Şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia deschiderii noului an şcolar de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, scrie Agerpres.
Şeful statului a fost prezent la eveniment alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Iohannis a subliniat că unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului "România Educată", transpus în legile educaţiei din 2023, a fost crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi.
El a susţinut că reuşita elevilor depinde de o bună colaborare şi comunicare între familie şi şcoală, dar şi de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinţilor.
"Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante", a afirmat şeful statului.
Klaus Iohannis a susţinut că, în ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolare, "avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea 'şcolilor verzi'".
El a arătat că, în acest sens, ţara noastră beneficiază de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"Aici, în inima Bucureştiului şi din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, este locul cel mai potrivit să conştientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale", a punctat preşedintele.
Klaus Iohannis a evidenţiat că educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale.
"Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale", a conchis şeful statului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 678
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Relu Antonie
Acum 4 ore
@HBomb
Acum 4 ore
MAN
Acum 4 ore
Andreas
Acum 4 ore
Calin