Miercuri,
15.01.2025
Ceata
Acum
-11°C

ULBS încheie anul cu două proiecte de infrastructură de aproape 100 de milioane de lei. Unul poate începe, pentru altul a fost lansată licitația

ULBS încheie anul cu două proiecte de infrastructură de aproape 100 de milioane de lei. Unul poate începe, pentru altul a fost lansată licitația

Extinderea Facultății de Inginerie și construcția campusului dual de pe Calea Dumbrăvii: sunt două proiecte de infrastructură pe care Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) le-a adus spre finalul acestui an într-o etapă avansată. Este vorba despre lansarea licitației pentru contractarea lucrărilor în cazul Ingineriei și semnarea ordinului de începere a lucrărilor în cazul campusului.

Pe 12 decembrie, rectorul ULBS, Sorin Radu, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru Campusul dual cu asocierea de 12 societăți subcontractante, condusă de Con-A Operations SRL, beneficiara contractului de proiectare și construire. Valoarea totală a lucrărilor pentru această fază a proiectului este de 64.198.446 lei, iar termenul de finalizare a construcției este de 14 luni, dar nu mai târziu de 31 mai 2026.

De „pe hârtie” în realitate

„Prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor trecem într-o nouă fază, aceea de materializare a proiectului construirii acestui Campus. Dacă până mai ieri Campusul dual avea un corespondent doar „pe hârtie”, iată că acum imaginile proiectate pe calculator prind contur în realitate. Am început construcția și, dacă totul merge conform planificării, în 2026 vom putea vorbi despre prezența Campusului dual în viața comunității sibiene”, a transmis rectorul ULBS.

Amintim că proiectul a fost depus în urmă cu un an de universitatea din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului și de Primăria municipiului Sibiu, cea care a cumpărat și a pus la dispoziție terenul de 20.000 mp, aflat pe Calea Dumbrăvii. Directorul de proiect din partea ULBS este profesorul Sever-Gabriel Racz, actualul președinte al Senatului ULBS.

Reprezentanții universității precizează că valoarea totală a contractului este de 26 milioane euro, iar finanțarea a fost susținută prin programul-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) /Pilonul VI :Politici pentru noua generație /Componenta C15: Educație /Reformă. Construcția acestui campus are scopul de a asigura educația și formarea profesională în sistem dual prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici, pentru a adapta educația și formarea profesională la dinamica pieței muncii din Sibiu și din regiune.

Pentru 250 de elevi și studenți

Campusul, dimensionat pentru un număr de 250 de persoane (elevi și studenți care vor studia în același timp), va avea patru corpuri de clădire, fiecare cu o funcționalitate diferită. Astfel, Corpul A va fi dedicat sălilor de curs și laboratoarelor, Corpul B va acomoda cantina și biblioteca, Corpul C, aula și spațiul multifuncțional, iar Corpul D va fi un cămin cu o capacitate de 150 de persoane. La nivelul solului se propune realizarea a patru parcări cu un total de 140 de locuri de parcare pentru automobile, o zonă cu două locuri de parcare pentru autobuze și un spațiu  pentru biciclete. Planul prevede și amenajarea exterioară a două terenuri de sport, unul de baschet (627 mp) și unul de volei (360 mp).

În interviul pe care rectorul ULBS l-a acordat ziarului Turnul Sfatului în luna iunie, întrebat dacă interesul universității în acest proiect este cel de a atrage tot bazinul de tineri din Sibiu spre universitate ulterior, a răspuns că „o parte din ei”, precizând că acești nu vor fi obligați să vină apoi la ULBS. „E exclus (acest lucru). Dar cei care vor vrea să-și finalizeze studiile liceale și vor dori o pregătire universitară vor fi așteptați la universitate. ULBS a jucat aici rol de catalizator al energiilor locale, aducând laolaltă în acest proiect autorități locale, licee și companii private”, a explicat atunci Sorin Radu.

Inițiatorul acestui proiect este Consorțiul pentru învățământ dual-PRODUAL, format din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Continental Automotive Systems S.R.L Sibiu, Compa SA, S.C. Automecanica Mediaș S.R.L, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL Sibiu, SC Solina Romania SRL, în calitate de parteneri.

Ingineria - extindere pe orizontală

Tot vineri, ULBS a lansat și licitația publică pentru un alt amplu proiect de infrastructură, așteptat și promis încă de fostele conduceri ale instituții. Este vorba despre proiectul de extindere, reabilitare, modernizare și echipare a clădirii Facultății de Inginerie. Proiectul vizează cele trei corpuri ale facultății, care alcătuiesc de fapt o singură clădire, iar valoarea estimată a lucrărilor se ridică la suma de 31.673.738 lei fără TVA, conform anunțului publicat pe platforma de achiziții publice.

Foto: Arhiva TS

Lucrările propuse includ atât modernizarea spațiilor existente, cât și extinderea pe orizontală a clădirii, în special a etajelor 4 și 5 ale corpurilor II și III. Printre principalele intervenții înlocuirea tâmplăriei metalice exterioare cu profile moderne din aluminiu cu geam tripan; refacerea finisajelor interioare prin pardoseli pentru trafic intens și zugrăveli lavabile; modernizarea instalațiilor sanitare și a grupurilor sanitare; instalarea unui sistem centralizat de climatizare și iluminare LED; reconfigurarea etajelor superioare pentru crearea unor spații suplimentare dedicate învățământului superior.

Un aspect inovativ al proiectului îl reprezintă placarea fațadelor cu panouri din HPL (High-Pressure Laminate), oferind o diferențiere cromatică și materială pentru etajele nou propuse, în contrast cu cele existente, conform descrierii din proiectul tehnic.

„Prin soluția propusă nu se modifică aria construită sau regimul de înălțime a clădirii”, precizează reprezentanții universității.

Clădirea modernizată va avea o arie construită de 2.517 mp și o arie desfășurată de 11.415 mp, pe un teren de 7.146 mp. Categoria de importanță a construcției este „C” (importanță normală).

Durata totală a contractului este estimată la 60 de luni, dintre care 24 de luni sunt alocate lucrărilor efective de execuție, iar 36 de luni reprezintă perioada minimă de garanție de la recepția finală.

Criteriul principal de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 ianuarie 2025.

Sursa fotografii: ULBS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Rostogan

Acum 1 lună

@TS Din ce se vede in schitele atasate, extinderea e pe verticala!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus