Marţi,
18.02.2025
Ceata
Acum
-4°C

Rețetă de piftie din Rășinari, prezentată de Muzeul Astra. În weeekend, sunteți invitați la „Răceala piftiilor”

Rețetă de piftie din Rășinari, prezentată de Muzeul Astra. În weeekend, sunteți invitați la „Răceala piftiilor”

Reprezentanții Muzeului Astra din Sibiu prezintă o rețetă de piftie din Mărginimea Sibiului, comuna Rășinari, în preambulul evenimentului „Răceala piftiilor,” care va avea loc în acest weekend, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. 

„Piftiile numite și răci, răcituri, aituri, cătărigi se făceau din șorici, picioare, ciolan și urechi afumate. Erau preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele. Se spune că cel mai bine ar fi să se afle și pe masa de Anul Nou, fiindcă porcul este considerat norocos, crescând fără a da multă bătaie de cap gospodarilor și mergând tot înainte, râmând pentru a-și găsi hrana”, scriu cei de la Muzeul Astra, pe rețele de socializare. 

Astfel, pentru a face piftiile, picioarele și urechile se lăsau în apă de cu seara, pentru a se înmuia. A doua zi se dădeau în câteva clocote și apoi se despicau, se rădeau cu cuțitul foarte bine, se clăteau și se puneau la fiert împreună șoriciul, ciolanul și apă cât să le acopere bine. Se lăsau să fiarbă la foc domol cel puțin 3 ore, până când carnea se desprindea ușor, lăsând oasele curate. Apoi se strecura zeama și se alegeau oasele. Carnea și șoriciul se așezau în blide. Pentru 4 picioare, 2 urechi și un ciolan, se zdrobea o căpățână de usturoi și se pisa împreună cu o lingură de sare până când devenea o pastă. Această pasta se lungea cu zeama fiartă și se amesteca în aceasta, acum se gusta pentru a vedea dacă mai trebuie sare.

Apoi se turna zeama peste carne și se puneau la rece să se închege, când începeau să se închege, se presăra pe deasupra boia dulce sau iute.

În acest final de săptămână, între 10 și 12 ianuarie, sibienii și turiștii sunt invitați în Muzeul Astra, la evenimentul Răceala Piftiilor.

Acestea vor fi pregătite urmând rețetele tradiționale din Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor și Valea Târnavelor. 

foto Muzeul Astra/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus