Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Decizia lui Donald Trump de sistare a finanțărilor externe are efecte și la Sibiu. „Răul făcut se va simți în următorii ani”

Decizia lui Donald Trump de sistare a finanțărilor externe are efecte și la Sibiu. „Răul făcut se va simți în următorii ani”

Toată asistența externă a SUA finanțată de sau prin intermediul Departamentului de Stat și al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a fost întreruptă la scurt timp de la preluarea atribuțiilor de șef la Casa Albă a lui Donald Trump. Efectele acestei decizii se simt și la Sibiu.

La câteva ore de la intrarea în Casa Albă de la Washington, Donald Trump a semnat mai multe ordine executive, printre care cel care prevede suspendare pentru 90 de zile a asistenței externe pentru dezvoltare a Statelor Unite „în vederea evaluării eficienței programatice și a coerenței cu politica externă a Statelor Unite”. Documentul stipulează că „toți conducătorii departamentelor și agențiilor responsabile de programele de asistență externă pentru dezvoltare ale SUA vor suspenda imediat noile angajamente și plățile fondurilor de asistență pentru dezvoltare către țările străine, organizațiile neguvernamentale de implementare, organizațiile internaționale și contractanți, în așteptarea unor revizuiri ale acestor programe pentru evaluarea eficienței programatice și a coerenței cu politica externă a Statelor Unite, revizuiri care vor fi realizate în termen de 90 de zile de la emiterea acestui ordin”.

Având în vedere că inclusiv în România există o serie de organizații non-guvernamentale, dar și instituții publice care sunt finanțate – pentru derularea anumitor proiecte sau pentru desfășurarea activității – cu susținerea financiară a Guvernului american, ne-am interesat ce entități din Sibiu ar putea fi afectate de decizia luată peste Ocean.

American Corner Sibiu

Primul pe care l-am sunat a fost Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA. Pe 7 decembrie 2022, acesta inaugura în cadrul instituției „American Corner Sibiu”, un centru public de resurse și informare care promovează valorile culturale și democratice comune ale Statelor Unite ale Americii și României. Acesta este cel de-al zecelea centru din programul „American Corners” care se desfășoară în bibliotecile din Bacău, Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara și Târgu-Mureș. Proiectul a fost realizat cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și a Consiliului Județean Sibiu.

L-am întrebat dacă decizia privind sistarea finanțării americane va afecta instituția sau activitatea din cadrul „colțului american”. Pop a confirmat că a primit o informare în acest sens din partea Ambasadei SUA, dar fără a ne oferi mai multe detalii. El a ținut să puncteze totuși că activitatea, respectiv evenimentele American Corner nu vor fi afectate.
Nici reprezentanții misiunii diplomatice americane nu au dorit să ne ofere mai multe declarații, singura informație pe care ne-au transmis-o fiind comunicatul purtătorului de cuvânt al lui Trump, în care este citat secretarul de stat Marco Rubio: „Fiecare dolar pe care îl cheltuim, fiecare program pe care îl finanțăm și fiecare politică pe care o urmăm trebuie să fie justificată cu răspunsul la trei întrebări simple: Face America mai sigură? Face America mai puternică? Face America mai prosperă?”.

„Eram în discuții cu finanțatori”

Fundația Comunitară Sibiu (FCS) este una dintre organizațiile care derulează și organizează o serie de proiecte și evenimente la nivel local, multe dintre ele devenind tradiționale deja. Cel mai cunoscut este Maratonul Internațional Sibiu. În cazul acesteia, cea mai mare parte a finanțării vine de la companii și investitori locali. Cu toate acestea, diversificarea surselor de finanțare este avută în vedere în ultimii ani, iar decizia de la Washington va întârzia, cel puțin, dacă nu va anula, realizarea unor noi proiecte pe care le-au planificat membrii fundației.

„Eram în discuție cu mai multe organizații internaționale care sunt finanțate din America și, din cauza așteptării că dl Trump va sista aceste finanțări, au început încă din noiembrie să nu mai semneze contractele pe care noi ne bazam. Pot să spun că lunile care au trecut nu au fost tocmai ușoare. Deci, da, și noi suntem afectați (...)”, ne-a spus Ana Bugneriu, președinta FCS.

Potrivit ei, proiectele afectate sunt legate de integrarea migranților. „Lucrul cu comunitățile care încep să vină la noi și au nevoie de sprijinul nostru pentru a se putea integra și pentru a deveni niște actori din ce în ce mai activi și mai utili comunității noastre. Eram în discuții cu finanțatori, urma să primim finanțări, iar ele au fost sistate sau întârziate. Acum, lucrurile poate se vor mai debloca, dar deocamdată rămân incerte. Suntem întârziați în implementare în ritmul pe care am dorit să-l avem”, spune Bugneriu.

Totuși, președinta FCS ține să precizeze că nu vor renunța. „Continuăm să căutăm alte surse de venit, ca să continuăm proiectele acestea foarte importante în care credem”.

Despre decizia luată de administrația americană spune că „a venit foarte brusc”, afectând niște sisteme care se desfășurau și care erau stabilite de multă vreme. „Spre exemplu, chiar și în cadrul Academiei de Leadership Urban (ALU) am avut anul trecut o finanțare de la German Marshall Fund, care de asemenea are bani americani. Or, dacă acest lucru (sistarea finanțării - n.n.) s-ar fi întâmplat anul trecut, n-am fi avut jumătate de finanțare pentru ALU. E destul de complicat să te trezești în mijlocul implementării cu o veste de genul acesta, așa cum noi și mulți alți colegi de-ai noștri pățesc în momentul de față. Dar trebuie să căutăm alternative și să răzbim”.

În privința atragerii de noi surse de finanțare, Ana Bugneriu spune că sursele internaționale au apărut ca o opțiune bună în ultimii ani, după ce anul trecut Guvernul a decis să lase ONG-urile fără sponsorizări de la firme (proiect la care a renunțat - n.n.).

„Din cauza incertitudinilor pe care le-am tot observat în modul în care guvernul a abordat situația ONG-urilor, noi am început să ne diversificăm sursele de venit, ca să ne putem continua proiectele și zona de finanțări internaționale era o direcție strategică foarte importantă pentru noi și rămâne să fie una importantă. Însă e păcat că un mare finanțator, cum e SUA, își sistează așa de brusc finanțările și dezechilibrează sistemul. Răul făcut nici nu e vizibil total, ci se va simți pe parcursul următorilor ani”, a mai punctat Ana Bugneriu.

„Fără precedent”

Camelia Proca este directoarea executivă a Asociației pentru Liberate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.), cu sediul în Sibiu, și are o experiență de 25 de ani în domeniul non-guvernamental. Ea spune că e prima oară când este martora unei decizii în toți acești ani, în care schimbarea președintelui american duce la sistarea asistenței externe a SUA.

„Din fericire, noi nu suntem afectați în momentul acesta. Am avut proiecte, dar s-au încheiat. Sigur că este un gest foarte îngrijorător pentru multe organizații din România și nu numai. E ceva fără precedent și un semn de instabilitate care îngrijorează”, ne-a spus Camelia Proca.

Foto principală: Facebook.com/The White House

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

Ce drept avem noi la banii munciti de americani?!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Ambasadoarea Kathleen Kavalec a fost corupta de crima organizata statala romaneasca pana-n maduva oaselor pentru a-i camufla si musamaliza crimele, jafurile si actele teroriste de distrugere comise asupra populatiei. Prin urmare, toate programele initiate de aceasta impostoare trebuiesc anulate deoarece finanteaza mascat mafia si terorismul statal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Vrei la carceră
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 1 lună

@Emil...mai baiatule, ia-ti medicamentele. Pe zi ce trece, e tot mai rau cu tine. Sau nu ai acces la medicamente
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Romanii au condamnat teroristii lui Osama bin Laden ce au comis atrocitat asupra cetatenilor americani iar drept rasplata ticaloasa sorosista Kathleen Kavalec felicita si promoveaza reteaua terorista statala ce a comis crime, jafuri si acte teroriste de distrugere impotriva populatiei romanesti.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Progresiștii și globaliștii finanțau proiecte ideologice pentru tocătorii de frunze la câini din România. Era xazul să se termine bâlciul. Urmează să pice și elita globalistă din UE, iar liberalii și socialiștii să ajungă la lada de gunoi a istoriei.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Jale mare in asociatiile elgebetiste care promovau politicile woke ale administratiei Biden. S-au taiat fondurile de la stat. Din fericire, asta inseamna ca nu vor mai avea bani de la buget penru ridicarea steagului cur-cubeu pe ambasada si nici pentru propaganda woke in Romania. Din pacate vor folosi fondurile Soros pentru a-si raspandi ideologia mizerabila.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Darius88

Acum 1 lună

Era destul de dubios cum FCS colabora cu progresistii precum Stefanuta si Cibu de la USR, pardon URSS+. Acum totul face sens, banii din USAID ii aduna pe toti acesti neo-comunisti useristi la un loc.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Banii finantau musamalizarea jafurilor, crimelor, actelor teroriste de distrugere, MCV-ului si dezinformarea populatiei de catre aparatul de propaganda al crimei organizate institutionale din statele nazificate prin serviciile obscure germane, nu erau pentru comunistii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus