La fel ca acum 7 ani, și de data aceasta am fost singurii clienți ai restaurantului Fusion 585 de la ultimul etaj al hotelului Golden Tulip. În comparație, în 2024 am achitat mai mult pentru o comandă mai mică, decât în 2017... în conformitate cu inflația.
Nu e necesar să repetăm, dar o facem: imaginea Sibiului de care ai parte atunci când urci, apoi pășești în interiorul restaurantului, este de neprețuit. E un oraș frumos privit de sus și ar trebui ca oamenii de jos să nu-l urâțească.
Revenind. Era o cină devreme sau un prânz târziu, așa că ne-am permis să comandăm câte un pahar de vin roșu. Din păcate, nu au sec, așa că ne-am mulțumit cu vin demisec. De fapt, e o idee bună să privești spre Sibiu cu un pahar de vin. Muzica ambientală nu deranja deloc, iar ospătarul sau alți angajați îți lasă spațiu pentru asta - nu le simți respirația în ceafă ca în alte locuri, deși pare intimidant la început, atunci când intri: din cauza impresiei pe care o ai, că vei fi întâmpinat ca un înalt demnitar.
Locația este una aerisită, aranjată, cu mesele care își așteaptă clienții. Nu știu câți oameni vin să mănânce aici, cert e că e un loc unde ai parte de liniștea pe care ți-o dorești când te-ai săturat de rutina de „jos”.
Meniul restaurantului nu e stufos, dar conține pagini cu preparate diverse – aperitive, salate, supe, mâncăruri din carne de porc, vită și pui, pește, paste precum și deserturi și băuturi. Nu e stufos, pentru că pe fiecare pagină sunt câte trei-patru preparate, nu mai multe.
După prețurile pe care le au aperitivele - cu denumiri de se închid ochii de pe casele Sibiului - îți dai seama că nota nu va fi mică. 70 de lei pentru „Fritto Misto cu rucola și roșii cherry” sau 65 de lei pentru „Camembert cu andive și pară confiată”. Mai există bineînțeles și „Pastă de jumări cu ceapă murată și cruton de pâine”, de 29 de lei, dar totuși...
Pagina cu ciorbe/supe propune trei opțiuni – ciorbă de văcuță cu smântână și ardei iute, de 30 de lei și două supe cremă de 27 de lei fiecare. Mai găsești și trei tipuri de burgere, dintre care unul vegetarian. Cel mai scump – 95 de lei.
În fine, noi am ales ceva la mijloc: un „Mușchiuleț de porc cu pudră de jumări și sos demiglace, legume proaspete caramelizate” și „Piept de pui cu brânză, roșii uscate și busuioc, cartofi aurii și coulis de ardei copt”. Pfoai, cum sună asta - „sos demiglace” sau „coulis de ardei copt”...
N-am așteptat mult mâncarea – să fi trecut 15-20 de minute de la preluarea comenzii. Am primit în fața noastră două farfurii mari și... colorate. La început eram gata să întreb unde e mâncarea, dar m-am uitat mai atent și am văzut-o – era chiar acolo, în farfurie. Dacă e să privești farfuriile de la distanță par a fi niște picturi contemporane, că tot Sibiul a fost gazda unui festival internațional de artă contemporană în ultimele săptămâni: „Defilarea” sau „Corida” ar fi titlurile lor.
Dar haideți că ne-am abătut un pic de la subiect: pieptul de pui a fost, contrar așteptărilor, foarte-foarte bun. Aveam teama să nu fie înecăcios și nu a fost. Dimpotrivă, carnea era moale, condimentată foarte bine, iar bucățelele de brânză și roșii uscate din interiorul rulourilor (căci așa a fost făcut pieptul) ofereau un gust inedit pentru carnea de pui. „Coulisul de ardei copt”, căci asta intuiesc eu că e pata roșie din „Corida”, a adăugat arome în plus și a înmuiat cartofii aurii.
De partea cealaltă, mușchiulețul de porc a fost și el fraged: a „defilat” nici prea copt, nici crud – atât cât să se topească și să impresioneze legumele caramelizate care le făceau „galerie”... dar și pe cel care dirija totul cu furculița și cuțitul. Probabil gustul l-a dat pudra de jumări și sosul demiglace - altfel n-are cum să fie, ironizam noi la final.
Este de remarcat, dincolo de ironia sau comparația farfuriilor noastre cu niște tablouri, aranjarea mâncării în farfurie. Poate nu e perfecțiunea întruchipată, dar transmite un mesaj de acuratețe și grijă care poate exista în bucătărie. Sperăm cel puțin.
La final, am cerut un desert: Lava cake cu înghețată. Spre deosebire de felul principal, desertul s-a lăsat așteptat câteva minute bune. Dar așteptarea a meritat: înghețata m-a răcorit, iar desertul de ciocolată mi-a oferit doza de dulce de care aveam nevoie.
Nota a arătat în felul următor: 52 de lei pentru pieptul de pui, 65 de lei pentru mușchiulețul de porc, 29 de lei pentru desert și 19 lei paharul de vin. Un total de 184 de lei. Din 200 de lei n-am mai luat restul, ospătarul rugându-mă să aștept să caute restul prin buzunarele hainelor din garderobă. N-am vrut să mai aștept... neserioasă mi s-a părut treaba asta.
Acum 7 ani, s-au achitat 169 de lei pentru tagliatellele (42), supă de ceapă (14), pui cu creveți (47), mousse (19), panna cotta (27) și două sticle de apă de 0,75 litri (20).
PS: O remarcă esențială mai rămâne de făcut. O lege recentă obligă localurile să ofere clienților apă potabilă din rețeaua publică în mod gratuit, dacă aceștia solicită. Am solicitat și noi un pahar cu apă, să vedem dacă s-a auzit de această lege la 585 de metri altitudine. „Doriți la 0,3 sau la 0,5?” ni s-a răspuns. Am precizat că dorim doar un pahar. De la robinet. E greu oare să aduci un pahar cu apă, fără a te gândi să mai „rupi” un 11 lei de la client?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 9658
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Simion b.
Acum 40 minute
Vivi Dragan
Acum 55 minute
Zzz
Acum 58 minute
Emil
Acum 59 minute
Barosanu