Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-5°C

Și-au primit mandatele. Ce au înțeles parlamentarii din votul sibienilor? Răspund Turcan, Cibu-Deaconu, Neagu, Echert și Trif. „Trebuie să ne extindem comunicarea și pe TikTok”

Și-au primit mandatele. Ce au înțeles parlamentarii din votul sibienilor? Răspund Turcan, Cibu-Deaconu, Neagu, Echert și Trif. „Trebuie să ne extindem comunicarea și pe TikTok”

În anticamera din care se intră în secretariatele subprefecților și prefectului de Sibiu, șapte din cei nouă parlamentari care vor reprezenta județul în următorii patru ani și-au primit mandatele. Am căutat să îi întrebăm pe cât mai mulți ce au înțeles ei din votul pe care sibienii l-au dat în primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat acum.

Anunțată de sâmbătă, ceremonia de înmânare a mandatelor parlamentarilor de Sibiu a avut loc în sediul Instituției Prefectului duminică după-amiaza, de la ora 16:00. Sala de festivități nu era disponibilă, așa că parlamentarii s-au așteptat reciproc în anticamera secretariatelor instituției, unde a avut loc, de fapt, înmânarea mandatelor de deputați și senatori.

Din cei nouă parlamentari nu au ajuns la eveniment doi dintre „fețele noi” care au ajuns să reprezinte sibienii: ⁠ Luminița Păucean-Fernandez, de loc din județul Alba, aleasă pe listele AUR în Senatul României, și medieșeanul Sebastian-Andrei Kroncsiș, ales pe listele POT în Camera Deputaților.

Au fost prezenți, în schimb, deputata Raluca Tucan (PNL), senatoarea Ruxandra Cibu-Deaconu (USR), senatorul Nicolae Neagu (PNL), deputatul Bogdan Trif (PSD), deputatul Cristian Radu Fabian (AUR), deputatul Adrian Echert (USR) și deputatul Ion Nicolae Mirel (SOS România).

S-au salutat civilizat, și-au preluat mandatele și, la final, unii au mai ciocnit și un pahar cu șampanie.

Celor care nu au plecat rapid le-am solicitat să explice ce au înțeles ei din modul în care au votat sibienii la primul tur al alegerilor prezidențiale, care urmează să fie reluate după instalarea noului Guvern

Bogdan Trif, PSD: „Nu am știut să explicăm suficient”

Ce a înțeles deputatul Bogdan Trif, totodată președinte al organizației județene PSD Sibiu, din rezultatul alegerilor prezidențiale care au fost anulate?

Bogdan Trif: Este un semnal de alarmă pentru că la alegerile locale am obținut 40.000 de voturi și în decurs de doar câteva luni am pierdut un număr semnificativ de voturi. Nu am știut să ne explicăm suficient realizările pe care le-am avut la nivel de județ, la nivel de Parlament, de Guvern și cred că pe această lipsă de comunicare a venit și sancțiunea votului. Cred că este o lecție pe care trebuie să ne-o însușim, să o învățăm și, astfel, să nu mai fim prinși nepregătiți.

Cum veți începe să comunicați, ați spus că asta a lipsit?

Bogdan Trif: Noi am mers foarte mult din om în om, am comunicat și pe Facebook, în presă. S-ar părea că nu este de ajuns, trebuie să ne extindem comunicarea și pe rețelele TikTok și pe toate celelalte rețele de comunicare, văd că acolo oamenii au mai mult succes.

Bogdan Trif. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Impresia mea este că oamenii au ajuns să urască, greu, persoane precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi, adică politicieni din zona „mainstream”. Ce se va întâmpla cu acești lideri?

Bogdan Trif: Nu cred că românii urăsc politicienii. A contat doar faptul că a fost o comunicare deficitară, ne-am bazat foarte mult pe faptul că am avut realizări în județul Sibiu. Să nu uităm că în fiecare localitate, în fiecare oraș și în fiecare comună sunt lucrări de reabilitare a școlilor, a rețelelor de canalizare, a gazului...

Și totuși, la nivelul județului cel mai votat om a fost unul despre care sibienii nu știau mai nimic...

Bogdan Trif: PR-ul lui se pare că a funcționat mult mai bine ca modul de a-și face propagandă electorală al partidelor. Nici nu a respectat legea, motiv pentru care a și fost sancționat.

Raluca Turcan anunță analize în PNL Sibiu

„Ca de fiecare dată, un mandat înseamnă o responsabilitate în plus pentru a-i reprezenta pe sibieni, m-am străduit constant să îi reprezint cu onoare, cu integritate, cu hotărâre și fiecare zi din mandat să fie una dedicată comunității sibiene.  La fel îmi propun să fie și acest mandat”, este textul cu care și-a început Raluca Turcan declarațiile în fața presei locale. 

Raluca Turcan. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Imediat după alegerile prezidențiale, turul întâi, ați postat pe Facebook „V-am auzit”. Ce ați înțeles dumneavoastră din mesajul electoratului sibian în urma acestor alegeri?

Raluca Turcan: Exact ce s-a și întâmplat. Am auzit votul, am fost în conducerea partidului la nivel național, s-a schimbat echipa de conducere a PNL și președinte a devenit domnul Ilie Bolojan.

În teritoriu credeți că este nevoie de schimbări?

Raluca Turcan: În primul rând este nevoie de analize și după aceea o să discutăm.

Echert: „Cel puțin asta simt eu, un sentiment de ușurare”

Ce ați înțeles din votul sibienilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, când Georgescu a fost cel mai votat candidat?

Ruxandra Cibu-Deaconu: Personal am înțeles că politicienii – și asta este valabil și pentru noi, dar mai ales pentru cei cu multe mandate și mulți ani în politică – ar trebui să se aplece mai puternic sau mai mult asupra electoratului, să umble mai mult prin județ, să vorbească mai mult cu oamenii. Pentru că dacă, în Sibiu, lucrurile stau într-un fel, în ruralul profund – și am fost, recent, la Valchid – lucrurile stau cu totul altfel. Și asta trebuie să fie o lecție pentru noi toți. O lecție a ascultării, a introspecției, a felului în care facem politică.

Adrian Echert: Acesta simt și eu, că unirea aceasta dintre stânga și dreapta din ultimii ani și a faptului că orice ai alege tot aceiași ajung să conducă Guvernul i-a învrăjbit pe oameni și i-a făcut să fie vulnerabili la un discurs extremist, la niște vorbe goale care nu au nimic în spate, sunt doar frumos meșteșugite și de aici și rezultatul alegerilor din județ. Aceasta va fi munca noastră, de parlamentari, de politicieni, să arătăm oamenilor că sunt și alte tipuri de politicieni și că au și alte tipuri de opțiuni. 

Ruxandra Cibu-Deaconu și Adrian Echert. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Acel tip nou de politicieni acum două săptămâni era împotriva PSD, acum o săptămână îl susținea pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru premier, acum nu mai știu pe cine susține. Ce să înțeleagă electoratul de la acest nou tip de politicieni care, în două săptămâni, numai că nu a ajuns să îl susțină și pe Simion?

Adrian Echert: E un răspuns la un atac, un atac puternic la adresa valorilor pe care cu toții le avem, legate de UE, de NATO, lucruri cu care ne-am obișnuit în ultimii zeci de ani, chiar, și care păreau și sunt încă sub amenințare. În astfel de momente te uiți pe cine ai în jurul tău și pui mâna să faci front comun. Acela era sentimentul, iar acum cred că indiferent de poziția celorlalte partide și lideri, faptul că CCR a anulat până la urmă acest tur de alegeri a dat în societate, cel puțin asta simt eu, un sentiment de ușurare. Nu mai există extremismul la cote înainte...

Nu cred că poate fi vorba de ușurare în societate...

Adrian Echert: Oamenii din jurul nostru, chiar dacă noi suntem în USR și am avut candidatul care avea șanse foarte-foarte bune să fie președintele României, da, au sentimente de genul acesta, că s-a resetat jocul și amenințarea care ne-a pus să fim în aceeași barcă cu oameni cu care ne-am certat ani de zile a dispărut pe moment. Și, atunci, avem din nou șansa să construim altceva mai cu cap și cunoscând amenințarea care a venit de nicăieri, cel puțin pentru noi, poți să faci altfel lucrurile.

Ruxandra Cibu-Deaconu: USR a dat un semnal clar de maturizare și de capacitate politică, pentru a se pune la masă cu toți actorii politici atunci când situația o cere și de a lăsa orgoliile noastre pentru binele țării. Asta cred că a fost un lucru evident pentru toată lumea. Sau sperăm că a fost...

Nicolae Neagu: „Nu au votat rațional, a fost un vot emoțional...”

Ce ați înțeles dumneavoastră din rezultatul alegerilor din primul tur al prezidențialelor, anulat acum. Chiar mesajul PNL a fost „V-am auzit”.

Nicolae Neagu: Am avut mai multe tipuri de probleme, care sunt ceva mai vechi. Eu, personal, am realizat că a existat și un vot «împotrivă» masiv, pentru că am analizat și situația voturilor obținute în 2020 și căderea pe care am avut-o este din mai multe motive. Unul dintre acestea este dincolo de, poate, insuficienta educare și comunicare cu publicul, în general, și mai ales cu cei ai PNL. Nu neapărat actul de guvernare, într-o situație conjuncturală destul de complicată în ultimii doi ani de zile, a fost cel care i-a bucurat pe cetățeni. Și atunci consider necesar că e nevoie să ne regăsim momentele și motivele a ce comunica și, bineînțeles, a realiza ceva mai mult decât a spune că vom realiza. Este o chestiune care trebuie privită cu mare seriozitate.

Așteptarea politică, faptul că s-au creat deja breșe în populație va trebui corelat cu politici publice, economice realiste și nu neapărat cele care ne-ar plăcea. Realist privind lucrurile în acest moment, suntem într-un moment extrem de complicat și complex, am văzut ce s-a întâmplat cu anularea alegerilor prezidențiale, cu un Parlament divizat, atât forțele pro-europene și pro-atlantice, cât și cele care se definesc drept suveraniste sunt destul de fărâmițate și va trebui un echilibru astfel încât cei care se declară pro-europeni și pro-atlantici să își găsească un numitor comun.

Raluca Turcan și Nicolae Neagu. Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Cum vă explicați faptul că sibienii au votat pentru președinția României un personaj despre care nu știau mai nimic și au aflat doar înaintea alegerilor?

Nicolae Neagu: Trebuie analizat ce înseamnă acest vot. Eu am o percepție care va trebui fundamentată în studii sociologice și vine pe două fundamente. Unul al așteptărilor populației față de clasa politică, cea existentă până la acel vot să fi livrat mai mult, dar este și a doua componentă, pe care o consider extrem de necesară a fi re-educată, pentru că mulți dintre cei care au votat Călin Georgescu au făcut-o fără a cunoaște dimensiunea acelui vot. Nu au votat rațional, a fost un vot emoțional...

Vă sperie?

Nicolae Neagu: Nu. În momentul în care ai frici se spune că începi să-și pierzi din luciditate și încredere. Eu îmi păstrez credința și încrederea, știu să rabd – răbdarea în încercări îți netezește calea spre nădejde. Iar când îți apare și nădejdea înseamnă că ești pe coridorul cel bun. Eu rămân fidel principiilor europene, atlantice și lupt în continuare ca România să fie în grupul OCDE, în grupul celor 38, să fie în Schengen și foarte multe altele în care sunt implicat deja de două mandate, politici macro-economice și fiscale...

Pe care nu le ascultă nimeni, nu le știe. Eu nu le știu...

Nicolae Neagu: Cred că sunt lucruri care trebuie mai degrabă simțite și nu neapărat cunoscute, pentru că sunt lucruri extrem de tehnice. Și atunci trebuie să le simți, ori ca să le simți trebuie să vezi că instituțiile statului sunt ceva mai flexibile, mai debirocratizate, indiferent de nivel, să simți că nu mai există diferențe foarte mari între una și alta...

Cei care au votat cu Călin Georgescu au simțit?

Nicolae Neagu: Este și un spirit în acceptul naționalist-suveranist românesc și care vine și pe fondul unor nemulțumiri, acumulate în cei 30 de ani în care nu am reușit să explicăm corect și bine de ce e bine să fim unde suntem și în zona euro-atlantică.

Citește și Cine sunt noii parlamentari ai Sibiului? ”Nu suntem extremiști, nu suntem fasciști, nu o să facem probleme de acest gen”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 1 lună

Vai ce adunătură! Cu parașutiști și ****...

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 1 lună

Vă jignește limba română, v-am mai spus! În DEX pentru "femei neserioase" există cuvântul "fufe". Vreți să spuneți că Turcan KGB nu e neserioasă, cu spitalul, sau că Cibu nu e tot așa, dacă după teatrul slab de la alegerile de primar și rezultatele slabe a avut tupeul să vrea parlamentar?

Răspuns: Data viitoare vă invităm să folosiți direct „femei neserioase”, nu are încărcătura jignitoare a cuvântului pe care insistați să îl folosiți. Mulțumim!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 1 lună

Motivul pentru care vreau să folosesc "fufă-fufe" în loc de "femei neserioase", e legat exclusiv de eficiența comunicării și evitarea limbajului de lemn. Atâta tot.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 1 lună

Zău, voi ăștia de la TS, v-ați supărat pe mine ca niște copii mici și ați umblat la butonul de like-uri / unlike-uri! E rușine! Știrea a fost citită de încă 2 de oameni și comentariul a luat 31 de unlike. Păcat, credeam că sunteți totuși de partea libertății de exprimare și de partea oamenilor care chiar vor să trăiască liberi în democrație. M-ați dezamăgit...încă odată.
Raspunde

Altul

Acum 2 săptămâni

Acum am descoperit: Unul e **** din călărași care tot încearcă să epateze, da nu-i iasă și se oftică maxim. Să fie chiar carmen dan? 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Q

Acum 1 lună

Dar în afară de comunicare pe tik tok nu vă trece prin cap că poate ar trebui să faceți ceva și pentru sibieni?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

In zona euro-atlantica nu se anuleaza alegeri, Neagule. Decat pe criterii tehnice, ca nu s-a numarat bine. Nu ca statul practic zice ca a citit mintile oamenilor si stie ca au fost manipulati (in sensul de hipnotizati!) fix in campanie (nu inainte!) , fix cu numarul necesar ca sa intre in turul 2, nu mai putini. Pe langa ca a fost si un pretext sa scape de Lasconi. Lovitura de stat. Oamenii au fost perfect rationali cand au votat. Nu ca ar fi ilegal sa fie emotionali, nu?
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 2 săptămâni

Vezi Austria 2016, înainte să scrii prostii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Au inteles ca la vremuri noi, furam tot moi
Raspunde

Atat Se Poate

Acum 1 lună

Adica sa ne mintiti si acolo........cum facetri spitalu ala, cum faceti centura de sud, iar in tot acest timp nu faceti altceva decat sa furati prin schema Soma si prin proiecte gen....aeroportul Sibiu, o hala care a "costat" 60 de milioane de euro/ Probabil o priza, costa 100 de mii, la PNL.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Florin alexandru

Acum 1 lună

RasPunsul la intrebarea din titlu, Ce au înțeles parlamentarii din votul sibienilor? , este foarte simplu si se rezumă la un cuvant. N I M I C
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Din raspunsul madamei Turcan reiese ca nu a inteles nimic. Nu a inteles ca oamenii s-au saturat de minciuni, de hotii dovedite dar ascunse sub pres, de aroganta si nesimtire. Ce inseamna v-am auzit? Adica am auzit votul si am schimbat conducerea. Pai nu conducerea este problema! Cred ca Ciuca era cel mai cinstit dintre toti Problema sunt celelalte hiene inclusiv madamele de la Sibiu care isi schimba culoarea politica dupa cum bate vantul asa de la portocaliu spre galben. Dovedeste ca nu a inteles nimic spunand ca ne-a reprezentat cu onoare. Care onoare si ce reprezentare. Aia cand isi falfaie botoxul din patru in patru ani prin Sibiu nu se pune sau poate la cat e de operata se plimba prin Sibiu si oamenii nu o recunosc( e posibil). Ceea ce ma bucura este faptul ca evident ca nu a inteles nimic si in curand ea si ceilalti vor fi istorie. Din pacate din cauza ei si a celor ca ea, noi suportam consecintele.
Raspunde

X-ulescu

Acum 1 lună

Ce păcat pe capul nostru! Nu mai scăpăm în veci de asemenea ticăloși: Țurcana, Neagu, Trif etc. care, o dată la patru ani, se prefac că au înțeles mesajul sibienilor și se vor schimba!...
Raspunde

Darius88

Acum 1 lună

https://www.tiktok.com/@kovacs.valer/video/7445185881691983126
Raspunde

X

Acum 1 lună

****

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Pastor Marginas

Acum 1 lună

Nu ati inteles nimic, va garantez! Daca ati fi inteles ceva ati mai fi folosit ultimul gram de progesteron din voi si ati fi lasat poate pe altii mai competenti si mai implicati sa faca ceva pentru cetateni! MARS!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

O Jale . Precum oferta - așa și alegerea . Precum implicarea - așa și oferta . E limpede ?
Raspunde

Uncas

Acum 1 lună

Turcan, Neagu și Bibu sunt cei care trebuie să dispară definitiv din politică, altfel lumea va vota inclusiv extremiști, asta se face PNLPSD că nu înțelege
Raspunde

R

Acum 1 lună

L-as mai adauga si pe Trif care se plimba cu Potra prin Medias. Sau la el te referi cand zici ca lunea voteaza extremisti? El facand campanie inoreuna cu Potra in Medias.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Recitesc siderat doar declarațiile PNL și PSD . Niciun regret . Nicio recunoaștere a erorilor . Niciun semn de îndreptate . Nicio schiță de proiect . În schimb , ofense : nu am votat rațional ( deci suntem prosti ) , nu am înțeles ce au făcut ( deci suntem prosti ) , nu am înțeles ce au spus ( deci suntem prosti ) . Cu siguranță suntem prosti , altfel nu îi mai votam deloc ! În schimb am fost suficient de patrioți încât să nu dăm foc țării . Nu mă aștept să învețe ceva ; această turmă de egocentrici lacomi și indiferenți nu poate fi strunită decât de o conducere rațională și autoritară . La liberali se profilează ; ceilalți mai au de căutat doar la USR se zărește ceva ce au eliminat ei înșiși .
Raspunde

T.a.

Acum 1 lună

Neagu: "Nu au votat rațional, a fost un vot emoțional..." Individul ăsta, in loc să-și pună cenușă în cap și să admită eșecul casei politice (in special al PNL) ne face pe toți cretini adica iraționali. Bai neagule, ai îmbătrânit degeaba, puteai măcar să mesteci niște talaș ce a servit bolojan românilor sa admiți că sunteți niște paraziți si de asta poporul a votat anti sistem.
Raspunde

Eva

Acum 1 lună

Auzi la Neagu- "nu a fost un vot rațional"! Rațiunea e doar la ei, politicienii. La noi poporul nu a mai rămas. Cred că are dreptate, având în vedere câte mandate a prins și el și madam Țurcanu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asdfasdf

Acum 1 lună

Echert a simtit "USURARE" ca a prins ciolanul dupa care umbla si se chinuia sa il prinda de vreo 6 ani... Cibu si ea o oportunista mizerabila care a dat din coate si a calcat peste membrii care i-au fost colegi ca sa prinda ciolanul este o nulitate absoluta care nu ar avea ce sa caute in parlament. Dar se stie ca politica este o c.... si se vede dupa persoanele care o reprezinta cel mai bine din Sibiu...
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Nu cred ca sunt nulitati, oameni care au pornit de jos in politica, consilieri judeteni mai intai. Ce sa mai spunem de Neagu sau Turcan, de 16 respectiv 20 ani in parlament sau de Trif care umbla cu Potra prin Medias.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 lună

o mare RUSINE pentru Sibiu...mai ales pentru PNL si USR!!! incompetenti de CALIBRU MARE!!!
Raspunde

Pesede

Acum 1 lună

Ce inseamna sa fii fraier: Pe langa faptul ca esti PSD-ist in Sibiu (<15% mereu), sa te plimbi cu Potra de mana prin Medias. Alt mizerabil: Muresan, a iesit din USR, sa intre in PSD si sa-l tina pe Potra de cealalta mana.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

Oftică mare pe georgei că și-au luat-o peste botniță de la români
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus