Vineri, 18 octombrie, de la ora 18.30, la cinematograful Cineplexx de la mall-ul din Șelimbăr a fost difuzat filmul documentar „Coroana României”, regizat de jurnalistul George Grigoriu. Nu a fost o difuzare întâmplătoare, ci primul eveniment menit să marcheze cei 425 de ani de la Bătălia de la Șelimbăr. Alături de regizor au fost prezenți copii ai Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazu” din Șelimbăr, cadre didactice, părinți, invitați, colaboratori, autorități și membrii ai comunității din Selimbăr.
„Coroana României” este un documentar care își propune promovarea în rândul unui public cât mai larg a uneia dintre cele mai importante pagini din istoria noastră națională: Marea Unire și consfințirea ei din 1922. Este un film la care s-a lucrat intens timp de patru ani, cu o documentare minuțioasă. Lui George Grigoriu i-au fost alături academicienii Ioan Aurel Pop, regretații Răzvan Teodoreșcu și Bălăceanu Stolnici care au avut un cuvânt greu de spus în documentarea filmului.
A ajuns să fie difuzat la Sibiu după un lung turneu în lume care a cuprins și prezentări la Festivalul Internațional al Francofoniei de la Marsilia și Săptămâna filmului românesc de la Nisa.
Difuzarea filmului la mall-ul din Șelimbăr este primul eveniment organizat de primăria din localitate cu ocazia împlinirii, în 18 octombrie, a 425 de ani de la Bătălia de la Șelimbăr. Înainte ca filmul să fie difuzat pe marile ecrane, copiii de la școala din oraș au avut un moment artistic, cu cântece patriotice.
„Bătălia de la Șelimbăr este momentul care deschide, pe undeva, drumul pe care Mihai Viteazu și-l asumă pentru noi, pentru ca, ulterior să realizeze Marea Unire. Timpul a trecut, dar rămâne o extraordinară pagină de istorie, dar ceea ce este important pentru noi astăzi este să nu uităm acel moment și singurul mod prin care putem ține vie acestă flacără a istoriei este să o amintim așa cum o făceau odinioară strămoșii noștri prin versuri, prin cânt, prin balade. Noi avem astăzi alte posibilități. Noi putem să facem filme. Și atunci prezența filmului Coroana României care vorbește despre istoria încoronărilor țărilor române, care vorbește despre încoronarea de la Alba Iulia de la 1922 cân România Mare, este încununată plecând de la ceea ce Mihai Viteazu reușise să realizeze cu secole în urmă nu este decât un pas firesc. Ceea ce noi facem astăzi nu este decât un gest de normalitate într-o lume care și-a pierdut normalitatea”, a spus regizorul George Grigoriu.
Înainte de Sibiu, acest film a rulat în marile capitale Europene.
„Am spus povestea lui Mihai Viteazu, povestea încoronărilor și povestea domnitorilor români tuturor, iar astăzi, în mod firesc ne întoarcem cu ea aici, la Șelimbăr, pentru că este def apt locul de unde am plecat.”
Jurnalistul a ajuns cu producția sa la Roma, Florența, Veneția, Viareggio, Santorini, Milano, Lisabona, Marsillia, Nisa și Cannes și spune că a fost foarte bine primit de românii plecați din țară, care au umplut sălile de cinema. Peste 4.000 de români din diasporă au mers să vadă un film despre originile și casa lor. Un film care le arată că au unde să se întoarcă.
„Ne-am dus de la suflet la suflet și am reușit, pe undeva, să refacem acele granițe mari, e adevărat într-o lume globalizată, dar am dat o altă semnificație acestei reîntregiri ale noastre și atunci ne-am dus după ei, dar și ei au venit după noi, pentru că sufletește s-a creat o singură simțire și asta este ceea ce ne bucură.”
Printre autoritățile locare care au sprijint realizarea acestui eveniment s-a numărat Marius Grecu, primarul comnei și consilierul local Maria Meițescu.
Regizorul și jurnalistul George Grigoriu (foto stânga), Maria Meițescu (foto centru), Marius Grecu (foto dreapta)
„Ne-am dorit să fie un eveniment educativ atât pentru elevii din Școala Mihai Viteazu din Șelimbăr. Să fie o lecție de istorie nu doar pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Ne-am bucurat foarte mult să-l avem în mijlocul nostru pe George Grigoriu și din această lecție de istorie la care el a muncit foarte, foarte mult să tragem și noi învățăminte și să fie o bază de pornire pentru copilașii noștri. Așa cum spunea Nicolae Iorga, orice popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Într-adevăr așa este și trebuie să-i ajutăm pe copiii noștri să-și cunoască istoria, să-și cunoască trecutul pentru viitorul pe care ei și-l vor crea”, spune edilul Marius Grecu.
Filmul „Coroana României” a fost lansat în avanpremieră la Paris, în premieră internațională la Londra și în premieră națională la Ateneul Român și Palatul Regal.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: geroge grogoriu , 425 de la batalia selimbar , foto , video , Șelimbăr , Coroana României , Marius Grecu , Film Documentar , cineplexx
Vizualizari: 1785
Ultimele comentarii
Acum 28 minute
Aci Duțu
Acum 30 minute
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 35 minute
Gigi
Acum 36 minute
Emil
Acum 1 oră
Ghita