Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Tarife mai mici pentru producerea căldurii la centrala termică din Sibiu. Urbana vrea să-și extindă rețeaua: Colegiul Economic este unul dintre noii clienți

Tarife mai mici pentru producerea căldurii la centrala termică din Sibiu. Urbana vrea să-și extindă rețeaua: Colegiul Economic este unul dintre noii clienți

ANRE a aprobat, în ultima ședință din luna octombrie, noi tarife pentru energia termică livrată de Urbana SA în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Mai mici în comparație cu anul trecut. Consiliul local urmează însă să stabilească dacă diferența va fi reflectată și în facturile pe care le primesc cele peste 600 de apartamente din Sibiu, conectate la centrală. Între timp, Urbana și-a extins rețeaua centralizată, conectând Colegiul Economic „George Barițiu” - o decizie ce încă are nevoie de timp pentru a fi calificată drept avantajoasă.

Pe 29 octombrie, ANRE a aprobat preţurile pentru energia termică livrată în SACET (sistemul de alimentare centralizată cu energie termică) în perioada noiembrie - decembrie 2024 și semestrul I al anului 2025 din centrala de cogenerare aparţinând S.C. URBANA S.A. Sibiu. Potrivit reprezentanților societății, prețul total (producere + distribuție) pentru consumatorii casnici aprobat de ANRE pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 (perioada sezonului rece) este de 574,48 lei/Gcal, în scădere față de sezonul de iarnă anterior cu 7%. Pentru consumatorii non casnici tariful aprobat este de 604,13 lei/Gcal, în scădere cu 17% față de sezonul de iarnă precedent.

Decizia ANRE de a ajusta tarifele nu a fost bazată pe o solicitare specifică din partea Urbana SA, ci este determinată printr-o metodologie standard, care ia în calcul prețurile medii ale combustibililor, precum gazele naturale, și alte costuri de referință. Astfel, tarifele nu reflectă costurile operaționale individuale ale Urbana SA.

Pentru comparație, precizăm că în sezonul de iarnă noiembrie 2023-martie 2024 tariful a fost de 616,93 lei/Gcal.

I-am întrebat pe reprezentanții Urbana dacă scăderea va fi reflectată și în facturile pe care le primesc sibienii conectați la sistemul centralizat de căldură. Aceștia au menționat că tarifele finale sunt aprobate de Consiliul local. Conform unei ordonanțe de guvern din 2006, privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, „autorităţile administraţiei publice locale pot aproba preţuri locale ale energiei termice facturate populaţiei mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei”.

În prezent, prețul energiei termice furnizate și facturate populației din municipiul Sibiu este cel aprobat prin hotărârea Consiliului local din iulie 2024: de 242,58 lei/Gcal, exclusiv TVA.

Între timp, Consiliul local a aprobat, în ședința din octombrie, un proiect de hotărâre prin care a numit membrii unui „colectiv de coordonare” a activităților de deszăpezire, asigurarea circulației pe drumurile publice, furnizarea agentului termic, alimentarea cu apă caldă și apă rece în municipiul Sibiu și a aprobat programul de măsuri specifice sezonului rece pentru perioada noiembrie 2024 - aprilie 2025.

Printre măsurile incluse se numără: pregătirea centralei termice în vederea furnizării agentului termic şi a apei menajere; stabilirea dispeceratului centralei termice, telefon 0269.422043 - program non stop; asigurarea intervenţiei permanente în caz de defecţiuni prin grija Urbana S.A.; mobilizarea personalului în cazul căderilor masive de zăpadă sau a situaţiilor deosebite.

Capacitatea centralei termice din Sibiu și beneficiarii

Centrala termică CT-6 Hipodrom, administrată de Urbana SA, este situată pe strada Mirăslău, în cartierul Hipodrom. Aceasta are o capacitate de producție de 6,9 MWh și este echipată cu trei cazane principale pentru apă caldă și unul de rezervă, precum și două sisteme de acumulare a apei calde menajere. Anual, Urbana livrează aproximativ 2700 Gcal populației și 300 Gcal agenților economici, conform datelor prezentate de societate la solicitarea Turnul Sfatului.

Rețeaua deservește în prezent 650 de apartamente și 14 spații comerciale, populația reprezentând aproximativ 90% din totalul consumatorilor. Aceștia primesc agent termic atât pentru încălzire, cât și pentru apa caldă pe tot parcursul anului.

Centrala din Hipodrom a ajuns în curtea Urbana după debranșări masive în anii 2000, încurajate de administrația locală de atunci. De la RAGCL, la Energie Termică; de la Energie Termică, la Nunonsib; apoi, la Energosib; iar din 2015 la Urbana SA. Acesta este traseul pe care l-a urmat centrala termică de cartier, ultima rămasă funcțională în Sibiu. În acel moment, aceasta furniza apă caldă și căldură pentru 782 de locuințe din Hipodrom și 14 agenți economici.

Urbana vrea să-și extindă rețeaua

Am întrebat conducerea Urbana care e situația centralei termice în prezent, solicitând o informație a celor mai noi investiții realizate, precum și a investițiilor de care este nevoie în această direcție. Aflăm că pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce pierderile, Urbana SA, în colaborare cu Primăria Sibiu, a investit în extinderea și modernizarea rețelelor de apă caldă: din 2017 până în 2023, 90% din rețelele de apă caldă ar fi fost modernizate, iar pierderile de energie au fost diminuate.

Un exemplu de extindere este menționat faptul că, anul trecut, Colegiul Economic „George Barițiu” a fost conectat la rețeaua centralizată.

Am întrebat-o pe directoarea Colegiului, Daniela Roșca, dacă poate face o comparație între încălzirea cu centrala proprie și cea de la Urbana. Potrivit ei, o comparație privind valoarea facturilor încă nu poate fi făcută, mai ales având în vedere că în ultimul timp s-au scumpit prețurile la utilități. Totuși, Roșca spune că noua metodă de încălzire are avantajul de a oferi un plus de siguranță pentru clădire și pentru elevi. „E mai liniștitor pentru noi, pentru că nu mai răspundem în mod direct, nu mai trebuie fochist; nu mai avem probleme cu defecțiuni la centrală (...) E o soluție de luat în seamă, dar încă nu ne putem face o părere clară, ar trebui să mai treacă o iarnă pentru a face o comparație relevantă”, ne-a spus Daniela Roșca. Ea a mai precizat că instituția a convenit cu Urbana asupra unui program de comun acord prin care să le fie furnizată căldura, astfel ca „în anumite perioade de timp să se și oprească” pentru a evita un consum mare.

Apartamente contorizate în proporție de 100%

Conducerea Urbana ne-a mai transmis că un proiect aflat în faza de studiu de fezabilitate vizează modernizarea centralei prin adăugarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență, ce ar asigura independența energetică a centralei și ar contribui la reducerea emisiilor de CO2.

„Apartamentele și spațiile comerciale conectate la Urbana sunt contorizate în proporție de 100%, cu sistem individual de contorizare a energiei termice pentru încălzire și a apei calde menajere ceea ce permite consumatorilor gestionarea consumului individual și controlul asupra facturilor/costurilor cu energia termică. Contoarele tip Kamstrup Dn 15-20 mm Multical 66 E cu două traductoare de debit Ultraflow 65 S și senzor de temperatură pentru agent termic de încălzire sunt citite la distanță prin modul radio. Sistemele de contorizare sunt montate la intrarea în apartamente/spații comerciale fiind în proporție de 99% proprietatea consumatorilor.

Urbana dorește să investească în modernizarea sistemului prin instalarea unei unități de cogenerare care va oferi independență energetică. Astfel s-a demarat proiectul de modernizare a centralei de cogenerare, pentru care s-a elaborat Studiul de fezabilitate – Modernizarea centralei de cogenerare existente și conversia instalaţiei existente de producere energie termică și electrică, într-o centrală de cogenerare de înaltă eficiență şi flexibilă, pentru societatea Urbana S.A. în scopul  atingerii pe durata de viaţă economică a pragului  de maximum 250g CO2 eq/KWh și a realizării indicatorilor de reducere a gazelor cu efect de seră și a realizării de economii în consumul de energie primară (...)”, ne-a transmis directorul economic al Urbana. 

Potrivit societății, extinderea rețelei va continua, oferind „soluții flexibile pentru consumatorii care doresc să se rebranșeze la sistemul centralizat”.

Totodată, reprezentanții Urbana spun că au contractat recent o firmă de consultanță care va actualiza strategia locală de alimentare cu energie termică pentru „identificarea celor mai noi și eficiente soluții energetice”. 

Venituri și cheltuieli

Datele financiare ale societății arată că activitățile de producere, distribuție și furnizare a energiei termice au generat, în semestrul I al anului 2024, venituri de 973.000 lei, reprezentând 28% din cifra de afaceri. În timp ce costurile cu energia și apa au fost de 829.000 lei, precizează societatea. 

La aceste venituri, în conturile Urbana se mai adaugă cele din administrarea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din fondul locativ al municipiului Sibiu (1.378.736 lei), care reprezintă 40% din cifra de afaceri. Societatea precizează că acestea sunt în creștere cu 10% față de perioada similară a anului precedent.

„Activitatea de administrare a fondului locativ aflat în proprietatea sau administrarea municipiului Sibiu cu destinația de locuințe, a generat venituri din chirii și venituri din subvenții pentru acoperirea chiriei nominale în cazul locuințelor sociale de 1.023.105 lei, reprezentând 30 % din cifra de afaceri”, mai transmite Urbana la solicitarea Turnul Sfatului.

Amintim că pentru primul semestrul din anul trecut Urbana a raportat o cifră de afaceri de 3,58 milioane lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus