Vineri,
06.12.2024
Partial Noros
Acum
3°C

Un sibian s-a judecat cinci ani cu Primăria pentru Dacia 1310 care i-a fost confiscată, sub motiv că a abandonat-o. A cerut despăgubiri de 26.500 de lei

Un sibian s-a judecat cinci ani cu Primăria pentru Dacia 1310 care i-a fost confiscată, sub motiv că a abandonat-o. A cerut despăgubiri de 26.500 de lei

Dusă la fier vechi alături de alte 40 de autoturisme considerate de Primăria Sibiu abandonate sau fără stăpân, Dacia 1310 deținută de un sibian care locuiește în Orașul de Jos a făcut obiectul unui proces care a consumat multă energie. Încheiat săptămâna trecută, procesul a avut drept punct de pornire o somație lipită pe parbriz în urmă cu șase ani.

Mașina a fost identificată de angajații Domeniului public din cadrul Primăriei Sibiu într-o zi de miercuri a lunii octombrie 2018. Era o Dacia 1310, parcată în zona pieței Dragoner (foto principală), de pe strada 9 Mai, din Orașul de Jos al Sibiului. Reprezentanții Primăriei au arătat în fața instanței că mașina era într-o evidentă „stare de degradare”, drept pentru care au lipit pe parbriz o somație pentru ca mașina să fie ridicată de pe domeniul public în termen de zece zile. „În aprecierea agenţilor constatatori, autoturismul se afla într-o stare de degradare, fapt ce i-a determinat să considere că este impropriu circulației pe drumurile publice, şi au tras concluzia existenţei unei intenții neechivoce a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”, au susținut reprezentanții Primăriei Sibiu, în fața instanței.

Cum mașina nu a fost mutată, i-a fost identificat proprietarul, care locuiește în piața Aurarilor. Pe adresa acestuia a fost trimisă o scrisoare recomandată prin care a fost somat ca, în termen de cinci zile de la primire, să mute mașina. Scrisoarea recomandată nu a ajuns la destinatar, drept pentru care angajații Primăriei s-au dus să lipească somația pe ușa sibianului. Era 25 februarie 2019, la patru luni de la primul demers pentru mutarea mașinii, au arătat funcționarii administrației locale în fața instanței.

La fier vechi, după un an și opt luni

Ca urmare a acestui curs al lucrurilor, reprezentanții Domeniului public au întocmit un referat pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea și transportul autovehiculului în depozitul unde sunt aduse mașinile parcate neregulamentar. Pentru îndeplinirea acestor demersuri administrative, funcționarii Primăriei au avut nevoie de alte șapte luni: în cele din urmă, Dacia 1310 a fost ridicată în 25 februarie 2019.

Două luni mai târziu, primarul Astrid Fodor semnează o dispoziție pentru trecerea mașinii în domeniul privat al municipiului Sibiu, iar la începutul lunii decembrie 2019, lui Ioan Chirilă îi este trimisă o nouă scrisoare recomandată în care este informat de această decizie. Chirilă semnează confirmarea de primire a recomandatei, iar la câteva zile deschide proces împotriva Primăriei, proces în care arată că i-a fost încălcat dreptul la proprietate și a cerut anularea actelor care au dus la ridicarea mașinii sale.

Între timp, în iulie 2020, laolaltă cu alte 40 de mașini declarate abandonate sau fără stăpân, Dacia 1310 a ajuns în depozitul unui operator de colectare a fierului vechi.

La proces: mașina a fost ridicată din alt loc

Procesul care a urmat a consumat ani: sibianului i-a fost anulată, în primă fază, cererea de chemare în judecată, sub motiv că achitase doar 10 lei pentru taxă judiciară de timbru, fără să mai completeze cu alți 30 de lei calculați de instanță. Apoi, procesul s-a poticnit pe motiv de citare: la primul termen la care s-a prezentat, în 22 februarie 2020, Ioan Chirilă a arătat că a ajuns nu pentru că a primit citație, ci pentru că l-au sunat cu o seară înainte cei de la Primărie, să-l convingă să renunțe la proces. „Așa am aflat de termen”, a descris Chirilă în fața instanței.

Pe parcursul celor nu mai puțin de 18 termene întinse pe parcursul a aproape doi ani, Chirilă a arătat în fața instanței că nu și-a abandonat mașina: că din motive medicale nu a mai folosit-o, că cineva i-a lovit mașina în parcare, dar făptașul nu a fost găsit, iar el nu a mai avut bani de reparații. 

Totodată, sibianul a descris instanței o altă desfășurare a lucrurilor: după ce pe parbriz i-a fost lipită, în octombrie 2018, prima somație, el și-a mutat mașina „din locul în care era considerată abandonată, într-o curte privată”. În cele din urmă, a mai arătat Chirilă, mașina i-a fost ridicată de către reprezentanții Primăriei de pe strada Argintarilor, fapt pe care reprezentanții Primăriei au omis să-l mai consemneze în actele întocmite (strada Argintarilor este perpendiculară pe strada 9 Mai).

Lipsea o informare

Sibianul a convins instanța că dreptatea este de partea lui și prin faptul că a invocat lipsa unui act administrativ: înainte ca primarul Astrid Fodor să semneze dispoziția de trecere a mașinii în proprietatea privată a Sibiului, Chirilă ar fi trebuit înștiințat că mașina i-a fost ridicată. 

„Astfel, înainte de a fi emisă Dispoziția Primarului Municipiului Sibiu nr. 2065/29.11.2019, era necesar ca reclamantul să fie informat asupra faptului ridicării şi depozitării autoturismului într-o altă locaţie şi doar dacă în termen de 10 zile nu se prezenta să-şi recupereze autovehiculul, se putea emite Dispoziţia de trecere de drept a bunului în proprietatea unităţii administrativ – teritoriale. În aceste condiţii, instanţa apreciază că Dispoziţia Primarului Municipiului Sibiu nr. 2065/29.11.2019 a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor legale în materie, impunându-se anularea atât a dispoziţiei, dar şi a operaţiunilor administrative care au stat la baza emiterii acestui act”, se arată în motivarea Tribunalului Sibiu și publicată prin intermediul ReJust.ro.

Cinci ani a durat procesul deschis de sibian împotriva Primăriei Sibiu. Foto: Turnul Sfatului

A cerut despăgubiri pentru o mașină nouă

Ioan Chirilă a cerut drept despăgubiri suma de 26.500 de lei, adică contravaloarea primelor de casare acordate în cadrul programului Rabla plus 2021 (6.500 de lei prima de casare și 20.000 de lei, valoarea unui eco-tichet pentru mașini hibrid). Cum Chirilă nu a putut să demonstreze că intenționa să cumpere un autovehicul nou hibrid, Tribunalul Sibiu i-a respins despăgubirile solicitate, prin hotărârea pronunțată la finaliul procesului pe fond, la finele lunii noiembrie 2022. 

Atât reprezentanții Primăriei, cât și Ioan Chirilă au formulat recurs împotriva hotărârii de la Sibiu. Acesta s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia și s-a încheiat săptămâna trecută. Magistrații curții au decis că, pe lângă anularea actelor care au dus la confiscarea mașinii sale, să primească și despăgubiri. „Obligă în solidar pârâţii Serviciul Public, Salubrizare, Protectia Mediului si Administrarea Domeniului Public, Municipiul Sibiu şi Primarul Municipiului Sibiu la plata către reclamantul Chirilă Ioan a sumei de 7.500 lei cu titlul de despăgubiri”, se arată în minuta dată publicității de către Curtea de Apel Alba Iulia

În plus, administrația locală mai trebuie să plătească și cheltuieli de judecată în sumă de 750 de lei, se mai arată în hotărârea definitivă.

Citește și Mașinile abandonate din Sibiu, scoase la vânzare pentru fier vechi. Prețul de pornire: 1,20 lei/kg

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Bună asta...

Acum 3 săptămâni

In alba orice infractor câștigă, se știe!
Raspunde

Soso

Acum 3 săptămâni

Nu "pretene", in Alba se face dreptate. In Sibiu castiga mereu Politia, Primaria si alte institutii locale dar du-te la Alba si vei castiga daca ai dreptate. Nu poti sa-i iei masina omului daca a fost in Spital si apoi sa pretinzi ca e infractor....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 săptămâni

N-ar fi primul roman jefuit si talharit de mafia condusa de Predoiu si Gorghiu in cardasie cu mafiotul cel mare Iohannis.
Raspunde

Eu

Acum 3 săptămâni

Ai ITP și RCA e ok, nu ai mașina e abandonată, deoarece nu se poate circula cu ea. In acel moment nu trebuie sa mai stea pe domeniul public

Raspunde

Arad

Acum 3 săptămâni

Uni sunteti batuti in cap un rca sau un itp nu poate schimba dreptul de proprietate exista o constitutie comentati dar sunteti batuti in cap

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioha

Acum 3 săptămâni

Hoț moșul... Ba că nu era abandonată, ba că nu avea bani de benzină, ba că i-a fost lovită, etc. Apoi, bandit moșul a mutat-o pe altă stradă și iar a lăsat putregaiul abandonat cu lunile. Nu ridica citațiile de la cutia poștală, deci ,,nu a stiut''.. Apoi, la judecată, că e pensionar și are tot timpul din lume... Pe deasupra o fi și drac impielițat... valeuuuu, numai cu ăștia să nu ai de-a face...

Raspunde

Alandala

Acum 3 săptămâni

In general legile omenești nu sunt perfecte. Daca, prin absurd, cineva deține 3650 de autovehicule, indiferent de starea lor, indiferent daca au rca sau itp, ar fi normal si de bun simț să le lase pe domeniul public? Dacă folosește câte una pe zi, cea pe care a folosit-o azi o mai folosește peste 10 ani. De bun simț ar fi ca cele pe care nu le folosește să le țină pe domeniul lui privat, in felul ăsta eu, care sunt vecinul acelei persoane, pot ieși la plimbare pe domeniul public fara să mă împiedic de ruginiturile lui, fără să am stresul că o să fiu muscat de vreun câine care se ascunde pe sub una din acele mașini, etc. Libertatea ta se termina acolo unde libertatea mea incepe să fie încălcată
Raspunde

AndreiM

Acum 3 săptămâni

Statul, prin oficialitatile sale, este obligat prin indatoririle care ii revin sa asigure spitale, scoli, gradinite, strazi, cai ferate, mijloace de transport in comun, locuri de parcare, in functie de cererea si necesitatea publica. Oamenii pentru asta platesc impozite. Nu intra in indatoririle administratiei nici schimbarea comportamentului oamenilor, nici obligarea acestora sa isi schimbe modul de viata prin constrangeri, in functie de politicile woke-iste ale alesilor. Este exact invers. Alesii sunt acolo pentru a fi in slujba oamenilor, nu oamenii in slujba alesilor. Woke-istii propagandisti de pe forum, avand ideologie marxista, nu pricep astfel de lucruri. Ei, in mentalitatea lor de slugoi, sar la gatul cetateanului ale carui drepturi au fost incalcate prin abuzul statului, nici nu concep sa acuze administratia de proasta gestionare a circulatiei si a locurilor de parcare. Nici vorba sa priceapa ca statul, intr-o tara libera, democrata, nu are dreptul sa confiste proprietaatea privata a cetatenilor. Astea sunt comunisme ale progresistilor aplaudate de toti trotinetistii de pe aici. Lor nu le poti explica faptul ca oamenii au drepturi si libertati iar statul este in slujba oamenilor nu invers. In loc sa petitioneze administratia, pentru rezolvarea problemei parcarilor in Sibiu, ei ar vrea restrangerea drepturilor si l;ibertatilor cetatenesti. Animalele astea nu au ratiune si bun simt. Ele isi cunosc doar propaganda, textul invatat pe de rost, papagaliceste, si sar la gatul oamenilor care isi apara drepturile in instanta, impotriva abuzurilor statului esuat. Stangistii astia sunt noii bolsevici ai lumii actuale. Sunt slugoii noilor Lenini si Stalini ai lumii, in marea revolutie numita resetare, pe care au inceput-o.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pt tovarasul Andrei

Acum 3 săptămâni

Cat de prost poti fi sa te plangi ca statul nu-ti asigura locuri de parcare si in acelasi timp sa contesti dreptul de a elibera un loc ocupat ani la rand de o rabla nefolosita parasita PE DOMENIUL PUBLIC ! Ca daca si-o tinea in curte proprie (pe care o are) nu avea nimeni nici o problema. Dar el e smecher si vrea sa fure bani pe care nu-i merita de la stat si tu esti la fel.
Dupa tine ne putem pune si mobila, deseurile sau nevasta in strada si statul trebuie sa accepte ca e proprietatea ta privata nu?
Iar statul nu are voie sa dea amenzi ca iti incalca tie drepturile dar trebuie sa te intretina ca aurist asistat social !!!
Tu doar cu drepturi iar statul adica toti ceilalti doar cu obligatii! Ai ramas cu obiceiurile din epoca de haur coclit unde ce era al tau era al tau iar ce era al statului furai ca doar faceai parte din stat! Te poti muta in ruSSia ta iubita ca ii tot admiri sistemul si liderul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Continuatorii nazistilor asta stiu sa faca - sa confiste bunurile amaratilor

Acum 3 săptămâni

doar 7500 de lei despagubire de la borfasii ce fac ce vor in urbea asta, e inca o palma dat sibianului pagubit. Primaria discrimineaza categoric. "Dezvoltatorii" imobiliari ce au case vechi in centru le-au ajutat sa se degradeze pentru a construi nou pentru profit. Acolo primaria nu vede cu anii casele - pericol public - "se afla într-o stare de degradare" si alte constatari ale organelor.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioha

Acum 3 săptămâni

Nu cumva tu ești moșul cu rabla ?...

Raspunde

Dinca

Acum 3 săptămâni

Abuzatorii au.lucrat mana in mana sa faca burta mare...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 3 săptămâni

Un om nebun După ce lași gunoiul în strada te mai si judeci 4 ani pentru 7500. Cat de prost trebuie sa fi.

Raspunde

Dan

Acum 3 săptămâni

În Milano am văzut multe mașini abandonate de proprietari pe domeniul public aflate într-o stare de degradare avansată pe care proprietarii le radiaseră din circulați predând numerele de înmatriculare. Formalitățile birocratice pentru ridicarea acestora și depozitarea lor în vederea confiscării erau atât de complicate încât primăria preferă să le lase abandonate pe domeniul public. Așa că boala legiferărilor ineficiente și păguboase ni se trage de la alții mai vechi în "meserie".

Raspunde

Ovidiu

Acum 3 săptămâni

Văd tot felu de com si pro si contra sibianului dar in articol spune clar ca omu a luat la cunoștință semnând de primirea instiințărilor si na facut nimic desi masina nu era parcată pe proprietatea lui a asteptat să i se ridice pt a lua niste bani de pe primarie,practic a vrut să fie jmecher.Dacă primaria iar fi ridicat-o de pe terenu lui era altceva dar nu putem sa facem ce vrem pe spatiu public asa ca omu din punctu meu de vedere nare dreptate si sunt convins ca nici locu de parcare nu-l avea platit.
Raspunde

Iulian

Acum 2 săptămâni

Autoritatile doar masinile unora le vede abandonate. Dupa blocul care se afla in spate la ANAF este o parcare mai mare unde sunt cam 15 masini ,una dupa alta, care nu au fost miscate de cel putin 15 ani. Unele au numere rosii, altele nu au numere,iar altele au numere de inmatriculare din numerotatia veche, de exemplu :11-SB-1984. Probabil il cunoaste pe propietar/i de nu sunt ridicate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus