Afaceri din Spania, Finlanda și România s-au reunit marți la Sibiu în cadrul proiectului Look up, care promovează inovația și sustenabilitatea în afacerile care implică turismul. Prin susținerea financiară acordată de proiect afacerile din turism au ocazia de a se dezvolta și de a oferi mai multe servicii publicului lor.
Afacerile care s-au implicat în program sunt unități de cazare, ghizi de turism, dar și unități gastronomice.
„Ne-am implicat împreună cu alți parteneri tehnici pentru a scrie un proiect care se numește Look Up, este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul de încurajare a tranziției ecologice a afacerilor din turism și împreună am gândit un program care ar putea susține sustenabilitatea afacerilor din turism. În total, 100 de afaceri sunt susținute prin acest program în cele trei țări și am avut două componente, componenta care s-a numit sustenabilitate, tranziția spre sustenabilitate, și a doua componentă care se numește inovație. Astăzi la Sibiu sunt, de fapt afacerile care au parcurs etapa de inovație”, a declarat Simina Manea, Director Executiv la Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Turism de stare de bine și turism cu observarea cerului
Din Sibiu, Adela Dadu, ghide de turism, a prezentat ideea de turism de stare de bine, care ajută oamenii să se regăsească și să se conecteze la ei, dar și la ceea ce se întâmplă în jurul lor.
„De-a lungul timpului m-am confruntat cu tot felul de provocări, cea mai mare fiind perioada pandemiei când am avut o revelație, revelație pe care cu ajutorul proiectului Look up am reușit să o și implementez și anume că la noi mai puțin promovat este turismul stării de bine, wellbeingtourism. Este un turism mai degrabă experențial, în care oamenii vin să-și trăiască propria poveste, să se regăsească, să se conecteze la sine înșiși, să se conecteze la comunitățile locale și la cei din jur, să se conecteze la natură și asta într-un mod lejer, mai intim, pentru că eu mă concentrez pe ture private, individuale sau pe grupuri. În cadrul proiectului am dezvoltat acest concept de turism care merge mai mult pe experiențe, în care încercăm prin tot felul de drumeții simple, lejere, cu elemente de meditație, elemente de dendroterapie, terapie în pădure, chiar exerciții simple de yoga, integrare în comunități prin ateliere, prin conversații, prin dialog cu comunitățile locale, experiențe gastronomice. Încercăm să aducem oamenii mai aproape de ei înșiși și de ceea ce înseamnă acest turism de stare de bine”, a explicat Adela.
Claudia Popelca a lansat proiectul Astro Turism prin care își propune să facă cunoscute oamenilor drumețiile în natură cu observarea cerului.
„Încă de anul trecut am început colaborarea cu colega mea Magda Ienci care este astronom, am dezvoltat acest proiect încă dinainte să fim implicate în cadrul Look up. Am sesizat că există posibilitatea să mergem pe o nouă nișă, să facem drumeții în natură cu observarea cerului, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Există persoane cărora, de exemplu, le este frică sau nu doresc pe timp de noapte să observe cerul, așa că le oferim posibilitatea să facă observații solare pe timp de zi și, bineînțeles, să afle mult mai multe informații despre misterele cerului pe timp de zi și pe timp de noapte”, a spus aceasta în cadrul evenimentului.
Proiectul Look Up continuă la Sibiu și zilele următoare cu o vizită de studiu în Colinele Transilvaniei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 762
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Bogdan
Acum 9 ore
Sparrow
Acum 9 ore
Mișu mare
Acum 10 ore
Magda Boar
Acum 11 ore
Max rasinareanul