Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
17°C

„Cererea e mare” sau „Vin studenții”. Chiriile la Sibiu înainte de toamnă: un apartament decent trece de 400 de euro lunar

„Cererea e mare” sau „Vin studenții”. Chiriile la Sibiu înainte de toamnă: un apartament decent trece de 400 de euro lunar

Prețul chiriilor la Sibiu a trecut pragul minim de 350 de euro pe lună, acesta fiind un preț mai degrabă de excepție în ultimele luni. Apartamentele din Sibiu se închiriază acum și cu prețuri între 600 și peste 1.000 de euro pe lună. „Cererea e mare”, „vin studenții” sau „nu s-a mai construit în ultima perioadă” sunt principalele argumentele ale agenților imobiliari, atunci când le spui că ți se pare scump să plătești 350 de euro lunar pentru un apartament de 35 mp în care intri direct în aragaz.

E mijlocul lunii august, iar această perioadă, pe lângă vacanța pe care unii și-au programat-o, alții și-o dedică pregătirilor pentru a se muta la Sibiu. Mulți dintre ei sunt studenți, care aleg să studieze la ULBS și care au nevoie de o chirie. Anume aceștia sunt văzuți în primul rând ca o sursă de bani de către cei care au apartamente de închiriat.

Datele ULBS arată că anul acesta peste 8.000 de tineri s-au arătat interesați de a studia la Sibiu, dintre care mai mult de jumătate au fost dosare ale candidaților din afara județului: Vâlcea, Alba, Brașov, Hunedoara, Mureș, Argeș și Olt. De asemenea, 126 de studenți internaționali au ales ULBS în admiterea de vară.

Din observațiile Turnul Sfatului, prețurile la chirii au crescut constant în ultimii ani, însă în ultimele două luni putem afirma că prețurile au explodat. Un apartament cu 3 camere din cartierul Terezian se închiriază cu 450 de euro. Apartamentul se află într-un bloc vechi, mobila este întunecată, iar pereții vopsiți în galben.

Pe bulevardul Mihai Vitează un apartament, aflat la parter, cu 3 camere decomandate, poate fi închiriat la prețul de 400 euro/lună. Deși este spațios, mobila este întunecată, iar geamurile sunt „decorate” cu jaluzele albastre și gălbui, care creează o atmosferă de birou delăsat a unui funcționar public.

Rămânem pe bulevardul Mihai Viteazu, dar ne îndreptăm atenția la un apartament ceva mai luminos. Are 40 de metri pătrați, se află într-un bloc comunist, dar este reparat. Deși livingul arată luminos și primitor, dormitorul este atât de îngust, încât un pat și un dulap ocupă tot spațiul, iar bucătăria este, așa cum majoritatea construite atunci, îngustă și lungă. Atât de îngustă încât încape doar persoana care gătește. Îmi imaginez că gătitul se transformă instant, dacă nu deja este, cea mai mare corvoadă într-o astfel de bucătărie, în care te izolezi de restul familiei și nu comunici cu nimeni. Chiria într-un astfel de apartament costă 470 de euro pe lună.

Și în zona Doamna Stanca, cunoscută pentru blocurile înghesuite, apartamentele au depășit lejer 400 de euro. Un apartament cu două dormitoare și un living cu bucătărie se închiriază în spatele magazinului Dedeman cu 600 de euro. Proprietarul ne spune că apartamentul este luxos și astfel probabil s-ar justifica prețul.

Puțin mai departe, în complexul Avangarden, un apartament cu un dormitor, aflat la parter, se închiriază la prețul de 450 de euro.

Schimbăm direcția. De această dată ajungem pe strada Ogorului. Ni se oprește privirea la un bloc construit parcă de un copil ce învață să joace lego - în jur sunt doar case de locuit, cu regim redus de înălțime. Nu departe - cartierul Alma. 

Apartamentul, care are 35 mp, fără un hol la intrare, așa cum sunt multe dintre locuințele care se construiesc în prezent, și se închiriază cu 350 de euro. Impresia e că deschizi ușa și intri direct în aragaz. Mai rămâne loc în acel living doar pentru un mic birou și cam atât. E adevărat, apartamentul are o terasă generoasă, de aproape 40 mp, conform anunțului.

„Este dispus proprietarul să lase din preț, având în vedere că e totuși o garsonieră?”, îl întrebăm pe agentul imobiliar care ne prezintă apartamentul. „Nu. Chiar vrea să-l mai mărească”, este răspunsul. „Mai ieftin de 350 n-o să găsiți. Nu s-a mai construit, iar cererea e foarte mare, de asta prețurile sunt așa”, a mai adăugat acesta. Plecăm să ne vedem fiecare de treaba sa; agentul – parcă dezgustat de faptul că părem prea mofturoși și probabil și săraci pentru „mofturile” noastre.

Tot în acea zonă, dar într-un cartier exclusivist, Green Hill, și tot cu 350 de euro lunar, se închiriază un alt apartament. De data aceasta, e unul nemobilat, având doar bucătăria și baia dotate cu toate cele necesare. Ca structură, locuința e la fel: un living cu bucătărie și dormitor, dar ca suprafață este mai mare (47 mp) și mai luminos. Dispune și de un mic balcon. Nici în acest caz nu e posibilă o reducere a chiriei, dimpotrivă. „Aici apartamentele pentru vânzare sunt scumpe, peste 100.000 de euro. Și 350 e ieftin. Dacă plătești 100 de mii și îl dai cu 300, n-ai făcut nimic (...) Acum vin mulți studenți în Sibiu și chiriile sunt mari. Un apartament bun nu o să-l găsiți cu un preț mai mic de 400 de euro lunar”, ne spune agentul imobiliar. În același bloc un apartament cu living și un dormitor, mobilat, costă 550 euro.

„Oare la Sibiu vin studenți de milionari?”, ne întrebăm.

Tot în Turnișor poți închiria un apartament „boem” cu 900 de euro/lună. Apartamentul are 68 de mp, iar terasa - 120 mp. În dormitor este cadă.

Balanța, noul pol de lux al Sibiului și mai multe chirii pet friendly 

Dacă altădată Ștrandul era considerat unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Sibiului, acum nici măcar centrul istoric nu se bate cu Balanța și City Residence. Aici, apartamentele se închiriază acum începând cu 600 de euro lunar. În urmă cu doar câteva luni mai puteai găsi o locuință aici cu 350 de euro, acum însă - nicio șansă. În complexul City Residence, un apartament cu un singur dormitor și living cu bucătărie se închiriază acum la prețul de 600 euro. Vizavi, la Balanța Residence, e și mai scump - un apartament cu 3 camere, nemobilat, se închiriază la prețul de 650 de euro pe lună. Dacă te ține buzunarul, poți închiria un penthouse aici. Locuința de la ultimul etaj are 100 de mp, iar terasa - 50 mp. Pentru luxul de aici nu scoți din buzunar nici mai mult, nici mai puțin de 1.000 de euro pe lună.

În afară de scumpiri constante și blocuri construite oriunde se poate prinde un petec liber de pământ, se poate observa și că în ultimii ani au apărut tot mai multe anunțuri de chirii pet friendly.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 15673

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

20 comentarii

Piata moare, da surde e orb!

Acum 1 lună

* Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului jignitor/calomnios folosit

Raspunde

???

Acum 1 lună

Am o garsoniera mica de vânzare Decât să plătească chirie 4 ani mai bine cumpără o garsoniera și e a lui.
Raspunde

Detalii

Acum 1 lună

Detalii? Un link catre anunt?
Raspunde

????

Acum 1 lună

Încă nu sunt hotărât s-o vând până nu găsesc altceva de cumpărat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Slobo

Acum 1 lună

Hoția la Sibiu a ajuns la cer, nimeni din ce-i abilitați nu verifică hoția locală, de la restaurantele alea care merg bine, știm din articolele voastre, până la ăștia care jecmănesc oamenii, mai zic odată de restaurantul ăla care primează in Sibiu.
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Daca este jegmaneala in Sibiu si nu esti din oras du-te si incearca in alte orase poate o fi mai bine, cu siguranta nimeni nu iti v-a simti lipsa in Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mitică

Acum 1 lună

Am si altă abordare decât a dumneavoastră. Dacă ar sta la hotel sau pensiune cate zile ar reuși sa stea cu 400 de euro ? In piață liberă așa se stabilesc preturile , unii cer alții oferă. Dacă chiriile sunt prea mari ar trebui sa se reducă numărul studenților din acel oraș. Dacă exista oferte de 1000 de euro probabil exista si cerere pentru ea - de exemplu sunt patru studenți care închiriază împreună. Ca si la apartamentele de două camere unde in majoritatea cazurilor stau doi studenți. Pe de altă parte si cineva care cumpăra un apartament cu 80.000 euro ca "investiție' vrea sa vadă ca rămâne cu ceva in mână după ce plătește rata la el. Va rog sa comparați chiria di Sibiu cu cea din Cluj, Brașov sau București si abia apoi sa vedem daca chiar e scumpă.
Raspunde

Cindea George

Acum 1 lună

Da, numai ca argumentul e un pic invalid. Piata nu e chiar atat de libera pe cat ne place sa spunem, nu? Pt ca piata asta este corelata intr-o mare masura cu o alta piata, cea a creditelor. Si cand a inceput pandemia si guvernu a dat oug ca bancile sa pasuiasca creditele cu 6-9 luni, unde a fost libertatea in acea piata? Cand cei cu creditele au inceput sa planga ca a luat-o ROBOR-ul si IRCC-ul la deal si le-au crescut ratele si bla bla, guvernu iar a dat OUG de pasuire. Unde a fost libertatea acolo. Ca altfel, sa vezi ce se regla si piata imobiliara cand brusc crestea oferta. Si mai e o treaba...cand iei un ap de 80000E pe credit ca "investitie" si vrei ca chiriasu sa-ti plateasca tie si chiria si sa mai faci si profit din asta, acolo esti samsar, nu investitor. Si foarte multi sunt, din pacate.
Raspunde

Cindea George

Acum 1 lună

Ah, si mai e o chestie, care nu prea se spune in articol. Sau ma rog, se face o confuzie prin modul de exprimare. In articol se spune ca se inchiriaza un ap la pretul de x. Dar ap respectiv inca nu e inchiriat. Atat se cere pt el, asta nu inseamna ca va si primi. Mai relevant ar fi datele din trecut coroborat cu un istoric al acelui apartament, cat a stat pana sa fie inchiriat. Daca eu pun un apartament la 1000E si stau cu el gol de 2 ani ca nu ia nimeni la pretul ala, asta nu inseamna ca asta-i pretul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Daria Marina

Acum 1 lună

Dle Cindea George, înainte de a emite păreri superior-fudule, vă recomand să (re)citiți manualul de economie. Păsuirea ratelor nu a însemnat ștergerea datoriei, nici a dobînzii, de aceea a condus la creșterea ratelor celor care au apelat la ea. Adică sub 12 % din împrumutați, după statisticile BNR. Pen' că nu au luat credite cu rate de 500 euroi cei cu salariul minim pe economie, mai degrabă cei care n-au dat din colț în colț să găsească 30-40 de euroi pentru creșterea ratei. Cât despre "samsari" voiai ca cei care au făcut investiția să meargă în pierdere 20-30 de ani, până returnau creditul? Eventual să te lase pe tine să locuiești moca în casa lor? Da, piața este liberă, să-ți traduc simplu: ai bani, închiriezi pe cât se cere, n-ai bani stai acasă și așteaptă să scadă. Doar că de 16 ani numai crește. Înainte să mă faci samsară imobiliară imobiliară, să-ți spun un secret: e o afacere proastă. La 80.000 investiți și 400 chirie înseamnă 6% câștig pe an. Dac-ai plătit cu banii jos, nu pe credit. Dobâda la titlurile de stat e acum 6,75%, acum 3-4 ani era 8%. Neimpozabil, și nu te doare capul că nu-ți dă chiriașul banii sau că bagi bani în reparații. Iar bursa, cu dividende cu tot, a crescut peste 30%, adică ai câștiga vreo 20.000 de euroi în plus. Bani pe care unii cu școală lucră 8 ore, zilnic.
Raspunde

Da

Acum 1 lună

Cerere și oferta. Dacă nu o sa le închirieze, o sa scadă preturile. Sunt umflate peste tot. Preț prea mare, nu cumperi. Și asa ajuți pe toată lumea. Stau cu apartamentele goale o vreme și apoi vor da mai ieftin. Nu e prost cel care cere. Ei își încearcă norocul, poate vor prinde naivul care sa se condamne la a sta acolo. Câh! Nu e vina chiriașilor ca speculanții de chirii au fost păcăliți la rândul lor de cei care le-au vândut apartamentele la preturi nejustificat de mari. Când dai 100.000 euro pe o cutie... nu ai cum sa îți recuperezi banii într-un interval de timp normal (10 - 15 ani) decât dacă îl dai la peste 600 euro chirie lunara, ceea ce nu găsești, deci mare teapa pt proprietari. Asta pornește de la dezvoltatorii la fel de speculanți și hapsâni care construiesc m2 cu maxim 500-600 euro și vor sa îl vândă de 3-4 ori mai scump. Oameni lacomi, fără bun simt, buna credință și educație. Sclavii banului și al lucrurilor mărunte. Măruntă perspectivă și absente valorile adevărate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Nene, prețurile nu scad din 2008. Vremea când îți dădea partidul moca s-au dus de 35 de ani, și nu se mai întorc. Și guess what: în Sibiu încă e ieftin. Cu suta mia încă găsești locuințe faine, cu 80.000 decente.
Raspunde

Miticuță

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Depinde de care parte a situatiei esti. Faceti un scurt exercitiu de imaginatie: 1. Vindeti / inchiriati ; 2. Cumparati / cautati chirie. Sa nu fim ipocriti. Un lucru e sigur: preturile mari exista din cauza cantitatii imense de bani negri din Romania. Aud de prea multe ori (si nu de la agenti) de oameni care se duc cu sacosa de bani sa cumpere proprietati. Sunt prea multi oameni care nu au muncit o zi dar se plimba in masini de sute de mii de euro. Ca om onest, care plateste taxe (mai exact i se iau cu forta), nu poti concura cu asa ceva. Orice salariu ai avea.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Fenomenele care le descrii tu există cu siguranță, am văzut și eu 2 cazuri, dar să nu cădem nici în cealaltă parte de ipocrizie. Există și în Sibiu oameni care au salarii de peste 3000 euro, dacă și soția/gagica/amanta/concubina aduc un salariu mediu de Sibiu (1000 eur), își permit 2000 eur rată și dacă au copii. Sau un cuplu în care fiecare au salarii de cam 2000 eur. Sau oameni care au lucrat ceva ani în străinătate și au acumulat bani de un avans de 50-60%. Ei își pot plăti un apartament în cam 10 ani. Genul ăsta cumpără locuințe, pentru uzul propriu. BNR zice că durata medie la creditele ipotecare e 22 ani și rata medie un pic peste 1100 eur. Încă unii mai pot și din salariu. În Cehia sau Polonia, dacă vrei ăntr-un oraș mai mare, poți să uiți, mai la vest poți visa să câștigi la loto sau s-ajungi șef la Lufthansa sau SAP.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 1 lună

Am și eu un apartament în Terezian într-un bloc "comunist" cum ar spune unii, dar care este mult mai bine construit decât tot ceea ce s-a construit după revoluție. După ce am am învestit aproximativ 50 mii € pentru al remedia din temelii, interior/exterior fiind și aproape de centrul istoric consider corect prețul pe care-l cer pentru chirie, 640€/lună. Chiar și pentru 3 studenți nu ar fi scump, că nu o să vină doar unul singur să-l închirieze dacă vorbim de studenți. În schimb sunt cereri pentru apartamente de lux chiar și de către familii care au un loc de muncă bine plătit. Fiecare proprietar își face calculele în funcție de investiția/cheltuielile pe care a avut-o cu locuința respectivă. Fiecare urmărește o anumită categorie de chiriași de aceea prețurile încep de la ..... până la .... . Vă doresc o zi bună și succes tuturor, proprietarilor dar și chiriașilor. https://www.remax.ro/anunt/144074/apartament-de-lux-zona-centrala
Raspunde

Q

Acum 1 lună

Știi ce-i ciudat? Spui de apartament de lux, dar vrei să-la închiriezi la trei studenți? Dacă e lux, nu e de studenți, sau dacă e un student cu bani mulți de la părinți și vrea "lux, în blocuri comuniste", nu-l închiriază împreună cu alții. Decide-te ce naiba ai de închiriat! :-))) Sau vrei numai să prostești pe careva?
Raspunde

Mihai

Acum 4 săptămâni

Eu am dat doar un exemplu cu studenții nu am zis că doresc eu neapărat să-l dau la 3 studenți. Și clar că dacă aș avea ofertă de la 3 studenți aș accepta, de ce nu ?! Eu ce au, "râie" , banii lor nu sunt buni sau ce ? Împarte chiria respectivă la 3 și vezi că iasă mai ieftin decât o garsonieră rablagită. Iar partea cu luxul a fost scris de către agenția imobiliară nu de mine.
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

Dacă sunt preturi dinastea la apartamente la cât ajung sa se închirieze casele?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

La case știu de chirii de 4000-5000 de euro, închiriate de companii pentru șefii expați. Ca particular nu prea găsești sub 1000, și trebuie să bagi bani în amenajări să locuiești decent.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus