Unul din cele mai cunoscute restaurante din Sibiu, Max The Original, de pe strada Ocnei, și-a închis porțile după aproximativ 16 ani de la înființare, perioadă în care a cunoscut și pauze. „De data aceasta este definitiv”, spune unul dintre asociați.
„Dragi prieteni, restaurantul Max The Original s-a închis definitiv. Vă mulțumim pentru tot timpul petrecut împreună!”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a restaurantului care a funcționat într-o casă reabilitată de către elvețianul Max Schweizer, dezvoltator imobiliar în Sibiu.
În actuala formă, restaurantul s-a redeschis în august 2020, după o pauză de câteva luni care s-a suprapus și cu debutul pandemiei de Covid-19. „Acum este închis definitiv. Este suficient cât am încercat. Nefastă experiența, ca să spun așa. Deocamdată, relația dintre instituțiile statului și domeniul horeca este în defavoarea acestuia din urmă, autoritățile nu fac suficient pentru a susține această industrie. Apoi, a mai fost și impresia că era un restaurant scump, deși a fost un restaurant casual, prețurile erau sub medie. Dar acest lucru se pare că nu a interesat pe nimeni. Din păcate”, spune Cornel Raba, unul din asociații restaurantului.
Deocamdată nu există discuții referitoare la viitoarea destinație a clădirii, printre primele din Orașul de Jos al Sibiului care a beneficiat de o amplă renovare. „Vom vedea ce se va întâmpla cu această clădire, care, în cele din urmă, rămâne Sibiului. Orașul a avut de câștigat din reabilitarea acesteia, chiar dacă investiția nu s-a amortizat și nici nu se va întâmpla lucrul acesta”, mai spune Cornel Raba.
Clădirea de pe strada Ocnei nr. 22, în care a funcționat restaurantul Max, înainte de reabilitare. Sursa foto: Facebook / Max. The original
„M-a întrebat când ies în pensie”
Deschis în 2008, restaurantul Max a devenit cunoscut la nivel local și nu numai mai ales după ce acesta a fost preluat de Gianfranco Colonna, unul din cei mai cunoscuți creatori de localuri de succes în Sibiu.
„Am preluat restaurantul la final de 2010 și am început în 2011. Dar tot nu intra foarte multă lume, se știa prin oraș că mănânci puțin și plătești mult. Așa că am păstrat numele, dar am adăugat «by Piazzetta» (numele primului local cu care Gianfranco a devenit cunoscut în Sibiu – n.r.). Și lumea a început să vină”, amintește Giafranco pentru cititorii Turnul Sfatului. Printre clienții restaurantului se număra și – pe atunci – proaspătul președinte al României, Klaus Iohannis.
Giafranco amintește că relația cu proprietarul clădirii – una de prietenie, inițial – s-a încheiat tensionat. „Când a văzut că mergea bine, mă tot întreba când ies la pensie. Până la urmă, contractul de chirie nu a mai fost prelungit, dar a intervenit și începutul pandemiei, a urmat un proces, la care în cele din urmă am renunțat, nu a fost frumos deloc ce s-a întâmplat: de exemplu, am fost dat în judecată pentru neplata chiriei pe perioada cât restaurantul a fost închis din cauza pandemiei, iar eu nu aveam pur și simplu posibilitatea să eliberez spațiul deoarece erau interdicțiile acelea de a ieși din case, nu aveam cu cine să lucrez. Și eu cred că persoanele care mă cunoșteau nu s-au mai dus, mai apoi, acolo, deoarece s-a aflat ceea ce s-a întâmplat. Asta cred că a creat o atmosferă de respingere”. După ce Max by Piazzetta s-a închis în februarie 2020, Max The Original i-a luat locul din august 2020.
Gianfranco Colonna, în interiorul restaurantului Max by Piazzetta. Sursa foto: Turnul Sfatului
După plecarea de la Max, Gianfranco a creat Teatro, la care din nou a fost obligat să renunțe la scurt timp din cauza lacunelor din documentația clădirii. Și Teatro s-a închis, recent, dar actualii proprietari spun că este doar temporar.
„Secretul de a ține un restaurant bun nu este, de fapt, un secret. Tuturor ospătarilor cu care am lucrat, de exemplu, le spuneam: de ce credeți că primiți bacșiș? Pentru că duceți meniul la masă? Pentru că duceți mâncarea sau băutura la masă? Pentru că debarasați? Nu, bacșișul îl primiți pentru că zâmbiți clienților, pentru că le luați haina la sosire, când se dezbracă, pentru că le umpleți din nou paharul, pentru că sunteți atenți și oferiți servicii bune. Despre asta este, până la urmă, vorba într-un restaurant. Să oferi servicii bune pentru clienți, lor le este adresat. Și așa m-am ghidat și eu în acest domeniu: când cumpăr parmezan, dacă îl iau cu cinci lei mai ieftin nu câștig nimic, dacă pizzei i se schimbă gustul, iar clientul nu mai vine. Iar calitatea serviciilor, din păcate, în multe dintre locurile din Sibiu este un dezastru”, mai apreciază Gianfranco Colonna.
Sursa fotografiei principale: Facebook / Max. The original
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 14801
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Gazetarul amator
Acum 1 oră
Bamboozero Duttu
Acum 2 ore
Vasile Vasile
Acum 2 ore
Marko