Zeci de veterani sibieni ai teatrelor de operații au foat prezenți luni, 10 noiembrie, la Cercum Militar din Sibiu pentru a celebra ziua dedicată lor. Evenimentul a avut momente solemne care au comemorat viețile pierdute, dar au fost și clipe dedicate muzicii militare, socializării și prieteniei.
La Cercul Militar au fost prezenți, alături de veteranii sibieni ai teatrelor de operații, 40 de copii de la Liceul tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște, studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și ai ULBS, comandanți ai unităților militare din garnizoană, cadre militare în rezervă și retragere, rude ale veteranilor și cetățeni care au aflat din mass-media despre eveniment.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În deschiderea evenimentului de la Sibiu a vorbit Dr. Cosmin Roman, muzeograful AFT și profesor de istorie militară care a precizat aspecte din istoricul și importanța acestei zile.
„Astăzi mă bucur că suntem aici, cu toții, atât veterani din teatrele de operații cât și studenți ai Academiei Forțelor Terestre, cât și viitori studenți, pentru că este bine ca tinerele generații să vadă și să asculte poveștile acestor militari pe care noi astăzi îi onorăm și care la rândul lor ne onorează cu prezența și din a căror experiență ar fi bine să învățăm. Acea experiență de care noi ar trebui să ținem cont”, a spus acesta.
Și-a exprimat apoi dorința ca întâlnirile de acest gen să fie cât mai dese, nu doar în cadrul ceremoniilor pentru a se afla experiențele adevărate ale acestor teatre de operații.
De asemenea și Colonelul în rezervă Marius Popența, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Sibiu a vorbit cu emoție despre veteranii din teatrele de operație. A amintit despre cei care se află în aceste momente departe de casă și de familii, dar și de cei care și-au pierdut viața.
„În acest moment v-aș ruga să ne ducem cu gândul și către colegii noștri care au rămas în teatrele de oprații ale lumii. 31 de mlitari din armata română și-au pierdut viața în aceste misiuni până acum și alți 200 au fost răniți. Din Sibiu, absolvenți ai Academiei Forțelor Tereste, i-am pierdut pe Iuliu Vasile Unguraș și Tiberius Marcel Petre doi ofițeri care au terminat academia în anii 1995, respectiv 1997 și de asemenea, un foarte drag prieten al nostru, Filaret Moțco, fost absolvent al academiei care și-a pierdut viața în Afganistan în poziția de demnitar al Națiunilor Unite”, a spus Marius Popența.
Pentru aceștia și pentru toți cei care și-au pierdut viața de-a lungul timpului în teatrele de operații coloneul în rezervă i-a rugat pe toți cei prezenți să țină un moment de reculegere.
Manifestarea a fost cu atât mai emoționantă cu cât fiecare moment solemn a fost însoțit de sunetul de goarnă.
„Ziua veteranilor este și despre bucuria întoarcerii acasă. Este despre reîntâlnirea cu familiile, despre zâmbetul deschis, despre ați vedea copiii crescând și țara refăcându-se după toare necazurile din timpul coflagrațiilor”, a mai spus Marius Popența după momentul de reculegere.
Toți cei prezenți au mers apoi într-una dintre sălile Cercului Militar pentru a petrece timp unii cu ceilalți, pentru a povesti la o cafea și a se cunoaste studenți cu militari și elevi cu studenți și militari. Atmosfera a fost întreținută de un mic concert al Formației de Muzică Militară din cadrul AFT Sibiu.
După încheierea evenimentului, prof. Marius Boromiz, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș”, din Săliște le-a transmis organizatorilor că elevii au fost foarte încântați și impresionați de ceea ce au văzut și au trăit la Cercul Militar din Sibiu.
Toți invitații au purtat în piept bujorul, declarat prin lege floarea națională a României.
Credit foto: Nick Albicsuk Cercul Militar Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ziua veteranilor din teatrele , 11 noiembrie , foto , video , Marius Popența , Centrul Militar Sibiu
Vizualizari: 1165
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ardeleanu
Acum 2 ore
Un român
Acum 2 ore
???
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Q