Elevii de liceu de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și profesorii lor rămân și săptămâna aceasta în online. Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Profesoral care a avut loc luni, 16 septembrie, și în care s-a hotărât că elevii nu pot reveni, încă la școală. Dacă sălile de clasă sunt terminate, mai sunt încă lucrări de făcut pe holuri. De asemenea, trebuie asigurate căile de acces.
„În ce calitate ați intrat aici?”
„De jurnalist.”
„De jurnalist? Și cum ați intrat așa fără permisiune într-un șantir? Cine v-a permis?”
Am încercat să explic că am primit permisiune de la directorul adjunct al colegiului și sunt și însoțită de administratorul de patrimoniu al instituției. Am încercat să spun că zona, potrivit unui răspuns acordat oficial de Primăria Sibiu, nu mai constituie un șantier de săptămâna trecută, pentru că mă aflam în interorul clădirii acolo unde nu era nici urmă de muncitori. Doar cele două femei de serviciu ale școlii care frecau de zor băncile și mizeria de pe holuri.
„Nu știm cu ce să mai dăm ca să iasă”, spunea una dintre ele.
Am încercat să explic că, după cum scria în răspuns, constructorul asigura că elevii ar fi putut începe cursurile în format fizic de luni, 9 septembrie. Ei cum ar fi putut să intre și eu nu?
Ba mai mult, există și un proces verbal de predare către școală a clădirii dinspre Șaguna de către constructor. De ce mai este acolo șantier sau de ce îmi trebuie aprobare de pe șantier? Primisem deja aprobarea directorului adjunct prof. Monica Cercel.
Degeaba. În dimineața zilei de marți, 17 septrembrie, stăteam în fața unui domn, căruia deși i-am întins mâna și m-am prezentat, nu și-a spus numele și cu toate acestea țipa apoape isteric.
„Cine a lăsat-o, d-le să intre? Unde e șeful de șantier? Uite, mă cum a intrat în șantierul tău. Pune mâna pe ea și dă-o afară”, a continuat urlând către șeful de șantier care se apropiase și mă privea nedumerit.
Am renunțat să mai explic de ce venisem sau cine mă însoțea ori cine mi-a permis să intru în școală pentru că nu aveam cu cine. În fața mea nu era o persoană rezonabilă cu care să vorbești, ci un domn care trăsese deja o concluzie și nu făcea decât să repete ca o placă cu zgârieturi. „Să iasă d-le afară, dați-o afară”, tot striga Adrian Cupșan, așa cum am aflat ulterior că se numește.
Muncitori neasigurați lucrează la acoperiș
Rămasă singură cu șeful de șantier și încă sub impactul modului în care s-a comportat d-l Cupșan, l-am întrebat de ce nu se asigură cu aceeași sârguință că muncitorii care lucrează pe acoperișul încă neterminat al clădirii să fie asigurați și să aibă toți căști de protecție dacă tot suntem pe un șantier. Chiar în drum spre colegiu m-am oprit să-i filmez din stradă pentru că lucrau în picioare pe acoperiș, dând țigle de la unul la altul, mulți dintre ei fără a fi asigurați.
„Dimineață s-au suit sus cu centurile. Noi nu facem pază la ei. Au semnat protecția muncii și și-au asumat”, a fost răspunsul lui Stelli Jozsef Ianos, șeful de șantier.
„Și dacă unul dintre ei cade de sus, cine este de vină”, am întrebat, dar nu am mai primit niciun răspuns.
M-am gândit că este mai rezonabil și am încercat să-i explic că cei de la Primărie au spus încă de săptămâna trecută faptul că în clădire pot veni elevii și că școala ar fi putut să înceapă fizic încă de luni.
„Astfel, luni, 9 septembrie la dispoziția unității de învățământ se aflau un număr de 18 săli din corpul dinspre str. A. Șaguna împreună cu sălile din corpul dinspre str. Mitropoliei (cu excepția a 4 săli de clasă din acesta, în care se desfășoară lucrări de reabilitare). Toate aceste spații dau posibilitatea desfășurării cursurilor în format fizic”, a fost răspunsul dat de reprezentanții primăriei săptămâna trecută.
Acum, șeful de șantier a spus altceva.
„De ce credeți că s-a făcut ieri (n.r. luni, 16 septembrie) ședință ca școala să nu înceapă încă? Pentru că nu este încă gata. Nu sunt montate camere, mai sunt lucruri de finalizat, dacă izbucnește un incendiu, cine își asumă răspunderea?”, a spus șeful de șantirer, apoi a fost chemat și a plecat în bolboroseli.
L-am privit cum se îndepărta, un om înalt, bine făcut, care vorbea cu voce tare, dar pentru sine, că a trebuit să dea declarații presei pe care conducerea școlii ar fi chemat-o.
Dar nu conducerea școlii m-a chemat acolo, nici primăria, ci m-am dus singură, pornind de la declarații în contradicție și termene nerespectate și să văd cu ochii mei de ce elevii de liceu, inclusiv cei de clasa a XII-a, își continuă cursurile online în condițiile în care restul colegilor merg fizic la școală.
Sunt șanse ca din 23 septembrie să se revină la școală
Încă de la primele ore ale dimineții purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Judeșean Sibiu, prof. Constantin Dincă a transmis, în urma unei solicitări făcute, că elevii Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu vor învăța și săptămâna aceasta în online, de acasă. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în ședința Consiliului Profesoral care a avut loc luni, 16 septembrie, și care a ținut de la ora 15.00 și până în apropierea orei 18.00. În urma discuțiilor s-a constatat că elevii nu se pot întoarce, încă, la școală pentru că mai sunt lucrări de finalizat. Nu în clase, dar pe holuri și la căile de acces.
Acela a fost momentul în care am decis să mă îndrept către colegiu și să cer permisiunea de a vedea care este stadiul clădirii în care constructorul și, implicit Primăria Sibiu, spun că elevii pot veni să învețe fizic, dar în consiliile școlii se iau alte decizii.
La clădire acoperișul nu este gata, indiferent dacă îl privești dinspre strada Andrei Șaguna sau de pe strada Ioan Lupaș. Sunt porțiuni în care trebuie pusă țiglă și porțiuni cu găuri efectiv. După ce am făcut câteva poze și video în care am surprins muncitorii aflați la înălțime fără cască de protecție și fără a fi asigurați am sunat-o pe d-na director adjunct Monica Cercel.
Directorul colegiului, Nicoleta Maier, este în concediu medical încă de la începutul anului școlar.
Am vorbit cu ea în pauză și a fost de acord să mă primească în birou. Mi-a spus că în ședința avută ieri s-a ajuns la concluzia că de luni, 23 septembrie, elevii de liceu se vor întoarce la școală. Lucrările au evoluat mult față de 9 septembrie și vor fi terminate până la expirarea acordului dat de Ministerul Educației pentru online. Părea obosită și dezamăgită de turnura pe care lucrurile au luat-o.
„Săptămâna trecută au venit la ușa colegiului părinții cu televiziunile. Au intrat în școală și au văzut singuri care era stadiul lucrărilor atunci. Au înțeles și ei că elevii nu puteau veni la școală, iar furia a scăzut”, a spus directoarea.
Apoi mi-a dat permisiunea de a vedea stadiul în care se află interiorul unității de învățământ avându-l ca și ghid pe administatorul de patrimoniu al școlii. Ea s-a întors la cursuri și la elevi. O așteptau cu toții în fața calculatoarelor.
Doar clasele sunt cu adevărat gata
În interior, clasele de la toate cele trei etaje ale clădirii sunt finalizate. Se simte un miros ușor umed și de proaspăt vopsit. Sunt mobilate inclusiv cu table inteligente. Geamurile termopan sunt mari și perfect etanșe. Pentru siguranța copiilor acestea nu pot fi deschise, ci doar rabatate.
Pe holuri însă, mai sunt lucruri de făcut. Brâurile de la baza peretelui lipsesc încă, cabinetul medical nu este finalizat, băile nu au praguri, mai sunt cabluri de pus, camere de montat, după cum spunea șeful de santier, materiale de strâns și de curățat.
Școala are doar două femei de serviciu care trebuie să se ocupe de curățarea celor trei etaje. Le-am întâlnit muncind cu spor în clase și chinuindu-se să găsescă soluțiile cele mai bune pentru curățarea holurilor. Ușile de la intrări sunt acum mari și din sticlă securizată. Și ele trebuie curățate. De lucru mai este și în depozitul unde se țin manualele.
În depozitul pentru manuale, prin proiect, s-a renunțat la ferestre. Acestea au fost astupate
Încă este praf, pe alocuri mult praf, dar și puțin timp rămas.
Episodul cu d-l Cupșan a avut loc la finalul turului făcut în școală așa că, indiferent cât de nouă și frumoasă va fi școala în care se vor întoarce elevii de liceu de luni, eu am plecat cu un gust amar.
Vă reamintim că renovarea Colegiului Goga face parte dintr-un proiect amplu de reabilitare care are ca termen de finalizare luna ianuarie a anului 2025. Potrivit Primăriei Sibiu lucrările vor continua în corpul de clădire dinspre str. Mitropoliei, în câte patru săli concomitent. Elevii claselor în care se lucrează vor fi mutați pe rând în cele patru laboratoare și sala de festivități care va fi și aceasta disponibilă și modernizată în termen de două săptămâni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 14728
Ultimele comentarii
Acum 55 minute
Ciumirel
Acum 1 oră
Toto
Acum 2 ore
Ionescu
Acum 3 ore
Lucia
Acum 3 ore
Aaa