Investitorii germani sunt „profund îngrijorați” de o posibilă instabilitate sau criză politică ce poate urma după alegerile de duminică, 8 decembrie. Aceștia cred că schimbarea cursului de dezvoltarea a țării va avea „consecințe dramatice” asupra economiei sibiene și a întregii țări. Cu toate acestea, oamenii de afaceri cred că viitorul guvern va fi proeuropean și așteaptă cu interes rezultatul turului al doilea al alegerilor prezidențiale pentru a lua anumite decizii, declarându-se „mai degrabă optimiști”.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK) a organizat, joi, 5 decembrie, la Sibiu, evenimentul regional anual, în care reprezentanții investitorilor germani s-au reunit pentru a face bilanțurile de sfârșit de an. Aceștia s-au referit, inevitabil, în discursurile lor și la situația politică din țară, după un an „plin de alegeri”, sugerând că schimbarea direcției de dezvoltare a țării va fi negativă pentru economia țării.
Sebastian Metz, discurs la adunarea AHK, Sibiu, 5 decembrie Foto: Turnul Sfatului
Cu această ocazie, Turnul Sfatului l-a întrebat pe Sebastian Metz, manager general AHK, care ar putea fi consecințele unei eventuale crize politice pentru economia sibiană. „Instabilitatea politică sau chiar o nouă orientare a Guvernului, diferită de cea europeană sau de NATO, care asigură securitatea acestei țări, va aduce consecințe dramatice pentru companiile din Sibiu, dar și din toată România. Vom vedea creșterea ratelor dobânzilor, inflație, poate lipsa anumitor produse; vom vedea desigur și companii care părăsesc acest județ și orașul Sibiu - nu numai companii germane, dar și românești. Inclusiv oamenii, care reprezintă toată baza economiei, vor părăsi masiv România iarăși, pentru că nu vor dori să trăiască într-o astfel de țară. Și acest lucru va fi dezastruos pentru dezvoltarea de aici”, răspunde Metz.
„Nimeni nu ia decizii înainte de alegeri”
Întrebat dacă la AHK există semnale sau mesaje concrete din partea unor companii sau din partea unor sectoare ce pot reacționa în primul rând, directorul AHK spune că acum toți urmăresc alegerile și că nimeni nu ia decizii înainte de alegeri, dar ceea ce poate sigur confirma este că „toți sunt profund îngrijorați de ce se întâmplă în România”.
„Când pierzi această coloana vertebrală a poveștii de succes a României din ultimii 25 de ani, de când a devenit membră a UE, toată industria va fi afectată. Aici, în Sibiu, e vorba de sectorul producției, iar în alte părți - comerțul. Așadar companii de retail, care depind de puterea de cumpărare a pieței interne, pot reduce interacțiunea cu țara, industria producătoare poate să aibă probleme să obțină furnizori din alte țări europene, deci tot din UE, nu vor mai găsi forță de muncă aici; din cauza instabilității nu vor mai putea găsi un cadru legal în această țară. Deci, nu m-aș concentra asupra unui sector specific, ci toate domeniile, toată economia este afectată de aceasta. De aceea, e atât de important”, a explicat Sebastian Metz.
Întrebat dacă mai e loc de optimism, reprezentantul investitorilor germani spune că e „mai mult un optimist profesionist”. „Eu locuiesc în România de 13 ani și știu că românii, când vine vorba să ia decizii importante, fac întotdeauna decizia corectă. Sunt foarte optimist și cred că România va lua decizia corectă”, a conchis acesta.
Construcțiile: Proiectele din Sibiu se mențin în același trend. Efectele schimbărilor politice sau economice se văd după 6 luni sau un an
Turnul Sfatului a discutat despre efectele unor schimbări politice și cu reprezentanții a două sectoare economice importante – construcții și imobiliare. Aceștia reprezintă companiile Geiger România și Optima Group, active în proiectele din Sibiu.
Alexandru Radu, director Construcții la cheie în cadrul Geiger România, crede că „primele efecte se vor vedea imediat”, dar spune că „noi suntem mai optimiști”: „Avem încredere în poporul român că o să urmeze calea europeană pentru dezvoltare. Chiar mergem într-o direcție în care dezvoltarea, cel puțin în ultimii ani, a avut un impact semnificativ în domeniul de construcții. Vedem infrastructura rutieră care s-a dezvoltat foarte mult, de asemenea, clădirile de importanță majoră. Așa că noi suntem optimiști”.
Alexandru Radu, Geiger România, în timpul prezentării companiei la evenimentul AHK, Sibiu, 5 decembrie 2024 Foto: Turnul Sfatului
Potrivit lui Radu, în cazul unor mișcări „neașteptate” din sfera politică, impactul se va vedea imediat. Totuși, el se arată mai rezervat în declarații, afirmând că compania Geiger este pregătită să continue activitatea în România. „Cel puțin în rândul oamenilor, nu neapărat în sectorul de construcții – aici efectele schimbărilor politice sau economice se văd după o perioadă de 6 luni sau un an (...) Cu siguranță, mediul politic e important pentru companiile cu capital german, dar nu putem să nu remarcăm că acest lucru se întâmplă astăzi în toată Europa. Pe scena politică vedem cel puțin amenințări dintr-o parte extremistă. Dar încă nu se văd aceste schimbări, nici în Europa și cu siguranță nici în România. Compania Geiger este pregătită să continue activitatea în România. Vedem un guvern de coaliție de dreapta care se formează. Cu siguranță, guvernul o să urmeze drumul european în continuare”, consideră Alexandru Radu.
În ceea ce privește proiectele din Sibiu, reprezentantul Geiger spune că acestea „se mențin în același trend”, subliniind implicarea autorităților locale și județene în dezvoltarea de proiecte și mai ales în accesarea fondurilor europene - „fonduri de care Sibiul s-a bucurat în proiecte majore”.
Imobiliare: „Iau în calcul conservarea activelor. Produsul meu nu poate fi luat în spate și dus în altă parte”
Fondatorul și proprietarul Optima Group, Viorel Helju, unul dintre cei mai mari investitori în domeniul imobiliarelor din Sibiu, afirmă că „efectele sunt foarte puțin luate în serios de multă lume” și crede că acestea „vor fi dezastruoase, nu secundare”.
Helju consideră că ultimele alegeri (prezența unui candidat ostil UE și NATO în turul doi la prezidențiale și prezența în Parlament a unei treimi din deputați cu mesaje antioccidentale – n.n.) a provocat deja efecte în piață, referindu-se la scăderile de la bursă.
„Nu cotează branșa în care activezi, pentru că odată schimbată direcția în care țara vrea să meargă, toate branșele vor fi afectate. După cum bine știți, cred că la bursă ajunge un zvon, să se schimbe o direcție. Or, noi am trecut de faza de zvon și chiar dacă va ieși candidata USR, și sper să iasă duminică, efectele sunt deja în piață și se vor simți suplimentar față de criza economică pe care o aveam oricum la ușa noastră.
Ar trebui să înțelegem cu toții că nu votăm un alt candidat, nu votăm contra sistemului, contra ciumei albastre, roșii sau cum s-or numi ei, ci votăm dacă să continuăm mai departe parcursul de bunăstare, de normalitate și democrație.
Dacă cumva ne enervează faptul că am stat închiși 2-3 luni în pandemie, ne putem pregăti să stăm închiși două-trei generații de acum încolo”, ne-a spus Viorel Helju.
Viorel Helju Foto: Arhiva personală
Întrebat despre efecte asupra sectorului imobiliar, directorul Optima Group explică faptul că imobiliarele sunt strâns legate de ciclurile economice. „În momentul în care economia funcționează, oamenii își caută locuri de muncă și își caută locuințe mai mari, mai generoase, este o dinamică foarte normală. Ei bine, în momentul în care economia scârțâie, prioritățile se schimbă și e ca piramida lui Maslow: nu mai vorbim de a-ți dori (să treci) de la un apartament la o casă, de la o casă - la o casă mai mare la țară etc., ci prioritățile se vor schimba radical, ca în epoca atât de mult trecută, pe care eu am trăit-o, și în care vom fi focusați pe a supraviețui și nu pe calitatea vieții. Deci, efectele în real estate le văd, ca și în celelalte domenii, dezastruoase”.
Helju ia în calcul chiar și conservarea activelor și proiectelor pe care le are. „Evident, produsul meu nu poate fi luat în spate și dus în altă parte. Iau în calcul ne va veni mintea la cap. Duminică vom vota așa cum e normal și după o perioadă de nesiguranță, care oricum va dura indiferent de cine va ieși duminică, vom putea să ne vedem de drum ca până acum. Politicul nu este cel care îți bagă în traistă, ci trebuie să îți asigure doar o bază de normalitate pe care tu, ca antreprenor, ca muncitor, ca angajat, să te dezvolți. Or, noi asta am avut-o până astăzi, cu toate problemele și toată clasa politică de o calitate mediocră - am reușit ca țară, ca și persoane, să prosperăm, să performăm (...) Dar de două zile sunt optimist. Am fost extrem de pesimist și eu zic cu siguranță că tabăra democratică va câștiga la 65/35 %”, a conchis directorul Optima Group.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: investitori germani sibiu inst , camera de comert romano german , optima group , alexandru radu geiger , criza economica sibiu , ahk romania , Viorel Helju , Geiger România , Sebastian Metz
Vizualizari: 1885
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ion
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibiu.Adrian
Acum 3 ore
Sibiu.Adrian
Acum 3 ore
Alex