73 și, respectiv, 36 de ani au cel mai vârstnic și, respectiv, cel mai tânăr dintre reprezentanții sibienilor în noul Consiliu local. I-am întrebat pe fiecare despre proiectele care consideră că ar trebui să fie prioritare în următorii patru ani.
Paul-Jürgen Porr este medic, conferențiar universitar, implicat în administrația locală din 2008, de când a devenit consilier județean pe listele FDGR, formațiune a cărei conducere a preluat-o de la Klaus Iohannis. Din această săptămână este consilier local, fiind decanul de vârstă al deliberativului local.
Întrebat de proiectele prioritare, Porr a făcut trimitere la cele prezentate în campanie, pe care le speră „toate realizate”. Unul l-ar scoate în față. „Personal eu am un obiectiv preferențial, greu de realizat, dar nu imposibil și anume crearea unui centru cultural și de conferințe, la Sibiu. Am un colaborator în acest sens, pe domnul director Chiriac (Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” – n.r.). Sigur, este un proiect care nu poate fi realizat într-un singur mandat, dar măcar să îl demarăm. Chiar dacă se termină în două sau în trei mandate este un proiect foarte important pentru Sibiu”, declară Paul Porr pentru cititorii Turnul Sfatului.
Paul-Jürgen Porr. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Proiectul unui centru de conferințe și spectacole pe amplasamentul actualului sediu al Teatrului național „Radu Stanca” are mai bine de zece ani de când este în discuții. La finele lui 2021, Primăria a și recepționat un studiu de fezabilitate pentru o astfel de investiție. Prin acel document, investiția era estimată la 118 milioane de euro, reprezentând un complex de clădiri și spații publice, cu săli modulare care ar fi putut crea un spațiu și cu 1.800 de locuri.
Un studiu de prefezabilitate finalizat cu mari întârzieri în 2021 estima la 118 milioane de euro costurile realizării unui centru de conferințe și spectacole la Sibiu. Sursa foto: studiul de prefezabilitate
Paul Porr arată că necesitatea unui astfel de centru cultural rezidă și numai din anvergura pe care o are Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. „Sibiul este deja un centru cultural, Festivalul de teatru de la Sibiu este al doilea eveniment de acest fel din Europa, după cel din Edinburgh, Scoția, l-a depășit pe cel din Avignon, Franța. Dar Sibiul va trebui să fie și un centru științific. Orașul este așezat strategic: în centrul țării, nu la extreme precum Iași sau Constanța, și este și o destinație internațională, prin aeroportul pe care îl avem. Iar cea mai mare sală de acum este cea de la Centrul «Ion Besoiu», cu 500 și ceva de locuri. Orașul are nevoie de un spațiu modern, cu pereți deplasabili, unde din câteva mișcări să poți avea o sală de 1.200 de locuri, de exemplu. Iar dacă e nevoie de zece workshop-uri, să poți avea zece săli mici. Sunt orașe care au astfel de centre și o duc foarte bine, după cum este Graz, în Austria. Dar să sperăm că nu va fi și un balast financiar, dacă tot vorbim de Graz, deoarece proiectul centrului de acolo trebuia susținut, inițial, și din fondurile landului și ale statului austriac, dar – în cele din urmă – toate datoriile au rămas la municipalitate, plătite în patru-cinci ani. De aceea, dacă facem acest proiect cu cap la Sibiu, este un lucru realizabil”, mai declară Paul Porr.
Întrebat despre cum crede că va funcționa înțelegerea dintre FDGR și PNL pentru asigurarea majorității, Porr este încrezător. „Eu sper că vor fi alături. Fiecare dintre consilieri a jurat că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru locuitorii Sibiului. Eu am spus de fiecare dată că, la nivel local, indiferent de conflictele politice, trebuie să facem politica cetățeanului”.
„În continuare avem o problemă cu traficul”
Diana Mureșan (36 de ani) este cea mai tânără dintre aleșii Sibiului. Cu studii superioare în domeniul farma, reorientată profesional înspre domeniul turistic, Diana Mureșan (USR) este la al doilea mandat de consilier local.
„Eu cred, în continuare, ca și acum mulți ani, că avem o problemă cu traficul în Sibiu. Trebuie să acționăm cu mai multe proiecte, în care să avem în vedere – de la modernizare, la renovarea arterelor – schimbarea către o deplasare blândă, să zic, pentru oraș. Vedem acum că iarna este o poluare tot mai mare, asta și probabil pentru că nu mai mergem atât de mult pe jos precum în timpul verii și folosim mașinile. Un alt motiv pentru care susțin acest proiect este că rămânem blocați mult timp în trafic, mai ales la orele de vârf. Cred că, în viață, cel mai important este să ai timp, iar faptul că pierdem atât de mult în trafic nu este bine pentru populația din Sibiu”, spune Diana Mureșan.
Diana Mureșan. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Ingredientele rezolvării „problemei traficului” sunt, pentru cea mai tânără dintre aleși, destul de evidente. „Trebuie să facem o schimbare către mijloacele de deplasare «verzi», cu cât mai multe autobuze, autobuze care să ajungă la timp, care fac legături între locurile de destinație ale sibienilor – școli și locuri de muncă. Aștept cu nerăbdare să avem funcțional și sistemul de transport public din zona periurbană, care cred că va fi un mare plus pentru noi. Vreau ca în acest mandat să continuăm cu modernizarea arterelor principale din Sibiu, cu un sistem de piste de biciclete care funcționează, adică nu trebuie să tot cobori de pe bicicletă, și să poți ajunge la destinație în siguranță. Cea mai frecventă problemă pe care o aud de la sibieni legat de deplasarea cu bicicleta este lipsa siguranței. Cred că mulți părinți nu-și lasă copiii cu bicicleta la școală, din lipsa siguranței, le este frică efectiv”.
Chestiunea traficului din Sibiu este un subiect pentru care, până acum, au fost realizate zeci de documentații. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Tabloul negocierilor de până acum plasează reprezentanții USR, trei la număr, tot în zona opoziției în Consiliul local Sibiu. „Noi am făcut opoziție și în mandatul anterior. Prin structura noastră, de oameni, vom continua să facem o opoziție constructivă. Susținem proiectele bune pentru Sibiu, dar când observăm că unele ar putea fi îmbunătățite sau nu sunt potrivite, vom face opoziție. Cum am făcut și până acum. Important pentru noi este să rămânem vocea cetățenilor: multe din ideile pe care le ducem în Consiliul local le identificăm cu ajutorul cetățenilor, care ne scriu despre acestea”, adaugă Diana Mureșan.
Noul Consiliu local al Sibiului a fost constituit în cursul zilei de miercuri. În zilele următoare, primarul Astrid Fodor a anunțat convocarea unei ședințe extraordinare, în care să fie aleși viceprimarii și stabilite comisiile de specialitate. Ulterior, noul deliberativ local va putea începe să și muncească pentru proiecte pe care, o dată adoptate, să le implementeze executivul local.
Citește Sibiul are un nou Consiliu local, cu doi aleși lipsă. Florian Giubega a refuzat să depună jurământul
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proiecte deliberativ sibiu con , noul mandat , proiecte prioritare , trafic sibiu , Primăria Sibiu , Consiliul Local Sibiu , centrul de spectacole
Vizualizari: 3943
Ultimele comentarii
Acum 51 minute
Gospodina
Acum 57 minute
@Mic
Acum 58 minute
Sibian
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Adina