Vineri,
14.02.2025
Cer Senin
Acum
5°C

S-a închis restaurantul Max The Original, unde într-o vreme mânca și președintele Iohannis. „Nefastă experiența, ca să spun așa”

S-a închis restaurantul Max The Original, unde într-o vreme mânca și președintele Iohannis. „Nefastă experiența, ca să spun așa”

Unul din cele mai cunoscute restaurante din Sibiu, Max The Original, de pe strada Ocnei, și-a închis porțile după aproximativ 16 ani de la înființare, perioadă în care a cunoscut și pauze. „De data aceasta este definitiv”, spune unul dintre asociați. 

„Dragi prieteni, restaurantul Max The Original s-a închis definitiv. Vă mulțumim pentru tot timpul petrecut împreună!”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a restaurantului care a funcționat într-o casă reabilitată de către elvețianul Max Schweizer, dezvoltator imobiliar în Sibiu.

În actuala formă, restaurantul s-a redeschis în august 2020, după o pauză de câteva luni care s-a suprapus și cu debutul pandemiei de Covid-19. „Acum este închis definitiv. Este suficient cât am încercat. Nefastă experiența, ca să spun așa. Deocamdată, relația dintre instituțiile statului și domeniul horeca este în defavoarea acestuia din urmă, autoritățile nu fac suficient pentru a susține această industrie. Apoi, a mai fost și impresia că era un restaurant scump, deși a fost un restaurant casual, prețurile erau sub medie. Dar acest lucru se pare că nu a interesat pe nimeni. Din păcate”, spune Cornel Raba, unul din asociații restaurantului.

Deocamdată nu există discuții referitoare la viitoarea destinație a clădirii, printre primele din Orașul de Jos al Sibiului care a beneficiat de o amplă renovare. „Vom vedea ce se va întâmpla cu această clădire, care, în cele din urmă, rămâne Sibiului. Orașul a avut de câștigat din reabilitarea acesteia, chiar dacă investiția nu s-a amortizat și nici nu se va întâmpla lucrul acesta”, mai spune Cornel Raba.

Clădirea de pe strada Ocnei nr. 22, în care a funcționat restaurantul Max, înainte de reabilitare. Sursa foto: Facebook / Max. The original

„M-a întrebat când ies în pensie”

Deschis în 2008, restaurantul Max a devenit cunoscut la nivel local și nu numai mai ales după ce acesta a fost preluat de Gianfranco Colonna, unul din cei mai cunoscuți creatori de localuri de succes în Sibiu.

„Am preluat restaurantul la final de 2010 și am început în 2011. Dar tot nu intra foarte multă lume, se știa prin oraș că mănânci puțin și plătești mult. Așa că am păstrat numele, dar am adăugat «by Piazzetta» (numele primului local cu care Gianfranco a devenit cunoscut în Sibiu – n.r.). Și lumea a început să vină”, amintește Giafranco pentru cititorii Turnul Sfatului. Printre clienții restaurantului se număra și – pe atunci – proaspătul președinte al României, Klaus Iohannis.

Giafranco amintește că relația cu proprietarul clădirii – una de prietenie, inițial – s-a încheiat tensionat. „Când a văzut că mergea bine, mă tot întreba când ies la pensie. Până la urmă, contractul de chirie nu a mai fost prelungit, dar a intervenit și începutul pandemiei, a urmat un proces, la care în cele din urmă am renunțat, nu a fost frumos deloc ce s-a întâmplat: de exemplu, am fost dat în judecată pentru neplata chiriei pe perioada cât restaurantul a fost închis din cauza pandemiei, iar eu nu aveam pur și simplu posibilitatea să eliberez spațiul deoarece erau interdicțiile acelea de a ieși din case, nu aveam cu cine să lucrez. Și eu cred că persoanele care mă cunoșteau nu s-au mai dus, mai apoi, acolo, deoarece s-a aflat ceea ce s-a întâmplat. Asta cred că a creat o atmosferă de respingere”. După ce Max by Piazzetta s-a închis în februarie 2020, Max The Original i-a luat locul din august 2020.

Gianfranco Colonna, în interiorul restaurantului Max by Piazzetta. Sursa foto: Turnul Sfatului

După plecarea de la Max, Gianfranco a creat Teatro, la care din nou a fost obligat să renunțe la scurt timp din cauza lacunelor din documentația clădirii. Și Teatro s-a închis, recent, dar actualii proprietari spun că este doar temporar.

„Secretul de a ține un restaurant bun nu este, de fapt, un secret. Tuturor ospătarilor cu care am lucrat, de exemplu, le spuneam: de ce credeți că primiți bacșiș? Pentru că duceți meniul la masă? Pentru că duceți mâncarea sau băutura la masă? Pentru că debarasați? Nu, bacșișul îl primiți pentru că zâmbiți clienților, pentru că le luați haina la sosire, când se dezbracă, pentru că le umpleți din nou paharul, pentru că sunteți atenți și oferiți servicii bune. Despre asta este, până la urmă, vorba într-un restaurant. Să oferi servicii bune pentru clienți, lor le este adresat. Și așa m-am ghidat și eu în acest domeniu: când cumpăr parmezan, dacă îl iau cu cinci lei mai ieftin nu câștig nimic, dacă pizzei i se schimbă gustul, iar clientul nu mai vine. Iar calitatea serviciilor, din păcate, în multe dintre locurile din Sibiu este un dezastru”, mai apreciază Gianfranco Colonna.

Sursa fotografiei principale: Facebook / Max. The original

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Gastronomul

Acum 4 săptămâni

Va referiti la restauratul unde se manca un muschi de vita facut pe piatra?
Raspunde

Huh?!?

Acum 4 săptămâni

Ia stai, nu ești ăla cu casa din Piața Mică 15 (monument istoric), acoperită de circa 10 ani cu meșă și din care crește un veritabil copac?!? Cum dracu de îți permit autoritățile?!? Drum bun și duteeeee!
Raspunde

HBomb

Acum 3 săptămâni

Ăla din Piața Mică nu era spațiul lui, Colonna, el era în chirie acolo. Mi se pare că spațiul era al lui Carabulea, Colonna a încercat să-l convingă pe Carabulea să renoveze spațiul, a pus meshul ăla pe clădire, apoi a vrut să-l cumpere, dar tranzacția s-a încurcat fiindcă au apărut probleme cu documentele de proprietate.
Raspunde

Tony B

Acum 4 săptămâni

Care este motivul real din spatele inchiderii?
Raspunde

Un cititor

Acum 4 săptămâni

Un restaurant scump unde se gătea prost. Era cazul să se închidă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 săptămâni

Motivul este este statul paralel creat de vandalul Iohannis. https://www.zf.ro/eveniment/fitch-ratings-a-revizuit-perspectiva-ratingului-pentru-datoria-22614768
Raspunde

Ral

Acum 4 săptămâni

Bineinteles ca nu a mai mers nimeni, din vechii clienti, Max a insemnat Gianfranco si serviciile calitative oferite de el si echipa lui. Max nu a mai insemnat nimic dupa plecarea lui. Acum ne bucuram de mancarea deosebita de la DiGianfranco.
Raspunde

Ron

Acum 4 săptămâni

Ce mincare deosebita ca e tot mai rea la Gianfranco! Ultima data am fost acum citeva luni si mi am promis ca e...ultima data!
Raspunde

Lavinia

Acum 4 săptămâni

Probabil vor mai urma si altele. Sa oferi calitate cu publicul din RO (orasele mici si medii) e sinucidere business. Nu avem educatie basic, daramite culinara. Intre timp, e plina piata mare de porcarii si orasul de cantine de duzina. Si multa branza!!! Pacat de Max, era in top 5 fara dubiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Milucu Atodiresei

Acum 4 săptămâni

Foarte bine! Strainii sa mearga la ei in tara si sa jupoaie pielea dupa ai lor cu preturi ecsorbitante! Ar trebui deschis un local cu ciorba de burta si mici, atat de dragi neamului romanesc!
Raspunde

Alexandru Neag

Acum 3 săptămâni

Ar trebui deschis...?? Unde locuiți? E plin de așa ceva în Sibiu!
Raspunde

Muresan

Acum 4 săptămâni

As! Motivul real? Daca manca acolo si dl. Johannie, e clar ca le-a purtat GHINION!
Raspunde

Marius

Acum 4 săptămâni

Preturi sub medie...media cui? Nu am fost de prea multe ori (poate din cauza aceste medii ;)) in schimb am avut o experienta total neplacuta anul trecut de revelion cand dupa rezervarea unui loc strict pentru band ul care a fost anuntat ca va concerta live am aflat ca acel band va fi prezent in alta locatie. Dupa ca am sunat la ei mi-a fost comunicat ca din motive contractuale nu va mai avea loc acel live. Asta in contextul in care am platit avans si un cost mai mare pentru masa din proximitatea scenei. Probabil, la nivelul lor de "pret sub medie" nu l-i s-a parut normal sa anunte aceasta modifcare inportanta. Jenant si fara nici un fel de dram de respect pentru client.
Raspunde

Marius

Acum 3 săptămâni

Să fiți sănătoși! O singură dată am fost mulțumit de mâncare și serviabilitate la Max-ul vostru. In rest, doar rateuri. Nu o să-mi lipsiți! Good riddance!
Raspunde

Gigi

Acum 3 săptămâni

elvețianul Max un "afacerist" uns cu toate alifiile....urata personalitate, arogant , plin de el...la dat afara pe Gianfranco acuma a primit factura....Karma does not sleep ! Mă bucur !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus