Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

ULBS a oprit cheltuielile pentru obținerea avizelor necesare proiectului Arena Universitară, până când CNI va aproba finanțarea. „Era nejustificat să continuăm”

ULBS a oprit cheltuielile pentru obținerea avizelor necesare proiectului Arena Universitară, până când CNI va aproba finanțarea. „Era nejustificat să continuăm”

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a oprit orice tip de cheltuieli care vizează proiectul construirii Arenei Universitare - complexul sportiv pe care instituția vrea să-l construiască în Șelimbăr. Acest lucru este determinat de ezitarea Companiei Naționale de Investiții (CNI) de a aloca finanțarea necesară proiectului, care la rândul ei arată cu degetul spre guvernanții care împart banii publici.

Recent, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu a emis decizia de respingere a solicitării acordului de mediu pentru proiectul „Construire Comple sportiv la ULBS, Șelimbăr”. Solicitarea a fost depusă încă în anul 2022 de către KAT Concept Design SRL pentru universitatea sibiană. În document, respingerea e motivată de faptul că în această perioadă nu au fost depuse mai multe documente necesare, printre care avize din partea Direcției de Sănătate Publică Sibiu, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu, din partea Direcției de Cultură și a ISU Sibiu.

Turnul Sfatului a întrebat reprezentanții ULBS prin ce a fost motivată netransmiterea acestor avize, precum și dacă - în cazul în care CNI ar putea anunța acordarea finanțării - lipsa acordului de mediu ar putea întârzia demararea proiectului, a licitațiilor etc. Aceștia ne-au răspuns că nu au primit vreun orizont de timp referitoare la alocarea finanțării, respectiv au stopat alte cheltuieli legate de obținerea avizelor, care au o valabilitate limitată. Oricum, aceștia spun că aprobarea investiției nu e condiționată de reînnoirea repetată a avizelor.

„Având în vedere că în 2023 proiectul Arenei Universitare a intrat sub incidența Ordonanței de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, ULBS nu a mai primit niciun alt orizont de timp din partea Companiei Naționale de Investiții referitor la aprobarea spre finanțare a obiectivului de investiții. Prin urmare, era nejustificat să continuăm să angajăm alte cheltuieli prin reînnoirea acestor avize până la o dată necunoscută”, au transmis reprezentanții universității.

Totodată, aceștia precizează că subiectul a fost discutat chiar și în Parlament, în cadrul dezbaterilor cu privire la bugetul pentru anul 2025, dar fără un rezultat pozitiv.

„Nu avem nici acum noutăți în privința vreunui termen. Tot ceea ce am observat este că zilele trecute, senatoarea de Sibiu, dna Ruxandra Cibu Deaconu, a introdus pe lista amendamentelor, în dezbaterea bugetului pentru 2025 din Senat, și acest obiectiv de investiții a construcției și dotării Arenei Universitare, fără succes însă. Așadar, fără un orizont de timp predictibil nu are sens să continuăm să plătim aceste avize care au valabilitate limitată. Aprobarea investiției și eventuala demarare a lucrărilor de proiectare și construcție nu sunt condiționate de reînnoirea repetată a unor avize. Dacă CNI SA va propune spre finanțare Arena Universitară, ULBS va întreprinde toate demersurile în vederea obținerii avizelor necesare”, au mai precizat reprezentanții universității sibiene.

 

Amintim că, proiectul „Construire Complex Sportiv la Universitatea Lucian Blaga Sibiu, comuna Șelimbăr, județul Sibiu” a fost introdus în octombrie 2020 pe Lista sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul subprogramului Complexuri sportive, derulat de către CNI, aprobată prin ordinul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

După aceasta a urmat procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare - faza studiului de fezabilitate; iar în iunie 2023 a fost predată de către proiectant documentația tehnico-economică la faza SF. Pe 23 iunie 2023, aceasta a fost analizată în cadrul Consiliului tehnico-economic al CNI, fiind emis avizul pozitiv.

Tot în iunie 2023, Consiliul de Administrație al ULBS a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin CNI a amplasamentului unde urmează să fie ridicat un complex sportiv, numit Arena Universitară. Atunci, administrația universității a transmis că „se asigură condițiile în vederea executării obiectivului de investiții «Construire Complex Sportiv la ULBS, sat Șelimbăr, comuna Șelimbăr»”.

La sfârșitul aceluiași an, directorul CNI ne-a transmis că va aloca bani pentru investiție în limita fondurilor disponibile, doar că  finanțarea proiectului intră într-o fază de așteptare, principalul argument fiind reducerea cheltuielilor, aprobată prin ordonanța Guvernului privind măsurile bugetar-fiscale.

Citește și: Prima mare investiție a Sibiului amânată de măsurile fiscale: Arena Universitară. „Nu înseamnă că pierdem finanțarea”

Precizăm că 70,5 milioane de euro fără TVA (83,9 mil. de euro cu tot cu TVA) este suma estimată prin Studiul de fezabilitate pentru ridicarea acestui complex sportiv.

Proiectul a fost prezentat în vara anului 2022 la sediul Primăriei Sibiu în cadrul unui eveniment la care au participat rectorii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, primarii Sibiului și al Șelimbărului, președinta Consiliului Județean Sibiu și fostul vicepremier al României.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

In Cine sa Nu ai Incredere

Acum 1 lună

Pana nu termina stadionul din Selimbar, n-are rost sa credeti in cai verzi pe pereti...in Cine sa Nu ai Incredere...
Raspunde

Sportiv amuzat

Acum 1 lună

Hahahaha !!! Inca o reușită investițională, marca ULBS!! Tot înainte tovarăși! Ardeți banii! In Deo fiducia vinces! :))))
Raspunde

GeminiDreamer

Acum 1 lună

In loc sa faca demersuri sa faca ceva real pentru studenti, sa asigure conditii optime de cazare, prin construirea de noi camine si modernizarea celor existente si sa ofere elevilor sali de curs si laboratoare moderne, lor le arde de prostii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus