Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Părinții de la Goga, anunțați că liceenii vor începe anul școlar online: Reprezentantul părinților: „Decizia nu a fost luată în CA”. Conducerea: „Nu va fi pe o perioadă lungă”

Părinții de la Goga, anunțați că liceenii vor începe anul școlar online: Reprezentantul părinților: „Decizia nu a fost luată în CA”. Conducerea: „Nu va fi pe o perioadă lungă”

Vineri, 6 septembrie, toți elevii de liceu, părinții și profesorii Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu au fost anunțați că vor începe cursurile online. Conducerea școlii transmite că decizia a fost avizată de ISJ și implicit de Ministerul Educației și asigură că nu va fi pe o perioadă lungă de timp. Motivul invocat de aceștia este nefinalizarea lucrărilor în corpul de clădire dinspre strada Andrei Șaguna, astfel încât elevii să poată să înceapă cursurile în condiții optime. Pe de altă parte, reprezentantul părinților spune că decizia nu a fost luată ca definitivă în Consiliul de Administrație și în niciun caz pentru toți elevii.

Răspunsul solicitat de Turnul Sfatului reprezentanților Primăriei Sibiu pe acest subiect îl puteți citi în materialul de presă: „Primăria Sibiu despre situația de la Goga: Decizia organizării cursurilor online a fost strict a conducerii, fără un aviz din partea CA”

Prima zi de școală nu a început tocmai liniștit pentru elevii, părinții și nici chiar pentru reprezentanții colegiului „Goga”. Deși festivitatea de deschidere a anului școlar a avut loc cu prezență fizică, părinții și profesorii elevilor de liceu au fost anunțați că de marți, 10 septembrie, vor învăța online, pe o perioadă neprecizată. Motivul precizat de conducerea școlii este nefinalizarea de către constructor a lucrărilor din corpul situat înspre strada Andrei Șaguna, astfel încât elevii să poată învăța într-un mediu propice.

Contactat telefonic de reporterul Turnul Sfatului, Levente Bandi, reprezentantul părinților de la această școală, a explicat că varianta ca elevii să vină online la școală a fost discutată doar ca ultimă soluție în consiliul de administrație, nu pentru toți elevii, nu s-a votat pentru ea și nu a rămas definitivă.

„În ultima ședință de consiliu de administrație a fost luată această variantă de a învăța online doar ca plan B, în cazul în care nu se poate reîncepe școala în condiții normale și doar pentru câteva clase care nu pot intra în sălile ce mai necesită intervenții din partea constructorului. Dar direcțiunea, vineri după masă (n.r. 6 septembrie), după ora 17.00, a anunțat această decizie de a se intra online cu toate clasele din cauză că nu au fost predate, în întregime toate sălile.”

Părintele spune, însă, că atât Primăria Sibiu cât și constructorul au asigurat că se va lucra până inclusiv duminică și că majoritatea claselor vor fi predate în acea zi.  

„Chiar sâmbătă am fost în calitate de reprezentant al părinților și erau constructorul și reprezentantul primăriei. Ei au asigurat că va fi dat în folosință. Sâmbătă deja etajele I și II erau terminate, se făceau lucrările de curățenie, iar duminică era montat în clase mobilierul nou. La  parter era vorba ca până duminică seara să fie finalizat și acesta. Însă în momentul în care s-a aflat că direcțiunea a acceptat online-ul, atunci au oprit lucrarea”, mai spune Levente Bandi.

Acesta precizează că părinților nu le-a fost comunicată o perioadă în care elevii vor învăța online, ci doar pe perioada lucrărilor și că decizia nu a fost luată în CA.

„În mod normal ar fi trebuit ca această decizie să vină din CA, acolo unde sunt reprezentanți atât ai instituției de învățământ, ai primăriei cât și ai părinților”, mai spune Levente Bandi.

Pe adresa redacției au fost trimise și câteva fotografii în care se văd clase finalizate și mobilate, dar nu am putut verifica situația în toate clasele. În acest context, nu există certitudinea că toate sălile de clasă au fost finalizate. 

ISJ-ul a aprobat pentru două săptămâni

La Inspectoratul Școlat Județean din Sibiu a fost depusă o cerere din partea consiliului de administrație de la Goga, încă din 5 septembrie, cu privire la avizarea orelor online.

„Noi am primit în consiliul de administrație al Inspectoratului spre avizare și înștiințare a ministerului, joi, 5 septembrie, această propunere din partea consiliului de administrație a Colegiului Goga. Pentru că a fost din partea CA-ului, s-a avizat să înceapă online pentru o perioadă de două săptămâni și am trimis o informare și ministerului. S-a aprobat să se intre online prentru toate clasele de liceu. Motivarea a fost nefinalizarea lucrărilor și a curățeniei în corpul de clădire dinspre strada Andrei Șaguna”, spune inspectorul prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ.

Conducerea Goga: „Nu este vorba despre o așa perioadă lungă”

Directoarea Colegiului „Octavian Goga”, prof. Nicoleta Elena Maier se află în concediu medical, iar locul îi este ținut de adjuncții prof. Monica Cercel și prof. Sebastian Cârstea. Aceștia asigură că perioada în care elevii vor învăța online nu va atinge două săptămâni.

„Nu este vorba despre o așa perioadă lungă. Va fi o perioadă mai scurtă. Noi ne-am gândit că, în cazul în care nu reușim să terminăm predarea imobilului, în acea situație să avem o rezervă ca să putem să ne desfășurăm activitatea școlară. În acest context am făcut o solicitare, cu acordul CA-ului, prin care am prevăzut una și până la două săptămâni. Din discuția pe care am avut-o cu constructorul și noi ne-am dori să fie așa, cam în două, trei zile va putea fi posibilă predarea. Pentru o perioadă cât mai scurtă de timp, vom intra în online cu copiii de mâine”, spune Monica Cercel, director adjunct.

Un cuvânt de spus l-a avut și Eleonora Scarlet, secretarul consiliului de administrație al colegului.

„Noi am cerut constructorului să ne confirme calendarul predărilor și, în funcție de momentul la care am fost să vedem intermediar dacă vor fi respectate aceste termene sau nu, au apărut dubii că ar putea să se predea până la momentul 8 septembrie. Aceasta era ultima zi la care ar mai fi putut fi predat.

În aceste condiții, în cursul lunii septembrie, la CA-ul din 5 septembrie a fost pusă în discuție cu soluție alternativă, ca un plan B, o solicitare de posibilă intrare în online în cazul în care constructorul nu va fi gata. Această cerere a fost urmată de o cerere la ISJ, pentru că, o astfel de excepție, alta decât cea de pandemie, epidemie, etc se face doar cu avizul Ministerului Educației.

Acesta este motivul pentru care am cerut ISJ-ului ca, în cazul în care nu sunt gata lucrările, să avem această autorizare. Aceasta a fost aprobată și de ISJ și de minister. Vineri, în 6 septembrie, când am văzut care este situația s-a pus problema cum vom începe în condițiile în care părinții s-au dus la ISJ și au spus că nu sunt condiții propice de intrare în corp: este praf, nu sunt terminate un număr de clase și elevii nu au unde intra. Vineri, în ultima zi de lucru a inspectoratului ni s-a comunicat că putem intra online”, spune secretarul.

De asemenea, secretarul consiliului de administrație al Colegiului Goga a mai precizat că, în cursul zilei de astăzi, 9 septembrie, va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanții constructorului în care lucrurile pot deveni mai clare.

Turnul Sfatului a făcut o solicitare pe acest subiect și Primăriei Sibiu. În momentul primirii unui răspuns și după întâlnirea menționată de secretarul Consiliului de Administrație, redacția va reveni cu actualizarea materialului.

Vă reamintim că anul acesta Colegiul Național „Octavian Goga” a intrat într-un amplu proces de renovare și reabilitare termică, cu termen de finalizare totală în ianuarie 2025.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Unul

Acum 4 săptămâni

No, acuma fufa de Fodor ce putea face și ea? Școli pentru copiii românilor din Sibiu? Exclus! Dar așa este când ajunge FDGR-UL, adică succesorul Grupului Etnic German, să jefuiască Sibiul de câteva decenii. S-a văzut și la sparanghelul din pandemie cât țin ăștia la români, când plecau avioanele de pe aeroport cu muncitori, să nu li se strice la ăia sparanghelul, dar oamenii nu aveau voie să iese din casă. Oricum, cu școala online vor fi destui care să meargă la sparanghel peste câțiva ani. Nu că este rușine, vai de mine.
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

Să vă fie rușine celor de la cenzură că-mi publicați comentariile cu foarte mare întârziere, după comentarii care sunt scrise după comentariile mele, după comentarii care sunt mai lungi și mai greu de "moderat" și după ce articolul dispare de pe prima pagină a site-ului. Făcând asta vă îndepărtați de sfera jurnalismului, așa cum este el acum online și vă apropiați de sfera propagandiștilor online. Și nu ar fi o problemă, dar dacă nu este asumată propaganda, e cumva ... că vreți să înșelați oamenii, nu să-i informați și să le dezvoltați spiritul critic și curajul să aibă opinii, și prin asta să contribuiți la dezvoltarea democrației românești. Dacă faceți parti-pris uri, neasumate, voi ca pretinși jurnaliști nu contribuiți la o societate liberă și democratică, ci la una ... controlată din umbră, de unii care nu-și asumă răspunderea pentru eșecurile deciziilor lor. Decizii pentru care ar trebui să existe măcar răspundere la alegeri, în fața oamenilor care îi votează. Să vă fie rușine!
Raspunde

Conducere politica și decizii la fel de politice

Acum 3 săptămâni

Ceea ce se omite aici: 1. Actuala directoare a întrat în medical fix înainte de începerea anului școlar. 2 Apartenenta la Echipa galbena a actualei directoare. 3. Decizia luată de capul ei fără să consulte sau sa anunte membrii CA . 4 Direcțiunea omite să spună că nu au finalizat la timp lucrările care țineau de conducerea scolii: renovarea unor toalete cu care "se lupta" de 3 luni de zile. 5. Inclusiv în fotografii se poate observa ca direcțiunea școlii nu a montat tablele clasice....dar e mai ușor sa dai vina pe altcineva, atunci când nu îți ies manevrele a împinge tot felul de sclavi în CA...după ședința de consiliul profesoral!!
Raspunde

Cetateanul turmentat

Acum 3 săptămâni

Iar secretara de CA e purtatoare de cuvant, ca altii mai breji n-au fost. Directorii adjuncti sunt praf.
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Nasol moment!
Raspunde

Nelu

Acum 3 săptămâni

constructorul si conducerea stiau de doua saptamani ca n o sa fie gata!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 3 săptămâni

In afara de Romania ,Afganistan si Iran mai stiti tari care incep anul scolar doar in prezenta pochilor?
Raspunde

Cetateanul turmentat

Acum 3 săptămâni

Cam câtă susținere politică să ai să dai vina pe Minister, pe Primarie si pe Isj? E clar că directoarea si-a tras scoala pe persoana fizica. Aloooooo, dormiti bine pe acolo prin institutiile platite de cetatenii turmentati?
Raspunde

Bogdan

Acum 3 săptămâni

Situatia prezentata in acest articol este, fara intentie bineinteles, raspunsul la intrebarea "de ce pleaca tinerii din tara?"
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

E foarte interesant că s-a pierdut libertatea de exprimare, garantată în Constituție. Nu mai apare nici un comentariu care spune că principala vinovată este primăria Sibiu și cei care au condus-o de câteva decenii, adică FDGR-ul, succesorii Grupului Etnic German.
Raspunde

Profu'

Acum 3 săptămâni

ATENTIE! Ce trebuie specificat pe Contractul Educational inainte de a fi semnat!!! "Semnez pentru că sunt amenințat/ă cu amendă dacă nu semnez, iar semnătura și acordul meu nu sunt liber consimțite!" ... Și se semnează + data. Fiecare cuvânt este important așa cum este așezat! Rețineți: art.148(1) din Legea nr.198/2023 a învățământului preuniversitar, încadrează refuzul semnării contractului educațional la contravenții pentru care se aplică amendă contravențională între 1000 și 5000 de lei. Asta înseamnă constrângere prin amenințare...adică dacă nu semnezi, te amendează....deci avem viciu de consimțământ. Acest fapt "legal" este autentic anticonstitutional și anti-principii elementare de drept! Deci avem tot dreptul să scriem adevărul pe contract!!! „Tratatele de drept spun clar că la încheierea unui act juridic - și contractul educațional este un act juridic- CONSIMȚĂMÂNTUL părților trebuie să fie liber exprimat și neviciat prin niciuna dintre formele viciului de consimțământ! Altfel contractul este nul! Părinții sau directorii de școală care refuză să semneze Contractul educațional riscă să plătească amendă între 1.000 lei și 5.000 de lei, dacă nu semnează Contractul educațional, sperie cititorii EduPedu, un portal de tip soroșit fondat de Rodica Pantazi, soția lui Cristian Pantazi de la G4media. În cazul directorilor de școală aceștia pot face muncă în folosul comunității, în loc de amendă, mai scrie sursa citată. Prevederile apar la articolul 172 din regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ca fiind contravenții, dar sunt abuzive, ilegitime și, pe fond, ilegale. Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar/ROFUIP - PDF AICI, a fost emis prin Ordin de Ministru de Ministerul Educației la 6 august 2024 și nici măcar nu a fost semnat de ministrul Educației, Ligia Deca, ci de un secretar de stat, Gigel Paraschiv. Ordinul de MInistru NU ESTE O LEGE, elaborată și votată de Parlamentul României, forul suprem de reprezentare al poporului român, implicit al părinților din România. ATENTIE!!! În cazul contractului educațional, sancțiunea amenzii la refuzul semnării contractului, înseamnă smulgerea consimțământului prin violență, în primul rând violență psiho-emoțională, urmată de inducerea în eroare cu privire la onestitatea clauzelor contractuale și mai ales la intenția pentru care vrei să determini încheierea contractului, recurgând astfel, la obligarea părinților în cauză la semnarea unui asemenea contract!”, scrie avocata. Sfatul doamnei av. Marina-Ioana Alexandru: Da, să se semneze contractul educațional, dar cu următoarea mențiune care să fie scrisă de mână, direct pe contract, pe ambele exemplare (unul pentru școală, unul să rămână la părinți)...DECI...la final, unde este locul de semnături pentru beneficiar, să scrie așa: "Semnez pentru că sunt amenințat/ă cu amendă dacă nu semnez, iar semnătura și acordul meu nu sunt liber consimțite!" ... Și se semnează + data. Nimeni nu poate spune că părinții nu au semnat! Fiecare cuvânt este important așa cum este așezat!
Raspunde

Gigi

Acum 3 săptămâni

Ce legatura are popa cu educatia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus