În numele mai multor vecini, dintre care unii au și sesizat autoritățile, o locuitoare a cartierului Turnișor din municipiul Sibiu se plânge de repetatele situații în care – la diferite evenimente din comunitatea romă – muzica este difuzată la volum ridicat până târziu în noapte, fără ca autoritățile să poată opri fenomenul. Polițiștii susțin că intervin ferm, iar Dorin Cioabă, intitulat regele internațional al romilor, arată că doar în ultimii ani au început să fie organizate înmormântări gălăgioase.
Nemulțumirea locuitorilor din cartierul Turnișor a fost generată după decesul unui vecin de pe strada Cucului, membru al comunității rome. În cortul amenajat de luni seara pe strada respectivă, din boxele amplasate a fost difuzată muzică live la un volum ridicat.
„În prima noapte, muzica a fost oprită după reclamații, dar în a doua noapte, după plecarea autorităților, gălăgia a fost reluată până în jurul orei 01:40. Reclamația efectuată prin Sibiu City App (în atenția Primăriei Sibiu – n.r.) a fost pe motiv că problema este deja în curs de soluționare, ceea ce ridică semne de întrebare asupra eficienței intervențiilor. Nu este normal ca, în timpul săptămânii, locuitorii care au locuri de muncă și responsabilități să fie privați de odihnă din cauza unor astfel de evenimente. Lipsa somnului are un impact psihologic și fizic negativ asupra oamenilor, iar tolerarea unor astfel de situații creează un precedent periculos”, arată locuitoarea cartierului, într-un email transmis mai multor redacții din presa sibiană.
Situația este una care se repetă și amintește de un deces petrecut anul trecut, pe strada Livezii din același cartier. „Boxele au răsunat la maxim timp de trei zile, cu precădere noaptea, deranjând întreaga zonă. Mai mulți locuitori au sunat la Poliție pentru a reclama situația, însă răspunsurile primite au fost descurajante: Poliția Locală a intervenit timid, iar apoi a redirecționat sesizările către Poliția Județeană, motivând că nu au competență asupra unui eveniment de o asemenea amploare (aprox. 200 persoane); Poliția Județeană a transmis că astfel de evenimente fac parte din tradițiile respectivei comunității și că, totuși, vor interveni. Cu toate acestea, situația a continuat fără a fi efectiv soluționată”, descrie sibianca.
Despre situația de anul trecut, Turnul Sfatului a scris aici
Poliția a primit trei sesizări și o amendă
Turnul Sfatului a solicitat declarații reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sibiu și celor ai Primăriei Sibiu. Atât pe subiectul gălăgiei sesizată în ultimele două nopți pe strada Cucului, cât și aprecieri referitoare la modul în care autoritățile se raportează la astfel de situații: are sau nu relevanță faptul că „face parte din tradiția comunității rome” difuzarea muzicii la volum ridicat?
Singurii care au răspuns, deocamdată, întrebărilor sunt reprezentanții IPJ Sibiu, care au arătat că au primit trei sesizări referitoare la gălăgia din nopțile trecute. „În perioada 27 – 29 ianuarie, la nivelul I.P.J. Sibiu s-a înregistrat o sesizare prin apel 112, în data de 28 ianuarie ac, la ora 23:00, prin care un sibian a reclamat faptul că, în zona Turnișor, este gălăgie din cauza muzicii difuzate la volum mărit. Polițiștii sibieni de ordine și siguranță publică au intervenit, au identificat proprietarul imobilului unde se difuza muzica și au aplicat o amendă în valoare de 500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991R. De asemenea, la data de 29 ianuarie ac, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, au fost înregistrate două plângeri scrise prin care se reclamă aceeași situație, acestea fiind în curs de soluționare”, transmit prompt reprezentanții IPJ Sibiu.
ACTUALIZARE 20:00 La scurt timp după transmiterea solicitărilor, reprezentanții Primăriei Sibiu au revenit cu detalii despre acțiunea Poliției locale din subordine. „Poliția Locală a primit primele trei sesizări despre acest caz în seara zilei de 27 ianuarie. O patrulă a Poliției Locală s-a deplasat la adresa respectivă, iar ca urmare a acestei acțiuni cetățenii în cauză au oprit muzica. În acest context Poliția Locală a emis un avertisment scris prin care punea în vedere proprietarului imobilului prevederile legale privind respectarea ordinii și liniștii publice, în caz contrar urmând să fie sancționat cu cuantumul maxim al amenzii prevăzute de lege, adică 3.000 de lei. În seara zilei de 28 ianuarie au fost primite încă patru sesizări care au fost transmise și către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu. O patrulă a Poliției Locale s-a deplasat în locație însă la sosirea la adresă au constatat că la fața locului se aflau deja echipaje ale IPJ Sibiu, care au intervenit”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Lege sau tradiție?
Referitor la faptul dacă au ori nu vreo relevanță tradițiile comunității, polițiștii aduc în discuție prevederile legale. „Polițiștii sibieni sunt la datorie pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale. Scopul tuturor acestor activităţi este acela de a veghea la respectarea legii şi la siguranţa tuturor cetăţenilor, iar în situaţia în care sunt constatate abateri de la prevederile legale, poliţiştii intervin cu fermitate şi dispun în fiecare caz măsurile corespunzătoare”, mai transmit reprezentanții IPJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.
La fel, și reprezentanții Poliției locale Sibiu arată că pentru ei legea este cea care primează. „În ceea ce privește astfel de cazuri, scopul și misiunea Poliției Locale, la fel ca a celorlalte instituții abilitate, sunt acelea de a face respectată legislația și de a sancționa nerespectarea acesteia în cazurile în care orice cetățean nu înțelege să se conformeze”.
Dorin Cioabă: „Nu asta este tradiția”
Intitulat rege internațional al romilor, Dorin Cioabă arată că și membrii comunității rome se supun acelorași legi de conviețuire socială și că invocatele tradiții nu ar trebui să depășească normele legale. „Există niște tradiții specifice comunității, dar sunt situații în care acestea sunt duse în extreme. Un astfel de exemplu este și cu înmormântările, unde se pune muzică, dar volumul nu trebuie să fie la un nivel care să deranjeze”, spune Dorin Cioabă.
Dorin Cioabă. Sursa foto: Turnul Sfatului
El arată că, de fapt, amploarea priveghiului nu este specifică tradițiilor rome. „Doar în ultimii ani, oamenii au ajuns să facă înmormântări precum nunțile, cu muzică tare, cu grătare. Astfel de lucruri nu au legătură cu tradiția, iar noi nu le acceptăm. Fiecare trece prin astfel de momente de suferință cum poate și cum crede, dar muzica tare, gălăgia, nu fac parte din tradiții”, mai declară Dorin Cioabă.
Cine să ia în considerare?
Dincolo de muzica difuzată la volum ridicat pe timp de noapte, locuitorii de pe strada Turnișorului mai invocă și alte normative care nu sunt respectate, după cum ar fi Legea privind serviciile funerare, care de aproape zece ani interzice priveghiul în case, capelele mortuare fiind spațiile legale pentru astfel de evenimente.
Cea care a sesizat presa locală are și o listă cu câteva propuneri, dar nu știe cărei instituții ar putea să i se adreseze.
„Propuneri de soluționare pe care nu știu cui le-aș putea transmite pentru a fi luate in considerare:
Aplicarea strictă a legislației privind ordinea publică și orele de liniște, cu sancțiuni ferme pentru cei care nu respectă regulile. Poliția trebuie să intervină prompt și eficient, indiferent de amploarea evenimentului;
Implementarea unor măsuri suplimentare de prevenție, cum ar fi patrule de poliție în zonele cu risc ridicat și monitorizarea reclamațiilor pentru a asigura o soluționare reală a acestora;
Crearea unui plan local de măsuri specifice pentru evenimentele funerare care implică tradiții comunitare, astfel încât acestea să se desfășoare într-un mod care respectă atât obiceiurile culturale, cât și dreptul la liniște al celorlalți locuitori. Acest plan ar putea include reguli clare privind locațiile permise pentru astfel de evenimente, orele maxime de desfășurare și sancțiuni aplicabile în cazul nerespectării regulilor”
Sursa foto: depositphotos.com/ro/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: inmormantare romi , tulburarea linistii publice , Primăria Sibiu , politia sibiu , Poliția Locală Sibiu , Cartierul Turnișor
Vizualizari: 2678
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Armata cu ciocolata la dos
Acum 10 ore
Contra
Acum 10 ore
Gigi
Acum 10 ore
Prestanta
Acum 10 ore
Ron