”Scopul. Funcțiile principale. Obiectul de activitate.
CNM ASTRA este o instituție publică de cultură aflată în serviciul public al societății și deschisă publicului, care are ca obiective principale cercetarea, colecționarea de bunuri culturale, evidența, conservarea, restaurarea acestora, precum și valorificarea patrimoniului cultural administrat prin expoziții, publicații și orice alte forme de comunicare, în scopul cunoașterii, educării, recreerii, etc”.
Asta scrie în Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului Național Muzeal Astra din Sibiu.
Instituție publică și deschisă publicului, asta se subliniază, deși în ultimele zile vorbim despre cum să majorăm prețul biletelor, despre cum să montăm încuietori mai bune și camere de luat vederi pentru toate unghiurile și pentru toate aleile, pentru a opri valul de infractori care intră mai mulți pe același abonament. Abonament care costă 300 de lei în acest an.
Pe aproape întreaga durată a mandatului său, fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, deputat de Sibiu și lider al organizației județene a PNL, a vorbit despre cum să deschidem cultura către masele largi ale populației.
”Instituțiile de cultură să devină mai accesibile publicului larg, în special tinerilor”, a spus ea în mod repetat. Asta ar trebui urmărit și acum, mai ales că ne paște suveranismul și ne și place să o ardem cu identitatea culturală națională, patrimoniu local, veșnicie la sat.
Totuși, în ciuda acestor afirmații, doi tineri cu un copil plătesc pentru a intra preț de câteva ore în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului 79 de lei. Fără a mai consuma acolo nimic în plus. Pentru unii vor fi foarte puțini bani, derizorii, pentru alții, însă, poate fi o adevărată aroganță, cum zicea premierul Ciolacu, explicând cum s-a dus el cu jetul privat la curse de Formula 1.
Dacă această familie tânără ar cheltui pe orice, nu zic doar cultură sau ce-o fi o plimbare într-un parc, câte 79 de lei pe zi, asta ar însemna aproape un salariu într-o lună: 2.370 de lei. Poate mulți nu-și permit asta, ca să le mai rămână și de mâncare, rate, autobuz, școală și mai ziceți voi ce.
Mesajul ministrului a fost rapid preluat de către Muzeul Brukenthal, acolo unde în prima joi din fiecare lună toți sibienii (cu CI sau certificat de naștere) și toți pensionarii au intrare gratuită. Măcar e un început. La Astra, deocamdată, înălțăm gardurile.
Splendidul muzeu din Pădurea Dumbrava e zugrăvit în culori pastelate. Și chiar merită.
”Cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”, Muzeul în aer liber te surprinde la tot pasul, în orice clipă, prin felul în care natura și cultura se îmbină armonios într-un veritabil sat al României”, se prezintă pe site-ul oficial instituția. Dar costă.
Eu aș propune în schimb să-l facem cu adevărat sat deschis. Nu știu nicăieri să-ți ia cineva taxă la intrarea în localitate. Nu știu niciun sat tradițional românesc încercuit cu sârmă ghimpată și cu camere de luat vederi la tot pasul.
Și nici nu am fi primii care am face așa ceva. Gratuit.
În Marea Britanie, majoritatea muzeelor naționale sunt cu intrare gratuită. Iar dintre cele care au renunțat la taxe au înregistrat creșteri substanțiale ale numărului de vizitatori, în medie cu 70%, potrivit datelor lor.
În 2009, s-a constatat că "de la introducerea intrării gratuite în 2001, vizitele la muzeele care anterior erau taxate au crescut de peste două ori, de la 7,2 milioane, la 16 milioane". Opt din primele zece atracții turistice din Regatul Unit în 2010 au fost muzee naționale gratuite. Exact ce spunea Turcan, mentorul politic al managerului de la Astra.
Ideea gratuității din Marea Britanie a venit tot pe filieră politică. Guvernele laburiste au fost în favoarea accesului universal gratuit, iar guvernele conservatoare opunându-se. În final, au câștigat primii.
La noi, anul trecut, toți cei trei factori care ar fi putut lua această decizie, cel puțin la nivel local, se aflau pe același afiș electoral: Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Raluca Turcan, ministrul Culturii și Ciprian Ștefan Anghel, directorul CNM Astra. În ciuda unei astfel de decizii, recunosc, cu adevărat provocatoare pentru managementul instituției, avem o serie de lamentări cu privire la banii tot mai puțini care vin de la stat, de la sibienii și turiști.
Tocmai având în vedere greutatea unei astfel de decizii, gratuitatea s-ar putea face în trepte, pentru a putea reproiecta permanent veniturile și cheltuielile muzeului.
Un prim pas ar fi de acordare a unor zile de gratuitate pentru localnici, pe modelul Brukenthal. Apoi prețuri modice, iar la final, gratuitate totală pentru vizitatori. Pentru cei care nu vor decât o plimbare în natură, storși de tonele de asfalt din oraș.
De ce?
Pentru că ”serviciul public al societății„, pentru că ”un veritabil sat al României”, pentru că ”instituţiile de cultură trebuie să devină mai accesibile publicului larg”. Nu e suficient? A, da, și pentru oameni. Era să uit și eu despre ce e vorba de fapt.
De unde bani?
Nu va fi ușor, e clar.
În același statut al instituției apar o serie de activități conexe pe care le poate executa muzeul cu mai multă periodicitate și seriozitate. Evenimente, concerte, expoziții, demonstrații, târguri, cultivarea plantelor, comerț, producție cinematografică, proiecții de filme, ateliere de tâmplărie, vopsitorie, zugrăveli, închiriere de imobile, asistență turistică și așa mai departe. Cum ar fi să fie ceva zilnic? Chiar poate fi un sat viu. Nu mort, ținut în viață doar din biletele vândute tot sibienilor, în marea majoritate.
Desigur, nu e ușor să fii manager cultural, recunosc asta, chiar cu bani venind, mulți, puțini, de la stat sau din cotizații. Dar e mult mai greu să-i și produci.
Acest ziar pe care îl citiți, de exemplu, nu costă nimic. E gratuit. Dacă fiecare cititor de luna trecută ar fi plătit 50 de bani, o singură dată, un bilet de intrare, să-i zicem, bugetul ar crește instant cu 65.900 de euro în fiecare lună. (659.000 de cititori X 0,5 = 329.500. 329.500 / 5 (paritate leu - euro) = 65.900). Aproape 800 de mii de euro pe an.
Evident că nu ar plăti nici 10%, probabil, cei 0,5 lei, dați exemplu. Din foarte multe cauze. La fel de evident e și că un ziar nu e tocmai o instituție de cultură, însă exemplul a fost dat pentru a demonstra că se poate și fără bilete. Gratuit. Dacă tot vânturăm sloganuri toată ziua.
Bugetul total al Muzeului Astra a fost anul trecut, conform propriilor date, de 7,4 milioane de euro, dintre care venitul propriu a fost de 2 milioane de euro. Restul: de la minister sau autorități locale și alte finanțări. Sunt convins că dacă ar fi fost 12 milioane de euro de la stat s-ar fi putut face și mai multe. Poate ar fi venit chiar și Metallica pe scena de pe lac, dar tot ar fi fost vândute bilete la intrare.
Pentru doi tineri și-un copil, cu venituri de vreo 5-6 mii de lei pe lună. Pentru doi pensionari cu pensii totale de 2.500 de lei. Doar pentru o plimbare liniștită pe sub copaci. Pentru primii poate-i prima plimbare aici, pentru ceilalți, poate-i ultima.
Sursa foto: Arhivă Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cat costa un bilet la muzeul a , cat costa un bilet , bilete muzeul astra , Muzeul Astra , bilete
Vizualizari: 16558
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Sparrow
Acum 32 minute
Gogu
Acum 48 minute
Kopeika Duttu
Acum 53 minute
Sandokan
Acum 2 ore
Care prohibiție?