Judecătoria Săliște a autorizat Primăria Sibiu să demoleze vila construită fără autorizație pe Calea Dumbrăvii, investiție estimată la câteva milioane de euro și care a făcut obiectul unui proces penal. Reprezentanții familiei Bratu, condamnată să demoleze clădirea, au formulat apel. Pe fond au invocat „termenul scurt” pentru îndeplinirea demolării.
Procesul prin care Primăria Sibiu solicita să fie autorizată să demoleze vila construită pe Calea Dumbrăvii fără autorizație a început din noiembrie 2022. La nicio lună, cauza a fost suspendată ca urmare a unui alt proces prin care Cornelia Bratu (cea care, în acte, este beneficiara construcției) contesta executarea. Acest al doilea proces a fost pierdut definitiv în urmă cu un an, iar în toamna aceasta Judecătoria Săliște (unde își are domiciliul Cornelia Bratu) a admis cerea administrației din Sibiu (unde se află vila ridicată fără autorizație). Cheltuielile de demolare vor fi mai apoi recuperate de la familia Bratu.
„Autorizează creditorul (Primăria Sibiu – n.r.) să îndeplinească, pe cheltuiala debitoarei, obligația ce s-a stabilit în sarcina debitoarei prin sentința penală nr. 89/2022, de desființare a construcției realizate nelegal pe amplasamentul imobilului situat în municipiul Sibiu, str. Calea Dumbrăvii (...). Executorie”, se arată în minuta dată publicității de către Judecătoria Săliște la finele lunii septembrie.
Zilele trecute, Cornelia Bratu a formulat apel, procesul urmând a se judeca la Tribunalul Sibiu. Magistrații de aici nu au fixat, deocamdată, un termen pentru apel.
Cornelia Bratu a fost condamnată în luna mai a anului 2022 la opt luni de închisoare cu suspendare pentru că – în ciuda repetatele somații și amenzi date de administrația locală – a continuat și finalizat ridicarea unei vile fără autorizație de construire. În plus, judecătorii au obligat-o pe Cornelia Bratu să „desființeze construcția realizată nelegal”, evaluată de apropiați la mai multe milioane de euro. Cornelia Bratu este soția lui Gheorghe Bratu, unul din acționarii fostului lanț local de benzinării Aral, la care aceasta activa în calitate de contabil. Cei doi au divorțat, procedură doar de conveniență, după cum susțin apropiații, în contextul unor anchete care vizau activitatea din lanțul de benzinării.
„A avut timp suficient”
În cadrul procesului de la Săliște, prin care Primăria Sibiu a solicitat autorizarea demolării, Cornelia Bratu a invocat motive procedurale (că nu i-a fost comunicată o somație de executare) și a arătat că și ea a demarat procedurile de demolare. „Debitoarea a susţinut că a făcut demersuri pentru executarea obligaţiei stabilite prin titlul executoriu în sensul că a obţinut certificat de urbanism, a angajat o firmă care să se ocupe de obţinerea autorizaţiei de demolare şi a invocat faptul că nu poate în termen scurt să efectueze lucrările de desfiinţare a construcţiei. Această apărare nu poate fi luată în considerare ţinând seama de faptul că obligaţia debitoarei de a desfiinţa construcţia realizată nelegal s-a născut în data de 30 mai 2022, data rămânerii definitive a sentinţei penale (...). De atunci şi până în prezent debitoarea a avut timp suficient pentru a-şi îndeplini obligaţia”, a constatat instanța, conform ReJust.ro.
Potrivit actelor depuse la dosar, Cornelia Bratu a angajat o firmă să obțină actele necesare în 20 decembrie 2023, iar certificatul de urbanism în vederea demolării a fost obținut la jumătatea lunii aprilie 2024. „Se dovedeşte că debitoarea a încercat să întârzie cât de mult a putut executarea obligaţiei stabilite în sarcina sa, deşi trebuia să o execute în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării silite, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 904 din Codul de procedură civilă. Încheierea de încuviinţare a executării silite a fost comunicată debitoarei în urmă cu doi ani, în data de 13.09.2022, (...) dovedindu-se astfel nereale susţinerile debitoarei potrivit cărora nu i-a fost comunicată încheierea de încuviinţare a executării silite şi nici somaţia de executare”, a mai arătat instanța de la Săliște.
Costurile demolării urmează a fi recuperate tot de la cei care au construit-o. Foto: Turnul Sfatului
„Un semnal de alarmă”
În locul vilei de pe Calea Dumbrăvii, în 2015 se afla o casă cu un singur nivel. Casa a fost cumpărată de Cornelia Bratu care, în 2016, a obținut o autorizație pentru consolidarea casei și extinderea spațiului de locuit în volumul podului.
În vara lui 2017, însă, casa a fost demolată integral, în locul rămas liber fiind demarate lucrările de construire a casei cu subsol, parter și alte două etaje. În primă fază, polițiștii locali din Sibiu au aplicat o amendă de 6.000 de lei, au dispus oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate. În octombrie 2017, pentru că lucrările continuau tot fără autorizație, aceiași polițiști locali au aplicat o nouă amendă, de 65.000 de lei, și au dispus din nou oprirea șantierului și intrarea în legalitate.
Fără a respecta cele dispuse, reprezentanții familiei Bratu au contestat fără succes amenzile, au continuat lucrările, iar în februarie 2019 au solicitat Primăriei Sibiu eliberarea certificatului de notare în cartea funciară a noii vile. Solicitarea a fost respinsă.
În paralel, ca urmare a sesizării făcută de Poliția locală Sibiu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a deschis dosar penal, care a ajuns în fața instanței în 2021. În anul următor, Judecătoria Sibiu a arătat că – din moment ce amenzile date până atunci nu și-au atins scopul – se impune aplicarea pedepsei cu închisoarea. Plus demolarea vilei ridicată fără autorizație.
Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost atacată sentința de la Sibiu, a arătat că demolarea vilei are și rolul unui semnal de alarmă. „Inculpata a arătat o atitudine de nepăsare și indiferență față de dispozițiile legii și față de regulile de conviețuire socială. (...) Luând în considerare faptul că la mai mult de doi ani de la finalizarea construcției ridicate ilegal, inculpata nu a intrat în legalitate și nu a arătat în fața instanței demararea unor acțiuni de intrare în legalitate, apreciem că se impune soluția de desființare a construcției realizate nelegal. Această soluție este impusă în primul rând de regulile de conviețuire socială și trebuie să reprezinte un semnal de alarmă atât pentru inculpată, cât și pentru celelalte persoane care ar fi atrase spre astfel de activități infracționale”, se arată în motivarea sentinței dată în 2022.
Foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: somatie executare , vila dumbravii , demolare vila calea dumbravii , executare silita , Calea Dumbrăvii , Judecătoria Sălişte ,
Vizualizari: 285172
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Ion
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Alex