Joi,
14.11.2024
Innorat
Acum
3°C

Sibiul, în topul orașelor în care oamenii apelează la designeri de interior atunci când își amenajează locuințele 

Sibiul, în topul orașelor în care oamenii apelează la designeri de interior atunci când își amenajează locuințele 

Șapte profesioniști în designul de interior au descusut, sâmbătă, ițele unui proiect de design interior, dezbătând teme de interes și pe alocuri sensibile pentru toți cei care își amenajează locuința și au nevoie de ajutor în a cunoaște în profunzime subiectul. Evenimentul a fost moderat de cunoscutul designer sibian Valentin Oltean, care la sfârșitul evenimentului, a oferit șansa unui participant din public de a-i deveni designer personal.

Lavinia Cocieru, președinta filialei Sibiu a Asociației Române pentru Design și Inovație (ARDI), organizatoarea evenimentului, a atras atenția că stabilirea încă de la început a obiectivului amenajării, a cadrului legislativ, a stilului de amenajare precum și setarea unui buget estimativ sunt esențiale demarării și finalizării cu succes a unui proiect de design interior. “Un proiect de amenajare interioară se întinde pe o durată medie sau chiar mare de timp, motiv pentru care formularea corectă a unei teme de proiectare și trasarea corectă a așteptărilor trebuie stabilite încă de la început. Deseori acest proces implică mai multe echipe și furnizori, motiv pentru care o comunicare eficientă este necesară și scutește pe toți cei implicați de foarte multe probleme pe parcursul unui proiect” explică ea. 

Ideea a fost completată de către designerul Hermina Goia, aceasta subliniind importanța măsurătorilor detaliate, a randărilor 3D realiste și a planurilor tehnice precise, care optimizează implementarea proiectului și reduc riscurile unor greșeli și lucrări suplimentare ulterioare. Ea spune că, pentru a avea siguranța că aceste lucruri sunt corect realizate, este recomandată angajarea unui designer sau arhitect de interior, aceștia putând oferi beneficiarilor soluții personalizate și un proces transparent, care le asigură controlul asupra transformării spațiilor lor.

Celor două li s-au alăturat ulterior și Victoria Colin și arhitectul Alexandru Cibu-Deaconu pentru a răspunde întrebărilor și a aduce claritate celor prezenți în sala de la Aula Magna a ULBS. “Finisajele într-un proiect de design interior joacă un rol esențial în definirea stilului, confortului și funcționalității unui spațiu. Alegerea acestora trebuie să țină cont de durabilitate, estetică și noutățile tehnologice. În plus, materialele ecologice și soluțiile inteligente sunt din ce în ce mai populare și vor continua să definească viitorul designului interior” spunea Victoria în timpul prezentării ei.

Achizițiile și urmărirea de șantier, partea mai puțin cunoscută din proiectele de design interior

A doua parte a evenimentului a adus în lumină etape mai puțin cunoscute a unui proiect de design interior și anume achizițiile, implementarea și costurile unei amenajări interioare.

Designerița Elena Stoica a arătat care ar trebui să fie relația beneficiar – designer – furnizori în contextul în care majoritatea designerilor de interior se ocupă inclusiv de achizițiile necesare în implementare. “Recomand cu tărie să alegeți furnizorii recomandați de către designer deoarece colaborarea cu ei aduce beneficii pe tot parcursul implementării proiectului. Aceștia sunt testați în repetate rânduri de către designeri și aveți certitudinea că lucrează profesionist. Comunicarea va fi mult mai ușoară cu niște furnizori cunoscuți de către designeri și șansele unor greșeli de execuție sunt reduse la minimul” a explicat Elena. Andreea Călinoiu de la NOR Design a accentuat și ea aceeași idee, dând exemple de șantiere unde constructorii au fost obligați să dea jos faianța de pe pereții unei băi nou realizate deoarece nu era corect montată, ceea ce a dus la costuri suplimentare pentru beneficiari. 

700 de euro/mp pentru amenajarea unei locuințe

Sfârșitul evenimentului a adus puțină lumină și cu privire la costurile la care sibienii ar trebui să se aștepte atunci când se gândesc să își amenajeze sau reamenajeze locuința. Conform unui studiu realizat de Tudor St. Popa de la inspirium.design, cele mai multe amenajări aduc costuri de peste 600 de euro/mp, acestea putând crește chiar și la 1500 euro/mp în cazul în care se folosesc materiale premium și tehnologii smart.

Tudor a prezentat și tarifele designerilor de interior din Sibiu: 36% din designerii de interior percep un tarif cuprins între 25-35 euro/mp pentru un proiect de design interior, atunci când nu sunt solicitate și serviciile de urmărire de șantier, iar 33% dintre designeri cer tarife mai mari de 35 euro/mp sau chiar peste 45 euro/mp atunci când se ocupă și de achiziții și coordonarea meșterilor pe șantier. Astfel, pentru un apartament mediu, cu două dormitoare și aproximativ 80 mp, onorariul perceput de designerul de interior poate ajunge la 3.500 euro. 

Cu toate acestea, Valentin Oltean, moderatorul evenimentului, a atras atenția ca acești bani se recuperează în cele mai multe cazuri datorită lucrărilor suplimentare eliminate de designerul de interior care coordonează mai eficient șantierul dar și datorită reducerilor obținute de la furnizorii colaboratori ai designerului.  

Evenimentul Design Day a fost organizat, pentru anul doilea an consecutiv, de către ARDI (Asociația Română pentru Design și Inovație) în șapte orașe simultan: Sibiu, București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Timișoara și Brașov. Scopul acestui eveniment este de a oferi publicului larg acces gratuit la consiliere de specialitate în designul de interior, pentru a încuraja amenajarea locuințelor într-un mod armonios și eficient.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus