Deschise publicului de Muzeul Național Brukenthal cu ocazia Festivalului Internațional de Artă Contemporană catacombele Sibiului de la Biserica Ursulinelor sunt cu adevărat spectaculoase. Ele dezvăluie vizitatorilor nu doar o pagină din istoria de sute de ani a orașului nostru, ci o lume mai puțin cunoscută, ascunsă publicului larg zeci de ani.
În primul rând trebuie spus că spre deosebire de tunelurile din interiorul Bastionului Haller, aici vorbim despre catacombe în adevăratul sens al cuvântului.
”Aceste catacombe au aproximativ 300 de ani, dar sunt construite pe vechile catacombe ale ”dominicanilor” din secolul XV. Catacombe înseamnă un drum spre vale, adică un drum dintr-un cartier din Roma care ducea spre o anumită vale, așa au apărut primele catacombe în primele secole creștine, construite de primii creștini din secolele I și II. Într-o primă fază ele au fost în Roma. Creștinii care trăiau în afara zidurilor cetății aveau nevoie de un loc de rugăciuni și de un loc unde să nu fie incinerați, așa cum făceau romanii, ci să fie îngropați. Locurile de rugăciune se aflau la subsol. După ce au început să moară primii creștini ei a trebuit să fie îngropați undeva unde mormintele să nu fie profanate. Așa a luat naștere catacomba”, a explicat dr. Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal, cel care sâmbătă a ținut personal tururi ghidate în subsolul Bisericii Ursulinelor.
În catacombe se ajunge pe un coridor ce face stânga de la intrarea principală în fostul liceu și cobori pe scară surprinzător de la îndemână plasată. Practic, te aflii sub nivelul străzii de pe Magheru.
Istoria, pe scurt
Iluminat de specialiștii muzeului sibian doar cât e nevoie să înțelegi unde ești, catacombele au o energie aparte, te transpun cu ușurință într-o altă lume. În jurul tău se află rămășițele umane a zeci de foști preoți, maici, profesori, doctori sau magistrați care au călcat pietrele străzilor Sibiului cu sute de ani înaintea noastră.
Istoria Sibiului se vede și simte la fiecare respirație.
”În secolul XII – XIII zidul Cetății Sibiului se termina puțin mai sus de noi, iar în afara cetății călugării dominicani își construiesc Mănăstirea Sfintei Cruci. Noi acum mai avem Capela Sfintei Cruci, aflată lângă gară. Fiind în afara zidului cetății, după 1200 când încep mongolii să vină, primele în bătaia armatei erau mănăstirile și casele aflate în afara cetății. Se dărâmă. După 1400 avem invazia turcilor, Mănăstirea Dominicană din nou se dărâmă.
Atunci, călugării dominicani, romano-catolici, fac demersuri și municipalitatea le acordă un teren în cadrul cetății, unde erau feriți și puteau să-și construiască o nouă biserică. Își construiesc o biserică monumentală, Biserica Ursulinelor are la bază fosta mănăstire dominicană din secolul XV, deci după 1440.
De la fosta biserică se mai păstrează intrarea gotică și câțiva contraforți. Mai apoi Biserica Ursulinelor a trecut prin diferite șantiere de restaurare, de aceea astăzi în interior avem o construcție barocă. Călugării dominicani aveau aici, unde ne aflăm astăzi, criptele lor”, a explicat pe scurt, Alexandru Chituță, istoria catacombei de sub Ursuline.
De la ursuline la sataniști
Nu toată istoria acestui loc este una romanțată, dimpotrivă, în trecut aici au dormit oameni ai străzii și pasionați de ocultism au executat ritaluri sataniste.
”Când a venit reforma lui Martin Luther și Protestantismul, după 1530-1540, comunitatea germană din Transilvania, în totalitate trece de la romano-catolicism la protestantism. Catedrala evanghelică din centrul orașului a fost o catedrală romano-catolică în primă fază. Astăzi ea este evanghelică. Mănăstirea Ursulinelor în biserică lutherană. 150 aici s-a stopat ce a fost înainte și s-au făcut slujbe în rit lutheran. Și aici, și la franciscani, unde există câteva cripte, dar de mici dimensiuni”, a mai explicat directorul Muzeului Național Brukenthal.
Biserica a devenit a ursulinelor, adică a călugărițelor ursuline după 1733, în Sibiu având loc o ceremonie de primire a astui ordin de călugărițe în spațiul unde astăzi funcționează Biserica dintre Brazi. Spațiul a funcționat multă vreme ca școală de fete. De atunci până la sosirea comuniștilor datează criptele din catacombe.
Subsolul Bisericii și mănăstirii Ursuline a fost folosit în timpul războiului drept adăpost antiaerian și spital de război. După Revoluție acest subsol era frecventat de oameni ai străzii și sataniști, aici având loc ceremonii oculte.
Papa și Maria Theresa
Două detalii interesante atrag privirea vizitatorilor, undeva deasupra intrării principale în catacombe. Pe arcul principal se poate distinge stema Imperiului Austro-Ungar, împărăteasa Maria Theresa sprijinind cu sume consistente renovarea bisericii din anul 1774.
”"†•Haec aedes pietate Mariae Theresiae reginae avgvstae fvlta ac restavrata est•" (în română ”Acest edificiu este susținut și restaurat prin pietatea augustei regine Maria Terezia”). Textul este scris cu majuscule, iar unele litere sunt marcate cu roșu. Aceste litere sunt de fapt cifre romane, care prin adunare indică anul ultimei mari renovări: "CDIMIIIVVVLCV" (1774)” – conform Wikipedia. De asemenea, pe același arc se poate vedea simbolul papal.
Cripte profanate
Câteva dintre criptele existente au fost profanate. Specialiștii Muzeului Brukenthal spun că au fost sparte în special criptele care aveau plachetă din marmură și inscripție aurită, crezându-se că în interior se află obiecte prețioase. Urme ale vandalizării se pot vedea și pe unii pereți, unde funinginea a lăsat urme adânci, cineva făcând la un moment dat focul înăuntru.
”Ce îți atrage atenția din primele momente când intri în catacombe este că unele monumente funerare sunt deschise. Sicriele distruse și osemintele scoase din sarcofag sunt urme lăsate în timp de generațiile care, din curiozitate sau teribilism, au distrus o parte din istoria necunoscută a Sibiului” spun muzeografii Brukenthal.
În partea cea mai îndepărtată, exact sub altarul bisericii, se găsește un mic altar unde periodic avea loc slujbe, în special liturghii de ziua morților.
Foști elevi
Majoritatea celor prezenți la vizita de sâmbătă s-au arătat impresionați de catacombele Sibiului. Mulți dintre ei le-au redescoperit pentru că printre vizitatori s-au numărat și foști elevi ai Liceului Pedagogic, dornici să-și vadă fosta școală, închisă de mai bine de o decadă.
Unul dintre foștii elevi este cunoscutul artist sibian Niu Herișanu, care a declarat că se simte foarte emoționat, ultima oară intrând în aceste catacombe în urmă cu 50 de ani.
”Eram copii atunci, avem 13-14 ani, și am observat că era deschisă intrarea într-o pauză, când mergeam spre ora de sport. Am fost mai mulți care am intrat atunci și unul dintre noi avea o lumânare pentru că era complet întuneric. A fost o experiență pe care n-am uitat-o și de aceea am ținut să vin astăzi aici”, a povestit artistul Niu Herișanu.
Vizitare limitată
Alexandru Chituță a mai declarat că în afara catacombelor există și o serie de tuneluri care pornesc de sub Biserica Ursulinelor, însă acestea nu au fost cercetate și nici nu pot fi vizitate. Muzeul Brukenthal a închiriat spațiul doar pentru o lună, pentru organizarea Festivalului Internațional de Artă Contemporană. „Acestea sunt singurele catacombe cunoscute ale orașului”, precizează Chituță.
Cine este curios poate vizita catacombele zilnic, începând de sâmbătă, 7 septembrie 2024, la orele 12, 15 și 17. Se vor vizita în grupuri de maxim 10 persoane, costul unui bilet fiind de 25 lei.
Proiectul de cunoaștere a istoriei orașului este desfășurat de Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și Parohia Greco-Catolică din Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: catacombe sibiu , catacombele sibiului , ursuline , foto , brukenthal , video , vizita , stiri sibiu
Vizualizari: 14916
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciumirel
Acum 1 oră
Toto
Acum 2 ore
Ionescu
Acum 3 ore
Lucia
Acum 4 ore
Aaa