Adrian Bibu a fost numit administrator public al județului Sibiu în ianuarie 2021. Odată cu învestirea noului Consiliu Județean Sibiu, Bibu va continua să dețină portofoliul de administrator public, funcție din care, spune el, a coordonat domenii în care „s-au investit foarte multe fonduri europene”. Spune că administratorul public e „mâna dreaptă a președintei”, iar rolul său este de a urmări tot ce se întâmplă și să raporteze președintei „că lucrurile sunt într-o direcție bună în instituțiile pe care le coordonez”, dar subliniază că totul depinde de „buna colaborare cu directorii și echipele lor”.
Cu ocazia continuării mandatului de administrator public al județului Sibiu, i-am solicitat lui Adrian Bibu scurte comentarii cu privire la funcția pe care o deține - despre ce a mers bine în ultimii ani, dar și care sunt provocările pe care le întâlnește în administrația județeană. Dar în primul rând, l-am rugat să ne explice care sunt atribuțiile sale și domeniile sau instituțiile pe care le coordonează, având în vedere că pe site-ul CJ Sibiu lipsesc aceste informații.
Știm că, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Sibiu, administratorul public „poate îndeplini atribuții de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate. Președintele poate delega către Administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite. Drepturile și obligațiile Administratorului public sunt stabilite în contractul de management, încheiat cu Președintele Consiliului Județean Sibiu, pe perioada mandatului Președintelui”.
„Eu am coordonat partea de fonduri europene, partea de urbanism. Acolo s-au întâmplat foarte multe lucruri, din punctul meu de vedere, în bine. Pentru că au fost atrase fonduri europene multe, s-au făcut drumuri județene pe bani europeni. Subliniez partea asta, de bani europeni, una foarte importantă, pentru că suntem în fața unor alegeri, în care va trebui să alegem între calea europeană și, mulți zic, cealaltă parte, care e neeuropeană.
Am investit în drumuri, în spital, s-a făcut GIS-ul pe partea de urbanism, unde nu mai trebuie să depui documentație neapărat fizic, ai și posibilitatea de a depune online; îți poți ridica autorizația de construire online sau certificatele de urbanism. Adică sunt niște lucruri și niște pași care s-au făcut astfel încât populației să-i fie mai ușor, să nu se deplaseze. S-a ținut o direcție europeană”, ne-a spus Adrian Bibu.
„Dacă ai oamenii potriviți la locul potrivit”
În calitate de administrator public al județului, acesta a coordonat, astfel, pe lângă partea de fonduri europene și cea de urbanism, centrele școlare de educație incluzivă (CSEI Mediaș, CSEIDumbrăveni, CSEI Turnu Roșu, precum și CSEI 1 Sibiu); Spitalul județean; Junii Sibiului; Serviciul Salvamont; partea de Anii Drumeției; Sala Transilvania și Școala de Meserii și Arte „Ilie Micu”.
„Pe toate aceste școli am avut foarte multe fonduri europene, pe care le-am investit; la Mediaș anul trecut s-au terminat lucrări; la Turnu Roșu iarăși se fac niște investiții care vor fi finalizate probabil luna aceasta. Pe partea de Anii Drumeției cred că sunteți la curent cu ce s-a făcut, respectiv la Salvamont, unde avem o bună colaborare cu dl director de acolo, Dan Popescu. La Junii știți prea bine ce face doamna Macrea.
Eu zic că lucrurile merg bine, dacă ai oamenii potriviți la locul potrivit. Doar administratorul public nu poate face singur treaba. El trebuie să aibă ca și colaboratori directorii de instituții”, a mai spus Bibu.
Administratorul județului crede că unul dintre rolurile importante din instituție îi revine șefei Direcției Strategii Poriecte, care este condusă în prezent de Oana Popa. „Pe partea de fonduri europene o avem pe doamna director Oana Popa; e extraordinar cum își face treaba împreună cu echipa - am cu cine lucra și am putut obține rezultate. Iar pe partea de urbanism, am avut-o pe doamna Lapoși (Argentina Lapoși, fosta șefă a Serviciului Urbanism din cadrul CJ Sibiu, ulterior arhitect șef al județului, a demisionat din funcție în luna iulie - n.n.), cu care am avut o colaborare extraordinară, care s-a implicat, a venit cu diverse idei.
Rolul meu a fost să încerc să găsesc pentru unii fonduri, în sensul în care să înțeleg ce vor ei să facă, și să atragă aceste fonduri și să punem banii în discuție și cu doamna președintă, astfel încât să dezvoltăm județul. Totodată, să urmăresc că aceste lucruri se întâmplă în aceste instituții. Săptămânal, eu am ședință cu fiecare instituție în parte. Urmărim investițiile împreună, avem grijă practic să vedem că se întâmplă lucrurile”, mai explică Adrian Bibu.
Cea mai mare provocare rămâne la Spitalul Județean. Cel existent
În mandatul noului CJ Sibiu, Adrian Bibu a mai preluat în coordonare și unitățile de asistenţă medico-socială (UAMS) Sălişte și Sibiu de pe strada Azilului. În schimb, școlile speciale (CSEI-urile) și partea de urbanism au fost trecute în subordinea noului vicepreședinte al CJ Sibiu, Paul Kuttesch (FDGR).
Întrebat despre provocări și despre lucrurile care trebuie să devină prioritare în noul mandat, Bibu răspunde că eforturile se îndreaptă la Spitalul Județean. „La spitalul existent mă refer”, precizează el.
„Spre exemplu, dacă faci o investiție la una din secții, atunci automat acolo nu mai sunt acele paturi, nu mai vin venituri în spital, trebuie plătite salarii, trebuie văzut care e perioada, ce se întâmplă cu această perioadă, cum aranjăm lucrurile. De multe ori, poate proiectantul nu prevede anumite lucruri, sunt decalări; fiind pe fonduri europene trebuie să vezi cum poți face aceste decalări. Spitalul Județean, din punctul meu de vedere, a fost și rămâne cea mai mare provocare.
Acolo, vom mai avea două sau poate chiar trei investiții - vorbim de clădirea administrativă, de stomatologie, de clădirea secției Medicală și trebuie să vedem cum vom face aceste lucruri. La Medicală, dacă vor veni fonduri de la Ministerul Dezvoltării, iarăși va fi o investiție foarte mare și trebuie să vedem cum vom muta acele secții, ce se întâmplă în perioada următoare.
Sunt lucruri pe care nu le vede lumea - să tot muți practic paturile dintr-o clădire în alta, în funcție de cum îți vin fondurile; pentru că noi trebuie să vedem ce linie de finanțare găsim. Altfel, nu ai cum toate aceste clădiri să le faci fără fonduri europene sau guvernamentale, pentru că vorbim de zeci de milioane de euro. Sunt investiții care aduc alte investiții pe lângă. Trebuie să susții salarii – împreună cu spitalul, cu guvernul. De multe ori se decalează și apar întârzieri de o săptămână, de o lună; e nevoie de o reanaliză și astfel se lucrează la foc continuu.
Asta rămâne cea mai mare provocare, dar cred că o să încheiem cu bine, pentru că avem o echipă cu experiență, iar colegii de la Strategii Proiecte își fac bine treaba”, a mai explicat Adrian Bibu.
foto arhiva Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1352
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Votantul
Acum 10 ore
Gelu
Acum 10 ore
@Miruna