Joi,
14.11.2024
Innorat
Acum
3°C

Încă o investiție din Sibiu, amânată - modernizarea „litoralului Ardealului”. CNI: Doar după aprobarea unui memorandum

Încă o investiție din Sibiu, amânată - modernizarea „litoralului Ardealului”. CNI: Doar după aprobarea unui memorandum

CNI a finalizat evaluarea ofertelor pentru modernizarea infrastructurii turistice din Ocna Sibiului – o investiție despre care se vorbește de cel puțin cinci ani. Semnarea contractului depinde însă de Guvern.

În platforma de licitații publice Compania Națională de Investiții (CNI) a anunțat finalizarea procedurii de evaluare a ofertelor pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului”. Este vorba despre investiția de modernizare a Litoralului Ardealului, promisă din 2019 și care în ultimii ani a trecut prin mai multe licitații eșuate.

Însă după ce ultima licitație s-a finalizat cu succes, proiectul mai trebuie să aștepte.

Obiectivul se află pe lista sinteză din cadrul subprogramului „Alte tipuri de obiective”, a transmis CNI la o solicitare a Turnul Sfatului, însă semnarea contractului este condiționată de aprobarea unui memorandum de către Guvernul României, conform prevederilor din OUG nr. 115/2023.

Cu alte cuvinte, banii sunt condiționați de aceeași Ordonanță de urgență, adoptată la sfârșitul anului trecut și prelungită ulterior, care prevede măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Pentru obiectivul de investiții Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului CNI a finalizat procedura de evaluare a ofertelor și au fost transmise comunicările rezultatelor. Dat fiind că obiectivul de investiții se află pe lista sinteză din cadrul subprogramului Alte tipuri de obiective, CNI are obligația de a respecta prevederile art. IV din OUG nr. 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, coroborat cu prevederile art. XVII din OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice (...)

Astfel, semnarea contractului se poate realiza doar după aprobarea de către Guvernul României a unui memorandum prevăzut în OUG 115/2023, art. XVII, alin. (2)” – este răspunsul oficial transmis de CNI.

Printre altele, investitorul trebuie sărealizeze o zonă de campare pentru rulote, dar și să amenajeze zona lacurilor naturale pentru suma de aproape 10 milioane de lei. 

Potrivit caietului de sarcini, pentru a asigura o diversitate cât mai mare a ofertei turistice şi a serviciilor puse la dispoziţia turiştilor, administraţia locală își propune să amenajeze în zona lacurilor naturale şi un camping. Zona de campare va putea fi utilizată de către iubitorii de drumeţii şi excursii care folosesc rulotele de vacanţă pentru cazare.

„Se propun lucrări de amenajare exterioară și modernizare a terenului. Lucările de modernizare cuprind realizarea de alei pietonale pavate, alei carosabile din pietriș și locuri de parcare verzi pentru rulote și mașini, amenajarea de spații verzi, plantarea de arbori ornamentali, cosmetizarea arborilor existenți, curățarea terenului de deșeuri, înlocuirea sistemului de iluminat exterior, realizarea de noi împrejmuiri, crearea de locuri de campat cu cortul, crearea a două pavilioane cu regim de înălțime parter, sistematizarea terenului și dotarea cu mobilier urban de ședere, coșuri de gunoi. Se vor amenaja locuri de joacă pentru copii și un teren de sport multifuncțional. De asemenea, se va rezolva scurgerea apelor pluviale și se vor prevedea rigole stradale”, este descrierea din anunțul de licitație.

Zonele la care se referă investiția se află pe strada Gării, precum și pe str. Salinelor - teren aproape în totalitate acoperit de vegetație înală. 

Amintim că prima mare investiție a Sibiului amânată de măsurile fiscale a fost Arena Universitară. Reprezentanții ULBS au recunoscut că valoarea investiției este una considerabilă și că este conștientă că investiția se poate amâna din considerente economice, dar exclude varianta pierderii finanțării și speră că „se vor găsi soluțiile financiare” care să deblocheze execuția acestui proiect, pe care îl consideră „strategic”. Între timp, necesitatea acestei investiții a fost menționată cu fiecare ocazie, inclusiv la deschiderea anului universitar 2024-2025.

Apoi, de austeritate s-a lovit atribuirea unui contract pentru reabilitarea clădirii fostei reședințe mitropolitane de vară de pe Bulevardul Victoriei din Sibiu. După aproape 20 de ani de birocrație, în care imobilul a trecut prin procesul de clasare ca monument istoric.

„(...) semnarea contractului de execuție este condiționată de aprobarea unui memorandum de către Guvern”, se arăta în răspunsul transmis de reprezentanții CNI.

Cea mai recentă investiție amânată este Bazinul Olimpia: Cu licitația încheiată și constructor desemnat, reabilitarea locației este amânată din cauza aceleiași ordonanțe pentru reducerea cheltuielilor publice. Investiția este estimată la o valoare de 35 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, iar autoritățile locale iau în calcul inițierea discuțiilor privind preluarea Bazinului Olimpia în vederea reabilitării acestuia. Acest lucru se poate întâmpla însă după alegeri și după învestirea unui nou guvern la București.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Willy

Acum 1 lună

https://mytex.ro/expres/sesizare-portofel-cu-acte-isi-asteapta-proprietarul-la-oficiul-postal-1-brasov/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus