm rectificarea informațiilor eronate și menționarea clară a faptului că ITM Sibiu nu a eliberat niciun document fals, așa cum s-a sugerat în articol.

Considerăm că o presă responsabilă și corect informată este esențială pentru menținerea încrederii publicului în instituțiile statului, iar colaborarea noastră cu mass-media trebuie să fie una bazată pe respect reciproc și veridicitate.

Cu deosebită consideraţie,

Inspector șef  

Stănilă Alexandru Marius

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Patrihot

Acum 1 lună

Daca este așa, cum de s-a ajuns în situația asta….cu atatea probleme grave!
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Deci ITM nu are nici o oblgatie.Nu verifica daca angajatorul a distrus arhiva sau nu vrea sa elibereze documentele solicitate.Cetateanul trebuie sa mearga in justitie pentru asi dobandii drepturile.Cand s-a renuntat la caretea de munca ce a facut ITM ca sa securizeze arhivele angajatorilor.La Sibiu puteau arhiva toate documentele in subsolul cladirii, unde sunt 2 niveluri in subteran.Cu ce au ocupat acele spatii unde accesul se [poate face cu camionul pe sub cladire?
Raspunde

Bratu Ovidiu

Acum 1 lună

Din luna februarie m-am înscris în audiență la inspectorul șef și nici acum nu ma primit mai știm pe cineva care nu primește audiențe publice
Raspunde

Cetățean

Acum 1 lună

O instituție care cred că trebuie desfintata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus