Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Preotul Constantin Necula a fost ales al 15-lea președinte al Asociațiunii Astra. „Avem nevoie de oameni care să muncească”. Proiecte de reactivare în Ungaria și Serbia

Preotul Constantin Necula a fost ales al 15-lea președinte al Asociațiunii Astra. „Avem nevoie de oameni care să muncească”. Proiecte de reactivare în Ungaria și Serbia

Asociațiunea care acum mai bine de un secol și jumătate își propunea, de la Sibiu, emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania și-a ales în cursul zilei de sâmbătă un nou președinte, în persoana preotului Constantin Necula. Acesta a anunțat reluarea demersurilor de înființare a despărțămintelor din Ungaria și Serbia, dar și intenția de a obține patronajul Casei Regale a României.

După mai bine de 32 de ani în care Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (Astra) a fost condusă de Dumitru Acu, profesor universitar de matematică, adunarea extraordinară a asociațiunii a ales în cursul zilei de sâmbătă o nouă conducere în persoana preotului Constantin Necula. A fost singurul candidat și a fost votat în unanimitate de către delegații care au reprezentat cele aproximativ 60 de despărțăminte active din România și Republica Moldova.

Constantin Necula (54 de ani, foto principală stânga) a devenit, astfel, al 15-lea președinte al Asociațiunii al cărui prim lider (din 1861 până în 1867) a fost mitropolitul Andrei Șaguna, urmat de Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, George Barițiu și așa mai departe. Întreruptă după 1948, activitatea Astrei a fost reluată după revoluția din 1989 prin alegerea – în aprilie 1990 – a preotului Dumitru Abrudan, profesor universitar. După doi ani, în locul său a fost luat de Acu.

Patronaj din partea Casei Regale a României

Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Necula îi va avea vicepreședinți – după cum a propus în fața adunării – pe Alexiu Tatu, fostul director al Direcției pentru Cultură și, mai apoi, al Arhivelor de Stat din Sibiu și, totodată, președinte al despărțământului sibian al Astrei. „Pentru că este prietenul meu și îi știu puterea de muncă, dar și pentru că dacă președintele e ortodox, iar vicepreședintele greco-catolic”, a arătat Necula, continuând astfel tradiția ca cele două biserici istorice din Transilvania să fie reprezentate la conducerea Astrei. Ioana Crețu, profesoară în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Claudia Nestor, din Republica Moldova, au fost, de asemenea, anunțate în echipa de vicepreședinți propusă de Constantin Necula. Secretar al Asociațiunii va rămâne Paul Gruian. Dumitru Acu, fostul președinte, a fost nominalizat pentru a primi titlul de cetățean de onoare. A refuzat, în primă fază, această nominalizare, acceptată mai apoi, primind și o plachetă care consfințește că a fost cel mai longeviv președinte al Asociațiunii.

Adunarea extraordinară a avut loc la sediul Bibliotecii Astra din Sibiu. Sursa foto: Turnul Sfatului

„Cum rege nu mai avem, dați-mi voie să vă propun ca al doilea președinte de onoare al Astra să fie principesa Margareta. Nu știu dacă va accepta, poate că venind de la Astra prin mine, sper să o ducem la capăt”, a mai anunțat Necula în fața adunării extraordinare.

Directorul Bibliotecii județene Astra, cel al  Muzeului Astra și cel al Editurii Astra vor fi, de asemenea, invitați să facă parte din comitetul onorific al Asociațiunii. Planurile lui Constantin Necula este de a atrage de partea Astrei și de a încheia parteneriate și cu reprezentanții de la vârf ai altor instituții naționale, cum ar fi Academia Română sau Ministerul Culturii. „Următorii ani vor fi pe viață și pe moarte în ceea ce privește dezvoltarea Asociațiunii”, a apreciat Necula.

Propunerile sale pentru membrii structurilor de conducere și cei ai structurilor onorifice nu au fost bine primite de toți cei prezenți. Reprezentanții despărțămintelor din Iași au subliniat lipsa reprezentării zonei Moldovei în conducere. „Viitorul Astrei stă în tineri, n-am auzit un tânăr propus. V-ați încercuit de tot Sibiul, când noi avem un președinte doctor în istorie la 30 de ani, pe care îl putem pregăti în perspectivă. Eu sunt bătrân, caut tânăr care să mă înlocuiască”, a declarat un reprezentant al despărțământului Codlea.

Preotul Necula a respins ideea lipsei de promovare a tinerilor. „Stau deoparte de politică, pentru că mi-e până în gât să ne certăm pe funcții. Avem nevoie de oameni care să muncească: prezentați-mi, îi punem la muncă. Credeți-mă că știu terenul Astrei de la firul ierbii (...). Eu nu am venit să gestionez tarele de comportament. Nu putem la nesfârșit să fierbem subiecte de genul acesta. Eu nu mă socotesc președintele Astrei decât în hârtii, promit să muncesc mai mult. Asociația ne onorează pe noi”, a replicat Necula. Structurile de conducere propuse de el au fost votate de majoritatea, numărul voturilor „împotrivă” fiind de trei.

Despărțăminte în Ungaria și în Serbia

„Haideți să vă spun ce avem de făcut: dezvoltarea despărțămintelor din Ungaria, Serbia și Republica Moldova”, au fost printre primele referiri făcute de Constantin Necula când a venit vorba de prioritățile și primele acțiuni pe care le are în vedere. Dacă în Basarabia activitatea Astrei este încă ridicată – aici fiind organizate ultimele două adunări generale ale Asociațiunii – (re)activarea despărțămintele din Ungaria și Serbia au devenit proiecte la care lucrul a început în ultimele săptămâni. „Președintele va dezvolta împreună cu vicepreședintele pe probleme economice o serie de proiecte pentru susținerea învățământului în limba română și cunoașterea istoriei naționale din cele două-trei țări”, a mai anunțat Necula.

Sediul central al Astrei va fi înființat în sediul Bibliotecii județene Astra, în baza unui protocol de colaborare în care să fie prins și Consiliul Județean Sibiu. Statutul Asociațiunii urmează a fi revizuit „în acord cu noile nevoi” până în vara acestui an, iar până în primăvară urmează să fie identificate și toate ziarele și revistele Astra, în vederea „începerii unui flux nou”. Noua conducere își propune și să constituie un colectiv juridic „care să urmărească acolo unde se mai pot recupera din drepturile patrimoniale”. 

Organizarea de conferințe Astra pentru tineri, „dar și pentru învățători și medici deopotrivă”, aparții editoriale și de pedagogie socială pentru românii din alte țări au fost de asemenea enumerate în planurile noii conduceri.

„Propun dezvoltarea unei platforme digitale Astra, pentru aprofundarea și recunoașterea istoriei Asociațiunii. Parte voi folosi lucrări realizate deja prin proiectele implementate prin Agendele culturale și am onoarea de a fi scris deja câteva cărți despre președinții Astrei, vicepreședinți, școala de fete, precum și a unui sistem de comunicare internă mai atent la nevoia de informații. Voi realiza lună de lună și ori de câte ori este nevoie întâlniri on-line cu președinții despărțămintelor și vom căuta soluții practice la problemele întâmpinate”, a spus Constantin Necula în fața celor prezenți la adunarea extraordinară.

Organizarea unui birou de presă al Asociațiunii, colaborarea cu presa locală, precum și „realizarea unor podcast-uri și înregistrări cu personalități Astra, contemporane, în vederea promovării asociațiunii”, fac parte de asemenea din planurile de relansare a activității Asociațiunii.

„În raport cu biserica, se va păstra aceeași atitudine de ascultare și colaborare de până acum, dezvoltându-se relații cu profesorii de religie și școlile de teologie din țară. Vom dezvolta o secție de teologie a Astrei, prin care sperăm reluarea unor serii de conferințe Astra cu o mai largă participare a preoților și studenților în Teologie”, a mai propus Constantin Necula.

Fotografie de grup a participanților la adunarea extraordinară a Asociațiunii Astra. Sursa foto: Turnul Sfatului

„Să stăm deoparte de orice ispită a ideologizării”

La finalul adunării de sâmbătă, Turnul Sfatului a avut câteva întrebări pentru noul președinte al Asociațiunii înființată în 1861.

Reporter: Ce poate face ASTRA pentru cei din exteriorul asociațiunii?

Constantin Necula: Eu sper să transmită cât mai mult echilibru și cât mai multă sete de cultură. Dacă te-ai uitat la invitații de azi și cei care au fost prezenți în numele despărțămintelor din țară s-a vădit că mai avem oameni care scriu, care au nevoie de cultură. 

Ați insistat în cuvântul dumneavoastră asupra faptului că ASTRA va sta departe de politică. Dar ASTRA a fost o construcție cu un scop eminamente politic.

Nu.

Mă rog, în condiții politice s-a manifestat, de coagulare a unei conștiințe naționale.

Asta așa este, dar tot timpul suntem în condiții politice, pentru că etosul nostru este unul politic. Dar trebuie să stăm deoparte de orice ispită a ideologizării. Din punctul meu de vedere, Astra trebuie să-și vadă de linia ei. Și când apărau românismul, apărau cu conceptul istoric și duhovnicesc, nu doar cu aspectul politic. Până la urmă, toți președinții Astrei au evitat cu brio să fie arestați. E ca relația între Telegraful Român și Tribuna: când au construit Tribuna, toți au fost chinuiți de către autorități, pentru că nu erau și sub protecția aceasta spirituală. Eu zic că Astra trebuie să rămână ceea ce este.

Din când în când Astra se întoarce la biserică. Și acum, cu noul președinte...

Astra nu a fost niciodată departe de biserică. Domnul Acu nu a fost în afara bisericii, din contră, și să nu uităm că tot ceea ce înseamnă construcția onorifică a acestei asociații, mitropoliții bisericilor istorice din Ardeal, mă refer la biserica ortodoxă și greco-catolică, au făcut parte de drept.

Se citește tot mai puțin, se vorbește tot mai mult. Despre ce cultură mai putem vorbi că va promova Astra?

Sunt zeci de revistă ale Astrei. Peste 46 am identificat azi, n-am știut de o grămadă dintre ele. Și foarte multe vin în sprijinul comunităților locale, comunităților regionale. Cultura aceasta care pornește dinspre local spre național este de valoare pentru comunitățile locale.

Și atunci de ce nu s-a mai prea auzit în ultimii mulți ani despre Astra?

Munca din teren a fost făcută. Eu însumi, împreună cu Sorana Maier Bițu am scos cărți care privesc cultura locală, dar vizau cultura națională.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Carcotasul de serviciu

Acum 1 lună

A fost ales pentru ca a fost singurul candidat. Cate voturi pentru, cate impotriva, cate abtinei?
Raspunde

Trotineta

Acum 1 lună

Vă rog să nu-l mai prezentați pe acest domn drept preot, peste tot îl vezi numai în biserică la slujbă nu prea. Se pare că nu-i prea plac cele sfinte, dar are o sete neostoită pentru cele lumești (bani, funcții, notorietate etc…) ***** Smerenia, blândețea, mila creștinească îi cam lipsesc… Un om plin de el, cam așa se vede din unghiul meu.

(Acest mesaj a fost moderat ca urmare a faptului că face referiri la viața personală)

Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 lună

Cred că stai în unghiul nepotrivit și de aceea ai o imagine distorsionată.
Raspunde

X

Acum 1 lună

Era culmea sa fie SINGURUL candidat și sa nu iasă președinte...Doamne, iarta-ma! Cu Neculatul înainte!
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 lună

Ai vrut să faci o glumiță dar nu ți-a prea ieșit. Din păcate, tu trebuie să te mai naști încă o dată să ai șansa să studiezi și să te înalți la nivelul intelectual al părintelui Necula. Tu ești un X, nimic mai mult ...
Raspunde

???

Acum 1 lună

Au fost cazuri cand a candidat un singur om si a iesit pe locul 2.
Raspunde

Haha

Acum 1 lună

Da, Tovarășul Nicolae "Cizmar" Ceaușescu, a ieșit pe Locul I, II și III :)))))
Raspunde

Castravelli

Acum 1 lună

Bine că nu mai am la voi abonament din 1996 parcă. Aștept din partea Bisericii Luterane și FDGR deschiderea unei biblioteci serioase în oraș!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus