Marţi,
15.10.2024
Innorat
Acum
16°C

Tracon inițiază închiderea definitivă a celei de-a doua celule de la groapa de gunoi din Cristian, epuizată încă în 2016. În prezent, societatea extinde depozitul de deșeuri cu a cincea celulă

Tracon inițiază închiderea definitivă a celei de-a doua celule de la groapa de gunoi din Cristian, epuizată încă în 2016. În prezent, societatea extinde depozitul de deșeuri cu a cincea celulă

Societatea Tracon, care gestionează depozitul ecologic de deșeuri menajere și industriale din Cristian, a anunțat Agenția de Mediu că inițiază proiectul de închidere definitivă a celei de-a doua celule. Aceasta era închisă provizoriu din anul 2016, iar închiderea definitivă este programată pentru anul 2025. Între timp, societatea extinde groapa de gunoi cu cea de-a cincea celulă.

„Închidere finală celula nr. 2 depozit ecologic de deșeuri menajere și industriale (D.E.D.M.I.) Cristian, județul Sibiu – (soluția de închidere finală = cu geocompoziție)” este numele proiectului pe care Tracon SRL l-a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, în vederea obținerii acordului de mediu. Documentul a fost depus repetat, fiind varianta revăzută a acestuia, conform unui anunț publicat de instituție.

Terenul pe care este amplasată groapa de gunoi este situat în extravilanul comunei Cristian, între DN1 Sibiu-Sebeș, DJ Sibiu – Ocna Sibiului și Drumul DC66-Rusciori. Tracon deține depozitul în baza acordului de asociere în participațiune din februarie 2000, încheiat cu Primăria Cristian, angajamentul fiind pentru 30 de ani de funcționare.

„Închiderea finală a celulei nr. 2, parte componentă a depozitului ecologic de deșeuri menajere și industriale asimilabile (DEDMI), urmează să se realizeze pe terenul situat în partea nord-estică a comunei Cristian, amplasat la aprox. 2 km distanță de zona industrială vest a orașului Sibiu, la cca. 2 km de comuna Cristian, la 3 km de localitatea Șura Mică și la 2,5 km față de pista Aeroportului Internațional Sibiu. Pe acest teren se va executa închiderea definitivă a celulei nr. 2 situată în vecinătatea celulei nr. 1, închisă definitiv în noiembrie 2018”, scrie în memoriul prezentat la APM Sibiu.

Cinci etape vor fi parcurse pentru aceasta, se mai arată în document:

-       Deconectare puțuri gaz existente pe celula nr. 2 de la arzătorul Geco 300 și degazare pasivă prin biofiltre;

-       Conectarea puțurilor de gaz de pe celula nr. 4 la arzătorul Geco 300, după închiderea provizorie a celulei;

-       Sistemul final de impermeabilizare de suprafață a celulei nr. 2;

-       Rigole perimetrale;

-       Monitorizare post-închidere.

Memoriul depus de Tracon la APM prezintă situația celulei nr. 2: „(...) există un volum de circa 312.000 m3, echivalentul a 458.640 tone de deșeuri pentru un grad de compactare de 1,47 tone/mc. Deșeurile în perioada de exploatare (2011-2016) au fost depozitate în straturi succesive de maxim 1m, acoperite apoi cu material inert sau pământ în strat de 10-20 cm și compactate periodic. Din studiul topografic realizat în luna septembrie 2016, reiese că după închiderea celulei a rezultat un volum de 300.803 mc la o cantitate de 456.650,72 tone deșeuri depozitate”.

Documentul descrie soluția pe care o va folosi societatea pentru închiderea definitivă, care se va finaliza cu un strat de pământ argilos în amestec cu nisipuri și pietrișuri, în grosime de 85 cm, iar peste acesta se va pune un strat de pământ vegetal în grosime de 15 cm care va fi însămânțat cu ierburi perene/vegetație rezistentă la eroziune.

Groapa de gunoi de lângă Sibiu are cinci celule

Societatea estimează că închiderea finală va avea loc în anul 2025, iar costul proiectului se ridică la aproape 1,9 milioane de lei.

Precizăm că depozitul de deșeuri se compune în prezent din patru celule, a cincea fiind în etapa de construcție.

Celula nr. 1 (suprafața de 2,5 hectare): capacitatea de depozitare a fost epuizată în anul 2011 și închisă definitiv în 2018.

Celula nr. 2 (suprafața de 2,5 hectare): capacitatea de depozitare a fost epuizată în anul 2016 și a fost închisă provizoriu în 2018, iar până în 2024 a fost în etapa de consumare a tasărilor majore a deșeurilor depozitate.

Celula nr. 3 (suprafața de 2,5 hectare): capacitatea acesteia a fost epuizată în anul 2020 și a fost închisă provizoriu. Aceasta se află în etapa de consumare a tasărilor majore a deșeurilor depozitate. Conform Tracon, închiderea finală a acesteia urmează să aibă loc în anul 2027.

Celula nr. 4 (suprafața de 2,5 hectare): celula se află în exploatare, adică în prezent aici se depozitează deșeurile.

Celula nr. 5 (suprafața de 2,65 hectare): este celula pentru care a fost obținută autorizația de construire și sunt începute lucrările de execuție.

Citește și: Tracon solicită deschiderea ultimei celule a gropii de gunoi din Cristian

Amintim că Tracon a solicitat extinderea gropii de gunoi, prin deschiderea celei de-a cincea celule în luna iunie 2023 și extinderea celei de-a patra. Pentru a IV-a celulă de depozitare s-a urmărit extinderea depozitului cu suprafața de aproximativ 25.000 mp și un volum de depozitare de circa 459.000 mc, respectiv 688.343 tone. Valoarea investiției pentru a patra celulă esra estimată la 900.000 lei.

Tracon extinde depozitul de deșeuri...

În ceea ce privește celula a V-a, aceasta ar urma să ocupe o suprafață de aproximativ 26.500 mp, cu un volum de depozitare de circa 314.625 mc, respectiv 471.938 tone. „Scopul lucrării este asigurarea depozitării deșeurilor menajere și industriale asimilabile acestora pentru județul Sibiu în condiții ecologice (...), ca urmare a faptului că spațiul de depozitare a deșeurilor în celula 4 se apropie de aprox. 75% grad de încărcare”, se menționa în memoriul depus anul trecut la APM Sibiu.

Astfel, investiția urmărește „asigurarea continuității depozitării deșeurilor” pentru județul Sibiu; în document nu se menționa valoarea lucrărilor în cazul acestei ultime celule.

Conform informațiilor prezentate de Tracon, perioada de umplere a celulelor este de 5-7 ani.

... deși trebuie să-l reciclăm

Conform legislației în domeniului deșeurilor, din anul 2023, 70% din cantitatea totală de deșeuri produsă în municipiul Sibiu trebuie să meargă la reciclat. Pentru neatingerea acestei ținte sunt prevăzute penalizări. Vestea bună era că Sibiul are un grad de colectare separată a deșeurilor de 29%, cel mai ridicat din țară.

Citește și: Ce ne așteaptă anul viitor: ”Pentru 2023, maxim 30% din cantitatea totală de deșeuri mai poate ajunge la groapa de gunoi”

Amintim că la începutul anului trecut Tracon SRL, societatea care administrează groapa unde sunt depozitate toate deșeurile din județul Sibiu, a solicitat autorităților majorarea tarifelor de depozitare de la 90 la 130 de lei, pentru fiecare tonă.

Citește și: Se cere scumpirea depozitării gunoaielor cu peste un milion de euro anual. Primăria Sibiu spune că nu e legal, Consiliul Județean – că este

Doar că solicitarea celor de la Tracon a fost respinsă, iar reprezentanții societății au formulat o plângere prealabilă, care va fi urmată de un proces împotriva tuturor celor care s-au împotrivit acestei creșteri.

Citește și: Actualizare. Tarifele pentru gestionarea deșeurilor sunt propuse a crește în tot județul. Discuțiile au inclus chiar și dublarea acestora

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Nemo

Acum 1 lună

@proiectul de închidere definitivă a celei de-a doua celulă@, zice autorul, si in titlu, si mai jos... Limba noastra-i o comoara. Ca orice comoara, e descoperita greu....

Raspunde

Gramaticul

Acum 1 lună

celulă, celule . Sărmanul acord s-a pierdut pe drum.

Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

"Vestea bună era că Sibiul are un grad de colectare separată a deșeurilor de 29%, cel mai ridicat din țară." - de cand e asta o veste buna? Vestea buna era daca era Sibiul cu 29% la coada clasamentului!

Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Mulțumim pentru observații.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus