După ce a fost transformată într-un centru al artei contemporane, Mănăstirea Ursulinelor din Sibiu renaște printr-o nouă expoziție. De data aceasta, în premieră, vizitatorii vor putea examina numeroase acte, tablouri, relicve ce provin de la Mănăstirea Ursulinelor, dar și lucrări de grafică și desen, fotografii și cărți poștale din colecția Muzeului Național Brukenthal și fotografii din colecții private. Poate de aceea, noua expoziție a primit un titlul cu semnificații religioase: „Spe Salvi”.
Miercuri, 16 octombrie, la ora 14:00, va avea loc vernisajul expoziției Spe Salvi în cadrul Mănăstirii Ursulinelor din Sibiu, o inițiativă care vrea să marcheze revitalizarea acestui important monument istoric. Expoziția, curatoriată de Alexandru Constantin Chituță, Delia Voina și prof. Marius Șpechea, îmbină istoria bogată a mănăstirii cu arta contemporană.
Astfel, timp de două luni, între 16 octombrie și 10 noiembrie 2024, vizitatorii vor putea explora relicve istorice, veșminte, lucrări de grafică și fotografii inedite provenite atât din colecția Muzeului Național Brukenthal, cât și din surse private.
Mănăstirea Ursulinelor, fondată în secolul al XII-lea și cunoscută pentru rolul său educațional și spiritual, a trecut prin multiple transformări. După decenii de neglijare, acest spațiu își regăsește strălucirea, devenind din nou un loc al culturii și al frumuseții, cu mențiunea obligatorie că imobilul are nevoie de reabilitare.
„Mănăstirea Ursulinelor Sibiu este continuatoarea celei mai importante mănăstirii din Sibiu și a uneia dintre cele mai mari din Transilvania - Mănăstirea Dominicanilor- construită în afara zidurilor cetății încă de la începutul secolului al XII-lea și apoi reconstruită pe locul actualei Mănăstiri a Ursulinelor.
Prezența marelui Crucifix cu Sf. Ev. Ioan și Maica Domnului, realizat în 1417, denotă faptul că mănăstirea dominicanilor avea o biserică de mari dimensiuni. Cunoaștem de asemenea faptul că aceasta avea încă din secolul al XV-lea o bibliotecă importantă și 2 lectori. Așadar, vechea mănăstire funcționa ca o adevărată abație, în care principiul de meditației și al cunoașterii credinței erau temelie a existenței. De la cunoașterea tainelor evanghelice mănăstirea se transformă în loc de educație, cu o bibliotecă importantă. Mănăstirea dominicană de la Sibiu avea una dintre primele școli monahale din Transilvania. Acest rol pedagogic este foarte bine subliniat, prin organizarea Școlii de fete sub îndrumarea maicilor ursuline. O Școală devenită elitistă și foarte cunoscută și în Principatele Române, de unde veneau la Sibiu fetele boierilor sau a domnitorilor pentru a studia și a se forma. După 1948, această clădire a găzduit tot o școală cu profil pedagogic”, povestesc reprezentanții Muzeului Brukenthal.
Potrivit lor, ultima restaurare și modernizare a clădirii a avut loc în 1913: lucrările au adus clădirii o sală festivă, o nouă sală de sport, o zonă de recreere, piscină și un nou acoperiș.
„Cunoscând clădirea și importanța acesteia, am considerat oportun ca cea mai mare clădirea monument istoric din centrul orașului Sibiu să adăpostească și să se transforme, pentru 2 luni, în centrul de artă contemporană a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu.
În același timp, Alexandru Constantin Chituță împreună cu Delia Voina și prof. Marius Șpechea am început și cercetarea cu privire la istoria acestui imobil. O muncă de recuperare care a scos la iveală un bogat material foto-documentar inedit, piese de cult, relicve, veșminte, carte etc.
Expunem pentru prima dată numeroase acte, tablouri, relicve ce provin de la Mănăstirea Ursulinelor dar și lucrări de grafică și desen, fotografii și cărți poștale din colecția Muzeului Național Brukenthal și fotografii din colecții private”, precizează reprezentanții MNB.
„Spe Salvi” este o expresie în latină care se traduce prin „Salvați prin speranță” și provine din scrisoarea Sfântului Pavel către Romani, capitolul 8, versetul 24: „Spe salvi facti sumus” („În speranță am fost mântuiți”). Este, de asemenea, titlul unei enciclice scrise de Papa Benedict al XVI-lea în 2007, care explorează importanța speranței creștine în viața de zi cu zi și în mântuire.
În contextul expoziției, titlul „Spe Salvi” poate sugera ideea renașterii și salvării prin artă și cultură, un mesaj puternic legat de revitalizarea Mănăstirii Ursulinelor din Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: muzeul brukenthal ursuline , expozitie premiera manastirea , manastirea ursulinelor din sib
Vizualizari: 3893
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ioan
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 2 ore
Un sibian vero