Marţi,
05.11.2024
Cer Senin
Acum
11°C

La cel mai înalt restaurant din Sibiu farfuriile spun o poveste... scumpă

La cel mai înalt restaurant din Sibiu farfuriile spun o poveste... scumpă

La fel ca acum 7 ani, și de data aceasta am fost singurii clienți ai restaurantului Fusion 585 de la ultimul etaj al hotelului Golden Tulip. În comparație, în 2024 am achitat mai mult pentru o comandă mai mică, decât în 2017... în conformitate cu inflația.

Nu e necesar să repetăm, dar o facem: imaginea Sibiului de care ai parte atunci când urci, apoi pășești în interiorul restaurantului, este de neprețuit. E un oraș frumos privit de sus și ar trebui ca oamenii de jos să nu-l urâțească.

Revenind. Era o cină devreme sau un prânz târziu, așa că ne-am permis să comandăm câte un pahar de vin roșu. Din păcate, nu au sec, așa că ne-am mulțumit cu vin demisec. De fapt, e o idee bună să privești spre Sibiu cu un pahar de vin. Muzica ambientală nu deranja deloc, iar ospătarul sau alți angajați îți lasă spațiu pentru asta - nu le simți respirația în ceafă ca în alte locuri, deși pare intimidant la început, atunci când intri: din cauza impresiei pe care o ai, că vei fi întâmpinat ca un înalt demnitar.

Locația este una aerisită, aranjată, cu mesele care își așteaptă clienții. Nu știu câți oameni vin să mănânce aici, cert e că e un loc unde ai parte de liniștea pe care ți-o dorești când te-ai săturat de rutina de „jos”.

Meniul restaurantului nu e stufos, dar conține pagini cu preparate diverse – aperitive, salate, supe, mâncăruri din carne de porc, vită și pui, pește, paste precum și deserturi și băuturi. Nu e stufos, pentru că pe fiecare pagină sunt câte trei-patru preparate, nu mai multe.

După prețurile pe care le au aperitivele - cu denumiri de se închid ochii de pe casele Sibiului - îți dai seama că nota nu va fi mică. 70 de lei pentru „Fritto Misto cu rucola și roșii cherry” sau 65 de lei pentru „Camembert cu andive și pară confiată”. Mai există bineînțeles și „Pastă de jumări cu ceapă murată și cruton de pâine”, de 29 de lei, dar totuși...

Pagina cu ciorbe/supe propune trei opțiuni – ciorbă de văcuță cu smântână și ardei iute, de 30 de lei și două supe cremă de 27 de lei fiecare. Mai găsești și trei tipuri de burgere, dintre care unul vegetarian. Cel mai scump – 95 de lei.

În fine, noi am ales ceva la mijloc: un „Mușchiuleț de porc cu pudră de jumări și sos demiglace, legume proaspete caramelizate” și „Piept de pui cu brânză, roșii uscate și busuioc, cartofi aurii și coulis de ardei copt”. Pfoai, cum sună asta - „sos demiglace” sau „coulis de ardei copt”...

N-am așteptat mult mâncarea – să fi trecut 15-20 de minute de la preluarea comenzii. Am primit în fața noastră două farfurii mari și... colorate. La început eram gata să întreb unde e mâncarea, dar m-am uitat mai atent și am văzut-o – era chiar acolo, în farfurie. Dacă e să privești farfuriile de la distanță par a fi niște picturi contemporane, că tot Sibiul a fost gazda unui festival internațional de artă contemporană în ultimele săptămâni: „Defilarea” sau „Corida” ar fi titlurile lor.

Dar haideți că ne-am abătut un pic de la subiect: pieptul de pui a fost, contrar așteptărilor, foarte-foarte bun. Aveam teama să nu fie înecăcios și nu a fost. Dimpotrivă, carnea era moale, condimentată foarte bine, iar bucățelele de brânză și roșii uscate din interiorul rulourilor (căci așa a fost făcut pieptul) ofereau un gust inedit pentru carnea de pui. „Coulisul de ardei copt”, căci asta intuiesc eu că e pata roșie din „Corida”, a adăugat arome în plus și a înmuiat cartofii aurii.

De partea cealaltă, mușchiulețul de porc a fost și el fraged: a „defilat” nici prea copt, nici crud – atât cât să se topească și să impresioneze legumele caramelizate care le făceau „galerie”... dar și pe cel care dirija totul cu furculița și cuțitul. Probabil gustul l-a dat pudra de jumări și sosul demiglace - altfel n-are cum să fie, ironizam noi la final.

Este de remarcat, dincolo de ironia sau comparația farfuriilor noastre cu niște tablouri, aranjarea mâncării în farfurie. Poate nu e perfecțiunea întruchipată, dar transmite un mesaj de acuratețe și grijă care poate exista în bucătărie. Sperăm cel puțin.

La final, am cerut un desert: Lava cake cu înghețată. Spre deosebire de felul principal, desertul s-a lăsat așteptat câteva minute bune. Dar așteptarea a meritat: înghețata m-a răcorit, iar desertul de ciocolată mi-a oferit doza de dulce de care aveam nevoie.

Nota a arătat în felul următor: 52 de lei pentru pieptul de pui, 65 de lei pentru mușchiulețul de porc, 29 de lei pentru desert și 19 lei paharul de vin. Un total de 184 de lei. Din 200 de lei n-am mai luat restul, ospătarul rugându-mă să aștept să caute restul prin buzunarele hainelor din garderobă. N-am vrut să mai aștept... neserioasă mi s-a părut treaba asta.

Acum 7 ani, s-au achitat 169 de lei pentru tagliatellele (42), supă de ceapă (14), pui cu creveți (47), mousse (19), panna cotta (27) și două sticle de apă de 0,75 litri (20).

PS: O remarcă esențială mai rămâne de făcut. O lege recentă obligă localurile să ofere clienților apă potabilă din rețeaua publică în mod gratuit, dacă aceștia solicită. Am solicitat și noi un pahar cu apă, să vedem dacă s-a auzit de această lege la 585 de metri altitudine. „Doriți la 0,3 sau la 0,5?” ni s-a răspuns. Am precizat că dorim doar un pahar. De la robinet. E greu oare să aduci un pahar cu apă, fără a te gândi să mai „rupi” un 11 lei de la client?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 3 săptămâni

"Pfoai, cum sună asta - „sos demiglace” sau „coulis de ardei copt” El nu isi da seama dar ne spune doua lucruri despre el: 1. ca e ciorbar, cum a mai fost subliniat. 2. ca e provincial, cum ne tot arata. Ignoranta zdrobitoare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 3 săptămâni

Eu nu i inteleg pe astia care se dau ...cooolll cerind apa de la robinet numai pt a parea interesanti ! Sigur acasa nu beau apa de la robinet daca n au vreun filtru ceva...da in cind merg la rest vor ei apa de la robinet ca asa au auzit ei la firma...pe retelele de socializare...la plimarile intre ei pe trotinete...la ...barber shop unde si ...ingrijesc barba...la hair stylist unde si tund coada...etc! Daca n ai sau stai in cei 5..10 lei cit e o apa...stai acasa nu merge la rest sa te dai cooollll...
Raspunde

Emila

Acum 3 săptămâni

Se vede că nu ești din Sibiu, obișnuit cu apa sălcie din sud. Uite cum vă prindem, băi postaci.

Raspunde

Barosanu

Acum 3 săptămâni

Bossule, vezi că-ți troncăne ceva pe spate la beanveu. Toți oamenii normali beau apă de la robinet de când s-au născut. Unii însă vor să pară interesanți și atunci beau apă de la robinet în sticluțe de plastic pe care plătesc 5-10 lei.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 3 săptămâni

Vai d na Emilia...sint mai transilvanean decit tot neamul d voastra. A ca prob d voastra aveti apucaturi transcarpatice si cereti apa de la robinet la rest ca sa parteti interesanta...asta i alta treaba! Plus ca n ati inteles mesajul! In fine...numai bine!

Raspunde

Xxx

Acum 3 săptămâni

Barosane...stiu . Eu ma refeream la astia care cer la rest. Cerea cineva apa de la robinet la rest pina la reglementarea asta? Eu n am auzit niciodata. Aia e prob...da cautati sa intelegeti ce scrie omul si dincolo de cuvinte inainte de a com

Raspunde

Nobody

Acum 3 săptămâni

Sa iti fie rusine
Raspunde

@Xxx

Acum 3 săptămâni

Apropo de servitul apei de la robinet prin diverse locante... Acum cativa ani, un patron de club din Bucuresti, un italian, a lasat numai apa calda la baie ca sa-si poata vinde apa imbuteliata in club. Va dati seama la ce preturi... Mare mafiot!
Raspunde

Marele Închizător

Acum 2 săptămâni

Vai de mine, unde era varful civilizatiei urbane ot Sibii!! Mamaita, lasa te de hulit lumea, ca nu asta e ideea subsolurilor gazetelor satesti. Omul se poate exprima liber, nu-i nevoie de PR mascat al cosmeliei periate mumos. Meri inapoi pe pornache sau la viata satului, poate acolo se permit manglelile tale.

Raspunde

Pofticiosul

Acum 3 săptămâni

O aiureala că sa umfle banii fraierilor! Ce e un restaurant cu stele Michelin de prezintă dumicaturile de mâncare în felul acela?! Am fost acum câțiva ani la o nunta. Meniul era pe masa. I-auziti: Rulada de curcan cu sos olandez , cartofi copți și salata de ardei copți și roșii. Ce era în farfurie: o bucățică de carne de curcan, probabil, care plutea i ntr-o zeama gălbuie cu câteva frunze de tarhon, 3 sferturi dintr-un cartof, cred că fiert, nu copt, un ardei verde că iasca, dar copt și o jumătate de roșie. Și nu era restaurant de fitze, ci o veche cantina de întreprindere transformată în sala de evenimente. Noroc că am.mancat înainte de a pleca la nunta! Altfel făcea foame că era nunta de noapte, de la 7 seara până la 5 dimineața.

Raspunde

Sparrow

Acum 3 săptămâni

Cum māi omule, tu te-ai dus la nuntā sā bagi ca spartu' in tine? Nu te-ai dus sā fii " alāturi de fericirea tinerilor care pornesc în viatā pe acest drum împreunā, la bine si la greu, bazându-se pe sentimentele care i-au unit"? Vezi, evenimentele majore care puncteazā existenta oamenilor ( nastere, cāsātorie, moarte) sunt însotite de actiuni eminamente contabile. Business adicā. Când am fācut pomana dupā taicā-miu, la restaurant, o mātusā de-a lu bātrânu' m-a întrebat" cât a fost meniul?" De ce te intereseazā? Am întrebat-o eu. " Ca sā stiu cât ai cheltuit acum fatā de cât ai cheltuit la mamā-ta " mi-a zis ea. " Dar de ce vrei sā stii????" Am repetat eu. " Pāi, e normal sā stim cât costā o pomanā " a zis ea. Pe tata nu l-a pomenit nimeni in afarā de mine....

Raspunde

Adina

Acum 3 săptămâni

Eu zic sa ne multumim cu meniurile servite prin Romania noastra draguta si traditionala. Am fost la o nunta in Germania, evenimentul a inceput la 11 dimineata, s-au strans invitatii, veniti cu totii de la pensiunea de langa castelul respectiv. La pensiune nu a existat catering, era doar cazare. Povesti, rasete, sesiune de fotografii, apoi cununia in capela castelului, apoi alta sesiune de fotografii, mirii pozau pentru ceva pictura live, pana la urma pe la 2 ne-au adus..... tort. De atata foame am mancat o felie de tort si ne tot gandeam oare cand apare ceva mancare, macar o felie de paine, ceva. Muzica, petrecere, dansuri si activitati pentru invitati, pe la ora 6 seara am primit o supa de legume anemica. Cand deja ne gandeam sa ne retragem discret ca sa cautam un restaurant, s-a anuntat deodata marele festin si am fost invitati in sala de mese. Festinul programat pe la 8 a fost servit la 10 si a fost bun dar de acum stim ca e bine sa mananci un mic dejun sanatos inainte de orice eveniment in Germania.
Raspunde

@Sparrow

Acum 3 săptămâni

Prietene, eu m-am dus la nunta, nu la pomana, nici la parastas. Masa trebuie sa fie bogata, fie că bagi că spartu, fie că mănânci din vârful buzelor. Dar n-ai înțeles ideea până la capăt. Eu m-am referit la prețiozitatea meniului și.la realitatea din farfurie. Un sos trebuie sa fie onctuos, nu că o zeamă. Asta era ideea. Daca am mâncat acasă, am făcut-o că știam că sunt destui care fac nunta doar să-ți ia banii , iar serviciile și meniul sunt de toată jena. Noa, pofta buna și ție la 5 stele Michelin!
Raspunde

KHM

Acum 2 săptămâni

Când am auzit termenul "burgere" m-am oprit din citit,deoarece sunt dezamăgit sa văd că o persoană care redactează un sondaj nu știe să vorbească corect. Speram ca 2024 sa fie mai...decent
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus