Curtea de Apel Alba Iulia a dispus înlăturarea din rechizitoriul întocmit pe numele lui Eugen Iordănescu, șeful Camerei de comerț Sibiu, a mai multor înregistrări audio și video. O parte din acestea au fost realizate chiar în biroul lui Tiberiu Ivancea, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, și surprindeau propunerea unui troc: soția șefului IPJ Sibiu să fie ajutată de către Iordănescu să continue ocuparea unui post de director la Aeroport, în schimbul susținerii de către Ivancea a transferului unui polițist de comună la Serviciul Rutier.
După un an și patru luni de la trimiterea în judecată a lui Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț, industrie și agricultură (CCIA) Sibiu, pentru mai multe fapte asimilate celor de corupție, procesul a ajuns la finalul procedurilor de cameră preliminară, fază în care nu se judecă fondul, ci legalitatea rechizitoriului întocmit de către procurori. În cursul zilei de ieri, 9 septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus eliminarea mai multor probe depuse de procurorii sibieni, admițând o parte din obiecțiile ridicate de Eugen Iordănescu. După eliminarea acestor probe, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat un termen de cinci zile procurorilor sibieni, pentru a decide dacă îl mai trimit în judecată pe Iordănescu sau solicită restituirea rechizitoriului.
Magistrații Curții de Apel au desființat încheierea penală dată în luna mai a acestui an, prin care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Sibiu a decis că, de fapt, toate probele depuse de procurori erau corect administrate.
„Constată administrarea neloială a probei”
Potrivit minutei dată publicității de către Curtea de Apel Alba Iulia, din dosarul în care Eugen Iordănescu a fost trimis în judecată la mijlocul lunii mai 2023 vor fi excluse probele care fac referire la trafic de influență și mită.
Pentru a proba aceste infracțiuni, procurorii au depus la dosar înregistrări audio și video realizate în 19 august 2021, obținute după ce în biroul șefului IPJ Sibiu a fost montată tehnică de supraveghere. Aparatura a fost instalată ca urmare a denunțului depus cu o zi înainte la Parchet de către șeful polițiștilor sibieni, care a fost abordat de Eugen Iordănescu cu propunerea unui troc în care – conform procurorilor – se amestecau infracțiunile de trafic de influență și cele de mită. Mai precis, directorul CCIA Sibiu cerea transferul unui polițist din Vurpăr la Serviciul Rutier Sibiu, serviciu în schimbul căruia promitea că – din postura de reprezentant al Consiliului Județean Sibiu în comisia de concurs pentru desemnarea directorilor Aeroportului Internațional Sibiu – se va asigura că soția șefului IPJ Sibiu va continua să ocupe postul de director comercial al regiei autonome din subordinea județului, prin pregătirea profesională a acesteia și prin influența șefului CCIA în comisia de concurs.
Eugen Iordănescu a contestat aceste probe, arătând că tehnica de supraveghere a fost montată pentru probarea „unei eventuale fapte”.
„S-a apreciat că acţiunile întreprinse în data de 19.08.2021 de către organele de urmărire penală, prin organizarea flagrantului, respectiv montarea tehnicii de înregistrare în biroul chestorului pe poliţie Tiberiu Ivancea, au avut loc în afara unui cadru procesual, fără să aibă ca scop dovedirea infracţiunilor cuprinse în denunţul formulat (...) în data de 18.08.2021 (care se referea la presupuse infracţiuni de trafic şi cumpărare de influenţă din anul 2018) sau cu probarea infracţiunilor de delapidare şi spălare a banilor pentru care s-a început anterior urmărirea penală, ci probarea unei eventuale fapte care urma să aibă loc cu ocazia întâlnirii, relevante fiind în acest sens şi menţiunile din cuprinsul ordonanţei de extindere a urmăririi penale din data de 09.08.2021. Astfel, în condiţiile în care la data organizării flagrantului existau deja premisele săvârşirii unei infracţiuni, procurorul avea obligaţia să dispună începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile a căror săvârşire era în pregătire. S-a arătat că această manieră de abordare din partea organelor de urmărire penală încalcă prevederile art. 305 şi 306 Cod proedură penală, limitând posibilitatea inculpatului de a verifica ulterior condiţiile de legalitate a actelor îndeplinite de organele judiciare cu ocazia flagrantului şi posibilitatea de a supune cenzurii unui judecător aceste acte, fiind afectată şi echitabilitatea procedurilor. Dată fiind vătămarea produsă, s-a apreciat că aceasta nu poate fi înlăturat decât prin anularea probelor”, a contestat Eugen Iordănescu în faza de cameră preliminară judecată la Sibiu, unde judecătorul a respins excepțiile invocate, conform ReJust.ro.
La Curtea de Apel Alba Iulia, însă, obiecțiunile ridicate de către șeful CCIA au fost admise. „Constată nulitatea absolută a punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică nr. 91/UP/11.06.2021 emis de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Sibiu în privința efectuării înregistrărilor audio – video în spațiu privat, în biroul inspectorului șef al IPJ Sibiu, din datele de 19.08.2021 și 22.09.2021, precum și administrarea neloială a probei constând în înregistrarea discuției purtate în data de 19.08.2021 între denunțătorul Ivancea Tiberiu Iulian și inculpatul Iordănescu Eugen. Exclude din materialul probator înregistrările audio – video din datele de 19.08.2021 și 22.09.2021, precum și procesele – verbale de transcriere a acestor înregistrări din datele de 27.08.2021 și 06.10.2021. Constată administrarea neloială a probei constând în înregistrarea convorbirii telefonice purtate în data de 25.08.2021 între denunțătorul Ivancea Tiberiu Iulian și inculpatul Iordănescu Eugen. Exclude din materialul probator înregistrarea audio din data de 25.08.2021, precum și procesul – verbal de transcriere a acestei înregistrări din data de 08.09.2021”, se arată în minuta dată publicității, în cursul zilei de ieri, de către magistrații Curții de Apel.
Judecătorii au dispus și ”înlăturarea de către procuror a oricărei referiri la date obținute din înregistrarea conversației telefonice purtate de denunțător cu martorul Cocoșel Sorin Răzvan (polițistul pentru care Iordănescu cerea transferul – n.r.) în data de 22.09.2021”.
Polițiștii anticorupție nu aveau ce cerceta penal
Eugen Iordănescu a mai arătat că „în cauză în mod nelegal s-a dispus delegarea lucrătorilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție în vederea efectuării de acte de cercetare penală în cauză, cu încălcarea normelor de competență personală” și a invocat Regulamentul de organizare și funcționare al DGA. Instanța de la Sibiu nu a acceptat argumentele avocaților lui Iordănescu, în schimb cei de la Alba Iulia au dat dreptate inculpatului.
„Constată nelegalitatea delegării de către procuror a efectuării unor acte de urmărire penală și administrării unor mijloace de probă de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Constată nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală efectuate de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Exclude toate probele administrate în cauză de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție”, se mai arată în minuta dată publicității ieri.
Termen de cinci zile
Practic, judecătorii de la Alba Iulia au dispus „îndepărtarea fizică de la dosar de către procuror a actelor de urmărire penală nelegale și a mijloacelor de probă nelegal sau neloial administrate (inclusiv suporturi optice)”. „Dispune eliminarea din conținutul rechizitoriului a conținutului înregistrărilor cu privire la care s-a dispus excluderea, precum și a oricăror referiri la acestea. Respinge ca neîntemeiate celelalte cereri sau excepții invocate de către inculpat”, a mai decis Curtea de Apel.
În dosarul al cărui rechizitoriu a fost dezbătut în ultimele 16 luni în ceea ce privește legalitatea, Eugen Iordănescu este acuzat și de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. Practic, Iordănescu este acuzat că, din postura de președinte al comisiei de selecție a administratorilor aeroportului, a divulgat unui candidat temele, soluțiile și răspunsurile pe care să le ofere la concurs.
Prin urmare, magistrații de la Alba Iulia au cerut procurorilor sibieni să decidă dacă își vor rechizitoriul înapoi, după ce din acesta au fost anulate multe probe, sau continuă judecata cu probele și acuzațiile rămase. „În termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul comunică completului judecătorilor de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, se mai arată în încheierea finală de cameră preliminră.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: inregistrarile video biroul se , dare mita , dosar iordanescu , proces iordanescu , trafic influenta , curtea de apel alba iulia
Vizualizari: 3600
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ciumirel
Acum 2 ore
Toto
Acum 3 ore
Ionescu
Acum 4 ore
Lucia
Acum 5 ore
Aaa