Mircea Bulboacă, președintele grupului CON-A, cel mai mare antreprenor general din Sibiu și printre cei mai mari din țara noastră, vede o scădere a domeniului construcțiilor în anul care se încheie. An afectat în mod negativ de șirurile de campanii electorale care nu se mai opresc.
Înaintea campaniei electorale pentru alegerile din ultimele săptămâni am căutat să luăm reacții de la cât mai mulți oameni de afaceri relevanți din județul Sibiu, pe subiectul mersului real al economiei: domeniu ale cărei realități au fost acoperite de propaganda politică
Primul care ne-a răspuns a fost Mircea Bulboacă, președintele grupului de firme CON-A, unul dintre cei mai mari antreprenori generali în construcții din România, specializat pe segmentul construcțiilor industriale. Pornită de la o afacere de familie, CON-A a crescut în 34 de ani la un grup de firme cu o cifră de afaceri de peste 160 de milioane de euro în anul 2023 și peste 1000 de angajați.
Anul 2024 a fost descris încă de la început drept un an „super-electoral”, prin prisma celor patru scrutine electorale. Cum apreciați impactul acestui an electoral asupra mediului de afaceri, în general, și asupra celui sibian, în particular? A fost un an mai bun, mai rău decât cel precedent?
Anul acesta este un an cu multe dificultăți, mai puțin favorabil mediului de afaceri și cu atât mai puțin sectorului construcțiilor. Aveam așteptări foarte mari de investiții care ar fi trebuit să decurgă din PNRR, au fost multe promisiuni, dar lucrurile nu au mers așa cum ne-am fi așteptat. Deci apreciem că acest super an electoral a avut un impact negativ asupra mediului de afaceri.
Credeți că domeniul construcțiilor a avut vreun parcurs diferit față de restul domeniilor economice?
În sectorul construcțiilor avem o scădere a activității față de anul 2023, scăderea înregistrându-se în special pe segmentul rezidențial, a investițiilor private în segmentul industrial. Activitatea sectorului de construcții este sensibil legată de sănătatea economiei. Este primul sector care se resimte scăderea investițiilor și cel mai vulnerabil și dependent de oscilațiile macroeconomice.
Se discută foarte mult despre faptul că deficitul bugetar și gradul de îndatorare în creștere al țării noastre vor determina o reformă fiscală pentru 2025. Majorarea TVA și a impozitului pe venit sunt printre cele mai preconizate – dar neconfirmate oficial – modificări. Cum vedeți dumneavoastră impactul unor astfel de măsuri asupra mediului economic?
Măsurile de creștere a poverii fiscale vor veni cu un efect de scădere a producției și a activității economice, care din păcate se află deja în scădere. În cadrul reformei fiscale care se preconizează ar trebui avut în vedere întărirea disciplinei fiscale pe legislația existentă, adică statul să urmărească mai bine să încaseze taxele și impozitele, nu să crească dările celor care deja plătesc.
Un alt aspect pe care vreau să îl punctez este următorul: îngrijorător nu este neapărat nivelul datoriei externe, ci modul în care va fi ea plătită, iar deocamdată nu prea avem soluții. Dacă deficitul bugetar s-ar îndrepta spre investiții, nu ar fi o problemă, însă devine o problemă majoră atunci când deficitul este folosit pentru a face creșteri salariale.
CON-A a fost desemnată Firma de construcții a anului 2023. Sursa foto: grupul CON-A
Cum credeți că ar trebui să reacționeze noua guvernare – cea stabilită după alegerile generale – astfel încât să diminueze impactul reformelor fiscale prin creșterea taxelor?
Indiferent de contextul politic, consider că în vremuri economice dificile, cel mai potrivit resort de redresare sunt investițiile, de exemplu în sisteme de producție și stocare a energiei electrice, infrastructură de transport, de apă și gaz, sisteme de irigații, care ar diminua impactul nefavorabil macroeconomic asupra activității economice locale, din România.
Care sunt estimările dumneavoastră în ceea ce privește evoluția economică a țării noastre și a Sibiului, după acest an electoral? Sunt îngrijorări de subliniat sau oportunități care credeți că ar putea reduce din povara fiscală?
Dacă analizăm semnalele macroeconomice la nivel național și european este destul de evident că nu putem vorbi de o creștere economică. Privim totuși cu optimism - și trebuie să sperăm - că la nivel macro european se va menține un apetit pentru investiții, în așa fel încât piața europeană să rămână competitivă.
Preconizăm că tendința va fi similară și în următorii ani, iar în ceea ce privește posibile perspective de creștere, depindem foarte mult de contextul european și mondial. Așa cum am precizat și mai sus, sunt de părere că investițiile realizate de stat, prin autoritățile centrale sau locale, din fonduri europene în obiective de maximă importanță pentru economia țării, sunt cheia pentru a ieși cu bine din această perioadă economică dificilă, care este abia la început.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 57558
Ultimele comentarii
Acum 23 minute
Golanule
Acum 28 minute
FLOD
Acum 53 minute
Mita
Acum 1 oră
Fly
Acum 1 oră
ID