Vineri,
15.11.2024
Innorat
Acum
3°C

Hotelurile din Sibiu care nu s-au mai construit: investiții abandonate sau proiecte schimbate în favoarea apartamentelor

Hotelurile din Sibiu care nu s-au mai construit: investiții abandonate sau proiecte schimbate în favoarea apartamentelor

În ultimii ani, o serie de investiții în domeniul hotelier au fost anunțate în Sibiu. În unele cazuri lucrările nu au început, iar în altele - investitorii și-au schimbat planurile pe parcurs.

Anul trecut, Sibiul a fost singurul oraș din afara zonei limitrofe a Capitalei în care s-au construit hoteluri noi. În total, piața hotelieră din România a adăugat în 2023 circa 280 de camere de brand internațional, un număr mai mic față de anii anteriori. Sibiul, Otopeniul și Cozieniul, ultimele două fiind în zona limitrofă a Bucureștiului, au adăugat fiecare câte un hotel.

Totuși, în ultimii ani mai mulți investitori au renunțat să mai construiască hotelurile pe care le-au anunțat. Alte proiecte sunt schimbate, iar într-o a treia categorie – lucrările sunt cel puțin întârziate.

Recent, am scris că un investitor local a renunțat la ideea de a construi un hotel pentru a ridica în schimb o clădire cu apartamente. „Nu mai am încredere în domeniul Horeca. E o concurență mare în Sibiu”, spunea el.

În acest sens, ne-am gândit să facem o retrospectivă o hotelurilor care nu s-au mai construit la Sibiu.

S-a vrut hotel - a devenit clădire fantomă

Începem cu una dintre clădirile fantomă ale Sibiului, care ar fi putut găzdui turiștii care vizitează orașul: scheletul clădirii din piața 1 Decembrie 1918 (piața din fața stației CFR Sibiu), care acum 7 ani era în curs de executare silită, în urma cererii formulată de Compania de asigurări-reasigurări Exim România și aprobată de Judecătoria Sibiu.

Construcția clădirii a început în 2006 de SC Sephora Impex SRL, societatea care făcea parte din grupul Polisano, înființat de regretatul Ilie Vonica. La începutul anului 2017, președintele grupului Polisano, Remus Borza, declara pentru Turnul Sfatului că respectiva structură este scoasă la vânzare pentru suma de 4 milioane de euro. „Sibiul are un grad de ocupare peste media națională, deci este evident că face sens o astfel de afacere. Dar pentru unii care vin din industrie și se pricep. Noi nici nu avem bani ca să finalizăm investiția. Acolo mai trebuie aproximativ 5 milioane de euro pentru a finaliza acel hotel de patru stele”, declara Borza. Între timp, din Polisano a rămas spitalul Medlife.

Suprafață construită a clădirii este de 1.765 de mp, iar cea desfășurată - aproape 12.000 de mp: are subsol, parter, mezanin, patru etaje și mansardă. La subsolul acestei structuri era prevăzută o piscină, iar la parter - un restaurant, un bar și o sală de conferințe, plus alte încăperi cu folosințe diferite. La fiecare etaj al construcției erau prevăzute 32 de camere.

S-a vrut hotel vizavi de Aeroport - va fi CAV

În octombrie 2016, Michael Schmidt, omul de afaceri care controlează cel mai mare dealer BMW din România – Automobile Bavaria, a anunțat că intenționează să construiască un hotel de lux la Sibiu, chiar în vecinătatea Aeroportului Internațional. În primăvara anului 2017, a declarat pentru Turnul Sfatului că până la finalul anului ar putea demara lucrările. Au trecut 7 ani de atunci, dar vizavi de Aeroport se construiește un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (investiție publică), nu un hotel (investiție privată). Cu precizare, că nu e vorba de același loc.

Omul de afaceri era atunci de părerea că orașul nostru va atrage în continuare mulți turiști și că nu este singurul jucător de pe piață care demarează un proiect hotelier. „În Sibiu sunt prea puține hoteluri deocamdată. Riscul este să nu înceapă prea multe proiecte de genul acesta deodată și pe urmă să fie prea multe raportat la nivelul Sibiului. Însă pe mine nu mă îngrijorează foarte mult pentru că poziția pe care o avem noi, vizavi de aeroport, o să fie tot timpul avantajoasă”, a declarat atunci Michael Schmidt.

Mai recent, în 2019, un alt om de afaceri, Gheorghe Mărginean, fondatorul operatorului de turism Karpaten Turism, spunea că pregătește investiții de peste 5 milioane de euro în Sibiu. Fondurile urmau să meargă în dezvoltarea și inaugurarea a două noi hoteluri de patru stele, conform unor informații citate de zf.ro.

„Avem cerere de 36.000 de nopţi de cazare anual pentru Sibiu din partea străinilor. În septembrie - octombrie (2019 - n.n.) vom începe construcţia la hotelul de patru stele de pe bulevardul Vasile Milea (intersecție cu str. Oncești - n.n.), dar şi la un hotel boutique într-o clădire monument.  Prin aceste două hoteluri vom acoperi 70% din aceste nopţi de cazare, deci avem turişti cu care să umplem hotelurile“, spune Gheorghe Mărginean pentru sursa citată.

Detalii despre hotel apăreau cu un an mai devreme, când urbanismul din cadrul Primăriei Sibiu a prezentat consultării publice documentațiile. Era gândit să aibă 70 sau 80 de camere.

Proiecte schimbate sau întârziate

Există și proiecte la care investitorii încă nu au renunțat, dar de care nici nu s-au apucat. Spre exemplu, despre proiectul hotelului de pe Bd Vasile Milea, intersecție cu Oituz, s-a aflat încă în 2017, iar recent a fost depus din nou la APM Sibiu.

Anunțat în 2017 ca viitor hotel de 3 stele, apoi un an mai târziu - de 5 stele, proiectul unui hotel pe Bulevardul Vasile Milea a fost transformat în „apart hotel”. Acest proiect, gestionat de compania Imperial Sibiu SRL, urmează să înlocuiască o clădire aflată într-o stare avansată de degradare, de la intersecția Bulevardului Vasile Milea cu strada Oituz.

Iar la sfârșitul anului 2022, Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu publica un anunț de intenție privind elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru „schimbarea de destinație a imobilului existent în funcțiuni turistice cu caracter intraurban și servicii aferente și compartimentări interioare propus în mun. Sibiu, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2”. Era vorba despre recompartimentarea clădirii și transformarea sa în hotel – o investiție dorită de omul care a adus McDonald’s în România.

În următorul an, în ședința Consiliului local din august 2023, primarul Astrid Fodor a propus aprobarea documentației de urbanism care se referă la PUD-ul pentru schimbarea de destinație a imobilului din zona Parcului Reconstrucției: din locuință în hotel. Proiectul a fost aprobat. După acest pas, beneficiarul investiției urma să treacă alte două etape obligatorii: obținerea autorizațiilor de construire pentru amenajările propuse; precum și întocmirea proceselor verbale de terminare a lucrărilor de construire și emiterea certificatelor de atestare a construcțiilor, în vederea înscrierii/radierii în evidențele de cadastru și carte funciară.

Concurența neloială a apartamentelor închiriate în regim hotelier, lipsa evenimentelor și sărbători de iarnă fade. Acestea sunt o parte din nemulțumirea operatorilor din industria hotelieră din Sibiu, un domeniu care a reușit în 2022 o cifră de afaceri de 28,9 milioane de euro și în care sunt angajate 459 de persoane, conform datelor Topfirme.com.

Alte probleme semnalate de proprietarii de hoteluri: Sibiul tinde să devină tern, cu aceleași atracții, învechite. „Ianuarie 2024 a fost cea mai proastă lună de când noi suntem pe piață. Vorbesc de date, nu de povești. Nu am avut zăpadă, în prmul rând. Mai veneau români din alte zone la schi sau să se bucure de aer sau atmosferă. Nu a fost cazul. Târgul de Crăciun nu mai atrage pe nimeni. Sunt aceleași căsuțe învechite, aceleași produse. De 15 ani avem același iluminat stradal de sărbători. La Sibiu se pun aceleași decorațiuni de 15 ani, pe cine să mai păcălești? Noi avem excedent bugetar de milioane de euro și tu nu pui nimic. Alte străzi nu se decorează, în afara celor centrale. Vedem ce se întâmplă la Craiova: municipalitatea a băgat bani în promovare, iar o parte însemnată din turiștii care veneau la noi, acum s-au dus acolo”, spune proprietarul unui hotel.

Citește mai multe despre acest subiect aici: Topul hotelurilor din Sibiu. Aproape 30 de milioane de euro cifră de afaceri, profit de 6,2 milioane

În total, sunt 84 de agenți economici care au ca obiect de activitate hoteluri și alte facilități de cazare, ceea ce reprezintă 0,15% din totalul agenților economici din județul Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 12106

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Hmmm... Mi-ar placea un apartament in asa-zisul hotel de la BRD langa gara...
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Culmea era să continue turismul în Sibiu, după impulsul capitalei culturale! La ce să vină și turiștii străini normali în Sibiu? La bazarul de Crăciun autentic mizerabil? La octoberfestul bețivos de la târgul porcilor? La batjocorirea sărbătorilor de iarnă ale românilor, cu despodobirea orașului înainte de Sf Ioan? La dj Vasile, șnapan tradițional-autentic? La muzeul Astra cu exponate amestecate multi-culti-woke și cele autentice putrezite, printre găinaț de gâște? La stabilimentele mizerabile ale unor nomenclaturiști, unde mânci scump și dubios, în praful din strada cea mai aglomerată, care blochează singura zonă pietonală? La asfaltarea spațiilor verzi pentru parcări? La comandamentul NATO, SRI, STS, CIA, KGB etc.? La mizeriile de scene din Piața Mare, unde nu trebuie să fii român să vezi că Gheorghe Lazăr e îngropat sub scene și trădătorul Bruchental e ridicat în slăvi. La tunurile de la gușteri sau groapa de gunoi numită belvedere? La stadionul blatiștilor, făcut din banii publici numai pentru propagandă a numelui săsăsc de hermanștat, nume gol de conținut, ca și fotbalul la Sibiu? La vizitat săli de clasă de unde măicuțe fără Dumnezeu au dat afară copiii, sau la plimbat prin criptele pe unde au umblat sataniștii de la Ursuline? La tunul de la Cibin, cu pista de biciclete cu numărătoare de oi la preț de autostradă? Când copii nu au destule scoli! La ce să vină, să vadă cum batjocoresc mafiile calitatea vieții sibienilor, cu blocuri noi prin cartiere de case făcute fără parcări subterane sau chiar cartiere noi de blocuri făcute fără parcări subterane, grădinițe și școli? Atmosfera de bătaie de joc și ostilitate a antiromânilor și antioamenilor normali și cinstiți din "administrație" se simte și se vede peste tot! Turiștii normali, ajunși aici din greșală, nu recomandă și nu se mai întorc! Ce să vadă la Sibiu și în România turiștii străini? Cum s-ar dezvolta Coreea de Nord dacă ar muri Kim, dar restul criminalilor, puși acum pe căpătuială, ar rămâne toți în funcții, cum e la noi? La Sibiu cel mult poți să studiezi felul în care urmașii extremei stângi, urmașii comuniștilor adică PNL-PSD-USR etc., și-au dat mâna cu urmașii extremei drepte, urmașii naziștilor adică FDGR, cu scopul de a jefui bugetele publice. Dar sunt prea puțini care vin să vadă asta, încât să conteze la turism. Dar sunt care vin, că e ceva unic în lume, cum torționarii au început brusc să lucreze pentru "binele" celor pe care-i torturau. De aia sunt oficial 6 milioane fugiți, pe timp de pace și creștere economică!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 1 lună

@Unul...de ce nu te duci tu înapoi la Vâlcea, orașul tău glorios și ne lași pe noi în pace, aici în orașul ăsta jegos. Hai, caramba!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Altul

Acum 1 lună

O să vină turiștii la voi , la călărași, să vadă mărețele realizări a lu carmen dan. Și da, aici vă dăm de mult la comuniști, de pe vremea GEG :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Hermannstädter, ăla nu stă în Sibiu, e undeva prin sud, unde mai există o speluncă joasă, în care-și primește tainul de zamă chioară de la șoșohauri pentru postăcelile edeoate la comandă
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

@ Cei trei mușchetari. Sunteți din păcate bolnavi, la suflet și la minte, dacă singurul contraargument ce-l puteți aduce la toate cele pe care le-am scris io mai sus este un ne-argument. Ne-argument în cel mai bun caz gândit de niște succesori ai naziștilor-germani să dezbine românii.... Voi sunteți toți clarvăzători și stiți că io aș fi din Vâlcea, sau din Călărași sau din sud. :-))) Dacă aș fi, ce-i? Voi pupători ai sașilor în locuri indecente sunteți mai buni decât cei de altundeva, sau cum? Dacă nu erau cei veniți la Sibiu, care să muncească în fabricile din Sibiu, credeți că mai era Sibiul mai tare ca... Alba Iulia, Deva sau Zalăul, de exemplu? Hai, lăsați gargara propagandei și scrieți despre realitățile jalnice ale administrației publice din Sibiu, pe care le vede toată lumea! Sau astea nu le mai puteți tăgădui nici voi, borfașilor!?
Raspunde

Jimbo

Acum 1 lună

Anul trecut, prin mai, s-a organizat la Sibiu congresul Societăţii Române de Cardiologie. Nu e vreun evenimement planetar, urmau să participe circa 1000 de oameni. Unii au venit insoţiţi, hai 1600, maximum 1800 de oameni. Cu trei săptămâni înainte de congres am căutat cazare în Sibiu. Toate hotelurile importante (Ramada, Mercure, Continental Forum) erau pline. Nu doar pe booking, nici pe site-urile hotelurilor nu mai erau locuri. Până la urmă, m-am cazat la un aparthotel din Guşteriţa (super decent, dar cam departe de locaţiile unde avea loc congresul). Concluzia: dacă la un eveniment cu mai puţin de 2000 de participanţi ai probleme să găseşti cazare, înseamnă că Sibiul nu are locuri de cazare suficiente.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

Și taman azi te gândeai să mai citești presa din Sibiu. Plimbă ursu, postache.
Raspunde

Mishu

Acum 1 lună

Dar mizeria aia abominabila de pe Calea Poplacii ce-o fi cu ea? Intotdeauna m-am intrebat. Atat de impotente sunt autoritatile de nu reusesc sa faca nimic cu ea, ori sa o demoleze, ori sa dea unda verde sa construiasca ala ceva, orice, macar sa nu mai faca orasul de ras?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vox

Acum 1 lună

Cel ce spune despre targul de Craciun ca este vai de capul lui are dreptate. O mizerie plictisitoare din pacate! Fodor ar putea in fiecare an sa vina cu ceva nou si atractiv dar pe individa asta octogenara, depasita, nu o prea duce capul si nici pe semidoctii din jurul ei! Cu parere de rau constat ca la Craiova, Olguta, a luat fata Sibiului in materie de targ de Craciun. In fiecare an targul are o tema, orasul este impodobit, luminile festive sunt alese inteligent...asta inseamna turisti, turisti multi! La Sibiu pana si bradul e acelas de aproape 10 ani! Pacat pentru ca orasul asta e frumos...sunt nascut si crescut in Sibiu si iubesc orasul asta dar primaria de azi sub Fodor, este de un amatorism si un diletantism dezarmant!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus