Ciprian Goț s-a născut în Sibiu și a urmat cursurile Liceul Sanitar, actuala Școală „Constantin Noica”, profil limbi străine. A făcut apoi patru ani de jurnalism la Universitatea „Lucian Blaga”. S-a căsătorit în anul 2006 cu soția lui, Nicoleta și în familie s-au năcut două fete: Miruna și Raluca, iar totul părea să fi intrat în linie dreaptă. Zece ani mai târziu însă, viața lui avea să se schimbe definitiv. Inițial, din curiozitate.
Ciprian povestește că decizia de a pleca în Canada a luat-o în anul 2013, la început mai mult să vadă dacă obține, alături de familia sa, punctaj suficient pentru a depune dosarul. Dacă are șanse.
„Lucram atunci într-o multinațională de mai bine de 10 ani și simțeam nevoia de o schimbare. Europa era la îndemâna tuturor și am simțit nevoia unei provocări mai mari. Canada suna interesant, o țară cu o bună calitate a vieții, cu o comunitate destul de mare de români, iar continentul american a reprezentat o mare atracție pentru mine personal. Faptul că eu stăpâneam bine franceza și engleza, soția avea pregătire și experiență în domeniul medical, plus că aveam doi copii mici a fost suficient să ne încadrăm în criteriile canadienilor și după aproape trei ani am am primit viza și soseam la Montreal”, povestește Ciprian.
Momentul în care au ajuns în Canada
Asta se întâmpla în anul 2016.
Faptul că vorbea la un nivel bun ambele limbi oficiale ale țării l-a ajutat să își găsească relativ repede un job decent în vânzări și să poatp să-și întrețină familia. Soția lui nu a reușit să se angajeze atât de repede.
„Fetele s-au adaptat repede, au învățat ușor limba franceză, în mai puțin de un an ambele învățau în clase normale la școală, respectiv grădiniță. Acasă vorbim românește, tocmai pentru ca fetele să nu uite limba maternă, avem prieteni români, continuăm să mergem la biserică, să fim parte din comunitatea românească”, spune Ciprian.
Au avut de ales între trei ansambluri de dans românești
Chiar dacă sunt 7,059 de kilometri între Sibiu și Montreal, familia Goț păstrează tradițiile, sărbătorile românești, mâncă românește și încearcă să vină acasă, în România, la fiecare doi ani.
„O facem pentru a nu ne uita rădăcile. Iubim folclorul românesc, fapt pentru care, în urmă cu doi ani am hotărât să ne alăturăm unui ansamblu nou înființat, Valachia Montreal. La început toți patru. A fost ca o activitate recreativă, de familie. Apoi lucrurile au devenit tot mai serioase și am continuat doar eu cu fiica mea cea mare. Avea 12 ani pe atunci.”
Alături de Miruna, fiica cea mare și de Nicoleta, soția lui
Ciprian spune că în Montreal existau două ansambluri folclorice românești și unul din Republica Moldova, bine cunoscute. Ansamblul Valachia Montreal, cel din care face parte, a fost înființat în ianuarie 2022 de Marius Boblea, fost dansator în Ansamblul Semenicul din Reșița, care este și coregraful lor.
Marius Boblea în fața dansatorilor
„Eu nu am mai dansat înainte, dar îmi plăcea și apreciam folclorul autentic românesc. În același timp voiam să transmit și copiilor mei această bogăție și să rămânem aproape de spiritul românesc. Cred că și pandemia prin care am trecut a făcut să luăm decizia de a ne alătura acestui proiect, pentru că eram dornici să ieșim, să socializăm, să revenim la un ritm de viață normal, sănătos. Lucrurile au evoluat rapid și, de la o activitate recreativă, am ajuns să facem trei repetiții pe săptămâna și să participăm la diverse spectacole, festivaluri, petreceri românești și nunți”, povestește sibianul.
Spune că cei din Canada sunt fascinați de portul nostru popular și că nu odată au fost admirați de canadieni.
A observat că tot mai mulți români se întorc acasă după pandemie
Ciprian spune că pentru fetele lui Canada reprezintă prima lor casă pentru că aici au trăit mai mult decât în România.
„Ele s-au adaptat foarte bine și s-au integrat mult mai ușor decât noi pentru că am venit când aveau o vârstă fragedă. Cu toate acestea, prin tot ceea ce facem noi, ca și adulți, ele nu uită că sunt românce. România este țara unde s-au născut, unde își au bunicii și rudele, unde revin de fiecare dată cu plăcere.”
Sibianul mai spune că viața în Canada este cum ți-o faci.
„Noi ne împărțim timpul între job, școală, activitățile recreative (dans, fotbal), ieșiri în oraș, în natură, vizite la prieteni. Ideal este să găsești un echilibru între viața profesională și timpul tău liber (viața personală). Sunt plusuri și minusuri, ca peste tot în lume. Nu cred că există o țară perfectă în lumea asta.”
Dacă ar fi să sfătuiască pe cineva în privința emigrării, nu cred că ar putea.
„Emigrarea este un proces foarte personal, depinde de la caz la caz. Cunosc oameni care s-au adaptat și persoane care s-au întors în România. Canada este o țară în care nu te îmbogățești peste noapte. Trebuie să intri în sistem, să te integrezi, ceea ce ia mult timp, iar, odată integrat, îți vine greu să mai pleci.”
Ciprian spune că în ultimul timp, în special după pandemie, a observat o tendință tot mai crescută a românilor de a reveni în țară.
„Și aici vorbesc despre români plecați acum 15 - 20 de ani din România. Noi dacă revenim în țară? Never say never … Deocamdată nu se pune problema, vedem ce ne rezervă viitorul, dar în viitorii cinci, șase ani cred că vom rămâne aici”, încheie sibianul.
Foto principală: Ciprian (foto stânga) alături de cântărețul sibian Ilie Medrea venit să cânte la Montreal cu fiica lui, Giulia, stabilită în zona Toronto
Toate fotografiile, cu excepția celei din Sibiu, surprind secvențe din viața sibianului în Canada.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sibian in canada , Ciprian goț , foto , Canada , romania
Vizualizari: 13870
Ultimele comentarii
Acum 10 minute
Kukuruku
Acum 17 minute
Sibian
Acum 23 minute
Mioara
Acum 31 minute
@pușcaș
Acum 33 minute
Emil