Administrația locală a pus în consultare public, în vederea obținerii acordului de mediu, proiectul unei viitoare parcări subterane în cartierul Cireșica, din municipiul Sibiu. Este a doua parcare subterană pe care Primăria Sibiu o promite, la prima de acest fel documentațiile fiind în lucru de nu mai puțin de șapte ani.
A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru amenajarea unei parcări subterane și a unui parc pe terenul liber care măsoară peste 11.00 de mp în cartierul Cireșica. Studiul a fost încredințat firmei Condesign din Șelimbăr pentru suma de 142.000 de lei, în baza unui contract atribuit în luna mai a acestui an.
Conform memoriului de prezentare depus înspre consultare publică la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Sibiu, pentru obținerea acordului de mediu, parcarea subterană va avea un singur nivel pe care vor fi amenajate 225 de locuri de parcare, dintre care zece vor fi pentru persoanele cu dizabilități, iar cinci pentru motociclete.
Atât accesul, cât și ieșirea din parcarea subterană se vor face, cu mașina, din strada Siretului. „Se propun două rampe de acces/ieșire cu câte două fire de circulație în parcarea subterană. Accesul în parcare se va face dinspre strada Siretului, pe o rampa cu doua benzi de acces, prevăzută cu barieră si cititor de numere. Ieșirea din parcarea subterana se va realiza pe o rampă cu două benzi de ieșire dotată cu barieră si cititor de numere, care va distribui mașinile înspre strada Siretului”, se arată în memoriul de prezentare al investiției.
Pentru accesul pietonal în și din parcarea subterană vor fi amenajate trei pavilioane acoperite, dintre care unul va fi dotat cu ascensor. Fiecare pavilion va avea și o anexă cu o funcțiune complementară: una va fi cea de toaletă publică, a doua – parcare pentru biciclete, iar pavilionul de lângă strada Siretului va avea drept anexă o stație de autobuz.
Valoarea investiției (construcțiile și montajul) este estimată în acest moment la 61,6 milioane de lei, iar durata de execuție ar urma să fie de cel mult doi ani.
Un parc cu 560 de arbori și arbuști
În jurul viitoarei parcări sunt blocuri cu patru și cu zece etaje. „Amplasamentul nu se află în arii protejate, zone tampon, monumente ale naturii, monumente istorice sau arheologice sau zona costieră”. Terenul este lăsat, mai degrabă, de izbeliște, echipamentul locului de joacă existent fiind uzat, iar pe tot terenul cresc doar șapte arbori și arbuști.
„La nivelul solului se va amenaja un parc cu circulații pietonale și locuri de odihnă, loc de joacă pentru copii, zonă de fitness dotată cu aparate fitness, spații verzi și o fântână arteziană. Se vor prevedea și circulații auto care vor deservi blocurile adiacente, cu restricție doar pentru accesul riveranilor, al autospecialelor ISU și, respectiv, al serviciului de ambulanță”.
Parcul care va rezulta va avea aproximativ 8.400 de mp de spații verzi. „Aceste spații verzi se vor afla în proprietatea administrației publice locale ce se va ocupa de întreținerea acestora. Pe lângă arborii existenți, se vor propune aproximativ 560 de arbori și arbuști suplimentari, selectați cu atenție, care vor contribui la îmbunătățirea biodiversității, la reducerea poluării și la combaterea efectului de ICU (insulă căldură urbană)”, se mai arată în documentația de prezentare a investiției.
Consultă aici, în format integral, memoriul de prezentare al parcării subterane
Documentația integrală poate fi consultată la sediul APM Sibiu, institiuție la care sunt așteptate eventualele observații ale sibienilor.
De șapte ani
Faza în care se află proiectul nu ar trebui să dea prea multe speranțe sibienilor, având în vedere lentoarea cu care administrația locală tratează astfel de investiții. De altfel, prima parcare publică pe care Primăria Sibiu a promis-o sibienilor este cea de sub parcarea de la Gara CF, amenajată în Piața 1 Decembrie.
Pentru această parcare a fost solicitat un studiu de fezabilitate care să aibă în vedere două niveluri subterane și unul suprateran, cu o capacitate cuprinsă între 350 și 400 de locuri și o suprafață totală de 10.411 mp .
Procedurile pentru această parcare au început în 2017. În mai 2018 a fost semnat contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate, iar pe parcursul lui 2019 s-a tot încercat contractarea proiectării. În cele din urmă, finalizarea proiectului tehnic a fost anunțată abia în septembrie 2021, când în Consiliul local a fost propusă aprobarea costului estimat la 46,5 milioane de lei, numărul locurilor de parcare proiectat fiind de 240, mai mic decât cel estimat inițial. Pe lângă parcare, proiectul aprobat prevede și amenajarea de spații verzi și reconfigurarea traseului dintre Gară și centrul Sibiului.
Proiectul parcării de la Gară stă în continuare în faza de documentații.
Sursa foto principală: Google Earth
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: memoriul de prezentare , parcare ciresica , Primăria Sibiu , Consultare Publică , Strada Siretului , parcare subterană
Vizualizari: 3276
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
Votantul
Acum 8 ore
Gelu
Acum 8 ore
@Miruna