În urmă cu aproximativ șase luni echipa de fotbal FC Hermannstadt a jucat în prima ligă de fotbal a României un meci acasă împotriva Petrolului Ploiești. Oaspeții au fost susținuți la Sibiu de zeci de suporteri, câțiva dintre aceștia găsind de cuviință să-și exprime dragostea față de echipa preferată mâzgălind o serie de clădiri din centrul istoric al Sibiului.
Vorbim despre pasaje pietonale și imobile din Piața Mare, zone intens circulate atât de localnici cât și de turiști. Șase luni mai târziu o parte din clădiri încă poartă urmele teribilismului ploieștean.
A doua zi după apariția însemnelor, reprezentanți ai Primăriei Sibiu au curățat pasajul pietonal care leagă strada Avram Iancu de Piața Mică. Și, totodată, au dat asigurări că vinovații au fost filmați și vor fi amendați, Poliția Locală Sibiu solicitând colegilor din Ploiești sprijin pentru identificarea fanilor vinovați.
Pe de altă parte, în zona centrală a Sibiului există numeroase pasaje și clădiri murdărite de grafitti, fără să poarte amprenta iubitorilor de fotbal. Pasajul care leagă strada Șelarilor de strada General Magheru este atât de mâzgălit încât domină pereții clădirilor din vecinătate.
Iată mai jos cum arată pasajul respectiv:
De asemenea, clădiri precum cea în care funcționează Forumul Democrat al Germanilor din România sau Consulatul Austriei poartă urmele ”artei” stradale.
Poziția Primăriei
Reporterul Turnul Sfatului a transmis o parte dintre fotografiile de mai sus reprezentanților Primăriei Sibiu, solicitându-le un punct de vedere pe aceast subiect. Conform oficialilor municipalității sibiene, responsabilitatea curățirii clădirilor de mâzgăleli revine proprietarilor lor, fie că sunt persoane fizice sau juridice. Referitor la suporterii echipelor fotbal, Primăria transmite că există mai multe dosare penale deschise.
”În conformitate cu Codul Civil și cu reglementările locale (HCL 210/2001) obligația de a curăța pereții exteriori ai clădirilor revine proprietarilor acestora, fie că este vorba de persoane private fizice sau juridice sau de proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale.
În imaginile atașate de dumneavoastră sunt ilustrate clădiri în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, acestea având obligația de a curăța zidurile de înscrisurile respective. Precizăm că aceste cazuri particulare fac obiectul unor dosare penale aflate in lucru la Poliția Municipiului Sibiu, reprezentând o infracțiune de distrugere” au informat reprezentanții Primăriei Sibiu.
Reporterii Turnul Sfatului au fotografiat imobile aflate în administratea municipalității mâzgălite.
”În cazul imobilelor (clădiri, pasaje, etc) aflate în proprietatea Municipiului Sibiu, în momentul în care se constată astfel de vandalizări, Primăria Sibiu, prin Serviciul Administrativ și Gospodărire Locală, a intervenit și continuă să intervină pentru menținerea curată a fațadelor, printr-o firmă contractată în acest scop. În cazul inscripționării cu graffiti, în colaborare cu Poliția Locală se caută identificarea făptuitorului (inclusiv cu ajutorul camerelor video de supraveghere) pentru recuperarea prejudiciului produs și tragerea la răspundere penală, după caz, transmițându-se sesizări și către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu. În paralel, se emite și o comandă pentru curățarea suprafețelor și refacerea zugrăvelilor, urmând ca aceste costuri să fie recuperate de la persoana care a comis contravenția” mai informează oficialii Primăriei Sibiu.
O singură amendă în 2024
Conform art. 2 pct.14 din Legea 61/1991, "imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, precum şi deteriorarea prin orice mijloc a acestora" constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei. În aceste cazuri se dispune și sancţiunea complementară de înlăturare de către contravenient a înscrisurilor sau desenelor și aducerea la starea inițială a bunului respectiv.
În anul în curs Poliția Locală Sibiu a aplicat o singură amendă pentru grafitti.
”În anul 2024, până în prezent, Poliția Locală a aplicat o amendă în valoare de 1.500 lei pentru vandalizarea cu graffiti. În acest caz particular, înscrisurile fiind realizate de un minor, bunul vandalizat a fost curățat de către părinți” au concluzionat oficialii Primăriei Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5251
Ultimele comentarii
Acum 34 minute
Sorana mici si bere
Acum 35 minute
Unul
Acum 36 minute
Picioiu
Acum 45 minute
Pușcașu Marin
Acum 47 minute
Sibian