Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Experimentul filmat al unui biciclist sibian: zeci de capace de canal scufundate pe pista către serviciu. „Ești obligat să ieși de pe pistă, este extrem de periculos”

Experimentul filmat al unui biciclist sibian: zeci de capace de canal scufundate pe pista către serviciu. „Ești obligat să ieși de pe pistă, este extrem de periculos”

Robert Kovacs, fost ciclist de performanță, a filmat o parte din drumul său spre serviciu. Drum pe care l-ar face mai des cu bicicleta, alături de și mai mulți colegi, dacă pista amenajată din zona Turnișor spre Zona industrială vest nu ar avea zeci de gropi, pe fundul cărora se află guri și capace de canal.

Robert Kovacs a realizat filmarea în dimineața zilei de luni, când traficul rutier era mai liniștit decât de obicei. Locuiește în cartierul Ștrand și lucrează în Zona industrială vest. „Eu nici cu mașina nu aș face mult de acasă până la serviciu, 10 – 12 minute, cel mult. Dar sunt ciclist, îmi place să mă deplasez cu bicicleta, este și mai sănătos și aș face-o și mai des dacă nu ar fi atât de periculos. Din cauza gurilor și capacelor de canal care nu sunt la nivelul carosabilului, ci adâncite, tot timpul trebuie să ocolești gropi. Iar din cauză că acolo pista este și îngustă, practic tot timpul trebuie să ieși de pe pistă, să fii atent la ce vine din spate. Am și alți colegi care vin cu bicicleta la serviciu și ar fi și mai mulți care ar face acest lucru, dar pistele acestea nu sunt sigure. Este, practic, o loterie să te deplasezi prin astfel de locuri”, spune Robert Kovacs.

În filmul realizat de el, pe tronsonul șoselei Alba Iulia cuprins între intersecțiile cu străzile Autogării și, respectiv, Salzburg (cu o lungime de puțin peste patru km), sunt numărate 42 de guri și gropi de canal. 

„Dar sunt mai multe, vreo 50, deoarece filmarea mi s-a întrerupt pe o porțiune și n-am văzut imediat. Iar pe pista aceasta sunt multe alte probleme: este și îngustă, iar din zona Metro spre ieșirea din oraș mașinile circulă cu foarte mare viteză, mult peste cea legală. În plus, pista se și termină brusc, înainte de sensul giratoriu cu strada Salzburg. De acolo, depinde cum ai noroc, ești tot cu privirea în spate să nu vină să te lovească vreo mașină. Nici trotuar nu mai este în zonă”, descrie Robert Kovacs situația.

Una în care gurile de canal se succed precum pe traseul unui concurs de biciclete, în care valurile asfaltului transformă pedalatul într-unul competițional, al cărui nivel de adrenalină crește din cauza mașinilor care – în multe situații – aproape ating ghidonul cu oglinda.

Soluții ar fi

Robert Kovacs admite că, în Sibiu, infrastructura velo a înregistrat progrese. „Pista de pe malul Cibinului este un exemplu foarte bun, pe acolo ies și cu copilul cu bicicletele. Dar administrația locală se laudă cu zeci de km de piste, dintre care nu vede că, de fapt, multe sunt chiar periculoase. Situația ar putea fi remediată începând cu aducerea gurilor și capacelor de canal la nivel. Iar în zona dinspre Metro către ieșirea din oraș, acolo există trotuare și de o parte și de alta a drumului care ar putea fi redimensionate, pentru a permite amenajarea unor piste de biciclete mai late. Mai nimeni nu merge pe jos prin acea zonă, nu este nevoie deocamdată de trotuare atât de late. E adevărat, în oraș sunt zone în care nu există spațiu suficient, dar aici este din plin”, adaugă Robert Kovacs.

El spune că a luat legătura și cu cei de la Urban Bike Revolution – cea mai activă asociație din Sibiu care promovează deplasarea cu bicicleta prin oraș – pentru a căuta metode de a convinge administrația locală să acorde atenție unor astfel de deficiențe. „De aceea am și realizat acest film, pentru a încerca să atrag atenția și, împreună, să punem presiune pentru rezolvarea unor astfel de deficiențe. Bine, din punctul meu de vedere, dacă tot vor să facă o revoluție în trafic, o bandă de circulație înspre Zona industrială vest ar putea fi alocată doar autobuzelor și bicicletelor”, este de părere Robert Kovacs.

El mai arată că precara întreținere a pistelor de biciclete existente se regăsește și în ograda altor administrații locale. Și dă exemplu pistei de biciclete dinspre Rășinari, „care a devenit vălurită”.

Pista de biciclete amenajată pe marginea șoselei Alba Iulia este printre primele marcate de administrația sibiană pe străzile din oraș, fiind realizată încă de pe vremea primarului Klaus Iohannis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Didulescu

Acum 2 săptămâni

infrastructura de biciclete in Sb este la pamant, iti risti viata de fiecare data. pe vremuri macare te puteai da cat de cat safe pe trotuar dar acum se parcheaza masini pe trotuar...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 săptămâni

Trebuie să mai și știi să te dai pe bicicletă
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasilica Popandau

Acum 2 săptămâni

HUO BICICLISTII PAI NOI CU MASINILE PLATIM TAXE SI IMPOZITE 100 LEI PE AN
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dani Troanca

Acum 2 săptămâni

D-na Vasilica, străzile sunt pentru oameni nu pentru mașini. Adică și d-voastra și eu avem aceleași drepturi pe strazile Sibiului. D-voastra plătiți impozit pentru ca doriți sa mergeți cu masina prin oraș. Dacă nu aveți masina, nu plătiți impozit. În rest, numa' bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasilica

Acum 2 săptămâni

DUTE DOMLE CU BICICLETA TA DE AICI ADICA EU PE UNDE MAI CIRCUL CU GOLFUL MEU 4?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 2 săptămâni

@ Popândău: Taci naibii că vorbești prostii! Și eu ca biciclist plătesc taxe la fel ca tine, că am și mașină.
Raspunde

Luca

Acum 2 săptămâni

Kilometrii de pistă se calculează indiferent dacă există sau nu canale de ocolit, indiferent dacă pista este îngustă sau largă. Ideea este să spunem că avem mulți kilometri de pistă, nu cum arată aceștia. Și că suntem un oraș "bike friendly", pentru a mai bifa o casută la oraș european, modern, civilizat etc...
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 2 săptămâni

Ce capace, alea-s probleme? Uita-ti-va la strada aia SMART - calea dumbravii. Nu ai fost in stare sa puna niste rampe de doamne ajuta, au frezat bordurile la fiecare intersectie a pistei cu strazile aferente. Daca esti cu ceva cu roti mai mici te zguduie pista aia SMART de numa'. Cat de greu era sa puna niste rampe? A, sa nu uitam ca la inceput erau pur si simplu BORDURI :)). Asa ca despre ce vorbim cu canalele? Sa zicem mersi ca in sfarsit au asfaltar Milea, erau niste denivelari care efectiv te puteau omorî daca nu le cunosteai, ca si biciclist
Raspunde

CX

Acum 2 săptămâni

Uita-te si la marele stadion langa care este o trecere de pietoni care nu are rampa ci direct bordura inalta. Ce faci acolo cu un carucior??
Raspunde

CX

Acum 2 săptămâni

Plus groapa facutra de apa-canal acum multe luni la intersectia cu Vlahuta
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 2 săptămâni

Mai draga ... ce n-ati inteles voi ca mersul pe bicicleta e pentru saraky. La servici nu se merge cu bicicleta decat daca esti sarak ... ultimu cel mai sarak dintre saraky ....si nu e voie sa arati ca esti sarak. Trebuie sa mergi cu masina, diesel la servici si sa parchezi alaturi de toti colegii fix in fata intrarii la servici ... ca de-aia te duci la servici sa te vada colegii ca ai si tu SUV nou, de la reprezentanta, diesel ... tedei ... beamweu daca se poate ...
Raspunde

Xxx

Acum 2 săptămâni

Ma bucur ca au descoperit si biciclistii aceste nereguli ca poate ei fiind la moda fac mai mare tam tam si se sesizeaza cineva sa rezolve aceasta problema a orasului ca sint mii de astfel de capaxe in tot orasul pe strazi! Daca faci n sesizari nu se rezolva nimic...la primarie se doarme !!!
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Da, foarte periculos sa umbli prin Sibiu cu bicicleta pe asa zisele piste de biciclete in acostamentul drumului. Mai ales ca soferii nu sunt deloc atenti la biciclisti, vorbind mai tot timpul la telefon in timpul mersului.
Raspunde

Un biciclist (si sofer)

Acum 2 săptămâni

Robert are dreptate in totalitate. Intre timp, in lume, au aparut canale incastrate pe jumatate in bordura - vezi noua pista la intrare in Rasinari. Dar pentru schimbare e nevoie de implicare, iar implicare de la niste alesi locali ce nu au pedalat in viata lor nu o sa fie. Singura pista decenta (si NAVALURITA) din judet, fiind cea de pe malul Cibinului. O alta mare problema e neamul prost - majoritatea soferilor din Sibiu, care nu dau 2 bani pe integritatea sau viata biciclistilor cu care se intersecteaza si pe care-i depasesc razant. Soferii sibieni daca "prind" un biciclist putin iesit in afara pistei - ocolind un canal - il taxeaza cu claxoane si eventual apostrofari isterice. Politia rutiera de asemenea nu se implica a face cunoscut soferilor nesimtiti, ca potrivit noii reglementări șoferii care circulă cu mai puțin de 50 km/h (adica in localiatati) la depășirea unei biciclete sau trotinete pot face acest lucru trecând peste axul drumului cu roțile din stânga. INDIEFRENT CA E PISTA DESENATA SAU NU !
Raspunde

Loto

Acum 2 săptămâni

Între Metro și Salzburg trotuarele nu sunt folosite aproape deloc de pietoni. Ar putea fi mutată pista pe trotuar sau eventual spațiu comun. Ar fi fost interesant de filmat întoarcerea pe Alba Iulia, sub podul de tren pe sensul spre centru. Acolo pista are lățimea de 20 cm.
Raspunde

MB

Acum 2 săptămâni

In filmare arata putin mai bine decat in realitate. Camera e atasata pe corp si parte din vibratii sunt atenuate. Ar fi fost mai relevanta o filmare cu camera prinsa direct pe ghidon. Oricum, buna initiava de a atrage atentia. Si probabil solutia e foarte simpla fara modificari de anvergura: chiar si pastrate canalele actuale, se pot pune scurgerile in bordura nu direct pe carosabil si macar nu ai mai fi nevoit sa ocolesti canalele iesind de pe jumatea aia de pista de biciclete...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

K.Samuel

Acum 2 săptămâni

Foarte periculos intradevar! Doamne ferește sa meargă cu roata pe o gura de canal. Si eu când dau de o gura, opresc de regula traficul rutier, ca sa pot ocoli gura de canal. Si apoi, când scap de acest pericol de moarte, repermit traficului rutier sa se desfășoare.
Raspunde

Micu Klein

Acum 2 săptămâni

Daca situatia IMBECILĂ de pe DJ106 nu se mai corecteaza din 2012: https://www.google.com/maps/@45.7887379,24.1746647,3a,75y,170.23h,81.26t/data=!3m7!1e1!3m5!1sxMdJUI0PY8yIr9a_v_LfUA!2e0!5s20120701T000000!7i13312!8i6656?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D apoi dupa 11 ani in 2023 ce sa mai zic? https://www.google.com/maps/@45.7887756,24.1746798,3a,75y,170.23h,81.26t/data=!3m7!1e1!3m5!1sbKSFQQNQXjN0n_eeajP3Zg!2e0!5s20231001T000000!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxNi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D oare când?
Raspunde

Petrica

Acum 2 săptămâni

Si aia nici macar nu e cel mai imbecil lucru. Nici 50 metri mai in fata, in Sibiu s-a inventat giratoriul in care trebuie sa cedezi trecerea celor care intra. Banda 1 din giratoriu are peste ea trasata o banda independenta care nu face parte din acel giratoriu, deci cel de pe banda 1 trebuie sa cedeze trecerea celor care vin pe directia Stefan cel Mare - Semaforului. Banda 1 reapare in mod magic dupa cativa metri. Sa nu mai zicem ca banda aia separata porneste la fel de magic dintr-o trecere de pietoni si se termina, cum altfel, tot intr-o trecere de pietoni. Si se mai supara unii cand ii compari cu cei din Caracal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

Am căutat numele pretinsului filmaci din Sibiu cu ceva performanțe în ciclism, nici Google nici Copilot nu a găsit ceva relevant. Filmulețul e evident asamblat din bucăți, nu se poate recunoaște ceva să zici că e din Sibiu, se aud doar uneori ceva vorbe în maghiară. E clar o făcătură la comandă. Io-s mulțumit de pistele de bici din Sibiu, cu neajunsurile lor, și i-am votat pe ăștia să mai facă și altele în următorii 4 ani.
Raspunde

Badescu Constantin

Acum 2 săptămâni

Aveți dreptate. Aceste puste făcute pe vremea lui Iohannis au fost doar să de-a bine pe hârtie. Eu merg cu bicicleta pe trotuare. Pe Mihai Viteazul e o nebunie sa mergi pe pista, când între pista și trotuar e parcare de mașini. Mi s-a întâmplat într-o zi să mi se deschide 3 portiere in fața mea. Mi-a ajuns.
Raspunde

Klaus

Acum 2 săptămâni

trăim într-un oraș plin de mașini și într-o primărie care chiar nu are idee cum să implementeze piste de biciclete sigure și neîntrerupte. mașinile și bicicletele ar trebui să aibă un mic crossover. o întrebare separată, dar importantă. când va opri primăria mașinile care stau pe trotuar. vedem oameni mergand pe drumuri si masini pe trotuar….. doar in Romania!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus