Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 noiembrie, a anunţat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.
Rapoartele celor trei servicii și cel al MAI au fost publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale. Potrivit rapoartelor SRI, promovarea lui Călin Georgescu a fost realizată prin intermediul unei rețele de 25.000 de conturi create în rețeaua TikTok, „care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral”. „S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea”.
SRI precizează că resursele tehnice utilizate nu fac parte din categoria celor comune, campania de promovare a lui Călin Georgescu fiind realizată în așa mod încât să nu fie sesizabilă amploarea rețelei de conturi de TikTok utilizate în favoarea candidatului independent. Reprezentanții SRI arată că sondajele de opinie îl creditau cu sub 1% pe Călin Georgescu la început de noiembrie. „Ascensiunea acestuia în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma TikTok”.
Conform raportului citat, Biroul Electoral Central a dispus, cu patru zile înainte de alegeri, înlăturarea materialelor de propagandă electorală ale lui Călin Georgescu și care „nu conțin codul de identificare al mandatarului fiscal”. Solicitarea a fost transmisă TikTok de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu trei zile înainte de alegeri, iar cu două zile înainte de primul tur electoral pentru prezidențiale, reprezentanții TikTok au răspuns că au procedat la ștergerea materialelor de campanie electorală care nu erau marcate ca atare. „Cu toate acestea, verificările ulterioare au relevat că TikTok nu a șters conținutul electoral conform solicitării AEP, iar acesta a continuat să fie disponibil publicului din România, chiar și după încheierea campaniei electorale, inclusiv în ziua alegerilor (aspecte ce contravin legislației române)”, arată reprezentanții SRI.
Nefiind marcate drept conținut electoral, clipurile de campanie ale lui Georgescu au fost catalogate de către TikTok drept „postări de divertisment” și au fost distribuite unei plaje largi de utilizatori. „În consecință, vizibilitatea acestuia a crescut preferențial în raport cu ceilalți candidați, ale căror postări au fost filtrate masiv, diminuând exponențial prezența acestora în online”.
Un actor statal
Fără să numească o țară anume, reprezentanții SRI arat că în spatele campaniei de promovare on-line a candidatului Călin Georgescu se află „un actor statal”, concluzia fiind trasă din informațiile obținute la nivelul TikTok. „Activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru «rostogolirea» mesajelor pe platformă; nu folosește ferme de boți pe platformă, ci operează mai discret din afară, ca să nu încalce politicile de utilizare a platformei; cei implicați în campania de promovare dovedesc o cunoaștere foarte bună a politicilor de securitate TikTok, având și knw-how-ul necesar pentru eludarea acestora; în spate este o firmă foarte bună de digital marketing”, se mai arată în raportul SRI.
„Creșterea conturilor nu a fost organică (similară unor evenimente virale natural), astfel că TikTok apreciază că, practic, sunt voluntari coordonați («mass guerilla political campaign» sau «forță brută de atac în cybersecurity»”, citat din raportul SRI
Consultă mai jos rapoartele declasificate de către Klaus Iohannis
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Foto principală: arhiva Turnul Sfatului / Klaus Iohannis, intrând în sediul Primăriei Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2360
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Votantul
Acum 10 ore
Gelu
Acum 10 ore
@Miruna