Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

VIDEO Urme ale gepizilor, descoperite pe terenul unei foste ferme de porci din Sibiu. ”Cercetările ne indică prezenţa unor morminte de inhumaţie cu un inventar interesant”

VIDEO Urme ale gepizilor, descoperite pe terenul unei foste ferme de porci din Sibiu. ”Cercetările ne indică prezenţa unor morminte de inhumaţie cu un inventar interesant”

Un sit arheologic a fost descoperit la marginea Sibiului, pe un teren unde, în perioada comunistă, funcționa o fermă de porci, relatează Antena 3.

Pe lângă artefacte vechi de mii de ani, arheologii au găsit și osemintele mai multor civilizații care au locuit în această zonă încă din secolul al III-lea înainte de Hristos.

„Avem o locuință adâncită, mai exact un bordei, pe care îl datăm, pe baza materialului ceramic, în a 2-a epocă a fierului. Ceramica este specifică în special orizontului celtic din Transilvania”, a explicat, la Antena 3 CNN, Ion Alexandru Bărbat, cercetător ştiinţific.

Arheologiii au descoperit mai multe oseminte ale civilizaţiilor migratoare din secolul al III-lea înainte de Hristos, din a doua epocă a fierului, dar şi de la începutul secolului VIII. De asemenea, au fost identificate şapte morminte care aparţineau gepizilor, popor migrator care a ajuns în spațiul transilvănean în secolul IV.

Pe terenul nu mai mare de un hectar şi jumătate, arheologii au găsit şi o serie de artefacte.

„Un piepten bilateral din os cu nituri de fier. Un recipient ceramic foarte fin ornamentat, o cataramă. Fragmentele de râșniță manuală, descoperite în contextele romane și romane târzii. Sunt piese practic de moară, cum le mai spunem noi, lucrate din rocă vulcanică”, spune Ion Alexandru Bărbat.

De asemenea au mai fost scoase la suprafață, urme de civilizaţie ale celor care au trăit în secolul III. Locuinţele lor erau construite preponderent din lut, în zone cu apă sărată, roci de sare şi pământ negru.

“Cercetările efectuate până în prezent ne indică prezenţa unor morminte de inhumaţie cu un inventar interesant, alăcuit din fusaiole, piepteni bilaterali din os, fibulă din bronz, piesă de cataramă din fier şi prezenţa, în anumite situaţii a amnarului şi a cremenului”, spune Ioan Alexandru Bărbat, cercetător ştiinţific în cadrul universității din Alba Iulia, citat de observator.ro.

Sursa foto: captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Adina

Acum 1 lună

Interesant dar oare cum își dau seama că aparține gepizilor? Văd că bijuterii nu sunt pe acolo. E destul de ambiguă treaba asta cu apartenența mormintelor...Se mai fac și greșeli. Cum erau unii arhologi care susțineau sus și tare că diadema și bijuteriile descoperite în Gheraseni, jud. Buzau, aparțin hunilor când acel tezaur este clar bizantin, podoabele fiind lucrate în stil bizantin, printre ele fiind și vulturul bizantin, nu au nicio treabă cu poporul hunic. Arheologii români par uneori să se sfiască a spune că anumite bijuterii sau vase sunt românești.
Raspunde

Suetoniu Vitruviu Arpacas

Acum 1 lună

Bijuteriile hunilor erau comandate si aduse de la Constantinopol. La fel ,,Closca cu puii de aur,, a fost confectionata tot acolo, la indicatiile gotilor. Tezaurul peceneg de la Sannicolau Mare : idem.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tudor Vladimirescu

Acum 1 lună

E in ton cu sloganurile si panglicile hunilor de astazi..Daca e ceva din vechime desigur erau de la huni pt ca pe geti si pe daci i-au omorat pe toti legiunile romane.Aurul,argintul ,fierul,cuprul,sarea ,toate mineralele erau toate triste si ramasesera nepazite...Dar uita ca hoardele hune au aparut muuuultttt mai tarziu,primul lor conducator din convoiul de cotigi si yurte era prin anii 352 ,kama tarkhan,dupa nume desigur un mare autodidact intelectual european din Urali-Gobi.Nu sunt in stare sa arate o moneda,una singura(nu cele pradate si furate fara rusine, binenteles) creata de ei..Asa e si cu biserica bizantina din Alba Iulia care e muuuultttt mai veche decat cea a ungurilor si e si curtea catedralei.Dezgropata din greseala si noroc pt noi,apoi repede acoperita cu beton de yudmr-hunor .Dar relevata acum...Karma nu kama tarkhan ,bai istoricilor de interes si tastatura!!!

Raspunde

Jos sus

Acum 1 lună

Nu mai râdeți, soțiile de gepizi se numeau gepide.
Raspunde

Miss Oggyin

Acum 1 lună

La Constantinopol se confectionau bijuteri la comanda, pentru oricine avea bani, ,migrator/nemigrator.Cei mai buni bijutieri activau acolo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus