Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Cine sunt noii consilieri locali ai Sibiului. Dincă, Hunyadi și Forir, printre cei aflați la primul mandat: „Să facem Sibiul mai atractiv”

Cine sunt noii consilieri locali ai Sibiului. Dincă, Hunyadi și Forir, printre cei aflați la primul mandat: „Să facem Sibiul mai atractiv”

21 dintre cei 23 de membri ai Consiliului local Sibiu și-au preluat miercuri mandatele de aleși locali, după ce au jurat să facă, „cu bună-credință”, tot ceea ce le stă în puterile și priceperea lor pentru binele locuitorilor municipiului Sibiu. Unii dintre ei sunt la primul mandat într-un for decizional local. Turnul Sfatului i-a întrebat pe Constantin Dincă (AUR), Lucian-Gheorghe Hunyadi (PNL) și Nicolae Forir (PSD) care sunt inițiativele și proiectele la care își doresc să-și aducă contribuția în următorii patru ani în care vor fi în slujba sibienilor. Totodată, îi prezentăm, pe scurt, pe toți cei care se vor întâlni cel puțin o dată pe lună în Consiliul local pentru a lua decizii pentru municipiul Sibiu.

Citește și: Sibiul are un nou Consiliu local, cu doi aleși lipsă. Florian Giubega a refuzat să depună jurământul

Începem cu aleșii locali care au ajuns în Consiliul local pe lista FDGR.

Paul-Jürgen Porr este medic și politician. Este specializat în medicină internă și gastroenterologie, activând în prezent ca șef al Clinicii Medicale I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și conferențiar la Facultatea de Medicină a ULBS. A ocupat și funcția de director medical la clinica Polisano-Medlife din Sibiu.

Paul Porr. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

În politică, Porr este conduce Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) din anul 2013. Din 2008 a fost consilier județean în Sibiu. A candidat la Consiliul local, considerând că poate fi „mai util” din această funcție. În acest sens, a spus că din această poziție își dorește „ca în acest mandat să pornim un proiect de suflet pentru mine, crearea unui Centru de Cultură și Conferințe de talie internațională”.

Gabriel Tischer este absolvent al Facultății de Inginerie de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, având și un master în management. De-a lungul carierei sale, a ocupat funcții de conducere în companii diverse, inclusiv în domeniul comerțului, construcțiilor, serviciilor și financiar. A fost, de asemenea, președinte al consiliului de administrație al Aeroportului Internațional Sibiu.

Gabriel Tischer. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului 

Gabriel Tischer a fost candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean la alegerile din 2020. Nu a fost ales de sibieni, în schimb colegii l-au numit în Consiliul județean liderul grupului FDGR. În 2022, Tischer a fost ales în funcția de președinte al Forumului Democrat al Germanilor din Municipiul Sibiu (F.D.G.S), funcție ocupată anterior de Zeno-Karl Pinter.

Bianke-Marion Grecu este consilier local din 2008. Are o vastă experiență în domeniul educației, fiind de peste 18 ani director adjunct la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu. Grecu spune că vrea să continue „să promoveze incluziunea socială, educația permanentă și diversitatea culturală în Sibiu”. Este autoare de manuale de limbă germană, ca limbă maternă.

Bianke-Marion Grecu/Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului  

Helmut Lerner este consilier local FDGR din 2009. În aprilie 2024, a fost ales viceprimar al municipiului Sibiu, după retragerea sprijinului politic al Corinei Bokor, care s-a alăturat PSD. În ultimul mandat a făcut parte din Comisia de specialitate pentru învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive, de agrement şi tineret. 

Helmut Lerner. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului 

Wolfgang-Alexander Guib este președintele organizației județene a FDGR la Sibiu și director executiv al Clubului Economic German Transilvania (DWS). În mandatul trecut, Guib a condus comisia de buget, iar în timpul ședințelor ordinare a avut intervenții în legătură cu mai multe subiecte: cel legat de Tursib sau cel legat de cerșetorii din centrul Sibiului. În calitate de directorul al DWS a discutat cu Turnul Sfatului despre investițiile germane la Sibiu.

Wolfgang-Alexander Guib. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Zeno-Karl Pinter este profesor universitar și cercetător specializat în arheologia medievală și istoria culturală a Transilvaniei. A absolvit Facultatea de Filologie și Istorie la Sibiu, unde și-a continuat studiile cu un doctorat axat pe armele medievale din Transilvania și Banat. Pinter este implicat în multiple proiecte arheologice, coordonând cercetări în situri importante din Orăștie și Hunedoara. De asemenea, este activ în publicații științifice și colaborări internaționale cu instituții de renume​.

Zeno-Karl Pinter. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

A fost subsecretar de stat în Guvernul României, în Departamentul Pentru Relații Interetnice. Din 2012 este consilier local, iar din 2016 conduce Comisia de Organizare și Dezvoltare Urbanistică, comisie responsabilă de realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură.

Pinter a fost unul din puținii consilieri locali care au votat „pentru” proiectul noii clădiri din centrul istoric al Sibiului, pe strada A. D. Xenopol, respins până la urmă de forul local. Tot el a explicat cum au fost selectate propunerile pentru denumirea noului parc al Sibiului, din zona Tilișca.

Paul-Constantin Mezei este un om de afaceri din Sibiu. Este la al treilea mandat în calitate de consilier local. Spune că își dorește „să facem Sibiul un oraș în care vechiul și noul să se îmbine, să păstram ceea ce definește Sibiul, un oraș medieval, dar să deschidem poarta și spre un nou Sibiu”.

Paul-Constantin Mezei. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Acesta i-a propus, anul trecut, primarului Fodor prin „mai mute mailuri” ca un grup de consilier să verifice dacă Soma a calculat corect tarifele pentru măturatul și deszăpezirea domeniului public.

Sara Konnerth preia al doilea mandat de consilier local. Primul mandat l-a început cu o interpelare devenită virală: s-a interesat de ce nu mai primește un ziar local în cartierul în care locuiește. 

Sara Konnerth. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Konnerth este conferențiar universitar specializat în matematică și informatică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde predă de peste 17 ani. Konnerth are studii doctorale în domeniul ciberneticii economice și este implicată în activități administrative și sociale. În Consiliul local a condus Comisia socială.

Consilierii locali PNL

Adrian Bibu (a lipsit de la ședința de constituire) este licențiat în Științe Economice și în Educație Fizică și Sport la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Înainte de a se implica în politică a fost director al Sălii Transilvania. A devenit ulterior, administrator public al județului Sibiu. La ultimele două alegeri locale (2020 și 2024) Bibu a candidat pentru funcția de primar al municipiului Sibiu, de fiecare dată obținând mai puține voturi decât Astrid Fodor.

Adrian Bibu. Foto: Arhivă/Silvana Armat/Turnul Sfatului

În paralel, a avut o carieră sportivă de succes, devenind campion european la Taekwon-Do în 2008 și fiind implicat activ în promovarea sporturilor de iarnă și în conducerea Federației Române de Taekwon-Do ITF​.

Corina Dăncilă este președinta organizației Femeilor Liberale din Sibiu. Aceasta este implicată și în alegerile parlamentare din 2024.

În cadrul Consiliului local, Dăncilă a avut intervenții pe teme de educație și sociale. Spre exemplu, a cerut verificarea lucrărilor la noua creșă ce aparține de Școala gimnazială nr. 23, dar și măsuri contra vulpilor.

Corina Dăncilă. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Mihai-Cercel Onițiu este, în plan profesional, director de vânzări și acționar la compania Oncredit. De asemenea, el reprezintă Consiliul Local Sibiu în Consiliul de Administrație al Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, instituție la care soția sa, Marinela Onițiu, predă limba engleză​. A devenit viceprimar în noiembrie 2023, luându-i locul lui Alexandru Dumbravă, care a demisionat în urma unei acuzații de corupție cu fonduri europene.

Mihai Onițiu. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Gheorghe Hunyadi este unul dintre consilierii noi ai Sibiului; a absolvit Facultatea de Științe Economice a ULBS. A lucrat ca director de vânzări în mai multe companii, iar în 2016 a fondat societatea Residential Condominiun SRL, care se ocupă cu administrarea imobilelor pe bază de contract. Este membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al societății Urbana SA.

Gheorghe Hunyadi. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

„E nevoie de soluții pentru a face Sibiul mai atractiv pentru turiști”

Lucian-Gheorghe Hunyadi ne-a spus că a decis să devină consilier local prin prisma faptului că administrează foarte multe asociații de proprietari din Sibiu, cunoscând „la firul ierbii multe dintre doleanțele cetățenilor din Sibiu”.

„Ca și puncte de interes aș dori să mă implic mult în ceea ce ține de decongestionarea traficului și de găsirea unor soluții care să îmbunătățească viața sibeinilor. După cum bine se știe, cel puțin între orele 7:30-8:30, respectiv 16:30-17:30/18:00 Sibiul este cam blocat. Cred că trebuiesc găsite niște soluții excepționale, serioase pentru rezolvarea acestui aspect.

Din alt punct de vedere, aș dori să mă implic în găsirea unor soluții care, din punct de vedere turistic, să facă orașul mai atractiv. Toți cei care vin și vizitează Sibiul petrec maxim două nopți la Sibiu, conform datelor statistice. Cred că municipalitatea ar trebui să dezvolte aceste proiecte care ar putea să mențină turiștii mai multă vreme la Sibiu. Știu că este în lucru proiectul Gușterland; în campanie, noi am propus construirea și amenajarea uni bazin olimpic în zona Calea Poplăcii, unde am înțeles că Primăria are terenuri. Din acest punct de vedere, cred că turistul care ar veni la Sibiu, pe lângă vizitarea centrului istoric, a Muzeului ASTRA, ar mai putea să petreacă două-trei zile și prin astfel de centre, pe partea de distracție.

O a treia direcție în care m-aș implica este implementarea unor proiecte ce ține de buna administrare a orașului. S-ar putea face mult mai multe în privința amenajării platformelor de gunoi. Sibiul e un oraș european și cred că merităm niște platforme de gunoi mai elegante”, ne-a spus Hunyadi.

Tot el crede că Primăria are deficiențe în colectarea taxei de gunoi „într-un mod cât mai corect și eficient”, făcând referire la faptul că „foarte mulți proprietari nu-și declară corect numărul de persoane”. Hunyadi spune că, declarându-și corect numărul de persoane, automat municipalitatea va putea să recupereze mult mai corect banii de la cetățeni și astfel să se mențină prețul actual sau cel puțin să nu crească prețul pentru taxa de salubrizare. Are și o soluție în acest sens pe care o propune spre dezbatere: „Prin solicitarea către fiecare familie a unei declarații, pe propria răspundere, a numărului de persoane, care să fie însoțită de două avize - unul de la Starea Civilă și altul cu semnătura a trei vecini”.

Ciprian Gheorghe Fulea este un antreprenor local, director economic la SC INCORSO CONSULT SRL. Fulea este activ și în politică din adolescență. Din 2016 a intrat oficial în administrația publică, cerând Poliției locale, din poziția de consilier local, să fie amendat pentru că a parcat mașina într-o zonă nepermisă parcării.

Ciprian Fulea. Foto Sillvana Armat/Turnul Sfatului

Consilierii locali PSD

Corina Bokor este fost viceprimar al municipiului Sibiu din partea FDGR. A pierdut această funcție anul trecut când a trecut la PSD. Deși a fost aleasă consilier local pentru un nou mandat, aceasta candidează acum pe lista Partidului Social Democrat pentru Camera Deputaților, pentru „a găsi soluții la problemele sibienilor”.

În mandatul trecut a fost implicată în „războiul înghețatei” și a scăpat de un credit fără să-l plătească. În octombrie 2024 a dat în judecată Consiliul local Sibiu.

Corina Bokor. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Laura Barac este avocat și președintele ales al Organizației Municipale PSD Sibiu. Se mută în Consiliul local după un mandat de patru ani în Consiliul județean. Spune că prin prezența sa în forul local „voi putea veni cu proiecte clare pentru municipiu și voi fi un aprig apărător al intereselor cetățenilor”. La CJ, Barac a făcut administrație și de la volan.

Laura Barac. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Nicolae Sebastian Cornel Forir este de profesie inginer. Din 2023 este inginer-șef al Sistemului de gospodărire a Apelor Sibiu din cadrul Administrației Bazinale de Apă Olt. Are 45 de ani și este absolvent licențiat al Facultății de Hidrotehnică din cadrul Universității Politehnice Timișoara.

Nicolae Sebastian Cornel Forir. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului 

„Să facem Sibiul mai atractiv din punct de vedere al mediului”

Forir ne-a spus că se va implica în proiecte legate de mediu, de zone verzi, de terenuri noi „care să fie date în folosință, atât pentru parcuri, cât și diferite construcții, chiar și sociale”. „Sunt convins că și ceilalți colegi din consiliu vor sprijini inițiativele pe care le vom avea, ca să fie în beneficiul sibienilor. Prioritar este să facem Sibiul mai atractiv din punct de vedere al mediului (...) Și traficul e o problemă, dar e mai complicat de realizat, pentru că Sibiul are străzi înguste. Trebuie să discutăm cu oameni care au studii în domeniu, care sunt specialiști și pot avea idei bune în acest sens (...) Mă voi implica și în ceea ce înseamnă dezvoltarea Sibiului pe verticală”, a declarat Nicolae Forir.

Consilieri locali ADU (USR, Forța Dreptei)

Ruxandra Cibu Deaconu este liderul USR Sibiu la nivel județean. Și ea vine după un mandat în Consiliul Județean Sibiu. La alegerile din iunie a candidat pentru funcția de primar. Tot ea, mai candidează și la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat.

Ruxandra Cibu Deaconu. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Profesional, lucrează de peste 20 ani în cadrul companiei Oracle, ca project manager. Crede că în programul de guvernare locală Sănătatea trebuie să ocupe primul loc.

Maria Diana Mureșan este consilier local USR din 2020. A făcut parte din Comisia Socială, responsabilă cu alocarea locuințelor sociale, și a susținut extinderea numărului de astfel de locuințe, precum și renovarea celor existente. Mureșan a avut intervenții privind persoanele cu dizabilități, precum și a celor cu boli grave aflați în stadii terminale, care necesită îngrijire specială. Tot ea a atras atenția asupra existenței pungilor de plastic în Piața Cibin, a cerut Primăriei să finanțeze sterilizarea câinilor de rasă comună cu stăpâni sau a atras atenția asupra indicatoarelor rutiere de care se lovesc turiștii.

Diana Mureșan. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Ionuț Ciprian Ghișe este economist. Ghișe optează pentru crearea unui parteneriat între administrația locală, mediul academic și afaceri „pentru un Sibiu prosper”. Anul trecut, a vrut să fie viceprimar, dar a pierdut în fața lui Onițiu.

Ionuț Ghișe. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Victor Leția este președintele Organizației Forța Dreptei Sibiu. Este psiholog de profesie și se află la primul mandat de consilier local.

Victor Leția. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Consilieri locali AUR

Constantin Dincă este profesor de geografie la Liceul „Onisifor Ghibu” din Sibiu din 1997. De asemenea, este cunoscut pentru rolul său de purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. S-a implicat recent în politică, aderând la AUR, astfel ajungând în premieră consilier local la Sibiu.

Constantin Dincă. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

În 2021 s-a pronunțat împotriva excluderii disciplinei Geografie de la unele specializări din liceele vocaționale.

„Lipsa de spații la creșe și grădinițe trebuie neapărat să fie rezolvată”

Având o vastă experiență în domeniul învățământului, Constantin Dincă crede că prioritară rămâne problema lipsei spațiilor în creșe și grădinițe. Acesta mai spune că printre obiective mai are decongestionarea traficului, dezvoltarea de zone verzi în cartierele noi, precum și rezolvarea siguranței în oraș.

„În primul rând, gândul meu e de colaborare cu ceilalți consilieri și bineînțeles cu doamna primar pentru proiectele de hotărâri de Consiliu local, mai ales pe zona rețelei unităților de învățământ din municipiul Sibiu. În prezent, avem o lipsă de spații mai ales la creșe și grădinițe. Zona asta trebuie neapărat să fie rezolvată, cu prioritate pentru noile cartiere care se dezvoltă în municipiu.

În altă ordine de idei, unul din obiectivele pe care le am și care a fost expus în campanie vizează decongestionarea traficului în Sibiu și crearea de parcări în zona limitrofă, la marginea orașului, astfel încât cei care parchează acolo să beneficieze de transport în comun gratuit, pe baza tichetului de parcare. De asemenea, dezvoltarea spațiilor verzi în zonele cu cartiere noi e importantă - acolo nu există parcuri, nu există zone de relaxare pentru copii, pentru tineri și, ca o consecință, există presiune foarte mare pe spațiile existente din zona centrală a orașului.

Mai avem o problemă legată de siguranța stradală, mai ales în timpul nopții. Cel puțin, din cartierul Terezian am foarte multe sesizări de la cetățenii care locuiesc în apropierea parcului de acolo, legat de faptul că după ora 22 până spre miezul nopții e continuă gălăgie și deranjează liniștea. Iar Poliția locală, deși au gheretă acolo, nu există”, ne-a spus Constantin Dincă.

Claudiu Lucian Curiban este preot ortodox la Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din martie 2012.

Claudiu Lucian Curiban. Foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Toate-s vechi si noua toate

Acum 3 săptămâni

daca a revenit masina de vot saseasca si Mezei, e clar, putem stalinistiti. CL o sa fie rupt din rai si totalmente in serviciul cetateanului NU al primarului, primar ce tocmai a risipit 100 de milioane in Gusterland si 23 de milioane-bani publici- pentru distrugerea parcului Astra
Raspunde

Mmo

Acum 3 săptămâni

Cred că înainte de a lua informații neverificate , vechi, nesusținute de realitate și apoi transpuse in pagină de jurnal e mai bine să vă informați.
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 3 săptămâni

Ce botoxata este Laura Barac...incredibil
Raspunde

Newman

Acum 3 săptămâni

Unii nu au cei 7 ani.Se joaca pe telefon in perima sedinta.Vor fi foarte interesati de binele nostruIn mod civilizat telefoanele trebuiau inchise in timpul sedintei.Mjoritatea telefoanelor sunt mai smart decat posesorii.
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Sa vedem ce vor face din Sibiu! Un oras mai scump decat este acum si asta in mod nejustificat.
Raspunde

Dorina

Acum 3 săptămâni

Hunyadi e admin in cartierul unde locuiesc...NU FACE NIMIC NE IA LUNAR BANI..NU RASPUNDE LA TICHETE DE LA PROPRIETARI...UN MARE SUBBSOL ESTE PLIN DE APA SI JEGURI...MIROASE PESTE TOT... *** ...IA BANI DEGEABA.... *** ....ARE PILE IMENSE...CARDASII... ****

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus