Dusă la fier vechi alături de alte 40 de autoturisme considerate de Primăria Sibiu abandonate sau fără stăpân, Dacia 1310 deținută de un sibian care locuiește în Orașul de Jos a făcut obiectul unui proces care a consumat multă energie. Încheiat săptămâna trecută, procesul a avut drept punct de pornire o somație lipită pe parbriz în urmă cu șase ani.
Mașina a fost identificată de angajații Domeniului public din cadrul Primăriei Sibiu într-o zi de miercuri a lunii octombrie 2018. Era o Dacia 1310, parcată în zona pieței Dragoner (foto principală), de pe strada 9 Mai, din Orașul de Jos al Sibiului. Reprezentanții Primăriei au arătat în fața instanței că mașina era într-o evidentă „stare de degradare”, drept pentru care au lipit pe parbriz o somație pentru ca mașina să fie ridicată de pe domeniul public în termen de zece zile. „În aprecierea agenţilor constatatori, autoturismul se afla într-o stare de degradare, fapt ce i-a determinat să considere că este impropriu circulației pe drumurile publice, şi au tras concluzia existenţei unei intenții neechivoce a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”, au susținut reprezentanții Primăriei Sibiu, în fața instanței.
Cum mașina nu a fost mutată, i-a fost identificat proprietarul, care locuiește în piața Aurarilor. Pe adresa acestuia a fost trimisă o scrisoare recomandată prin care a fost somat ca, în termen de cinci zile de la primire, să mute mașina. Scrisoarea recomandată nu a ajuns la destinatar, drept pentru care angajații Primăriei s-au dus să lipească somația pe ușa sibianului. Era 25 februarie 2019, la patru luni de la primul demers pentru mutarea mașinii, au arătat funcționarii administrației locale în fața instanței.
La fier vechi, după un an și opt luni
Ca urmare a acestui curs al lucrurilor, reprezentanții Domeniului public au întocmit un referat pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea și transportul autovehiculului în depozitul unde sunt aduse mașinile parcate neregulamentar. Pentru îndeplinirea acestor demersuri administrative, funcționarii Primăriei au avut nevoie de alte șapte luni: în cele din urmă, Dacia 1310 a fost ridicată în 25 februarie 2019.
Două luni mai târziu, primarul Astrid Fodor semnează o dispoziție pentru trecerea mașinii în domeniul privat al municipiului Sibiu, iar la începutul lunii decembrie 2019, lui Ioan Chirilă îi este trimisă o nouă scrisoare recomandată în care este informat de această decizie. Chirilă semnează confirmarea de primire a recomandatei, iar la câteva zile deschide proces împotriva Primăriei, proces în care arată că i-a fost încălcat dreptul la proprietate și a cerut anularea actelor care au dus la ridicarea mașinii sale.
Între timp, în iulie 2020, laolaltă cu alte 40 de mașini declarate abandonate sau fără stăpân, Dacia 1310 a ajuns în depozitul unui operator de colectare a fierului vechi.
La proces: mașina a fost ridicată din alt loc
Procesul care a urmat a consumat ani: sibianului i-a fost anulată, în primă fază, cererea de chemare în judecată, sub motiv că achitase doar 10 lei pentru taxă judiciară de timbru, fără să mai completeze cu alți 30 de lei calculați de instanță. Apoi, procesul s-a poticnit pe motiv de citare: la primul termen la care s-a prezentat, în 22 februarie 2020, Ioan Chirilă a arătat că a ajuns nu pentru că a primit citație, ci pentru că l-au sunat cu o seară înainte cei de la Primărie, să-l convingă să renunțe la proces. „Așa am aflat de termen”, a descris Chirilă în fața instanței.
Pe parcursul celor nu mai puțin de 18 termene întinse pe parcursul a aproape doi ani, Chirilă a arătat în fața instanței că nu și-a abandonat mașina: că din motive medicale nu a mai folosit-o, că cineva i-a lovit mașina în parcare, dar făptașul nu a fost găsit, iar el nu a mai avut bani de reparații.
Totodată, sibianul a descris instanței o altă desfășurare a lucrurilor: după ce pe parbriz i-a fost lipită, în octombrie 2018, prima somație, el și-a mutat mașina „din locul în care era considerată abandonată, într-o curte privată”. În cele din urmă, a mai arătat Chirilă, mașina i-a fost ridicată de către reprezentanții Primăriei de pe strada Argintarilor, fapt pe care reprezentanții Primăriei au omis să-l mai consemneze în actele întocmite (strada Argintarilor este perpendiculară pe strada 9 Mai).
Lipsea o informare
Sibianul a convins instanța că dreptatea este de partea lui și prin faptul că a invocat lipsa unui act administrativ: înainte ca primarul Astrid Fodor să semneze dispoziția de trecere a mașinii în proprietatea privată a Sibiului, Chirilă ar fi trebuit înștiințat că mașina i-a fost ridicată.
„Astfel, înainte de a fi emisă Dispoziția Primarului Municipiului Sibiu nr. 2065/29.11.2019, era necesar ca reclamantul să fie informat asupra faptului ridicării şi depozitării autoturismului într-o altă locaţie şi doar dacă în termen de 10 zile nu se prezenta să-şi recupereze autovehiculul, se putea emite Dispoziţia de trecere de drept a bunului în proprietatea unităţii administrativ – teritoriale. În aceste condiţii, instanţa apreciază că Dispoziţia Primarului Municipiului Sibiu nr. 2065/29.11.2019 a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor legale în materie, impunându-se anularea atât a dispoziţiei, dar şi a operaţiunilor administrative care au stat la baza emiterii acestui act”, se arată în motivarea Tribunalului Sibiu și publicată prin intermediul ReJust.ro.
Cinci ani a durat procesul deschis de sibian împotriva Primăriei Sibiu. Foto: Turnul Sfatului
A cerut despăgubiri pentru o mașină nouă
Ioan Chirilă a cerut drept despăgubiri suma de 26.500 de lei, adică contravaloarea primelor de casare acordate în cadrul programului Rabla plus 2021 (6.500 de lei prima de casare și 20.000 de lei, valoarea unui eco-tichet pentru mașini hibrid). Cum Chirilă nu a putut să demonstreze că intenționa să cumpere un autovehicul nou hibrid, Tribunalul Sibiu i-a respins despăgubirile solicitate, prin hotărârea pronunțată la finaliul procesului pe fond, la finele lunii noiembrie 2022.
Atât reprezentanții Primăriei, cât și Ioan Chirilă au formulat recurs împotriva hotărârii de la Sibiu. Acesta s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia și s-a încheiat săptămâna trecută. Magistrații curții au decis că, pe lângă anularea actelor care au dus la confiscarea mașinii sale, să primească și despăgubiri. „Obligă în solidar pârâţii Serviciul Public, Salubrizare, Protectia Mediului si Administrarea Domeniului Public, Municipiul Sibiu şi Primarul Municipiului Sibiu la plata către reclamantul Chirilă Ioan a sumei de 7.500 lei cu titlul de despăgubiri”, se arată în minuta dată publicității de către Curtea de Apel Alba Iulia.
În plus, administrația locală mai trebuie să plătească și cheltuieli de judecată în sumă de 750 de lei, se mai arată în hotărârea definitivă.
Citește și Mașinile abandonate din Sibiu, scoase la vânzare pentru fier vechi. Prețul de pornire: 1,20 lei/kg
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proces sibiu , masina fara stapan , dacia 1310 abandonata primaria , masina abandonata , Tribunalul Sibiu , Dacia 1310 , curtea de apel alba iulia
Vizualizari: 49428
Ultimele comentarii
Acum 23 minute
Till Eulenspiegel
Acum 30 minute
Rob
Acum 34 minute
@Gigi
Acum 44 minute
Ady
Acum 58 minute
Aurel Metrescu