A început școala. Pentru zeci de mii de elevi, preșcolari și antepreșcolari din județul Sibiu emoțiile au avut diverse cote de intensitate. La fel și pentru părinții care au mai putut să-și însoțească copiii în prima zi de școală. Adolescenții sunt mai greu de convins să se lase însoțiți. Pentru o privire de ansamblu am întrebat părinți care au participat la mai multe festivități de deschidere care a fost impresia lor în prima zi a anului școlar 2024 – 2025. În mare festivitățile au rămas cu aceeași structură, dar sunt și unele schimbări.
La Colegiul Economic „George Barițiu” din Sibiu festivitatea de deschidere a început la ora 9.00. În curtea școlii s-a făcut careul tipic de început de an școlar. În centrul acestuia au fost scrise cu creta clasele a IX-a, iar „bobocii” și-au găsit cu ușurință colegii. Restul claselor au format careul în continuare, pe toată lungimea curții școlii.
Față de multe alte școli din Sibiu, sonorizarea la acest colegiu a fost foarte bună. Așa, tot ce s-a vorbit la microfon a fost auzit până la ultima persoană. În rest, s-a păstrat ordinea: intonarea imnului național, slujba religioasă, polițistul care a transmis mesajul Ministerului Afacerilor Interne și directorul instituției.
Dincolo de urările de bun venit pentru cei prezenți, directorul Daniela Lucreția Roșca a avut un mesaj clar pentru elevii instituției de învățământ.
„Pentru prima dată în festivitatea de deschidere vă atrag atenția că anul acesta se impune un regulament mai strict cu privire la conduita elevului. Nu se va mai veni la școală în pantaloni scurți, blugi rupți, decolteuri sau bluze scurte. Va trebui să se respecte o serie de reguli. De asemenea, elevii minori nu mai au voie să părăsească incinta școlii, iar cei majori doar cu acord”, a spus directoarea.
Au fost strigați apoi elevii claselor a IX care și-au urmat diriginții la clasă, iar restul elevilor ai rămas pentru o festivitate de premiere care nu a avut loc la finalul anului școlar trecut. Detalii despre noua conduită se vor afla, cel mai probabil, în prima ședință cu părinții care va avea loc, pentru fiecare unitate școlară foarte aproape de prima zi de școală.
La „Lazăr” în centrul discursurilor au fost elevii
La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” festivitatea a început la ora 10. Aproape același tipar și aici. În fața careului, de lângă director nu au lipsit polițistul, preotul, dar nici prima doamnă Carmen Iohannis, care predă, în calitate de profesor, engleza la acest colegiu.
În centrul discursurilor profesorului Gabriel Octavian Negrea au fost elevii. Acesta le-a transmis mai întâi celor de clasa a V-a un mesaj de bun venit.
„După o vacanță binemeritată începem astăzi cursurile anului școlar 2024-2025. Vă urez bun venit înapoi la școală și vă doresc din tot sufletul un an școlar bun cu împliniri, cu succese, cu rezultate pe măsura așteptătorilor care stau în fața școlii noastre. Vă rog să-mi permiteți în primul rând să urez bun venit în Lazăr celor mai tineri elevi ai noștri, boboceilor noștri, cei 53 de elevi care au intrat în clasa a cincea începând din acest an școlar. Vă felicit pe voi, pe părinții voștri pentru alegerea pe care ați făcut-o și pentru rezultatul pe care l-ați obișnuit la primul vostru examen de admitere. Va fi poate un an mai dificil decât cel dinainte, veți avea colegi noi, o școală nouă, profesori la fiecare materie, se vor produce destul de multe schimbări în viața voastră”, a spus aceasta.
159 de elevi care au intrat în clasa a IX-a în Colegiul Național Gheorghe Lazăr în acest an școlar. Mediile cu care s-au intrat au fost între 8,87 și 9,50 la Științe ale Naturii, între 9,35 și 9,92 la Științe ale Naturii Bilingv Engleză și între 9,57 și 9,92 la Matematică Informatică.
„Ne bucurăm să revedem 51 dintre cei 60 de absolvenți, care au trecut de clasa a VII-a, de data aceasta elevi în clasa a IX-a. Bine ați revenit, vă felicit pe toți pentru rezultatele deosebite, vă urez succes și vă spun bucurați-vă de fiecare clipă în anii de liceu pentru că anii de liceu trec foarte repede pentru că sunt foarte, foarte frumoși”, a mai spus acesta.
La final, directorul le-a transmis și un mesaj elevilor de clasa a XII-a.
„Un gând aparte pentru seniorii noștri, elevii claselor a XII-a, probabil vi s-a spus că vă așteaptă un an școlar greu, eu vă spun că vă așteaptă cel mai frumos an din cariera voastră de liceeni. Este un an al provocărilor, al marilor decizii, un an al prieteniilor și iubirilor pe care nu le veți uita toată viața, un adevărat an al maturității”, a concluzionat acesta.
La final, Gabriel Negrea le-a oferit diplome fraților Andrei Marius Țiplic și Paul Ioan Țiplic, pentru rezultatele deosebite pe care le-au obținut la Olimpiada de Geografie.
La „Goga” directoarea este în concediu medical
La Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu festivitatea de deschidere de an școlar a fost coordonată de prof. Monica Cercel, unul dintre cei doi directori adjuncți, în condițiile în care directorul colegiului se află în concediu medical. Aici părinții s-au chinuit să audă discursurile de început de an școlar.
„Am participat la multe deschideri festive de an școlar și parcă de la an la an devin din ce în ce mai plictisitoare și mai inutile. S-a bifat Sfânta Treime, dascălul, popa și polițistul, pe o instalație de sonorizare din care nu s-a auzit nimic de la rândul doi încolo. Singura mișcare la unison a fost când ne-am făcut toți cruce: Așa să ne ajute Dumnezeu”, spune unul dintre părinții prezent la festivitate.
Pentru liceenii de la acest colegiu însă, începerea acestui an școlar a fost în format fizic doar astăzi. La decizia conducerii din 10 septembrie aceștia vor învăța online, sub pretextul nefinalizării unor lucrări în corpul dinspre strada Andrei Șaguna. Întreaga situație o puteți citi AICI, cu răspunsul Primăriei Sibiu dat AICI.
La Școlile nr. 25 și nr. 21 lucrurile merg spre bine
Festivitatea de deschidere de la Școala Gimnazială nr. 25 din a avut loc în paralel cu lucrările de renovare și eficientizare energetică. Cu toate acestea unii părinți sunt mulțumiți de schimbări.
„Școala 25 este în plin șantier, astfel că ceremonia a ocupat doar o parte a curții. Oricum, evenimentul a arătat mult mai bine ca în anii anteriori, decorul unor ziduri vechi și crăpate fiind înlocuit cu cel al sălii de sport proaspăt modernizată. Spre deosebire de multe alte școli din Sibiu, aici se poate vedea cu ochiul liber că predomină copii și părinți din cartier. A rămas o școală de cartier, fără haine de fițe, cu o clasă de mijloc dominantă”, spune un părinte.
Pentru cei mici emoțiile revederii au rămas neschimbate, discursurile invitaților au fost ceva mai scurte și la obiect.
„Per total ceremonia a fost una frumoasă, relaxată și plină de bucurie”, a mai spus același părinte.
Și la Școala Gimnazială nr. 21 din Sibiu sonorizarea a fost mai bună anul acesta, iar discursurile au fost mai scurte. Copiii nu au fost ținuți mult în curtea școlii, ci duși în clase să-și cunoască sau să-și revadă colegii. Părinții spun că au fost multe emoții, dar și multă voie bună.
Deși această școală s-a aflat la un pas să mute elevii de clasa a VIII-a în program de după – masă din lipsă de spațiu, în ultima clipă, cel puțin pentru acest an școlar s-a găsit alternativa folosirii laboratoarelor pe post de clase.
Imagini impresionante de la Noica
Un cititor al publicației Turnul Sfatului a trimis pe adresa redacției un video cu începutul de an școlar de la Liceul „Constantin Noica” din Sibiu. Imaginile au fost filmate de sus și se vede o mulțime de elevi și părinți printre mașini parcate. Imaginile au fost însoțite de un scurt comentariu: „Mai mulți părinți decât elevi”.
Școala nr. 12 a îmbrăcat haine noi
Un început de an școlar aparte au avut și elevii Școlii Gimnaziale nr 12, structură a Școlii Nr. 13. Clădirea lor a fost renovată și mobilată în întregime astfel că vor începe școala într-un spațiu nou și frumos.
Aici s-au făcut eforturi mari din partea constructorilor, care ar fi trebuit să termine lucrările în 4 octombrie și care s-au mobilizat pentru ca elevii să aibă unde să se întoarcă la școală.
Mai mult, în acest an școlar și elevii de clasa a VIII-a, cei de clasa a III-a și cei de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială nr. 13 au fost mutați aici pentru că școala lor a intrat în renovare.
Astfel, curtea școlii din Piața Cluj a fost plină astăzi.
În județul Sibiu funcționează 332 de unități de învățământ de stat și 33 de unități de învățământ privat, în care sunt înscriși aproape 60.000 de antepreșcolari, preșcolari și elevi.
Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată la deschiderea anului școlar la Colegiul Octavian Goga.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: prima zi de școlile sibiu fest , a sunat clopotelul , cum a inceput scoala in sibiu , prima zi de scoala in sibiu , foto , scoli sibiu
Vizualizari: 6491
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciumirel
Acum 1 oră
Toto
Acum 2 ore
Ionescu
Acum 3 ore
Lucia
Acum 4 ore
Aaa