Pe lângă activitatea administrativă pe care o presupune conducerea Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean este și membră a Comitetului European al Regiunilor. Calitate în virtutea căreia se deplasează regulat la Bruxelles, în alte părți ale Uniunii Europene și în afara acesteia. Am încercat să aflăm numărul și zilele alocate acestor deplasări, precum și beneficiile pe care le au sibienii de pe urma acestora. Administrația județeană s-a arătat reticentă în a da informații pe acest subiect. Mai deschiși s-au arătat europenii, ale căror date o plasează pe Daniela Cîmpean în topul președinților de CJ cu cele mai multe deplasări.
„Astăzi, la Bruxelles, în ședința Comisiei pentru Resurse Naturale (NAT) din Comitetul European al Regiunilor, am prezentat colegilor pașii pe care Spațiul European al Datelor privind Sănătatea (EHDS) i-a făcut până acum în vederea implementării la nivel european”, scria Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, pe pagina sa de Facebook. Era pe 14 iunie, la câteva zile de la alegerile locale, în urma cărora a fost reconfirmată în funcție.
Comitetul European al Regiunilor (CoR) la care face referire este o adunare înființată în urmă cu 30 de ani, din care fac parte cu un mandat de câte cinci ani 329 de reprezentanți ai autorităților locale și regionale din țările membre UE. Iar acestei adunări i se cer de fiecare dată avize când Comisia Europeană, Consiliul UE sau Parlamentul UE au inițiative cu impact la nivel local, în ideea de „a aduce cât mai aproape decizia de cetățean”. Cu alte cuvinte, membrii CoR sunt consultați astfel încât legislația europeană să aibă în vedere, în final, și interesele legitime ale cetățenilor din județul Sibiu, de exemplu.
„Statutul de membră a Comitetului European al Regiunilor îmi oferă ocazia de a urmări ca actele normative pe care le dezbatem acolo să fie și în conformitate cu interesele cetățenilor județului Sibiu, iar politicile pe care le implementăm la nivel județean prin strategiile noastre să fie în deplin acord cu normele europene și cu valorile Uniunii Europene (...). Vă invit dragi sibieni, să îmi transmiteți întrebările voastre și propunerile pentru comisiile din care fac parte (...) Comitetul Regiunilor este pentru voi, pentru toți”, transmitea Daniela Cîmpean în ianuarie 2020, când a fost propusă de Guvernul României să facă parte din cei 15 membri care reprezintă țara noastră în această adunare.
Nu și nu
Am vrut să vedem cât de des merge Daniela Cîmpean la lucrările CoR, câte zile lipsește de la biroul de președintă pentru a reprezenta sibienii la nivel european și care sunt efectele acestor deplasări pentru cetățenii județului. În plus, am solicitat conducerii CJ Sibiu și detalii dacă astfel de deplasări presupun costuri pentru bugetul județean. Răspunsul transmis face o scurtă descriere a CoR, enumeră comisiile din care Cîmpean face parte și răspunde la o singură întrebare, din cele adresate. „Cheltuielile privind participarea președintei Daniela Cîmpean la ședințele CoR sunt acoperite de Comitet, astfel încât bugetul Consiliului Județean Sibiu nu este afectat” (consultă răspunsul transmis în format integral aici).
Am revenit cu o reclamație administrativă, în care am arătat că refuzul de a transmite informațiile solicitate nu este întemeiat, numărul de deplasări externe și zilele lipsite de la birou fiind informații cu caracter public. Și că același interes public îl reprezintă și rezultatul muncii Danielei Cîmpean la Bruxelles, având în vedere calitatea de ales al județului Sibiu . Nici reclamația administrativă nu a avut succes. „Comisia de analiză apreciază faptul că informațiile solicitate prin reclamația administrativă nu privesc și nici nu rezultă din activitățile autorității publice a CJ Sibiu (calitatea de membru CoR rezultând, așa cum am arătat mai sus, din calitatea de președinte al CJ), iar accesul la informațiile solicitate nu a fost restricționat, acestea putând fi vizualizate pe site-ul propriu al CoR și pe pagina de Facebook a conducătorului autorității județene”, se încheie răspunsul semnat „comisia de analiză”.
Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis la reclamația administrativă
23 de deplasări, pentru 35 de zile
Cum Daniela Cîmpean a refuzat să facă publice detalii despre volumul deplasărilor și rezultatul acestora, ne-am adresat reprezentanților CoR, cărora le-am cerut aceleași informații: atât pentru Daniela Cîmpean, cât și pentru ceilalți patru președinți de consilii județene (cei din Timiș, Harghita, Buzău și Dâmbovița) care fac parte din delegația României.
Reprezentanții CoR au transmis că în 2023 și în primele șase luni ale acestui an, Danielei Cîmpean i-au fost decontate diferite sume pentru participarea la 24 de evenimente din agenda CoR, care s-au întins pe durata a 35 de zile lucrătoare (pentru unul din aceste evenimente nu a fost nevoie de decontarea cheltuielilor de transport, fiind organizat la Sibiu).
Din cele 24 de evenimente la care CoR arată că Daniela Cîmpean a participat, patru sunt sesiuni plenare ale CoR, în cadrul cărora se votează amendamentele propuse pentru inițiativele legislative europene.
Daniela Cîmpean, în ședința plenară în care a fost desemnată raportor pentru o inițiativă a Parlamentului European
În alte 13 situații, Daniela Cîmpean s-a deplasat la Bruxelles sau în alte zone din UE pentru a participa la ședințele comisiilor CoR din care face parte, respectiv cea pentru politică economică și cea pentru resurse naturale. Între aceste 13 situații se numără și evenimentul organizat în vara anului trecut la Sibiu, respectiv ședința Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul Uniunii Europene (COTER). Această comisie este condusă de primarul Cluj-Napocăi, Emil Boc, iar cheltuielile de organizare ale evenimentului de la Sibiu la care au participat 400 de persoane au fost împărțite între CoR (900.000 de lei) și bugetul județean (500.000 de lei).
În două rânduri, Daniela Cîmpean a plecat în delegații ale căror teme erau cele politice, specifice grupului Popularilor Europeni, din care face parte președinta CJ Sibiu. Tot de atâtea ori, Daniela Cîmpean a avut delegații pentru întâlniri individuale. O dată s-a întâlnit cu Tomislav Sokol (europarlamentar responsabil de avizele unei inițative legislative pentru care și Cîmpean a fost raportoare din partea CoR) și o dată pentru a participa la o școală de iarnă, organizată la Torino și denumită „De la inițiativele europene la strategiile de răspuns italiene: reforme instituționale în sănătatea publică printr-o abordare generală”.
Daniela Cîmpean, la întâlnirea cu europarlamentarul Tomislav Sokol. Sursa foto: Facebook / Daniela Cîmpean
La capitolul „altele” intră deplasări precum cea din 18 și 19 martie anul acesta, când Cîmpean a participat la evenimentele de sărbătorire a 30 de ani de la înființarea CoR, sau la o conferință despre Parteneriatul estic al UE, organizată timp de două zile în Georgia.
Pe locul trei la zile plecate
Cu 35 de zile bifate la evenimentele CoR, Daniela Cîmpean este pe locul trei între cei cinci președinți de consilii județene din România în ceea ce privește delegațiile în care este plecată. În această perioadă, Danielei Cîmpean i-a fost bifată în rubrica aferentă activității în cadrul CoR cea de raportoare pentru avizarea unei inițiative legislative a Parlamentului European.
Primul loc este ocupat de Csaba Borboly, președintele CJ Harghita, care în ultimul an și jumătate a fost plecat timp de 77 de zile la Bruxelles sau prin alte părți unde CoR a avut evenimente. Pe de altă parte, Borboly este și pe primul loc în ceea ce privește activitatea delegației românești la CoR, fiind responsabil de avizele emise pentru patru inițiative legislative la nivel european în ultimii patru ani.
Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, are cele mai numeroase deplasări la evenimentele CoR
Locul doi este ocupat de Alin Nica, președinte al CJ Timiș și, totodată, președinte al delegației României în cadrul CoR. Conform datelor transmise de CoR, Nica a participat timp de 62 de zile lucrătoare, în ultimul an și jumătate. La fel ca și Cîmpean, și Nica a fost o singură dată raportor în ultimii patru ani.
Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița a participat timp de 11 zile la evenimentele CoR, iar Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Dâmbovița – timp de nouă zile. Niciunul din cei doi, însă, nu are bifată vreo acțiune în calitate de membru CoR.
Rezultatele deplasărilor
Fiecare membru al CoR are o pagină dedicată pe site-ul adunării, secțiune în care sunt prezentate câteva date profesionale, dar și rezultatele muncii depuse la nivel european. În cazul Danielei Cîmpean, pagina dedicată ei pe site-ul CoR indică avizarea unei inițiative legislative a Parlamentului European, pentru crearea unui spațiu european al datelor medicale (EHDS).
Dezbătut și votat în cadrul ședinței din 8 februarie anul trecut, respectivul aviz a creat și prilej Danielei Cîmpean pentru a se adresa plenului CoR. Atunci, Daniela Cîmpean a arătat că și la Sibiu a fost implementat Portalul medical, proiect asemănător celui se vrea implementat la nivelul UE, care a ajutat la pregătirea noului spital județean. „Beneficiile unui astfel de spațiu cu datele medicale ale pacienților le-am simțit foarte bine în județul Sibiu, unde există un proiect similar cu cel despre care vorbea colega noastră din Portugalia, un dosar digital medical. Atât pacienții, cât și cadrele medicale ne-au transmis feed-back-ul extrem de pozitiv cu privire la utilizarea acestui dosar digital al datelor medicale. Dincolo de aceasta, vreau să vă spun că în calitate de autoritate locală care are în subordine cele mai importante spitale din județul Sibiu am simțit beneficiile pe care faptul că aveam colectate astfel de date ne-a ajutat atunci când ne-am dimensionat cel mai important proiect pe sănătate în județul Sibiu și mulțumită colectării acestor date am reușit să dimensionăm această investiție la nevoile și să adaptăm structura la nevoile reale și actuale ale cetățenilor”, le-a vorbit Cîmpean colegilor de din cadrul CoR.
Ea a mai vorbit, colegilor de comisie de această dată, pe același subiect al EHDS și la mijlocul lunii iunie, ca urmare a faptului că s-a ajuns la un acord între Parlament și Comisie pe subiectul inițiativei legislative pe care și CoR-ul și-a dat avizul în februarie 2023. Cîmpean a prezentat câteva date tehnice din actul legislativ. „Este remarcabil că, după cum ați putut constata, unele dintre amendamentele noastre, care au fost incluse în raportul Parlamentului European au fost, de asemenea, reținute și în textul final. Mai multe informații despre acest progres le avem în informarea pe care o avem pe site-ul Comitetului European”, a dat citire Daniela Cîmpean dintr-o notă pregătită de funcționarii CoR.
Pagina Danielei Cîmpean de pe site-ul CoR nu relevă alte activități. Iar căutând pe Facebook, după cum am fost îndemnați de administrația județeană, am descoperit un interviu acordat în octombrie 2021, de la Bruxelles, pentru TVR Timișoara și o postare făcută în aceeași zi a interviului, despre subiectele ședinței plenare la care a participat președinta CJ Sibiu. În fine, pe aceeași pagină a rețelei de socializare am mai găsit un anunț despre întâlnirea avută în ianuarie 2023, tot la Bruxelles, cu europarlamentarul Tomislav Sokol.
Am cerut o evaluare a importanței activității aleșilor locali în cadrul CoR din partea lui Alin Nica, președintele CJ Timiși și președinte al delegației României. Iar Nica a arătat că activitatea lor la Bruxelles și în alte părți ale Europei este de o „influență foarte mare”. „Eu spun că este un factor de influență mai mare decât cel al reprezentării intereselor țării noastre prin europarlamentarii români. Aproximativ 70% din legislația europeană trece prin avizul CoR. Iar autoritățile locale, care sunt mult mai aproape de cetățean, își pot aduce astfel aportul la influențarea legislației la nivel european. Președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly, că tot ați amintit de el, este foarte activ în ce privește inițiativele legate de urși. La fiecare aviz care avea legătură cu legislația de mediu ori cu cea referitoare la agricultură, de exemplu, domnul Borboly menționa necesitatea ținerii sub control a populației de urși. Din păcate, amendamentele domniei sale nu au fost luate în considerare, deoarece influența organizațiilor de protecție a mediului este mai mare”, a declarat Nica, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Rambursări de 14.000 de euro
În răspunsul transmis de CoR în atenția cititorilor Turnul Sfatului se arată că membrii adunării nu sunt plătiți pentru munca lor. „Membrii CoR nu primesc nicio remunerație din partea CoR sau din bugetul UE pentru exercitarea atribuțiilor lor în cadrul CoR. CoR rambursează cheltuielile de călătorie efectiv suportate de membrii săi pentru deplasările la Bruxelles, unde instituțiile UE organizează întâlniri. Ca regulă generală, CoR acoperă, de asemenea, cheltuielile de călătorie ale membrilor săi atunci când aceștia participă la evenimente externe în numele CoR”.
Solicitați să dezvăluie sumele rambursate celor cinci președinți de consilii județene, reprezentanții CoR au refuzat răspunsul. „CoR recunoaște că membrii săi sunt figuri publice și că cheltuielile și indemnizațiile lor de călătorie, adică cheltuielile de călătorie și indemnizațiile forfetare de călătorie și întâlnire, fac parte din domeniul public, deoarece sunt finanțate cu bani publici și sunt legate în mod intrinsec de exercitarea atribuțiilor membrilor. Cu toate acestea, CoR consideră că divulgarea sumelor efective ale cheltuielilor de călătorie și a indemnizațiilor forfetare de călătorie și întâlnire primite de fiecare membru ar putea conduce la interpretări greșite privind natura lor reală, și, în special, că există un risc ca acestea să fie reprezentate în mod malițios ca «remunerație», ceea ce, așa cum s-a explicat mai sus, nu sunt”, se arată în răspunsul CoR.
Doar că aceste sume se regăsesc în declarațiile de avere completate de către aleși. În declarația Danielei Cîmpean aferentă veniturilor de anul trecut, aceasta arată că primit de la CoR 14.119 euro drept „indemnizație ședințe”. În declarația aferentă anului 2022, Cîmpean nota indemnizații de 10.586 de euro, în cea aferentă lui 2021 – 5.442 de euro, iar în cea pentru anul 2020 – 3.089 de euro.
Cele mai mari sume rambursate le-a declarat – pentru anul trecut - Alin-Adrian Nica: 28.019 euro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: comitetul european al regiunil , preocuparile europene ale pres , presedinta cj sibiu , presedinti cj , V , foto , Consiliul Judetean Sibiu , indemnizatii , Daniela Cîmpean
Vizualizari: 8552
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Xyz007
Acum 2 ore
Luana
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Vivi Dragan