Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

CSU Sibiu, în fața primului sezon ca structură a ULBS. Rector: „Nu avem presiunea să câștigăm titlul”. Antrenor: „Ne așteaptă un an dificil. Fără buget nu poți avea performanță”

CSU Sibiu, în fața primului sezon ca structură a ULBS. Rector: „Nu avem presiunea să câștigăm titlul”. Antrenor: „Ne așteaptă un an dificil. Fără buget nu poți avea performanță”

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) vrea să ofere stabilitate financiară echipei de baschet a Sibiului, CSU. Sorin Radu, rectorul universității, în subordinea căruia a intrat de anul trecut clubul de baschet, a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că „directorul nu are obligația să vină la anul cu medalia la gât”, subliniind că „nu avem presiunea să câștigăm titlul”. „CSU Sibiu este inima Sibiului. Obligația noastră e să nu renunțăm la spiritul sportiv”, a punctat Radu. La rândul său, Horațiu Floca, directorul CSU Sibiu, a menționat că obiectivul pentru sezonul care stă să înceapă este intrarea în faza play-off a Ligii Naționale de Baschet, iar antrenorul echipei a atras atenția că pentru a obține performanță e nevoie de un buget consistent.

Conferința de presă de astăzi a fost organizată de conducerea universității la finalul procesului de preluare a CSU Sibiu în subordinea ULBS. Amintim că procedura de trecere a CSU Sibiu din subordinea Ministerului Educației în subordinea ULBS a fost demarată în iulie 2023, iar la sfârșitul anului era deja aprobată noua organigramă a universității.

La eveniment au fost prezentați și membrii Consiliului de Adminsitrație, principalul subiect fiind prezentarea obiectivelor, precum și lansarea unui apel către oamenii de afaceri de a susține echipa și altul către suporteri, de a fi înțelegători atunci când vor urma rezultate slabe.

„Suntem singura universitate care susține un club sportiv universitar în Liga Națională de Baschet. CSU Sibiu este inima comunității noastre și are nevoie de sprijinul universității”, a declarat Sorin Radu. El a menționat că procesul de preluare a inclus aprobarea deciziei de către Senatului ULBS în septembrie 2023 și validarea deciziei de către Ministerul Educației.

Provocările financiare

ULBS a preluat clubul „pe zero”: cu probleme financiare, dar și cu provocări de lot. Datele ultimului audit fianciar arată că echipa avea, la finalul anului 2023, datorii de peste 200.000 lei.

Președinta Consiliului de Administrație al CSU Sibiu, Mihaela Herciu, a vorbit despre provocările financiare cu care se confruntă clubul, în special în contextul bugetului limitat. Ea a explicat că deși clubul beneficiază de finanțare din partea Ministerului Educației pe de o parte și a Primăriei și Consiliului Județean Sibiu pe de altă parte prin agendele sportive, aceste surse nu sunt suficiente pentru acoperirea nevoilor echipei. „Astfel, am încercat să vedem în ce măsură putem construi o echipă pe partea de seniori, pentru a putea construi și a încerca în sezoanele viitoare să vedem în ce măsură alte companii sunt în măsură să vină alături de echipă. Mesajul meu este acela de a ne sprijini, că avem nevoie de înțelegere și din partea suporterilor, că suntem în faza de a reconstrui”, a adăugat Herciu.

Despre performanțele care sunt legate de buget a vorbit antrenorul principal al echipei de seniori, Tomas Rinkevicius. El se așteaptă la un sezon „dificil”, în special din cauza schimbărilor din lot. „Am pierdut jucători importanți din sezonul trecut, dar vom continua să luptăm. Avem mulți tineri în echipă și avem nevoie de timp pentru a construi o chimie între ei”, a spus antrenorul, cerând susținerea suporterilor în momentele dificile.

De fapt, din vechea echipă a CSU, care a adus bronzul la Sibiu au rămas, în afară de antrenor, doar căpitanul echipei, Mirel Dragoste. Acesta a subliniat importanța unității echipei și a implicării suporterilor: „Le explicăm colegilor noștri mai tineri cât de important este să punem inima în joc, pentru echipă și pentru cei care ne susțin”. CSU Sibiu va juca în noul sezon cu cel puțin cinci jucători din echipa de juniori.

Un bugetul consistent înseamnă performanță

„Toți știm că bugetul joacă un rol foarte important pentru a atinge rezultatele așteptate. Față de anii trecuți, în România există acum echipe noi, care vin cu un suport financiar mare și sunt tot mai competitive. Și pentru noi e dificil acest lucru. Ca antrenor, în acest an, dorința mea era diferită – poate păstrarea a 80% din echipă (...) Sunt mai mult de 3 ani aici, cunosc mulți oameni din comunitatea de baschet. În fața noastră avem un sezon dificil. Vă cer să ne susțineți, chiar și în momente dificile, când avem meciuri dificile, nu doar atunci când obținem locul 3 pentru Sibiu. Eu vă pot promite ca noi vom lupta. Le cer și jucătorilor mei să nu renunțe niciodată”, a mai adăugat Rinkevicius.

Bugetul anual al CSU Sibiu este de aproximativ 4 milioane de lei pentru echipa de seniori.

„Teoretic, bugetul e acoperit, dar trebuie să avem o minune să vină un sponsor, pentru ca să putem avem niște cheltuieli (cu referire la investiții și aducerea de noi jucători la Sibiu - n.n.). Bugetul proiectului CSU Sibiu, la seniori, e construit pe trei surse: subvenția de la Ministerul Educației, finanțările locale și venituri proprii atrase – sponsorizări, reclame, ticketing etc.

În ultimii 5-7 ani, sumele atrase de la companii private au fost de 200-300.000 euro pe sezon. Înseamnă o treime din bugetul echipei. Au fost ani mai buni înainte de pandemie. A venit pandemia, a lovit firmele, respectiv și pe noi. E lipsa de predictibilitate. Dar suntem bucuroși că marea majoritate a companiilor au rămas alături de noi și pe aceleași valori. A revenit Compa, care a fost lângă noi în 2018-2019 când am câștigat cupa”, a mai spus Horațiu Floca.

Clubul Sportiv Universitar din Sibiu derulează parteneriate cu Asociația Baschet Club Sibiu (la nivel de seniori) și Asociația Club Sportiv Andu Sibiu (la nivel de juniori), ambele parteneriate având ca scop organizarea, conducerea și dezvoltarea activității sportive, creșterea performanței, selecția, pregătirea și participarea sportivilor în competiții interne și internaționale, alături de promovarea fairplayului, promovarea disciplinelor sportive, organizarea de competiții sportive, etc.

Datorită acestor parteneriate, CSU Sibiu - care nu înseamnă doar activitățile de baschet - a atras peste 2 milioane de lei în acest an din Agendele sportive ale Primăriei și CJ Sibiu (aici și aici).

În cadrul CSU există o secție de șah cu 50 de sportivi și o secție de Karate Kyokushin cu zece sportivi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1961

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Suporter

Acum 3 săptămâni

Asta-i pohta ce a pohtit Mihaela Herciu. Și-a luat jucărie doamna. La cât de bine stăm cu banii, exact asta ne mai trebuia.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus